Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

vvojtek, 1 Sie 2008, 09:14

>Arturp - jak juz kupiles te 6AQ5 to zamiast chowac do szafy warto je by było na próbe przecokołowac

Tak zrobię .

W drodze do pracy przychodza najlepsze pomysły i wpadłem na to kiedy juz byłem w Fonarze i kupiłem 6P1P-EW za 17 pln /sztuka ;/ Tych po obnizonej cenie za 8 PLN juz nie ma . Szukałem 6n3p i nie było ale są zamówione i moga być juz w przyszłym tygodniu .

PS

Widziałem z 10 konstrukcji lampowych leżących na stole , w trakcie produkcji :-)

...there is no spoon...

Przykład tuningu Manty V5 jest fenomenalnym przykładem działania bez podstawowej analizy tego wzmaczniacz, czyli przede wszystkim bez weryfikacji schematu oraz możliwości jego modyfikacji.

Brak jest jakichkolwiek pomiarów sprzed i po tuningu, odpowiedź co daje taki tuning stoi pod znakiem zapytania.

Chciałbym aby działania forumowiczów przyniosły znaczące korzyści dla poprawy brzmienia Manty5 ale chciałbym wiedzieć dlaczego dany element wniósł takie zmiany bo jestem skłonny sądzić, że wymiana lamp przyniesie zmiany w przypadku wymiany ich razem z pozostałymi elementami z obudową włącznie..

powodzenia

Jorgen, 1 Sie 2008, 12:02

Nie za bardzo rozumie co chciałeś przez to powiedzieć, wymiana lamp jest jak wymiana wzmacniaczy operacyjnych w jednej konfiguracji lepszy będzie Burr Brown a w innej np jakiś LM i tylko na ludzki słuch można stwierdzić czy to gra lepiej czy gorzej i nie pomogą żadne pomiary, najlepszym miernik jest ludzkie ucho. Tak samo wymiana potencjometru ze zwykłej chińszczyzny na niebieskiego Alpsa na 100% nie przyniesie nie korzystnych zmian w dzwięku. Wymiana lamp nawet jak nie przyniesie poprawy to zawsze można powrócić do starych

chetnie przylaczylbym sie do zamowienia na 6N1P-EW, ale pod warunkiem, ze beda to pomierzone kwartety.

do koncowki PP nie wystarczy wsadzic 4szt pasujacych lampek - musza one jeszcze byc dobrane pod wzgledem parametrow...

cudak10 -> potrzebujesz jedynie zasilacza 200-300V, 0-20V i kilku amperomierzy i woltomierzy :)

rbej -> a po co parowac tranzystory do koncowek mocy ?

jak trafia ci sie w parze lampki o 100% i 140% emisji, to bankowa beda lepiej graly od 6P1...

To podmiankę potencjometru mam za sobą.

Niebieski alps wejdzie w miejsce oryginalnego gdy podmienie się dystanse płytki drukowanej na 12 mm, i odetnie połowę zewnętrznej obudowy potencjimetru. Jak już wcześniej pisałem przy tej okazji zmieniłem przewód toru wejściowego na posrebrzany QED Silver Anniversary.

Modyfikacja zbiegła się z ponownym podłączeniem do Audiotrak HD2, za pomoca interkonekta KLOTZ LAGRANGE GY107 z Rogoz Audio.

Efekt piorunujący w porównaniu do zwykłeko IC z zestawu manty i Cd Pionier PD-206. Bas stał się duzo pełniejszy i niższy, przestrzeń się rozszeżyła, dźwięk się stał bardziej szczegółowy, choć srednica cały czas jeszcze męczy trochę moje uszy.

Własnie czy taka jak to juz nie raz padło jazgotliwa srednica to za sprawą kolumn czy wzmacniacza. Nie mam innych klomumn żeby podpiąć i porównać.

Zniknął problem jaki miałem z grającymi z różna głośnością kanałami, ale zmocnienie jest miejsze bo mam wrażenie że musze potka odkręcić bardziej niż zawsze aby słuchac na tym samym poziomie.

.

Jorgen, 1 Sie 2008, 12:02

>Przykład tuningu Manty V5 jest fenomenalnym przykładem działania bez podstawowej analizy tego

>wzmaczniacz, czyli przede wszystkim bez weryfikacji schematu oraz możliwości jego modyfikacji.

>Brak jest jakichkolwiek pomiarów sprzed i po tuningu, odpowiedź co daje taki tuning stoi pod znakiem

>zapytania.

>Chciałbym aby działania forumowiczów przyniosły znaczące korzyści dla poprawy brzmienia Manty5 ale

>chciałbym wiedzieć dlaczego dany element wniósł takie zmiany bo jestem skłonny sądzić, że wymiana

>lamp przyniesie zmiany w przypadku wymiany ich razem z pozostałymi elementami z obudową włącznie..

