Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumny 3-drożnej

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Wymyśliłem sobie, że w ramach rozrywki intelektualno-fizycznej zbuduję kolumnę 3 drożną.

Założenia:

1. duża efektywność >=91 db

2. nisko schodzący i szybki bas

3. zrównoważona średnica

4. szczegółowa, dźwięczna góra

5. moc min 90 W

6. koszta przetworników na jeden kanał do 1000 pln.

7. woofer w obudowie br, myślałem nad tym aby średnicę i góre skonstruować na wzór open buffle

8. ma to grać (przy założeniu błędów konstrukcyjnych) lepiej od JPW ML-910

Ze względu na całkowity brak doświadczenia z przetwornikami proszę o pomoc w wyborze.

Ze wstępnych oględzin internetu wysunąłem wniosek, że jako woofera można by użyć Monacora SPH-315 - warto? Może jest coś lepszego w podobnej cenie?

Co polecilibyście na średnicę i górę - tutaj dane katalogowe raczej nie wiele mi się przydadzą.

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/44367-budowa-kolumny-3-dro%C5%BCnej/

Twoje zalozenia sa zbyt optymistyczne jak na 3way na pojedynczym wooferze, trzeba siegnac po dwa;)

Dwa ciekawe projekty na dayton'ach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do wyboru do koloru :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps. ogółem jeżeli chodzi o stronkę... sądzę że to nie głupia konstrukcja :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o górę, to myślałem o Vifa XT25 TG-30-04.

Co Wy na to. Jeśli nikt nie ma zastrzeżeń di tego monacora, to proszę jeszcze o podpowiedź w sprawie głośnika średniotonowego.

----------------

Zwrotnicę chciałbym zamówić u forumowego Kolegi.

Na podanej wcześniej stronie nie znalazłem projektu 3way z dużym wooferem. W większości konstrukcje 2 i 2.5 drożne na nisko-średniotonowych głośnikach.

Serdecznie pozdrawiam

----------------

Proponuję rozważyć taką oto konstrukcje-http://www.hautparleursystemes.com/site/studiolab300.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podoba Wam się ten czołg? ;)

Początkowo myślałem nad taką konstrukcją: skrzynia z wooferem parzącym na bok obudowy (a nie frontowo), przednia ściana kolumny wykonana z grubego mdfu od góry wykraczająca ponad komorę basową i w niej osadzony głosnik średnio- i wysokotonowy - tak na obraz open baffle. Taka konstrukcja pozwoliłaby zmniejszyć szerokość kolumny (smukła i wysoka) - takie mi się najbardziej podobają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

I jescze pytanie:

czy takie boczne ustawienie woofera ma niekorzystny wpływ na jakość basu?

Fotografia z poprzedniego wpisu przedstawia przybliżony kształt przyszłej kolumny. Na froncie mają być tylko 2 głośniki.

----------------

eMiL, 8 Lip 2008, 17:02

>Szczytem piekna ta szafa nie jest, ale o gustach sie nie dyskutuje;)

>Lepiej gdyby sredniotonowy rowniez byl odizolowany od woofera.

To może tak będzie lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mirfak, 8 Lip 2008, 17:36

>Początkowo myślałem nad taką konstrukcją: skrzynia z wooferem parzącym na bok obudowy (a nie

>frontowo), przednia ściana kolumny wykonana z grubego mdfu od góry wykraczająca ponad komorę basową

>i w niej osadzony głosnik średnio- i wysokotonowy - tak na obraz open baffle. Taka konstrukcja

>pozwoliłaby zmniejszyć szerokość kolumny (smukła i wysoka) - takie mi się najbardziej podobają.

Czyli coś w tym stylu.

Ukryta Zawartość

post-4056-100009958 1215564715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli woofery beda nisko ciete, ponizej 150Hz, to nie ma znaczenia, ze znajduja sie na bocznej sciance.

Zeby cos takiego zrealizowac na open baffle to trzeba by jednak uzyc dwoch osiemnastek, jedna nie da rady przy tak niskim podziale.

>Czyli coś w tym stylu.

Tak, tylko jeden woofer.

eMiL, 9 Lip 2008, 11:24

>Jezeli woofery beda nisko ciete, ponizej 150Hz, to nie ma znaczenia, ze znajduja sie na bocznej

>sciance.

>Zeby cos takiego zrealizowac na open baffle to trzeba by jednak uzyc dwoch osiemnastek, jedna nie da

>rady przy tak niskim podziale.

