Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

slvn

Wg. mnie Tara Labs Air 1 z nowej serii extreme to nic innego jak Air 1 s2.

W swoim systemie mam taki interkonekt a głośnikowy to Tara Air 2 ( też zresztą jak to dzieli Tara Labs z serii extreme) do Accu i dynków bardzo mi pasuje.

Pozdr.

masza<- a to dziwne, niemiecki Stereoplay zalicza E-250 do wyzszej klasy niz E-213 i z recenzji przebija ogolny zachwyt. Obiegowa opinia niesie, ze w porownaniu do E-213 bardziej neutralny, mniej napompowany i przymulony, szkoda ze sam nie mialem okazji posluchac.

Chciałbym się dopisać, jeśli można z używanym od 2-ch lat P-266 z synergicznym połączeniem z pre Gamutem C2R. Po drodze był E-205, i E-206.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Morven, 27 Cze 2010, 23:31

>masza<- a to dziwne, niemiecki Stereoplay zalicza...

Morven, z natury rzadko czytuję kolorowa prasę (papierową i internetową) a już nigdy nie opieram się na ich opisach brzmienia.

Pojechałem z zamiarem zakupu E-250 ale zachęcony ceną postanowiłem przed poproszeniem o zapakowanie 250ki posłuchać z czystej ciekawości ostatniej sztuki E-213, którą mieli na stanie.

Wróciłem do domu z E-213 i 6k zł reszty (różnica w cenie między 213 a 250). Ja różnicy nie słyszałem (a już z pewnością nie wartej tylu pieniędzy) co nie znaczy, że jakiejś nie ma. Ja nie słyszałem.

Roznice sa na pewno, chodzi tylko o ich skale. Ja slyszalem, ze nowa E-250 pod wzgledem wlasciwosci sonicznych przewyzsza nawet stary E-308. Jesli jednak jest tak jak piszesz, a pewnie nie masz powodu, by pisac nieprawde - to okazauje sie to piramidalna bzdura (belkot marketingowy) i faktycznie niewielki przyrost jakosci dzwieku nie usprawiedliwa tak dramatycznej podwyzki ceny.

z moich doswiadczen to ani jeden ani drugi nie jest godny uwagi ,mysle ze konkurencyjne firmy w tej cenie maja duzo lepsze wzmacniacze do zaoferowania,ale jezeli juz sie tak uparles na accu to bierz E-250

pozdrawiam

No wlasnie sie nie uparlem - czly czas poszukuje. A czy moglbys sluzyc porada, jakie konkretnie firmy i modele oferuja lepsze brzmienie na podobnym pulapie ceny. Moim idealem brzmieniowym bylby dzwiek a'la Accu (muzykalnosc, gladkosc, "obecnosc") ale z wiekszym wykopem i pazurem (PRAT).

qman z tego wynika ze malo slyszales ,accu dawno przestal mnie bawic im dalej sie zapuszczam tym wiecej jego wad odkrywam,napewno do tej firmy nigdy juz nie wroce ,napewno nie mozna im zarzucic solidnosci i piekna wykonania, z dzwiekiem to juz jest roznie,no i te chore ceny....

23031970 <- NAD M3 bardzo mnie interesuje. Generalnie jestem fanem starszych produktow tej firmy. Mialem juz 2 NADy i na swoich poziomach cenowych to byly absolutne hity! Co wiecej graly zarowno muzykalnie, jak i dynamicznie. M3 jest na mojej shortliscie, ale na forach zagranicznych mozna wyczytac, ze ma troche zamknieta gore i pewne niedostatki dynamiki. W to drugie trudno mi uwierzyc, bo wszsytkie NADy jakie sluchalem mialy niesamowite tempo, rytm i pazur. A jaka jest Twoja opinia na temat najwyzszego NADa? Wg HFiM jest to wzmacniacz jednoznacznie lepszy niz Accu E-213 i E-250, ale prasie juz specjalnie nei wierze. Przydalaby sie opinia z pierwszej reki... Ktos sluchal?

do Masza

Yaqin B 100 "mi nie przeszedł" jak to niezgrabnie ująłeś ale nie będę wspominał o nim w dziale Accuphase , abyście mnie nie zablokowali , nie dogadywali itd.Już raz to przerabiałem w Klubie Luxmana ,a najwięcej do powiedzenia mieli ci ,którzy nie słuchali jednocześnie Luxmana i Yaqina

Piotr

do Morven

Jeżeli masz dość cierpliwości ,to poczekaj (już nie długo będą w sklepach)j pojawią się nowe ,cyfrowe już NAD-y , jednym słowem rewelacja.

Do tego nie będziesz już potrzebował przetwornika pomiędzy kompaktem a wzmacniaczem lub możesz pominąć gorszy przetwornik w macierzystym kompakcie,który już masz i podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza.

