Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

cudak10, 17 Lip 2008, 22:32

>Już nawijam, co warto zmienić w tej zwrotnicy a zasadzie zwrotnicach bo z tego co widzę to są 2

>rodzaje. Kilka postów wcześniej kolega Arturp zdziwił się że Cewka woofera jest zbocznikowana

>kondensatorem 1uF. Czyli należy wywalić ten kondensator??

Ten kondensator tworzy układ rezonansowy. Czyli tzw. pułapkę rezonansową. Skoro zastosowano taki układ to znaczy, że głośnik niskośredniotonowy obarczony jest jakimś silnym rezonansem na skraju swego pasma.

Nie radziłbym pozbywania się tego kondensatora, bo brzmienie może popaść w krzykliwość.

A i u mnie nie ma tego konda 1 uf, jest za to rezystor, co widać na załączonych fotkach, a przetworniki te same więc to chyba nie o to chodzi, że wpada w rezonans. Coś mi się zdaje że chińce dawali co popadnie i gdzie popadnie.

lechb, 17 Lip 2008, 23:28

>A co z tą zmianą miejsc konda z cewką, może tak zostać czy przelutować?

Tak musi zostać. Teraz jest dobrze.

Nadruk na płytce jest błędny. Jednak układ jest poprawnie zmontowany. Pomijając brak tego konda 1uF, bardziej zastanawiające jest pojawienie się tego rezystora 4 ohma. Jeżeli głośniki są rzeczywiście identyczne, to w Twoich kolumnach wysokie tony odtwarzane są (około) dwa razy ciszej. Być może głośniki się jednak różnią... impedancją. Wtedy logiczne by było wprowadzenie tego rezystora.

Moim zdaniem rózne sa głosniki średnioniskotonowe . A co do kondensatora zbocznikownego z cewka woofera to musi byc jakas lipa . Rozumiem ,że byłby tam rezystor - podbnie jak w zwrotnicy ProAc2,5- ale kondensator ? Nie jest to tez pułapka rezonansowa bo taka buduje sie zwykle z kondensatora , cewki i rezystora ustawionych w szeregu do masy i jest to niezwiązane z cewka woofera - a tu ewidentnie . Czasem w głosnikach szerokopasmoych stosuje sie kondensator równolegle z cewką ale zawsze jest tam równiez równoległy rezystor- a tu nie ma . Wtedy taki układ służy tłumieniu nierównosci charakterystyki głośnika .

A w takim układzie dodanie kondensatora moze jedynie służyć podbiciu części pasma średniotonowego które ginie np z powodu nierówności przenoszenia samego woofera ... to nawet moze byc ciekawe ale trzeba by to pomierzyc i posłuchać .

Pare razy w zyciu udało mi sie tak połaczyc elementy przez pomyłke ale nigdy nic dobrego z tego nie wyszło :-)

...there is no spoon...

u mnie zwrotnica w wersji pierwszej z kondensatorem, być może to niemądre połączenie, lecz na słuch nie można się przyczepić, czy powinno się wiec w ogóle wywalić, czy zastąpić czymś innym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

An jaki to problem? Odpiąć, posłuchać, jak będzie gorzej to wpiąć na powrót. Co to, chirurgia, czy co? Raz wyciętej ślepej kiszki nie ''montuje'' się na nowo, ale wylutowany kondensator to i owszem, bez problemu można wlutować ponownie;-)))

Nie ma sprawy.

Kto mi podeśle te kolumny na warsztat? Bo nie będę wróżył z fusów na podstawie fotek, i to niewyraźnych.

Aha, nie róbcie sobie złudzeń na temat przetworników. Jakiś czas temu Chińczycy położyli łapki na prawach do używania marki "Vifa", zatem głośniki bynajmniej nie pochodzą z duńskich fabryk w Videbaek.

Mozliwe, że do najlepszych nie należą, te przetworniki oczywiście, ale myślę, że same obudowy moą być niezła bazą do zbudowania z ich wykorzystaniem czegos sensownego, jak ktoś bedzie miał chęć. A i te graja niezle. Mnie natomiast bardziej interesuje co mozna by poprawic w samym wzmaku ewentualnie, żeby wycisnać z niego max możliwości.

Kupiłem za 500 PLN to sie pobawie .

