Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wstawiłem na próbę głośniki od teatru SONY fi 146 1-544-777-11, (Nie ruszając zwrotnicy , a pewnie by trzeba). Bas jakby zszedł niżej ale w/g deklaracji w firmowym boxie Sony'ego gra od 70 Hz.Czynna średnica membrany 12 cm napewno nie da oczekiwanego efektu;-(.

U mnie Manta gra ze zmodyfikowanym Sony CDP-970 i zapomnianymi już Australijskimi kolumnami DB Dynamics, szkoda że już (chyba) nie robią kolumn. Nie zamieniłbym moich na żadne inne do 2000zł

Ja gram na monitorach własnej konstrukcji o efektywności około 91dB - Eminence + STX ( grały na Audioshow w zeszłym roku ).Z tymi głosnikami Manta to dynamit ;p

PS

Pierwsze relacje z ostatniego modu . Szczerze polecam zastosowanie rezystorów Allen Bradley i kondensatorów Vima MKP 0,24uF . Co za średnica ! Kulturalnie , łagodnie , detalicznie , dynamicznie itd - same superlatywy . W sumie koszt około 50 PLN a robi sie audiofilski wzmacniacz - i to na chińskich lampkach sterujących . Kurcze , dzisiaj mi to zaczęło grać ! Jeszcze daleko do ideału ale jest szansa na dobre hi-fi .

...there is no spoon...

Wstyd sie przyznac ale nie zmierzyłem napięcia bo zapomniałem a rozebrałem wzmacniacz do modyfikacji . Wstawiłem te 0,24uF/250V i modliłem się aby nie eksplodowały ;p No ale nic nie strzeliło .

Co do rezystorów to AB dostepne na Wolumenie faktycznie maja duży rozrzut ale jak poprosisz to znajdą się 1 czy 2% . 1K i 470K są 1% a resztę dobierałem miernikiem . Jak nie ma wartości (np 3,3k i 33K , 2K/2w i 270/5W ) to składałem z dwóch równolegle . Teraz rezystory katodowe 2K mam składane z dwoch 3,96k/5W więc sa wielkie i ledwo weszły . Ale za to jak audiofilsko wyglądają !

...there is no spoon...

Po wymianie lamp i potencjometru po dłuższym odsłuchu mogę stwierdzić wadę jak i zaletę jednocześnie. Miałem nadzieję, że do tego nie dojdzie bo to w sumie lampa, ale cóż lampy też potrafia być przejrzyste, w tym przypadku aż za bardzo. Niestety pogoń za neutralnością i naturalnością brzmienia często się tak kończy. Dobrze nagrane płyty brzmią świetnie natomiast złych realizacji po prostu nie da się słuchać, zwłaszcza tych przebasowionych. Jedna z moich ulubionych płyt Cohena brzmi fatalnie, ciagnący sie bas, fortepian brzmi jak dziecięce organki casio za 70 zł z hipermarketu. Aranże jak z wiejskiej zabawy, koszmar. W pierwszej chwili pomyslałem, że to może te lampy sterujące, ale potem zaczałem testować różne płyty, najpierw te gorzej zrealizowane, a jest ich sporo jak się okazało. Potem to czego byłem pewien co do jakości np. Kip Winger, Roger Waters, Michael Buble, Toto, Therion, Coma, z nowszych Duffy i wiele innych. Wykluczyłem też wpływ kabli (testowane z róznymi od zwykłych miedzianych po lepsze ze srebrem, swoją drogą nie jestem zwolennikiem kabli, ale po kilku eksperymentach tęsknię do DNM Reson, to moim zdaniem najlepszy i najbardziej jakościowy kabel wart tyle ile kosztuje, a nawet więcej).

W związku z powyższym ciekaw jestem też Waszych opini w tym temacie, czy tez tak macie po wymianie lamp. Zwłaszcza ciekawi mnie opinia arturp, jak to jest u Ciebie, bo prócz lamp zmieniłeś też pare elementów, choć nie masz jeszcze jak się orientuję wymienionych 6N3, a jak mi się wydaje to ta cała przejrzystośc właśnie się od tego zaczęła.

