Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Manty V5

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Np: na 600V ale sztuka około 200,- bo warto zwrócić uwagę na czas pracy przy maksymalnej temperaturze. Czasy te mogą być od 3000h do 60000h w tych lepszych.

Pozdrawiam

ale czy wymiana kondów na aż tak drogie na serio się opłaca? różnica brzmienia jest aż tak słyszalna?

piszesz że można dać 600 v, a co z mniejszymi kondami (np. te po 25v i 35v) - jakie napięcie do nich dać?

sory że tak zasypuję pytaniami, ale potrzebuję porady i wiedzcie że doceniam wasze odpowiedzi

ale czy wymiana kondów na aż tak drogie na serio się opłaca? różnica brzmienia jest aż tak słyszalna?

piszesz że można dać 600 v, a co z mniejszymi kondami (np. te po 25v i 35v) - jakie napięcie do nich dać?

sory że tak zasypuję pytaniami, ale potrzebuję porady i wiedzcie że doceniam wasze odpowiedzi

super lampy z tej Manty nie zrobisz,(wiem ,bo mam),tak więc nie warto dużo inwestować.Części możesz powymieniać na lepsze, ale o takiej samej wartości, bo np. kondensatorów na wyższe napięcia nie wsadzisz z prozaicznego powodu jakim jest brak miejsca. A na marginesie wszystko na temat upgrade tej manty jest już napisane, wystarczy poczytać...

Wesołych świąt

Wymieniajac kondensatory trzeba pamietac, aby nowe byly na conajmniej takie napiecie jak stare. Nie ma co przesadzac z tym napieciem, np jak bylo 16 Volt, wystarczy dac np 20 Volt. Pojemnosci powinny byc takie same, lub najczesciej moga byc troszke wieksze, ale bez przesady.

A czy wymieniac ?, ogolnie to niekoniecznie, jezeli gra dobrze to lepiej nic nie ruszac bo mozemy czasami tylko cos uszkodzic albo nawet pogorszyc dzwiekowo, ja nie jestem zwlennikiem podmieniania na sile,

Tak jak napisali Koledzy powyżej, szkoda kasy na takie radykalne zmiany. Moim wpisem chciałem uświadomić Ci, ile można wtopić kasy i nie uzyskać przyrostu jakości do poniesionych kosztów.Zmiany zacznij od kondensatorów sygnałowych.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Ty czytasz w ogóle co do Ciebie piszą ?

Czy masz swój świat ?

Nad swoim wpisem masz odpowiedź.

Już Stern jaja sobie robił a Ty dalej swoje...

Zanim ponownie zapytasz.

TAK - wymiana traf poprawi brzmienie . Tak jak i PCB i całej elektroniki .

Tyle że wyniesie to Ciebie więcej niż wzmacniacz dużo lepszej klasy który kupisz za pieniądze wydane na takie elementy.

Zawsze jest jakiś rozsądek i punkt ( finanse ) do którego warto inwestować.

Ile masz kasy ?

Jak grosze , to zmień kondensatory w torze sygnałowym , i daj lepsze lampy.

Jak więcej a chcesz zainwestować to sprzedaj to i kup inny wyższej klasy wzmacniacz lampowy .

kasy mam całkiem spror,a przede wszystkim chęci więc nie straszne mi koszty ani zmarnowany czas, bo jego też mam pod dostatkiem, a nie chcę kupować za parę tysięcy nowego wzmacniacza tylko wolę się doedukować i zrobić coś nawet dla własnej satysfakcji. dlatego czekam na wasze propozycje co do tego jakie kondy tam dać i jakie np. trafa oraz co jeszcze można weń zrobić

To kup coś z czego coś wyciągniesz.

Yaqin MC 10 L

Yaqin MC - 100B

I w nie warto inwestować .

O MC 100B pisałem tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale licz się z tym że same dobre lampy mogą być droższe niż wzmacniacz ;)

A jak masz jeszcze więcej kasy to GM70 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To kup coś z czego coś wyciągniesz.

Yaqin MC 10 L

Yaqin MC - 100B

I w nie warto inwestować .