Słuchac sie tego nie da ale kupiłem z zamiarem totalnej modyfikacji . Ogólnie charakter brzmienia zdominowany przez góre i jazgotliwa srednicę . Nizszej srednicy brak a bas czasem sie pojawia jako buczenie i wycia ;/ . Kable sygnałowe i głośnikowe można od razu oddac młodszemu bratu . Zwrotnice w głosnikach mam z tym kondensatorem równolegle z cewką woofera więc sprawdze o co chodzi jak tylko odpalę pomiarówkę . Zwrotnica na zdjęciach wygląda na dużą ale w naturze jest wielkości karty kredytowej a ceweczki z druciku jak włos . Pewnie rezystancja ze 2 omy :-) Kable wewnetrzne to chyba zasilające ale same głosniki wygladaja nieźle - szczególnie tweter , który ma faceplate z metalu i jest bardzo ciężki . Gra też ciekawie.

PS

Tak sobie pomyslałem ,że skoro to zestaw to głosniki można tak zestroić aby zniwelowac tę jazgotliwośc średnicy generowana przez wzmacniacz . Podłaczyłem swoje monitory na Eminence Alpha 8 i zagrało duzo lepiej . Nawet bas zyskał kontrolę .

...there is no spoon...

Myślę, że kolega bardziej sugeruje się ceną opisując brzmienie niz faktami. Jak to umysł potrafi płatac figla, żeby to był wzmak za jakieś 5000 to pewnie grałby całym pasmem i czysto. Ujmę to tak nic mi w głośnikach nie brumi, co jest największa wada lamp i nie ma najmniejszych szumów nawet przy podkręconej głośnosci. Góra czysta, średnica pełna i na pewno nie jazgotliwa, bas też jak na lampę głęboki i dobrze kontrolowany z odpowiednim wybrzmieniem. Moim zdaniem śmiało może konkurować z drogimi klockami, a nasłuchałem sie tego trochę w życiu. Na co dzień tez mam stycznośc z drogimi klockami z racji zaprzyjaźnienia z jednym sklepem audiofilskim u mnie w mieście. I tu naprawę mozna się czepić jedynie wykonania, ale pewnie zaraz padną propozycje tuningu źle grajacej Manty według opatentowanego projektu za niewielką opłata plus podzespoły. No ale może faktycznie nie mam porównania, a kolega to ma słuch absolutny. Mi w każdym bądź razie na chwilę obecną w zupełnosci to wystarcza co mam, w końcu dźwięk jest przyjemny i nie męczacy przy długim słuchaniu, a dodam, że do tej pory ciagle mnie cos drażniło. Opinia na temat brzmienia nie jest tylko moja więc moze u nas w miescie ogólnie ludzie gorzej słysza, co by się wydawało dziwne bo podlasie to takie ciche i spokojne jest, że człowiek wręcz odpoczywa od chałasu.

P.S. Rynek audio to jedna wielka ściema, a ten wzmak tego dowodzi. Pozdrawiam wszystkich słyszacych inaczej.

Nie czaje po co te nerwy? Słuch to raczej narząd subiektywny i każdy słyszy inaczej.Nie każdy musi koniecznie przerabiać swój zestaw, ale są tacy co chcą spróbować poprawić (powiecmy

)doskonałe- trzeba zaraz ich za to ganić???

Ja również myślę że kolega arturp sugeruje się ceną lub marką. No chyba że trafił mu się jakiś kiepski egzemplarz co jest możliwe przy produkcji Chińskiego sprzętu. Ludzie zachwycają się GC który po za średnicą jest kiepskim wzmacniaczem montowanym w mini wieżach za 199zł i tam już żle brzmi, ale jak ktoś sam go zmontuje to gra rewelacyjnie. Zaraz się ktoś znajdzie i napisze że zrobiłem GC na kiepskich elementach, że za długie przewody ,zwykła cyna zamiast srebrnej itp. GC zmontowałem na wszystkich "lepszych" kondensatorach od BC Components, FC, Nichicony Elny a kończąc na BG. Rezystorki też dawałem różnych producentów i musze powiedzieć że ta Manta zbudowana z kiepskich elementów gra przynajmniej o klase lepiej. Na pewno jest to projekt stosowany w lepszych wzmacniaczach za większe pieniądze i tam dla co nie których gra rewelacyjnie.

Witam

Ponawiam pytanie, czy ktoś podłączał wzmacniacz z V5 do wysokoefektywnych kolumn i czy mógłby pokrótce opisać wrażenia?

Pojawił się mały przypływ gotówki i zastanawiam się nad odwiedzeniem Reala w celu wejścia w posiadanie drogą kupna wspomnianego modelu.

