Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

wlm mozna je samamu zrobic zresztą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, dzisiaj odebrałem lampy i Alsa. Na razie tylko 6P1 zmienione na 6P1P-EW. Lampy się wygrzewają bo pomimo wieku (1979 - 1984 rok prod.) nie użuwane od nowości, aż dziw bierze że można jeszcze coś takiego znaleść. Pomyślałem po kilku godzinach grania, że skrobne co nieco. Otóż wrażenia mam bardzo pozytywne po tym krótkim odsłuchu, na jeszcze nie dotartych żarówkach militarnych marki radzieckiej. Największej poprawie uległo odtwarzanie niskich częstotliwości, bas jest zdecydowanie lepszy, mocniejszy, generalnie całe pasmo przesuneło sie w dół. Na chińskich lampach wzmacniacz grał zdecydowanie środkiem i była tam masa detali, co niektórym kojarzyło sie z jazgotliwością, choć ja bym tego w ten sposób nie nazwał. Nie mniej jednak jest to dobra droga właśnie dla tych osób. Wymiana wniosła naprawdę duże zmiany, a to dopiero początek, bo jak pisałem wymienione zostały jedynie lampy mocy. 6P3 jeszcze nie doszły, ale to w sumie i dobrze bo mam okazję porównać i opisać zmiany w dwóch odsłonach i określić brzmienie lamp chińskich w stosunku do radzieckich NOS-ów, w moim subiektywnym odczuciu oczywiscie. Wysokie pozostały w zasadzie bez zmian, w dalszym ciągu czyste, przyjemne najwyższej jakości i nie męczące. Co ciekawe mam dziwne wrażenie jakby przybyło mocy, może to zasługa zwiekszenia basu i jego lepszej kontroli, co też wpływa na poprawę dynamiki jaką odczuwam, bo dźwięk jest zdecydowany z lepszym uderzeniem i lepiej wypełnia pomieszczenie odsłuchowe jakim jest mój salon z aneksem kuchennym o powierzchni wspólnej ok. 30 m2. W sumie pomimo zubożenia na średnicy zmiany odbieram na plus i to znaczny. Nieznacznie poprawiła sie stereofonia i separacja instrumentów. Pojawiło się więcej planów, co wpływa na wypełnienie i przestrzenność dzwięku. Dziwię się natomiast jak wpłyneło to na moc, bo w sumie to nierealne ale piszę o swoich wrażeniach więc nie mogę tego pominąć. W dźwięku jest zdecydowanie więcej masy i powietrza, przy tak samo odkręconym potencjometrze, co mi się bardzo z resztą podoba. Oczywiście jak ktoś śledzi ten wątek to zdaje sobie z tego sprawę, dla niewtajemniczonych jednak dodam, iż moje odsłuchy nie dotyczą zestawu, a jedynie wzmacniacza V5 z podłączonymi do niego kolumnami wysokoefektywnymi marki Magnata z seri Quantum 505.

P.S. Teraz to już poprzeczkę dla innych sprzętów konkurencyjnych Manta podniosła jeszcze wyżej, a te wszystkie dobrocie otrzymujemy za jakieś marne pieniążki :)

Pozdrawiam.

6p14p ? to nie jest odpowiednik stosowanych w tej Mancie lamp mocy . 6p14p to odpowiednik el84 a tu trzeba wstawic el90 lub 6aq5.

wpisz w wyszukiwarkę >> 6p1 , radiomuseum

...there is no spoon...

popełnię minimalny OT

Gdzie w Gdańsku lib okolicach znajduja się sklepy z elementami elektronicznymi do zastosowań audio?

Jak w zwykłych elektronicznyc się pytałem o elektrolity Panasonic serii FC to tylko szeroko otwierali oczy że o innych nie wspomnę.

.

lechb, 28 Lip 2008, 20:06

Hoho, po tej opinii o wymianie lamp na radzieckie... No cóż na razie czekam na sterujące, ale potem dokupię resztę, bo z tego co piszesz to warto.