Woofer ma pracować w obudowie BR, natomiast średniotonowy wcale nie musi być OB. Raczej chodziło mi o konstrukcję podobną do przedstawionej przez Pana Henryka

----------------

Tu masz jeszcze kolejne dwie propozycje, komplet glosnikow na kolumne wyjdzie troche wiecej niz 1kzl, ale to chwalone zestawy wiec warto sprawe przemyslec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niska, bo konstruktor postawił sobie za cel... maksymalne rozgiągnięcie pasma w dół. Spadek -6dB (w obu zestawach) jest przy 30Hz.

Przy innym strojeniu zwrotnicy, kolumny bez problemu uzyskają wysoką efektywność. Oczywiście kosztem zejścia na basie. Czyli coś za coś.

eMiL, 9 Lip 2008, 23:59

Nie zrozumieliśmy się...

W skrócie, chodzi mi o to, że można wyżej zestroić bass-reflex i wtedy podnieść również poziom średnich (i wysokich) tonów.

Tylko, że pewnie wtedy pojawi się zapadłość w miejscu podziału woofera z AL130.

Co do efektywności i stopnia kompensacji baffle step - Piotr Sz bardzo dobrze opisał to na konkurencyjnym forum - do obu wariantów (pełna i niepełna BSC) można się przyzwyczaić - i po pewnym czasie odbieramy ten drugi wariant jako nienaturalny - "jazgoczący" (niepełna BSC) albo "mulący" (pełna, 6dB kompensacja)

Niestety audiofilia to czasem szukanie fajerwerków - i jak coś "muli" na pierwszy rzut ucha to od razu odrzucamy. A jak u kumpla usłyszymy brzmienie jeszcze bardziej "detaliczne" to wpadamy w kompleksy. I nakręca się "wyścig zbrojeń" w dziedzinie podbijania środka i góry.

Tymczasem podchodząc do sprawy naukowo - brzmienia z pełną i niepełną BSC istotnie różnią się w jednym aspekcie - tego pierwszego będziemy słuchali ciszej ze względu na subiektywną rónowagę tonalną - fizjologia słyszenia, krzywe Fletchera - Munsona. A więc później doprowadzimy do uszkodzenia słuchu nadmiernym hałasem. Dlatego sam osobiście mam w "głębokim poważaniu" audiofilską potrzebę "wystrzałowo detalicznego" brzmienia i kompensuję BS całkowicie, nie przejmując się efektywnością niższą niż kolumn firmowych z niepełną BSC a także "muleniem" w bezpośrednich porównaniach. Ja mam tego słuchać w dłuższej perspektywie a nie chwalić się kumplom "detalicznością".

Basu nie będzie za mało. Tylko, że nie ma co liczyć na niskie jego zejście.

Mam na myśli strojenie bass-refleksu powyżej częstotliwości rezonansowej głośnika. Zyskamy wtedy na efektywności w zakresie powiedzmy 60-100 Hz, kosztem bardzo szybkiego spadku w najniższych częstotliwościach.

Wiele kolumn ma tak właśnie strojony bas. Bo dzięki temu można uzyskać wyższą efektywność całej kolumny.

No i do wyboru... Albo bardzo niski bas i efektywność 84dB albo efektywność na normalnym poziomie i bas trochę płytszy. Czyli, co kto woli :)

Wyrazilem sie nieprecyzynie z tym "za malo basu". Chodzilo mi o niewielka ilosc niskiego basu:)

Co do reszty to sie oczywiscie zgadzam, powiekszenie obudowy tez zwiekszy ilosc basu (przy okazji obnizajac jego jakosc). Takie podejscie: za duza buda + wysokie strojenie jest typowe dla konstrukcji komercyjnych, ktore w sklepie basem maja robic wrazenie a wiec flaki masasowac.

Niskie stojenie nie za duzej obudowy BR (lub w przypadku malych objetosci membrana bierna) upodabnia brzmienie do brzmienia basu z obudowy zamknietej. Nisko, bez buczenia i nerwowosci. Wiadomo, ze nie kazdy tak lubi;)

Efektywnosc, to sie moim zdaniem "robi" filtracja glosnika sredniotonowego a efekty sa takie jak napisal wyzej misiomor.

Errata

A ja powiniem dopisać, że taki wysoko strojony bas może (ale wcale nie musi) być basem podbarwionym. Czyli wybrzmiewającym za długo, grającym jednostajnie, jednym tonem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.