Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

To akurat nie jedyny przypadek, poszukaj a znajdziesz znacznie wiecej wpadek i drobnych poprawek tanich urządzeń i śrubowania cen pod niebiosa. Pewno było by ich jeszcze więcej ale, kto rozbiera klocki za taką kasę na czynniki pierwsze, strach dotknąć, żeby gwarancji nie stracić.

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich!

Mam problem techniczny. Otóż bardzo grzeją mi się EL 90, ale co ciekawe nie wszystkie. Pierwsza z lewego kanału(od strony trafa, i druga z prawego. Nadmienię, że gram z przejściówkami na teslach, gra to Świetnie, ale wydaje mi się, że to niezdrowe dla lamp. Wiem, że nie jestem osamotniony z tym właśnie problemem z manta v5.

Proszę o pomoc w imieniu swoim i innych!

Tak jak pisałem dużo radości i czasem mały problem.

Pozdrawiam wszystkich przedświątecznie

Sławek

Pallak68

pallak68, 16 Gru 2008, 12:00

Z ciekawości zmierzyłem temperaturę na swoich lampach w V5 i u mnie jest na wszystkich lampach taka sama temperatura (różnica max 5 stopni)Polecam również wzmak słuchawkowy AVT2850

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak preamp do tej Manty, poprawa dźwięku w każdym detalu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam!

Efekt ów jest przypisany do 1-szego (licząc od lewej) i 4-tego cokołu, bez względu na to którą lampę i w jakiej kolejności założę.

wydaje mi się, że wina leży po stronie któryś elementów preparujących elektryczne środowisko pracy dla danej lampy w danym cokole.

Jako nie elektronik nie mam zielonego pojęcia jak się mierzy prąd anodowy, jaka jest metodyka itd.

Jeśli coś będzie wiadomo, to proszę dajcie znać

Pozdrawiam

Pallak68

Witam ponownie!

Czy jest możliwość regulacji biasów w mancie v5. Przyznam, ze nigdy nie widziałem w środku żadnych potencjometrów.

Pozdrawiam Pallak 68

Ps gram teraz prostą odgrodą ze starymi sabami puszczonymi sote z 4uF na wysokotonówce. Greencone 20-tka bez filtracji, na razie bez basu. Myślę o alfardzie hw 1500. wszystko wg Łukasza Fikusa projekt nr 12. Ale to tak na marginesie, bo to nie ten topic. Kto ma warunki lokalowe niech spróbuje odgród to otwiera... oczy.:)

• 2 tygodnie później...

Czy to możliwe że ten wzmacniacz pobiera tylko 50W ??

Próbowałem dzisiaj miernik poboru mocy i na innych urządzeniach się zgadza, telewizor LCD 32cale 150W, laptop 70W nie pasuje mi tylko ten wzmacniacz wydaję mi się trochę mało.

• 2 tygodnie później...

Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku!

Mam pytanie do wszystkich, którzy "przecokołowali" manty v5;

Czy coś wiadomo o przyczynach nietypowego grzania się lamp?

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek wieści o przyczynach, to byłbym wdzięczny za info.

Tak w ogóle to na jakich EL 90 gracie i jakie macie wrażenia?

Ja gram na 6L31 tesli w końcówce i 6n3pe radzieckiej w pre.

Pozdrawiam

pallak68

utopia - jeśli między przewodem sygnałowym, a masą i za kondensatorem, to wymusza na przewodzie sygnałowym potencjał masy - przy przełączaniu źródeł nie ma pyknięcia, jeśli źródło ma potencjał stały na wyjściu. Można, a nawet warto dać zamiast 100 kOhm większą wartość, np. 330k, 470k, albo 1M.

lechb - "prąd ujemny" a co to za twór? :-)

• 2 miesiące później...

Witam Wszystkich!

Widze, że wątek nieco przygasł.

Mam zapytanie.

Czy ktoś z Was zainstalował nowe trafa do manty v5?

Jeśli tak, to możne podzielił by się swoimi sonicznymi doświadczeniami.

Ciekaw jestem kto poza Panem Ogonowskim mógłby takie trafa wykonać?

Fajnie by było, gdyby ktoś na moja prośbę odpowiedział.

Pozdrawiam pallak68

Ps Z tego co mi wiadomo, to największy sens w tego typu konstrukcjach (lampowe) ma właśnie wymiana lamp i traf. Czyż nie?

Czyli wnioskuję, że nikt z szanownych kolegów nie odważył się na tego typu modyfikację?

To bardzo ciekawe. Dlaczego prawie nikt nie zaryzykował wymiany traf wyjściowych?

Mnie ta śmieszna manta kosztowała w realu 0k 500 zł. Koledze odsprzedałem monitorki do niej dołączone za dwie stówki, to wzmak kosztował w rezultacie 300zl. dokupiłem cokoły-przejsciówki za 80 zł, ale okazało sie ,że nie gra pełna gębą z EL 90, bo nie może bez głębszej, aczkolwiek niedrogiej ingerwncji w konstrukcję.

