Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kondycjoner rozwiąże problem ???

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

paradox, 16 Lip 2008, 15:43

>Gigawatt jest jeszcze dynamiczniejszy niż PAL, PC-3 z tego co wiem jest jest następcą i

>kontynuatorem unowoczesnionego powerboxa v4, zresztą dostałem na ten temat wyczerpujące informacje

>od Gigawatta . A czym sie rozniły powerboxy 3 i 4.. to po prostu kolejne nowsze bardziej wypasione

>modele.

Dynamiczniejszy ? - ale na gniazdach " przelotowych " , czy transformatorowych ???

Bo na " przelotowych " nie powinno być różnicy w dynamice czy basie - ew. może być różnica w charakterze , ( 100% subiektywnie ) odbierana jako większa dynamika .

Jak zwykle cyniczne handlarzyny kondycjonerami robią totalną zamieć dezinformacyjną na forum.To ustrojstwo to nadaje się tylko do poprawienia dźwięku źródeł, do reszty toru to się nie nadaje wcale niezależnie od ceny.

Wątek staje się powoli miejscem kryptoreklamy producentów przez "zaprzyjaźnionych" recenzentów, w zasadzie jest to tylko dezinformowanie pozostałych forumowiczów.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Czy ktoś miał do czynienia z Power Plant Premier ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś mający pojęcie - wiedzę techniczną może się wczytać w opis tego urządzenia ,jestem poważnie zainteresowany !??

Ukryta Zawartość

Tu masz więcej informacji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

gutekbull, 17 Lip 2008, 10:16

>Czy ktoś miał do czynienia z Power Plant Premier ???

>

Ukryta Zawartość

>

>Czy ktoś mający pojęcie - wiedzę techniczną może się wczytać w opis tego urządzenia ,jestem poważnie

>zainteresowany !??

Rzuciłem okiem na specyfikację i to co wzbudziło moje zaniepokojenie to redukcja szumów tylko w zakresie 100kHz - 2MHz (!?) i to tylko 80dB. Pokrywa to w zasadzie tylko stacje radiowe FM, radiotaxi, policję, zabawki RF, niektóre telefony bezprzewodowe oraz komórki. Ale my jesteśmy zainteresowani w paśmie poniżej 100kHz i jak największej efektywności - a co byście powiedzieli na 100dB.

Użyty filter to jakiś dziwny musi być, bo te normalne filtrują aż do GHz, a nanokryształy jako "lepszy ferryt" biorą tylko wąskie pasmo. Założę się, przewody sieciowe nawinięte są na karkasach z nanokryształków.

Filtrów z prawdziwego zdarzenia to tam nie będziesz miał, bo one wymagają uziemienia. Jak masz tylko zerowanie to już duży problem.

Tyle szmalu? za co? Kilka elektronicznych gadżetów?

Zapomnij.

Ukryta Zawartość

"Tyle szmalu? za co? Kilka elektronicznych gadżetów?"

Mi wychodzi ok.2000$ to przy obecnym kursie poniżej 4000zł ,

a jak to się ma do naszych kondycjonerów 4000-6000zł ???

Ponoc szumy ktore masz z zewnątrz na linii zasilajacej nie maja znaczenia a licza sie tylko szumy generowane przez twoj sprzęt podpięty na tej samej linii -to nastepna teoria

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Liczą się zarówno jedne jak i drugie, tylko że

>generowane przez twoj sprzęt podpięty na tej samej linii

są często nieuświadamiane.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

cir, 17 Lip 2008, 08:56

>paradox

>nie miałes stoiska razem z gigawatem i głosnikami z Łodzi?

Nie, ja sie nie wystawiałem ze wzmakiem. Z Łodzi byli jeszcze chłopaki z JAGa.