>

>powodzenia

Toż to nie tuning jeszcze tylko drobne poprawki, jeżeli wymianą lamp i np. badziewnego potencometru, który trzeszczy i rozsypuje się dosłownie w rękach przy montarzu nazywasz tuningiem to gratuluje wiedzy. A jak przy okazji wymienii się jeszcze gniazda i kable sygnałowe też na lepsze to co to zaszkodzi? Lampy grają różnie, a sposób grania zależy w głównej mierze od ich wykonania, a chinolom brakuje precyzji i są jeszcze daleko za wielkimi tego świata w technice lampowej, rozwijanej w czasie zimnej wojny przez mocarstwa atomowe, zgadnij czemu.

Co do obudowy to ciekaw jestem na co byś chciał ją wymienić. Jaki jest według Ciebie lepszy materiał niemagnetyczny do dostania i łatwej obróbki u nas na rynku.

fekt02, 1 Sie 2008, 12:21

>chetnie przylaczylbym sie do zamowienia na 6N1P-EW, ale pod warunkiem, ze beda to pomierzone

>kwartety.

>

>do koncowki PP nie wystarczy wsadzic 4szt pasujacych lampek - musza one jeszcze byc dobrane pod

>wzgledem parametrow...

Jorgen, 1 Sie 2008, 12:25

>cudak10, 1 Sie 2008, 12:19

>

>każda lampa ma swoją charakterystykę, conajmniej należało by sprawdzić jaki punkt pracy poprzedniej

>lampy zanim wstawi się inną...

Pozwolę sobie odpowiedziec na oba jednocześnie bo są ze sobą związane. Lampy nie muszą być dobierane i jest to kolejny bełkot marketingowy, czy Wy naprawdę sądzicie, że wychodzą one z produkcji nie trzymając parametrów katalogowych. Są oczywiście jakieś granice tolerancji ale są one też brane pod uwagę przy projektowaniu układów i jest to granica balansująca na poziomie procentów i jak najbardziej jest ona dopuszczalna przy poprawnym działaniu układu. To samo tyczy się z resztą i tranzystorów. Punkty pracy są ustawione również na podstawie danych katalogowych, nikt przy masowej produkcji i to nie tylko Mant, a i innych zacnych klocków nie będzie bawił się pojedynczym egzemplarzem, nie bądźcie dziecinni. Manta V7 ma autobias, co do V5 to nie potwierdzona informacja. Tak czy inaczej wystarczy wsadzić lepsze lampy niż chińskie, aby oczywiście odpowiedniki i można cieszyć się z poprawy brzmienia.

P.S. Będą schematy to fachowcy będą mogli więcej powiedzieć. Pozdrawiam.

Omyłkowo rezystory które sprzęgają do masy z gniazd RCA podłączyłem w szereg z sygnałem i wtedy sygnał był jeszcze słabszy ( w koncu wpadło tam 100k ) ale bas jakby nizej schodził niz teraz gdy jest podłączone jak w oryginale. Musze pokombinować jak jest lepiej.

.

Wstawiłem 6P1P-EW , jazgot na średnicy znikł ale niższa średnica jest trochę zamulona i bas mi sie rozjechał .Może wrócę do oryginalnych kondków 0,22uF ...

Góra piękna , dużo ciepła , gra na twarz ale to lubie w lampach , niesamowita przestrzeń ale juz nie tak ostra lokalizacja jak na chińskich . Niech sie pogrzeją .

...there is no spoon...

Wstawiłem przed chwilą 6N1P-EB całą czwórkę ,Ale porazenia dziwękiem nie ma .Może bez teorii wygrzewczej ocena nie bedzie miarodajną . Po 30 min grania troche cieplej brzmią pd chińsczykow,w zakresie środka.Jakby mniej jazgotliwe.Ale o kreacje jakości dźwieku bardziej podejrzewam separacje kanałów i brak sprzeżen "balansu" niż same lampy. Choć i one pewnie lepsze są w unikaniu przesłuchów miedzykanałami..

>>rbej

Trafne spostrzezenie ,na sovietach temperatura wyraźnie wyższa nawet samej płyty wokół novali.

O ile chinczyki można dotknąć to te z FonAr'u parzą.Ciekawe czyu to tylko bardziej wydajna grzałka , czy wynik emisji z innym punktem pracy..Prawie (to samo )a -robi wielką różnicę ;-)

Dziwne bo u mnie i na chińczykach i na sovietach ta sama temperatura.

Jak robiłem pomiary to 6p1p ma około 100stopni 6p3 około 60stopni.

Nie wiem czy to są normalne temperatury , niech się wypowie jakis fachowiec od lamp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.