O MC 100B pisałem tu :

Ukryta Zawartość

Ale licz się z tym że same dobre lampy mogą być droższe niż wzmacniacz ;)

A jak masz jeszcze więcej kasy to GM70 :)

Ukryta Zawartość

przecież napisałem post wyżej, że nie chcę wydawać 2 czy 3 tysięcy na nowy wzmacniacz, a wolę wydać 500 czy nawet 1000 na tuning tego i przy okazji się czegoś nauczyć

jeszcze raz pytam więc jakiś uczciwych i wyrozumiałych użytkowników tego forum: pomóżcie! jakie kondy i jakie trafa do tego wzmaka? czy można tam wlutować inne podstawki innych lamp?/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uczciwe odpowiedzi masz wyzej.

A przy Twoim rozumowaniu , kazdego wyrozumialosc sie skonczy.

Zamow trafa u Ogonowskiego. Zrob lepszy zasilacz a to wszystko nie wejdzie Ci w ta obudowe. Tak jak lepsze kondy ktore sa przewaznie wieksze.

Za 1200zl kupisz uzywany MC 10 na ktorym mozesz sie uczyc i pieniadze w niego wsadzone beda w jakis sposob uzasadnione.

Przeczytaj sobie jeszcze raz wpisy.

Uczciwe odpowiedzi masz wyzej.

A przy Twoim rozumowaniu , kazdego wyrozumialosc sie skonczy.

Zamow trafa u Ogonowskiego. Zrob lepszy zasilacz a to wszystko nie wejdzie Ci w ta obudowe. Tak jak lepsze kondy ktore sa przewaznie wieksze.

Za 1200zl kupisz uzywany MC 10 na ktorym mozesz sie uczyc i pieniadze w niego wsadzone beda w jakis sposob uzasadnione.

Przeczytaj sobie jeszcze raz wpisy.

dobra. teraz mnie wkurzyłeś więc cię, i resztę "życzliwych" forumowiczów, autorów poprzednich postów wypunktuję:

1. Ten temat powstał po to aby dowiadywać się szczegółów dotyczących tuningu manty v5. jest on dla ludzi takich jak ja, którzy szukają pomocy w tuningu TEGO właśnie wzmacniacza a nie yaqinów czy innych wymysłów

2. Nigdy nie twierdziłem, że to wszystko ma się zmieścić w tej obudowie. Teraz twierdzę odwrotnie, nawet jest mi to na rękę, że to się tam nie zmieści bo wtedy sobie całość włożę do jakiejś porządniejszej obudowy.

3. Jeśli kupię (hipotetycznie) tego mc-10 to wydaję 1200 ale i tak muszę wydać całą kasę jaką wydałbym na tuning manty a nie wykluczone, a nawet wysoce prawdopodobne, że dużo, dużo więcej.

4. "Zrób lepszy zasilacz" Dobra, tylko nie wiem jak to zrobić, jak chciałeś pomóc pisząc ten fragment to chociaż mógłbyś coś rozszerzyć, co miałeś na myśli? Jakieś rezystory dać? Lepsze trafo ? Tylko jakie?

5. "jezeli gra dobrze to lepiej nic nie ruszac bo mozemy czasami tylko cos uszkodzic albo nawet pogorszyc dźwiękowo" Rozumiem to i liczę się z ryzykiem. Ale wciąż nic nie wiem o tym JAKIE DAĆ TAM TE KONDENSATORY??!!!

6. "Moim wpisem chciałem uświadomić Ci, ile można wtopić kasy i nie uzyskać przyrostu jakości do poniesionych kosztów.Zmiany zacznij od kondensatorów sygnałowych." Jak już mówiłem koszty nie grają roli (oczywiście w granicach rozsądku, nawet nie zdrowego). A co do zmiany kondensatorów sygnałowych to rozumiem i bardzo chciałbym je wymienić ale wciąż nie wiem na jakie? Czy można dać większe pojemności i napięcia? Jakie najlepiej kondy dać na miejsce których?