Jednak dzięki pomocy zawodowego elektronika (mojego kolegi) zagrało.

Po cóż te wszystkie wyliczenia? Otóż ów wzmacniacz po przejsciu na EL 90 kosztował mnie ok 500 zl.

Uważam, że to śmieszne pieniądze. Do czego zmierzam. Słyszałem, że trafa głośnikowe są bardzo ważne, tak samo ważne jak lampy, Dlatego też zaryzykuję i wymienię je za jakiś czas na lepsze, może właśnie od pana Ogonowskiego. Wiem wiąże się to z przeróbką obudowy, ale to nie problem i tak nie przekroczę 1000 plnów.

Wydaje mi się, że będzie to całkiem dobry wzmasniaczyk w kategorii do 1000 zł, choć nie będzie to już ten sam produkt, który znalazłem na wyprzedaży w realu.

Ps Wzmacniasz gra całkiem dobrze, jak za te pieniądze które kosztował

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

pallak68

skynyrd, 30 Mar 2009, 19:22

>Rozumiem, że trzeba wymienić lampy : na 4 szt. 6P1P-EW i 2 szt. 6N3P-EW, czy tak?

Tak. Może być bez -EW.

Poczytaj dokładnie wątek, trafa mam wymienione od dość dawna. Nawijane przez jednego z forumowiczów- Pietro4. Czasem się wystawia na allegro. Zmiany na plus oczywiście.

Miło mi to słyszeć, Jeśli to nie problem to może jakiś namiar na kolegę Pietro. Najlepiej na pv.

Jeśli prawdą jest fakt, że jego trafa grają naprawdę dobrze - nie gorzej niż p. Ogonowskiego - to nie miałbym nic przeciwko nabyciu parki.

Tak na marginesie, to przed chwilą czytałem najnowsze wpisy z "Lampa atakuje Low end" i tak sobie pomyślałem,że "jak będę duży", to sobie kupię AN, ale to jeszcze nie dziś...

Pozdrawiam Wszystkich

pallak68

A ja jak będę stary, zniedołężniały i głuchy to sobie kupię. Bo wtedy pomimo mojej starczej głuchoty będę miał przynajmniej pewność, że to co zakupiłem gra dobrze, nawet jeśli już ja tego nie słyszę ;) Ale jak kogoś stać i nie lubi, nie chce poszukiwać tańszych alternatyw dobrego brzmienia to szczerze polecam. Sprzęt zacny.

P.S. Zgodę na przekazywanie kontaktu mam, więc nie widzę problemu. Poszukam maila i zaraz wyślę na PW.

• 1 miesiąc później...

Jak wszyscy zainteresowani zapewne wiedzą, od dawna mam wymienione transformatory wyjsciowe, na nowe nawijane przez jednego z forumowiczów. Trafa przeliczone pod push-pull, grały dobrze. Nie mniej jednak, cos nie dawało mi spokoju, a po wykorzystaniu z lenistwa mojego Denona PMA-700Ae, jako pre (wiadomo pilocik, zmiana źródła, głośności bez ruszania dupska), efekt ten jeszcze sie pogłębił. Otórz przy wyższych poziomach głośności z Denona, Manta gra poprawnie przy potencjometrze ustawionym do godz. ok. 12, potem zaczynały się przestery. Co ciekawe bez przedwzmacniacza, efekt ten był prze ze mnie nie zauważony, z racji rzadkiego słuchania głośno.

Po wymianie uwag z kolega Pallak68 i zapoznaniu się z jego problemem z nagrzewaniem się lamp, przyszedł mi do głowy mały pomysł. Co jeśli V5 to nie jest wcale układ push-pull, a SE, a do dwóch pozostałych lamp jest tylko podpiete żarzenie, co by świeciły?

Wstawiłem, żeby sprawdzić stare trafa, Manta podpięta pod pre z Denona, potek odkręcony na maxa w Mancie i nic, zero przesteru.

Proponuję sprawdzić wasze wzmacniacze, jak ktoś umny w temacie lamp to niech pomierzy i przyjrzy się układowi i podłaczeniu lamp.

Pozdrawiam, ciągle zadowolony użytkownik Manty V5 ;)

electro, 6 Maj 2009, 16:27

>to jakis horror w odcinkach..

Horror, to Twoje bezsensowne wypowiedzi. Jak nie masz nic madrego do powiedzenia, to lepiej nie odzywaj sie w ogóle, albo moze jakies forum dla przedszkolaków by było na twoim poziomie.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Poniżej są taniej niż na allegro :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Witajcie!

Chciałbym sprzedać swoją mantę. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt.

Urządzenie jest w każdym aspekcie sprawne, a nawet więcej- przystosowane do pracy z EL 90.

Więcej szczegółów w dziale ogłoszenia.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

pallak68

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.