Już się nie mogę doczekać żeby posłuchać jak gra V5 :)

Wymiana jest banalnie prosta. wyciagasz stare i wkładasz nowe, aby tylko były to odpowiedniki chińskich. Czyli zamiast 6P1 można dać 6P1P i jej odmiany z dopiskiem -E lub -EW, z z 6N3-T tak samo 6N3P i jej odmiany. Prób z innymi lampami typu np. 6P14P jak to chciał zrobić cudak10 nie polecam, można jeszcze zastosować inne lampy za 6N3-T - 5670, a za 6P1 - 6AQ5 i EL90, to tylo co do mojego zorientowania w temacie. Pozdrawiam.

Asturas, 29 Lip 2008, 10:52

>lechb, 28 Lip 2008, 20:06

>

>Hoho, po tej opinii o wymianie lamp na radzieckie... No cóż na razie czekam na sterujące, ale potem

>dokupię resztę, bo z tego co piszesz to warto.

>Już się nie mogę doczekać żeby posłuchać jak gra V5 :)

Ja czekam jeszcze na 6N3P-EW i tych zmian jestem bardzo ciekaw, gdyż zazwyczaj to właśnie wymiana lamp w sekcji przedwzmacniacza więcej wnosi niż wymiana lamp mocy. Mam też już niebieskiego Alpsa tylko mam problem z zabraniem się do rozbierania wzmaka i wlutowaniu go, bo nie mogę się oderwać od słychania, a jeszcze na dokładkę te lampki poprzychodziły. Może dzisiaj przyjdą sterujące to znowu do wieczora (czyt. 22:00) głośne granie, a potem to tak żeby sąsiadów za mocno nie wkurzać. I tak pewnie mają mnie dosyć. Czasem po upojnym dla mnie odsłuchu nie odpowiadają mi "Dzień dobry" następnego dnia, ale co tam.

Może zrobimy coś takiego dla V5??

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

To co słyszymy zaczyna się od zródła, a potem jest wzmacniene przez wzmacniacz i podane na kolumny. W tej drodze do uzyskania końcowego dźwięku jest wiele elementów degradujacych sygnał, a potencjometr jest właśnie jednym z elementów degradujacych, dlatego im mniej doda od siebie tym lepiej dla końcowego efektu. Lepsze jakosciowo potencjometry charakteryzują się mniejszymi zniekształceniami i strata sygnału co w pozytywnym stopniu wpływa na dźwięk. to tak w wielkim skrócie.

>A jakiej wartosci jest potek w V5-tce.Ohm i W.

Było napisane na pocz wątku 2x100kOhm

lechb

Może byś zrobił zdjęcia jak podłączysz już Alpsa, niby to nic trudnego podłączenie zwykłego potencjiometru jednak w oryginale podłączony jest za pomoca płytki montażowej a nie mam miernika żeby wyśledzić jak dokładnie jest to zrobione. Moze jakiś schemat byś też skrobnął.

No i czekam na opis efektów tej zamiany.

Mam już też niebieskiego alpsa, posrebrzany przewód brak mi jeszcze konkretnych wtyków RCA do podmiany polecacie jakieś? Czy zwykłe pozłacane wystarczą?

.

rozumiem ze potek taki

Ukryta Zawartość

jak sądzicie cen znośna?

Ukryta Zawartość

kaino, 29 Lip 2008, 17:45

Tak to jest taki potek, ale lepiej niech ktoś kto już ma w domu niech sprawdzi czy fizycznie wejdzie do obudowy bez przeróbek. Czekamy na pierwszą osobę. Cena jest dobra chyba nigdzie taniej nie znajdziesz i sprzedawca jest konkretny, wiele razy u niego kupowałem różne rzeczy i nigdy nie było problemów (sprzedawca ma 2 konta mustangica oraz ArcziZ35 możesz kupić przedmioty na 2 kontach a wyśle jedną przesyłką) To jest jeden z moich ulubionych sprzedawców na Allegro.

oki ja i tak bede przerabiał obudowe to mi wejdzie na sto procent aa che zrobic cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ktoś coś modyfikował w tej Mancie czy to jednak wątek o miłosci do oryginału , który zaplątał się w

>zakładce DIY ?

ja czekam do niedzieli by ruszyc na wolumen i napeewno sie duzo zmieni bede walczył z zasilaniem napewno jak dobrze pujdzie bedziemy mnieli schemat moja wtyczka w servisie manty działa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.