7. "super lampy z tej Manty nie zrobisz" nie chcę i nie potrzebuję super lampy. chcę mieć tylko w miarę dobry wzmacniacz, który da mi satysfakcję z dźwięku który daje i z pracy i pieniędzy jakie w to włożę

8. "uczciwe odpowiedzi masz wyżej" wyżej to mam teksty typu: "napiszę coś na czym się nie znam i podniosę sobie samoocenę gnojąc tego leszcza co chce sobie trochę cennego doświadczenia z pracy przy wzmacniaczach i sprzęcie audio zdobyć" "ech, nie mam nic mądrego do napisania bo generalnie zbyt wiele nie wiem, ale napiszę bo jest nowy post i coś odpowiem" "lepiej niech sobie debil kupi wzmaka za 2 tysiące i kolejne 2 wyda na tuning, niby pisał że nie ma aż tyle, ale co tam. to nie mój problem, hehe"

Gdzie są Ci, którzy z pietyzmem, a momentami nawet lekkim fanatyzmem zapisali 4 lata temu na tym forum w tym temacie 15 stron???

Gdzie są forumowicze, którzy z chęcią niesienia pomocy pisali i dawali rady tym, którzy chcą się czegoś dowiedzieć, nauczyć lub coś zrobić?

Gdzie są znawcy tematu, którzy mogliby wnieść coś świeżego i udzielić pomocy potrzebującemu początkującemu audio-elektrykowi?

Gdzie są ludzie pokroju artup'a; cudak(a)10; vvojtka; mzawka; józefkanii; McGyvera? Gdzie oni wszyscy się podziali?

Gdzie są moderatorzy, którzy usuneliby posty typu: "kup sobie lepszy wzmacniacz!" "jesteś idiotą, bo chcesz coś zrobić kreatywnego!"

Wreszcie gdzie są ci który pomogą mi i prawdopodobnie innym takim jak ja teraz i w przyszłości?

ODEZWIJCIE SIĘ! POMOCY!

Nie chcę już widzieć postów ludzi, którzy nie chcą nic wnosić i odpowiadają na siłę i "z łaski"

Nie chcę już widzieć postów ludzi, którzy się nie znają, a piszą jakby pozjadali wszystkie rozumy

Chcę tylko, żeby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą

Jak już pisałem wcześniej chce wiedzieć jakie zabiegi poprawią brzmienie tego wzmacniacza, ewentualnie może zwiększą nieco moc.

Wiem już że pomóc powinny:

Wymiana kondensatorów, okablowania wewnętrznego, wyjść głośnikowych, wejść RCA, potencjometru, lamp, transformatorów głośnikowych i sieciowego. Pojawiały się też wzmianki dotyczące wlutowywania innych podstawek lamp.

I ja chcę tylko poznać szczegóły tych operacji, czyli

Jakie kondensatory wlutować na miejsce których?

Jaki potencjometr (wiem, że dobre są niebieskie Alpsy i wiem że się nie mieszczą)

Jakie wmontować do wzmacniacza transformatory głośnikowe? (jakieś modele, czy coś w tym stylu, wiem o Ogonowskim)

Jaki transformator sieciowy?

Toroidalny?

Jeśli tak to jakie napięcia, natężenia i moc?

Jeśli opłaca się (pod względem brzmieniowym, NIE finansowym) wlutowywać podstawki do innych lamp niż oryginalne 6p1p i 6n3p (czytałem coś o EL90)

Co jeszcze opłaca się zrobić w tym wzmacniaczu dla poprawy brzmienia bez zbytniej ingerencji w płytkę i jakieś wysoce zaawansowane techniki elektroniczne?

JESZCZE RAZ PROSZĘ WAS O POMOC!!

CZY TO AZ TAKIE TRUDNE?

CZY PROSZĘ O TAK WIELE????

Gdzie są Ci, którzy z pietyzmem, a momentami nawet lekkim fanatyzmem zapisali 4 lata temu na tym forum w tym temacie 15 stron???