Dodam jeszcze,że sam słuchałem wzm.Tact Millennium(tak naprawdę to przetwornik cyfrowo analogowy dużej mocy) w połączeniu ze zwykłym kompaktofonem Cambrigde Audio 500(w roli napędu) i 2,5 drożnymi kolumnami na revelatorach scan-speakach-dzwięk marzenie ,do powtórzenia w cyfrowym Nad-zie

Piotr

Amores999:

Zabawne, ale moze zostane fanboyem Accuphase ;-).

Otoz zdarzylo mi sie z Mini Utopiami posluchac Lavardina IS i staruszka Accuphase E-205.

Mialbym problem, zeby wskazac zwyciezce, bo choc brzmienia prezentowaly inne szkoly, to oba mialy tzw. zady i walety ;-).

Niemniej jednak IS mnie nie przekonal. Gral z rezerwa, na pol gwizdka, jakos tak bez pary. I nie podobala mi sie barwa skrzypiec - byly tepe i pozbawione finezji.

Natomiast finezja to jest cos, czego nijak nie brakuje E-205 - gora jest zachwycajaco szczegolowa, a przy tym mieciutka i dopieszczona. Z powodu ograniczen budzetowych nie sluchalem jeszcze moich Mini z drozszymi wzmacniaczami, wiec nie pokazaly co potrafia na gorze - do momentu podpiecia E-205. Piekna gora przeklada sie na piekne ozwzorowanie skrzypiec - maja swoja dawke agresji i chropowatosci, maja mnostwo finezji, skora przyjemnie cierpnie, kiedy sie slyszy ich zawodzenie.

Niestety sa i minusy - E-205 brzmi troche szczuplo, troche sterylnie. Lavardin tego nie ma, ale z kolei jego dzwiek jest jakis niedokonczony, niedograny do konca... wydaje mi sie, ze dopiero IT bylby dobrym partnerem dla Mini. Tylko czy potrafi oddac finezje barwy skrzypiec, skoro IS radzi sobie z tym slabo?

Witam po urlopie :).Nie słuchałem tych nowych serii,zaczynałem od poziomu 0.8.Pozdrawiam Stefan.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

masza1968, 25 Cze 2010, 22:18

>Wynik porównania tych dwóch wzmacniaczy w "o mnie" i na moim stoliku :)

>Oczywiście nie twierdzę, że 250 jest gorszy. Wypadły tak samo a 213 była parę zł tańsza.

Masza1968,

Dzięki za odpowiedź a propos E-213 vs. E-250. Słuchałem E-250 jedynie w sklepie trudno mi więc coś powiedzieć o różnicach, a ciągle kusi mnie wymiana E-213 na "coś wyższego" z Accu.

Myślę, że posiadacz integry z serii E-2XX powinien raczej nastawiać się na serię E-3XX :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Violet,

m.z. wymiana 2xx na 3xx to półśrodek. Jak będę wymieniał 213 (a będę na 100% tylko poczekam na wolna gotówkę) to będzie to 450. 350 to prawie taki sam "starter" jak seria 200. I tak wszyscy w końcu skończymy na konstrukcjach dzielonych tej firmy :)

^^ Masza, racja :) Myślę poważnie o "przeskoku" z E-213 - od razu na serię E-4XX.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam.

Przyszła pora na zminę CD. W związku z tym mam pytanie, użytkuje ktoś DP55?

Przesiadam się z Sony XA7ES, który jast naprawdę dobrym odtwarzaczem, ale ciągnie mnie do Acuphase i nie stać mnie na coś nowego z tej stajni.

Doradzcie czy warto.

Pozdrawiam Jacek

Z Epoca 3 nie. Z Epoca 2 tak.

E-205.

Na Mini Utopiach - lepiej tego nie rozciagac na dowolne kolumny.

W dosc duzym odstepie czasowym wprawdzie, ale roznice zbyt duze, zeby sie zatarly.

Baltlab nieco bardziej miesisty, ale strasznie zmulony, wysokie wycofane. Zle gral cicho.

E-205 gra troche szczuplawo i to jedyny minus. Za to bardzo subtelnie, zwiewnie, czarujaco. Z wzorcowa przejrzystoscia i czytelnoscia gory. Z gladkoscia i finezja, z dosc rzeczywistymi barwami instrumentow i wokali.

• 2 tygodnie później...

Wracam do klubu z E-212 :-) Cofajac sie do watku o polaryzacji, u mnie zdecydoanie najlepiej Accu gra podlaczony zgodnie z intrukcja Pana Yasu Ishizuki, czyli, gdy uziemienie jest u gory, to wtyczka ma goracy lewy pin, a gniazdko (AC inlet) z prawej patrzac od tylu wzmacniacza. Przy podlaczeniu odwrotnie, czyli jak podlacza sie wiekszosc sprzetu hi-fi, dzwiek jest u mnie bardziej przymulony - gora pasma zbytnio wygladzona, totalny brak ostrosci - ogolnie mulowato i z gorsza scena.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.