> lechb

--> oczekujesz, że źle nagrane płyty zostaną dobrze odtworzone ?

Walka z takimi płytami jak z wiatrakami.

Ja zmieniłem wszystkie lampy za jednym zamachem -- jak na razie nie doszukałem się wad tej podmiany.

Nie nie oczekuje, ale jestem ciekaw jak to jest u Was. Jak juz napisałem pogoń za jakościa własnie tak się kończy. Nie mniej jednak lampy zazwyczj w jakimś stopniu niweluja to zjawisko. Poza tym większośc juz wymieniła lampy, ale jakos nikt nie pisze o wrażeniach z tym zwiazanych, albo jak juz piszecie to bardzo ogólnikowo. Ty szakunec też teraz zrobiłeś wpis niby na temat, ale pozostawiajac bez odpowiedzi moje pytanie, bo tyczyło się ono wrażeń po wymianie lamp w konkretnym wzmacniaczu.

zapomniałem linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.

A jak sie spisza monitory bliskiego pola np?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Myśle że te Tannoye będą lepsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Manta nak kazda lampa odsłania wszelkie niedoskonałości .Począwszy od nagran , poprzez podpięty pre, no i głośniki. Jako,że jest dośc klarowna odsłania wszysko w jasnych barwach. Ale wystarczy dac na końcu "korekcję " w postaci dobrze dobranych kolumn i calosc jest wyrównana.Wymiana lampo ogolnie zniża dominantę charakterystyki .Może to tez byc skuteczny środek na przesunięcie w dól.Niewątpliwiwe najtanszy sposób.zamiant wymiany kolumn.Jesli komuś brakuje jasności można tez w druga stronę ale szukając lamp rozjasniających .Pewnie takowe istnieją . Ja po zamianą nacałej czwórki 3P1P odtwarzam na Tannoyach M4 i na brak dołu nie narzekam.A potwiedza sie jedynie uwaga z postów powyżej ,ze jak nagranie kiepskie to i cały anturaż nie pomoże.Lampa odsłania cieniznę peryferii i żródła.Porównywałem odtwarzanie poprzez Paradugmy V3 monitor,ale w tym układzie było "za ostro". Tannoye bardziej sa podchodziaszcze , choć mają dośc niską skutecznosć.Może z tąd ta miekkość.

Tannoye M1 mają tylko 87dB skuteczności.

A to raczej mało do lampowych wzmacniaczy.

Myślę tez nad m32i missiona mają 90dB skuteczności, kiedys je słuchałem z budżetowym CA i grało to detalicznie i jasno, boję się że mogę się niepozbyc obecnej jazgotliwości monitorków.

.

Jest jeszcze 603, ale tej nie słyszałem to sie nie wypowiem choć biorąc pod uwagę charakter brzmienia Magnata to pewnie też nie gorzej. Quantum 503 nie polecam bo to małe monitorki nadajace się jako tyły w KD i nic poza tym.

ogólnie skuteczność kolumn niewiele ma do charakteru brzmienia, jeśli jest dostatecznie głośno, nic nie jest przesterowane to nie widzę powodów dla których wzmacniacz lampowy ma grać z wysoko efektywnymi kolumnami,podłączyłem dziś Mantę do proac tablette 86 db i 18m pokój drżał w posadach....

wymieniłem wszystkie lampy na rosyjskie i odchudzenia dźwięku nie zanotowałem,może minimalnie,ale zyskała za to przestrzeń, detaliczność i wybrzmienia, wszystko mi się w dźwięku podoba- oprócz basu, jest jakiś taki niemrawy, niby jest go sporo,nawet dobrze kontrolowany ale jakiś taki, powiedziałbym tam gdzie ma być to go odpowiednio dużo nie ma,a tam gdzie jest to nie wiem skąd i po co...