Może ich już nie ma ale pozostawili po sobie te 15 stron. Jaki masz problem w dokładnym ich przestudiowaniu? Na temat wymiany elementów jest tych stron znacznie więcej i chociaż dotyczą innych urządzeń to zasady wymiany są takie same. To o co prosisz to jest w swej istocie prośba o zebranie tej wiedzy zawartej na tym forum oraz wielu innych miejscach i napisanie o tym książki specjalnie dla Ciebie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Uwierz mi, że przestudiowałem te strony i nikt nic nie mówił o wlutowywaniu innych podstawek lamp. o wymianie kondów to generalnie bez szczegółów parametrowych czy też firm, poza oczywistościami (panasonic, rubycon, black gate)podobnie z trafami, pojawiła się jedynie wzmianka o pp 40-1 od ogonowskiego ale np. o sieciowym nic a nic, a potek to też tylko że alps, żadnych szczegółów, a ja np. nie wiem jak wszystkie te elementy dobrać i spasować aby osiągnąć jak najlepszy efekt w przystępnej cenie

p.s. dostałem odpowiedź od Ogonowskiego. wymiana 3 traf wyjdzie około 750 zł więc generalnie trochę za dużo jak dla mnie (na chwilę obecną) więc co proponujecie wymienić najpierw? co przyniesie większą pozytywną zmianę brzemienia?

Ze sposobu w jaki zadajesz pytania i o co pytasz można wysnuć wniosek, być może błędny, że nic nie wiesz o elektronice jako takiej. Nie traktuj tego jako zarzut, ale jako neutralne stwierdzenie. To że nie ma wpisów takich jakie chciałbyś zobaczyć wynika z tego, że ludzie którzy zadają pytania już jakieś pojęcie mają, i są im potrzebne jakieś dodatkowe informacje, a nie cała teoria od podstaw. Ogólnie można powiedzieć że podstawowym sposobem modyfikacji sprzętu, nawet jak ktoś niewiele wie, lub nic nie wie, będzie wymiana elementów na takie same pod względem parametrów a lepszej jakości. Jak sobie chcesz np. wymienić elektrolity to wymień je na takie które mają taką samą lub trochę wyższą pojemność i takie samo lub wyższe napięcie pracy. W przypadku pozostałych kondensatorów pojemność powinna być taka sama, a napięcie może być wyższe. Jeżeli chodzi o typy warte uwagi to znajdziesz dużo na ten temat choćby na tym forum. Potencjometr też możesz wstawić o takiej samej wartości ale lepszej klasy. Może być też mniejszej wartości. Jeżeli transformator sieciowy się nie grzeje nadmiernie, to nie ma potrzeby go zmieniać. Podstawki możesz oczywiście wymienić jeżeli chcesz stosować lampy 7mio pinowe.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Widzisz Maxiak przez takie właśnie Twoje wpisy osoby które mają coś do powiedzenia nic nie piszą.

Napisać Ci dużymi literami ?

OK

Z G..NA BATA NIE UKRĘCISZ !

Widzisz podstawą dobrego brzmienia wzmacniacza lampowego są trafa głośnikowe.

I właśnie Yaqiny mają te trafa na dobrych rdzeniach. Na tyle dobrych że nawet Ogonowski nie ma do nich dostępu.

Wiec robi trafa średniej jakości za które jak twierdzisz 750zł to za dużo.

To coś Ty chciał ?

Kupujesz Fiata 125p masz 1000zł i oczekujesz tjuningu z którego wyjdzie BMW ?

Nawet jak w niego wsadzisz 10 000zł to i tak nie zrobisz porządnego auta i tyle !

W ten wzmacniacz warto zainwestować w lepsze lampy i MAX z 200zł.

Każde kolejne pieniądze NIC CI NIE DADZĄ !!!!!!!!!!!

Oprócz zabawy .

Nie da Ci nic wymiana podstawek !

Ani potencjometru jeżeli ten nie trzeszczy !

Skoro nie potrafisz z tego wątku nic wywnioskować to przeczytaj go jeszcze raz i inne watki o lampiakch.

Jak dalej nie rozumiesz tematu to sobie odpuść .

Dobre kondy w sygnale ?

Proszę :

Ukryta Zawartość

Aż za dobre .

Dobre elektrolity ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepsze są Elny Silmic II , Nichicon KZ , MUSE ES i FG

Jak nie ma to popytaj sprzedawców o inne wartości.

To samo wysokonapięciowe.

Ukryta Zawartość

I szukasz firm które Ci podałem .