Pozdrawiam

Marcin

cudak10, lechb

nie sugeruje się ceną ale mam w tej chwili 7 innych wzmacniaczy więc mam z czym porównywać- od 300B SE , przez klony Alepha i GC do firmowego Krella KAV400. Oczywiście każdy ma inny gust i oczekiwania więc Wam może się podobać .Mnie nie - może będzie lepiej po modach. Sporo zależy od źródła i kabli ale nie czarujmy się - GC to przy tej Mancie wzór neutralności . O kontroli kontroli basu nie wspomnę .

Wybaczcie ale wydaje mi sie ,że to Wy ulegliście chwilowemu zauroczeniu tym zestawem . Proponuję na chłodno porównać z innymi .

...there is no spoon...

marcin316,

ja podłaczyłem pod monitory na Eminence Alpha8 o efektywnosci około 92dB- duzo lepiej pod względem kontroli niz na oryginalnych głosnikach , które szacuję na 87-88dB . Szczególnie bas . No ale barwa itd to juz kwestia upodobań .

...there is no spoon...

Dla zainteresowanych w Realu w Katowicach (3 stawy) jest dostępny za 5 stówek ...

Zatrzymałem się parę godzin temu na hod-doga i pooglądałem to cudo - hmmm, nie dam za to tej kwoty wolę dołożyć do czegoś innego, ale to moje zdanie.

Wykonanie marne - kolumienki ubabrane klejem, przy malowaniu zajechali czarną farbą na boki, nie wszystko spasowane jak należy. Sam wzmacniacz podobnie, facet podnosił na moją prośbę osłonę lamp i wyleciały śróbki ...

Mój znajomy kupił kiedyś go jeszcze za cenę wyjściową - grał nawet ok, ale po licznych naprawach miał opcję kasa albo nowy ... wybrał kasę.

Jeżeli ktoś potrafi zrobić coś z tego i mieć trochę zabawy to trzymam kciuki!!!

arturp, sorry przyjacielu, ale ja tez porównywałem, byłem w posiadaniu wielu zacnych i markowych klocków dzisiaj już oldschoolowych, wykonanych, bez patrzenia na koszta i ciężkich jak czołgi 30 kg, którymi to zachwycają się obecni audiofile. Od czasu przejscia na KD (głópota z mojej strony) i obecnego powrotu do stereo odsłuchałem masę fajnych systemów za ciężkie pieniądze i największy zachwyt z mojej strony to właśnie ten wzmak za śmieszne pieniadze i kolumny Magnata Quantum 505, 160 W RMS, 4 ohm o efektywności 92 dB, bardzo niedoceniane zresztą na tym forum. No ale w końcu można je kupić w Media, wiec na pewno nie audiofilskie. Różnice w dzwięku w porównaniu do dołączonych monitorów są ogromne. Ale to właśnie pełnej średnicy mi brakowało i basu przy kolumnach z zestawu. Z Magnatami wzmacniacz gra pełną gebą z nisko schodzącym basem i wspaniałą jak dla mnie średnicą. Gra po prostu jak dobra lampa, co z resztą było porównywane. Chociażby Jolida 502, Manley Stingray i żeby się do czegoś przyczepić to jest poważny problem w dźwieku oczywiście bo wykonanie to wszyscy widzą. W ślepym teście ciężko wyłonic zwycięzcę, raz ten, a raz tamten, a to znowu ten i tak w kółko. Gorzej jak na to patrzysz z bliska, choć mi osobiście ten surowy kształt przypominajacy wyglądem monobloki przypadł do gustu. Co do Twoich porównań to faktycznie masz trochę tego z czego większość poza Daredem i Krellem własnej roboty. 300 B cięzko porównać do innych lampowców z racji charakteru brzmienia tych lamp, a KAV400 to tranzystor, więc siłą rzeczy będzie to brzmiało inaczej niż Manta czy jaka kolwiek inna lampka. Chcę tym tylko powiedzieć, że dla miłośników lampowego brzmienia to świetna i tania alternatywa w stosunku do drogiego, markowego sprzętu i na pewno nie bedzie nikogo kłuć coś w uszy. Zalecam jednak podłaczenie lepszych kolumn o w miare możliwości wyższej efektywności.