Pewnie nie dokońca dobrze wysterowuje te paczki i stąd taki efekt. Chyba że to to o czym pisałem, a mianowicie przejrzystość nagrań. Posłuchaj płyt co do których jesteś pewien ich jakosci realizacji i wtedy porównaj i napisz co i jak.

lechb,

>>W związku z powyższym ciekaw jestem też Waszych opini w tym temacie, czy tez tak macie po wymianie lamp. Zwłaszcza ciekawi mnie opinia arturp, jak to jest u Ciebie, bo prócz lamp zmieniłeś też pare elementów, choć nie masz jeszcze jak się orientuję wymienionych 6N3, a jak mi się wydaje to ta cała przejrzystośc właśnie się od tego zaczęła.

...there is no spoon...

Jeśli narzekacie na słabo kontrolowany bas, to spróbujcie dwóch rzeczy:

1. sprawdźcie, czy w którymś ze stopni rezystory katodowe są bocznikowane kondensatorami elektrolitycznymi - jeśli tak, to na próbę wywalcie je w cholerę - spadnie wzmocnienie, ale powinna poprawić się kontrola basu, przy okazji spadną zniekształcenia tego stopnia, jeśli utrata wzmocnienia będzie zbyt duża, to w miejsce obecnych wstawcie lepsze jakościowo - podobno tutaj sprawdzają się najlepiej Elny Silmic (lepiej nawet od Black Gate) - poeksperymentujcie z wartościami (czasami większe grają lepiej),

2. sprawdźcie, jakie rezystancje wejściowe mają poszczególne stopnie - pojemność sprzęgająca 0,22 uF wymaga już rezystancji obciążenia 1 MOhm, wątpię, by taka była - zwiększenie pojemności sprzęgających do 0,47 albo 1 uF może pomóc. Warto też wstawić tutaj MKP, a nie MKT.

A może ktoś się pokusi o opracowanie selektora wejsc .Pewnie wszyscy Manciarze odczuwają kabloprzekładki. A moze switch zintegrowany z preampem.Wymiary obudoklona pomieszczą wszystko.No jedynie trafo zasilajace pre musiałoby byc poza .Manta na tyle dobrz gra że nawet dodany "pośrednik" nie zakłóci jej pracy w stopniu znaczącym.A co za wygoda ;-))

Są już w FonAr'ze 6N3P. Niestety w porównaniu do aukcyjnych cen cenią się 15PLN szt. Jedyna pociecha że z jednej partii produkcyjnej i Sprzedający dobiera parami.Z uwagi na choćby kulturę sprzedaży warto tę firmę polecić .Miło, sprawnie , ze znajomością materii.

Arturp, co do basu po wymianie lamp mocy to się z Tobą zgadzam. Tak jak pisałem jest zdecydowanie więcej tego basu i nizej schodzi, ale czegos tam brakuje, moim zdaniem srednica ucierpiała, góra ok. Po wymianie lamp sterujących sytuacja się diametralnie poprawia, wraca średnica w duzo lepszym wykonaniu niz na chińskich i nie sądze żeby tym razem wydawała Ci się jazgotliwa. I w zasadzie teraz to już nie wiem do czego by mozna było się jeszcze przyczepić. Potencjometr też jak pisałem moim zdaniem sporo wnosi, co opisałem wcześniej, po prostu czuć zdecydowanie moc i lekkość z jaka gra wzmacniacz bez zadyszki aż do końca skali, a nie jak wczesniej. Do połączeń użyłem drutu miedzianego ze skrętek, pozbywajac się płytek montażowych zarówno od strony gniazd jak i potencjometru. Nie miniej jednak charakter tych lamp jest zdecydowanie basowy, co słychac szczególnie na kiepskich realizacjach zwłaszcza, że tak powiem przebasowionych. Ale na dobrych nagraniach dźwięk jest masywny, bardzo szczegółowy, selektywny z niesamowita dynamika, aż szczena opada.

P.S. Pomimo, iż nie bardzo wierzę w magiczne elementy i podmianę słabszych podzespołów na te lepsze to tez mam zamiar trochę polutować. Zmiany może nie będą duże, spektakularne i tego bym nawet nie podejrzewał, ale na pewno dadzą choćby swego rodzaju spokuj, że nic tam nie eksploduje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.