Tak trudno używać wyszukiwarki allegro ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ muda44

Już pisałem, że nie chcę zrobić z niego BMW, bo wiem, że się nie da. I jestem wdzięczny za przekazane informacje (forma pozostawia wiele do życzenia, ale cóż?) dotyczące kondów. Właśnie dokładnie o to mi chodziło. Czekam jeszcze na odpowiedź w sprawie traf (co najpierw?) aczkolwiek twój post daje podstawy do sądzenia, że lepiej zainwestować w głośnikowe. Co do podstawek i potka to rozwiałeś wątpliwości i zmniejszyłeś listę o 2 nie takie znów małe wydatki. Za całość postu,a głównie informacji weń zawartych serdecznie dziękuję i naprawdę to doceniam

Drogi kolego Maxiak! Jestem pod wrażeniem tego, ile cierpliwości mieli dla ciebie wszyscy udzielający Tobie rad i próbujący Tobie uswiadomić kilka prostych rzeczy.

Jeżeli chcesz poprawić brzmienie tego wzmacniacza, to w pierwszej kolejności musisz wymienić trafa głośnikowe, lampy i kondensatory w torze sygnałowym. W drugiej kolejności trzeba poprawić zasilacz tzn. wymienić trafo, diody i kondensatory filtrujące. Jak sam się przekonałeś wymiana tych elementów znacząco przekroczy zadeklarowane przez Ciebie 1000 pln. A inwestowanie w tę Mantę np. 2000 pln dla każdego rozsądnego człowieka jest bez sensu, bo za tę kwotę możesz kupić naprawdę dużo lepiej grający lampowiec. I to własnie prubujemy Tobie wytłumaczyć.

Z kolei wymiana potencjometru (jeżeli jest sprawny), podstawek pod lampy czy terminali głośnikowych nie wpłynie na poprawę dźwięku w żaden sposób. Co najwyżej poprawi się funkcjonalność i wygląd wzmacniacza, ale od tego nie zacznie on lepiej grać. I wzywanie na pomoc józefakani czy McGywera nie ma sensu, bo napiszą to samo.

I nie żądaj od forumowiczów, że zaczną przeglądać portale aukcyjne czy sklepy internetowe w poszukiwaniu np. kondensatorów które mógłbyś zastosować, bo jak widać posiadasz umiejętność porusznia się po internecie i możesz to zrobić sam.

Kuzyn murzyna

I jeszcze na potwierdzenie moich słów opinia arturap, którego wołałeś o pomoc:

Napisano 09.08.2008 - 10:15

Moim zdaniem ten wzmacniacz ma inne ograniczenie - bez ingerencji w układ mozna stosowac tylko lampy mocy rosyjskie lub chińskie a te grają zwykle gorzej niz nich odpowiedniki europejskie lub amerykańskie . Przejściówki na odpowedniki zachodnie wyglądają jak prowizorka .

Dzisiaj porównywałem ten wzmacniacz z trzema innymi - Krellem KAV400xi , Gainclonem z preampem Nr3 Audiotonu i Daredem 300B . Manta ma tylko w jednym aspekcie przewagę - żywiołowość przekazu . W innych aspektach nawet tanie kombo Gainclona i preampu lampowego Nr3 wygrało bezapelacyjnie - dwie klasy lepiej . Koszt budowy zbliżony do ceny całego zestawu Manty . Teraz wkładac do niego trafa od Ogonowskiego a pewnie i zasilające warto zmienic do tego prostowanie żarzenia , powiększenie obudowy itd . To wyniesie powyzej 1tys. PLN .Bez przesady - za to można kupić kilkuletni ,, dorosły " wzmacniacz lampowy na rynku wtórnym na typowych lampach el84 , el34 , kt88 , ecc82,83,88 itd

Kuzyn murzyna

@Kuzyn55

To jeśli (według Ciebie) MacGywer mi nie pomoże, to powiedz mi czemu jakim jak lechb pomagał przez 15 stron(prawie) w tuningu jego Manty??

Dostałem 2 maila z 2 ofertą od Ogonowskiego. Sprawdził jakie trafa lepiej pasowałyby do mojego projektu i zaproponował trafa pp 40-6 na wyważonych (dobrych) blachach 0,3mm i na Ei66/33 w cenie 175 PLN/sztuka więc na pewno nawet nie zbliżę się zbytnio do swojego wyznaczonego limitu 1000PLN. Jeszcze na jakieś fajne płyty albo obudowę wystarczy (chyba, że dam też trafo sieciowe). I jeszcze raz proszę nie mówcie mi, że pchanie w to kasy jest bez sensu, bo już mnie przed tym nie cofniecie. Możecie sobie uważać, że jestem idiotą, debilem, niedoukiem, kretynem nierozważnym w swych działaniach, ale ja i tak mam zamiar to zrobić i tylko proszę kogoś, aby mi w tym pomógł.