P.S. Co do kabli to też się nie zgodzę, może nie posiadam jakiś drogich wybitnie, ale Real wcale nie jest lepszy od tych z zestawu, a interkonekt po wymianie wtyków na neutriki gra nawet lepiej niż wszystkie jakie do tej pory miałem. Pozdrawiam i proszę nie traktować mojej wypowiedzi jak zaczepki, bo nie taki mam zamiar. Piszę tylko o swoich wrażeniach z którymi nie wszyscy muszą sie zgodzić oczywiście.

Bardzo pouczający wątek.

Tylko pogratulować osłuchania i wtajemniczenia.

Podobno są dostępne DAC Manta Blue Cloc'k. po 220 Zł.

Na bazie PCM63 / kanał z koroną.

W Nie Dla Idiotów w Poznaniu ?

Myslę ,że poważną zmianę charakteru brzmienia mozna uzyskac bez modyfikacji przez wymiane lamp . Chińskie lampy zawsze brzmiały mi gorzej niz ich odpowiedniki europejskie lub amerykańskie.

Poszperałem w sieci i okazuje się ,że :

lampy sekcji preampu 6N3-T =5670=6N3P=6N3P-DR=6N3J

lampy sekcji wzmacniacza 6P1=6AQ5=EL90(!)=6HG5=6005

5670 mozna kupić u horneta za 100-200 PLN para a EL90 są na Ebay-u i czasem na Allegro i to renomowanych producentów w dobrych cenach . Zastanwaim nie jednak jak z pary el90 o mocy 4,5W mozna wyciągnąć 15W w układzie PP - tak jak obecnie z 6P1. Chyba jednak nie są to 100% zamienniki .

...there is no spoon...

Cieszę się,że lechb napisał to co napisał,bo mam podobne zdanie i powiem,że osobiście dźwięk jakim gra to poskładane nader niedbale urządzenie paradoksalnie bardzo ,ale to bardzo mnie zasmuciło. Zasmuciło właśnie z powodów o których pisze lechb , bo zachwiało moje przekonanie w słuszność drogi, którą wszyscy ,lub prawie wszyscy miłośnicy dobrego dźwięku obrali- nieustającej gonitwy za coraz to droższymi (w założeniu lepszymi) urządzeniami ,,uznanych " producentów. Ciężko więc przyznać,że gra to lepiej niż nie jeden tranzystor za kilka tysięcy , a tak niestety jest, i żeby nie być gołosłownym odważę się powiedzieć,że gra lepiej od np: CA 640 v2, Primare i21 i kilku innych marek, których przez sentyment nie wymienię. Ciekawostką jest dla mnie również to,że najlepiej gra u mnie właśnie w zastawieniu fabrycznym , co świadczy ,że albo Chińczykom udało się zakamuflować w ten sposób mankamenty całości toru, albo jest to wynikiem trudnej do opisania chińskiej synergii tego zestawu. Dla przykładu zmieniając kolumny na V2 Akkusa straciłem bas, górę a średnica stała się nieznośna,widać tych kolumn Manta "nie ciągnie", z tabletkami Proaca zanotowałem całkowicie płaski dźwięk jak z budzika, wymieniając ten tandeciarski kabel głośnikowy na Cardasa usłyszeć można jakby założenie grubych maskownic- utratę detali, zmiana na srebro S.O wyostrzyła z kolei wszystko i dźwięk stał się bardzo jazgotliwy i szorstki(czego na marginesie ten kabel w żadnym innym zestawie nie czyni),taki o jakim zapewne pisze arturp. Jedyną poprawę uzyskałem wpinając IC i to też nie te uznane , które posiadam, a wygrzebane na strychu, zapomniane dawno diy na Klotzu GY107. Cóż więc można o tym wszystkim sądzić, albo tracę słuch, albo magia hiendu została nadszarpnięta, albo mam jedyną Mantę zmontowaną poprawnie przez najzdolniejszego Chińczyka....

Widzę że Manta jest kolejną firmą która wprowadza do swojej oferty klocki lampowe pod swoim szyldem.

Ja akurat od ponad roku mam taki oto zestawik.Nazywa się to SPL RVS 1000 i wzmacniacz jest to hybryda 2*30W. Jak to gra? Byłem trochę zdziwiony że daje sobie rade ze znacznie droższymi zestawami ale pomyślałem wtedy że słuch mi się popsuł i raczej nie pokazywałem tego na forum co by nie być zlinczowanym;)

Ukryta Zawartość

post-13790-100009319 1216461736_thumb.jpg

post-13790-100009320 1216461736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.