Moglibyście na przykład rozwinąć kwestię wymiany mostków prostowniczych na szybkie diody. Przyznam szczerze że tutaj to już w ogóle nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Jakie dać te diody? Czy trzeba by je jakoś stabilizować rezystorami czy coś?

Mogłbyś sobie łatwo pomóc gdybyś wpisał w google takie coś ''co to jest mostek prostowniczy''. Wówczas wyskoczyłoby Ci wiele linków z których dowiedziałbyś się że są to cztery diody połączone w określony sposób i zamknięte we wspólnej obudowie. Wówczas medytując trochę nad tym nagle doznałbyś czegoś w rodzaju oświecenia jak go wymienić na diody. Następnie wpisując w google ''szybka dioda'' dowiedziałbyś się co to takiego. Stąd już byłbyś o krok do ustalenia konkretnych typów. W ten sam sposób można się dowiedzieć czegoś na temat dowolnego elementu. W chwili obecnej, nie tak jak kiedyś, wyszukiwarka nie wymaga zadania pytania w inteligentny sposób. Możesz je zadać wprost, tak jak zapytałbyś człowieka. Programiści wyszukiwarek intensywnie pracują nad tym, aby mogli z nich korzystać ludzie z coraz bardziej leniwymi umysłami.

@Kuzyn55

To jeśli (według Ciebie) MacGywer mi nie pomoże, to powiedz mi czemu jakim jak lechb pomagał przez 15 stron(prawie) w tuningu jego Manty??

Dostałem 2 maila z 2 ofertą od Ogonowskiego. Sprawdził jakie trafa lepiej pasowałyby do mojego projektu i zaproponował trafa pp 40-6 na wyważonych (dobrych) blachach 0,3mm i na Ei66/33 w cenie 175 PLN/sztuka więc na pewno nawet nie zbliżę się zbytnio do swojego wyznaczonego limitu 1000PLN. Jeszcze na jakieś fajne płyty albo obudowę wystarczy (chyba, że dam też trafo sieciowe). I jeszcze raz proszę nie mówcie mi, że pchanie w to kasy jest bez sensu, bo już mnie przed tym nie cofniecie. Możecie sobie uważać, że jestem idiotą, debilem, niedoukiem, kretynem nierozważnym w swych działaniach, ale ja i tak mam zamiar to zrobić i tylko proszę kogoś, aby mi w tym pomógł.

Moglibyście na przykład rozwinąć kwestię wymiany mostków prostowniczych na szybkie diody. Przyznam szczerze że tutaj to już w ogóle nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Jakie dać te diody? Czy trzeba by je jakoś stabilizować rezystorami czy coś?

A więc koszt traf głośnikowych to 350 pln. Czyli 400 pln za samo trafo sieciowe? Trochę drogo jak na zasilanie wzmacniacza dysponującego góra kilkunastoma watami na kanał.

Ale nawet jeżeli wymienisz tylko transformatory głośnikowe, to za tym musi iść wymiana lamp i kondensatorów. Czyli jakieś 300 pln. A potem nowa obudowa, czyli lekko licząc 200 pln (oczywiście jeżeli będzie to obudowa posiadająca w miarę sensowny wygląd). No to już jesteśmy blisko tego tysiaka.

Ale chcesz, to rób. W końcu kto bogatemu zabroni.

Problem polega na tym, że poprawa dźwięku jaką uzyskasz nie będzie warta kasy którą wydasz. I to właśnie próbujemy Tobie wytłumaczyć. Skąd to wiemy? Ano choćby od kolegi lechb, na którego się powołujesz. Po początkowym zachwycie nad brzmieniem tego wzmacniacza i kolejnych tuningach napisał:

"Napisano 04.08.2008 - 15:46

Po wymianie lamp i potencjometru po dłuższym odsłuchu mogę stwierdzić wadę jak i zaletę jednocześnie. Miałem nadzieję, że do tego nie dojdzie bo to w sumie lampa, ale cóż lampy też potrafia być przejrzyste, w tym przypadku aż za bardzo. Niestety pogoń za neutralnością i naturalnością brzmienia często się tak kończy. Dobrze nagrane płyty brzmią świetnie natomiast złych realizacji po prostu nie da się słuchać, zwłaszcza tych przebasowionych. Jedna z moich ulubionych płyt Cohena brzmi fatalnie, ciagnący sie bas, fortepian brzmi jak dziecięce organki casio za 70 zł z hipermarketu. Aranże jak z wiejskiej zabawy, koszmar. W pierwszej chwili pomyslałem, że to może te lampy sterujące, ale potem zaczałem testować różne płyty, najpierw te gorzej zrealizowane, a jest ich sporo jak się okazało. Potem to czego byłem pewien co do jakości np. Kip Winger, Roger Waters, Michael Buble, Toto, Therion, Coma, z nowszych Duffy i wiele innych. Wykluczyłem też wpływ kabli (testowane z róznymi od zwykłych miedzianych po lepsze ze srebrem, swoją drogą nie jestem zwolennikiem kabli, ale po kilku eksperymentach tęsknię do DNM Reson, to moim zdaniem najlepszy i najbardziej jakościowy kabel wart tyle ile kosztuje, a nawet więcej).

W związku z powyższym ciekaw jestem też Waszych opini w tym temacie, czy tez tak macie po wymianie lamp. Zwłaszcza ciekawi mnie opinia arturp, jak to jest u Ciebie, bo prócz lamp zmieniłeś też pare elementów, choć nie masz jeszcze jak się orientuję wymienionych 6N3, a jak mi się wydaje to ta cała przejrzystośc właśnie się od tego zaczęła."

Kuzyn murzyna

I jeszcze kolego maxiak jedna uwaga dotycząca traf głośnikowych. Ich wymiana (a właściwie zaprojektowanie) nie jest sprawą prostą. A to z tego powodu, że nikt nie widział na oczy schematu tego wzmacniacza. Czym kończy się obliczanie traf "w ciemno" przekonał się wspomniany lechb. Utopił pieniądze w prawie dobre trafa. Tylko że prawie, jak wiadomo, robi dużą różnicę. Oto jego wpis (chociaż nie wiem po co go zamieszczam, bo przecież przeczytałeś dokładnie cały wątek, więc znasz ten problem):

"Napisano 06.05.2009 - 09:45

Jak wszyscy zainteresowani zapewne wiedzą, od dawna mam wymienione transformatory wyjsciowe, na nowe nawijane przez jednego z forumowiczów. Trafa przeliczone pod push-pull, grały dobrze. Nie mniej jednak, cos nie dawało mi spokoju, a po wykorzystaniu z lenistwa mojego Denona PMA-700Ae, jako pre (wiadomo pilocik, zmiana źródła, głośności bez ruszania dupska), efekt ten jeszcze sie pogłębił. Otórz przy wyższych poziomach głośności z Denona, Manta gra poprawnie przy potencjometrze ustawionym do godz. ok. 12, potem zaczynały się przestery. Co ciekawe bez przedwzmacniacza, efekt ten był prze ze mnie nie zauważony, z racji rzadkiego słuchania głośno.

Po wymianie uwag z kolega Pallak68 i zapoznaniu się z jego problemem z nagrzewaniem się lamp, przyszedł mi do głowy mały pomysł. Co jeśli V5 to nie jest wcale układ push-pull, a SE, a do dwóch pozostałych lamp jest tylko podpiete żarzenie, co by świeciły?

Wstawiłem, żeby sprawdzić stare trafa, Manta podpięta pod pre z Denona, potek odkręcony na maxa w Mancie i nic, zero przesteru.

Proponuję sprawdzić wasze wzmacniacze, jak ktoś umny w temacie lamp to niech pomierzy i przyjrzy się układowi i podłaczeniu lamp."

Jeżeli na serio rozważasz wymianę tych traf, to zacznij od rozrysowania schematu tego wzmacniacza w celu ustalenia w jakich warunkach pracują w nim lampy. Masz tak dużo determinacji i zapału, że nie powinno to stanowić dla Ciebie problemu.

Życzę powodzenia i czekam na schemat.

Kuzyn murzyna

• 3 tygodnie później...

Panowie !

Może zróbcie jakieś końcowe podsumowanie (postów jest ponad 27) co waszym zdaniem warto wymienić w modelu V5 i jak to się przekłada na dźwięk.

Zamierzam kupić ten wzmacniacz, myślę też o odtwarzaczu Blu ray i tu pytanko co wybrać aby cieszyć się ładnym dźwiękiem ? odtwarzacz z przedziału

do 400 zł a więc tanio ewentualnie zostanę przy swoim DVD Philips model DVP5960 - jak to gra ?

Panowie !

Może zróbcie jakieś końcowe podsumowanie (postów jest ponad 27) co waszym zdaniem warto wymienić w modelu V5 i jak to się przekłada na dźwięk.

Zamierzam kupić ten wzmacniacz, myślę też o odtwarzaczu Blu ray i tu pytanko co wybrać aby cieszyć się ładnym dźwiękiem ? odtwarzacz z przedziału

do 400 zł a więc tanio ewentualnie zostanę przy swoim DVD Philips model DVP5960 - jak to gra ?

o V5 mogę Ci powiedzieć tyle, że opłaca się wymienić lampy. Ja wymieniłem w końcówce mocy na ruskie wojskowe zamienniki, a lampy na wejściu na te:

Ukryta Zawartość

i efekt jest taki, że dźwięk zrobił się szybszy, bas bardziej punktowy, średnica i góra dostały więcej powietrza i szczegółowiej teraz gra. Także polecam.

a co do odtwarzaczy to najlepiej spytaj w temacie o odtwarzaczach bo tutaj to mało kto się na tym zna raczej

spytaj tutaj gdzieś:

Ukryta Zawartość

albo tutaj:

Ukryta Zawartość

tam się znają na rzeczy i mi np. pomogli

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej,

Mam zamiar zastosowac w najblizszym czasie w swojej V5-tce kilka modow opisanych w tym temacie i chcialbym tez po zmodowaniu dac swoje tabliczki zasalniajace to "manta" ;P Mam zamiar wygrawerowac na tych tabliczkach m.in. w jakiej klasie ona pracuje.

Poprawcie mnie jesli sie myle ze pracuje ona w klasie AB ?

• 3 tygodnie później...

Hej,

Mam zamiar zastosowac w najblizszym czasie w swojej V5-tce kilka modow opisanych w tym temacie i chcialbym tez po zmodowaniu dac swoje tabliczki zasalniajace to "manta" ;P Mam zamiar wygrawerowac na tych tabliczkach m.in. w jakiej klasie ona pracuje.

Poprawcie mnie jesli sie myle ze pracuje ona w klasie AB ?

Widzę że V5tką jest już prawie nie do dostania w sklepach ciekawe czemu ?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że Manta zamówiła u producenta ograniczoną ilość sprzętu i to jest już końcówka, ponieważ szału nie było, zapewne już więcej wzmacniaczy z logo Manty nie będzie. A szału nie było, bo część sprzętu jakościowo było pod zdechłym azorkiem, a moje doświadczenia wskazują jeszcze4 na to, że serwis Manty olewa klientów. Mi od dwóch miesięcy trzymają pilota od V3 i nie reagują na nic.

Takie traktowanie klienta odbija się. Można przeboleć, jeśli kupujemy jakiś czytnik dvd za stówkę, ale jak wzmacniacz kosztuje od 600 do 1700 (v3 - v7) i serwis cię olewa, to zaczyna być wkurzające. Trudno tu powiedzieć, czy wina leży po chińskiej stronie Manty, czy raczej w polskiej bylejakości serwisu.

Tak czy inaczej - moim zdaniem - tanie lampowce Manty to już historia.

Czy ktoś porównywał dźwiękowo Mantę V7 z Mantą V5 ? czy V7 gra lepiej ??

Czy próbował ktoś tuningować ten najwyższy model ?:) podobno wymiana lamp na ruskie wpływa negatywnie na ten model co mnie zdziwilo, jak wypalą się Chińskie będzie problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.