>

>>Gigawatt jest jeszcze dynamiczniejszy niż PAL, PC-3 z tego co wiem jest jest następcą i

>>kontynuatorem unowoczesnionego powerboxa v4, zresztą dostałem na ten temat wyczerpujące informacje

>>od Gigawatta . A czym sie rozniły powerboxy 3 i 4.. to po prostu kolejne nowsze bardziej wypasione

>>modele.

>

>Dynamiczniejszy ? - ale na gniazdach " przelotowych " , czy transformatorowych ???

>Bo na " przelotowych " nie powinno być różnicy w dynamice czy basie - ew. może być różnica w

>charakterze , ( 100% subiektywnie ) odbierana jako większa dynamika .

Nie porównywałem jednocześnie obu kondycjonerów u siebie, ale pamiętam, że Powerbox powodował wyciszenie szumów tła przez co polepszała się lokalizacja i precyzja brzmienia, otwartość, a PC-3 ma moim zdaniem jeszcze większy stosunek tłumienia zakłóceń i szumów, do dynamiki i energii jaką dodaje do muzyki w stosunku do odsłuchu bez kondycjonera. Jest bardziej "kolorowy" i zróżnicowany w brzmieniu i ma większego kopa.

Czy któryś z Polskich kondycjonerów działa podobnie jak PS Audio Power Plant Premier,

tworzy sinusoidę od nowa - re-generuje ?

Bo przy cenie 4000-60000zł tylko za filtr to jakaś paranoja ;-)

Nie chcę zwiększenia dynamiki bo i tak mam sporą, bardziej mi zależy na namacalności dźwięku ,krótko tego co mam za darmo w sobotę-niedzielę wieczorem ;-)

Ciągle mam w pamięci ten wątek i myślę,że nic się nie zmieniło ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> gutek

Chcesz wydać kupę kasy na kondka, im więcej napakowany w środku tym bardziej Cię to podnieca ;))) Dlaczego nie zaufasz specjalistom - Shunyata Hydra 8, V-Ray - czasami rzeczy proste są wybawieniem....no i oczywiście powinieneś wypróbować wiesz co ;)))

zyzio=>

nie lubię wydawać pieniędzy na powietrze, nawet audiofilskie, ale mamy demokrację i możesz wydawać swoją kasę na co tylko chcesz ;-)

Obejrzałem zdjęcia Hydry , nie ma co oglądać ... jest pusta w środku i niech sobie brzmi jak chce -

nie lubię cwaniactwa, ona powinna kosztować z 200zł ;-)

=> gutek

jak coś działa to jak dla mnie może być pozbawione części :))) Jakbyś zakosztował Shunyaty nawet byś nie spojrzał na klamoty po 30 kg, ale Twój wybór :)

IMHO "kondycjoner" hydra to po prostu dobra sieciówka z kilkoma gniazdkami i dlatego "działa". Jak testowali w AV hydry to napisali że za dźwięk odpowiada sieciówka, a hydra nie przeszkadza. Przemawia to do mnie. Hydra jest pusta i dorabianie do tego teorii że jest pusta inaczej, lub genialnie pusta nie ma większego sensu. Król jest nagi, więc nie trwajmy w teorii że deszcz pada. A że król już wybulił 5 koła lub więcej na szatkę niewidkę, to wiadomo, będzie mowił że teraz mu cieplej. Głupi ci co mają polary za 500 zł. One nie działają.

Odnoszę wrażenie, że w naszym hobby czasem właśnie brniemy w takie absurdy. Zaczynamy wierzyć w bełkot o genialnych naukowcach, którzy spędzili tysiące godzin nad znalezieniem jedynego optymalnego kąta, pod którym został przylutowany kabelek do gniazdka. I że to działa. A dowodem na to że działa jest cena 5 tys. Towar wart jest 300 zł ale kto by na to spojrzał, gdyby tyle kosztowało. A wysoka cena intryguje, zastanawia. Zaczynamy myśleć, że może faktycznie to jakiś nieziemski wynalazek? Ciekawość przeradza się stopniowo w chęć posiadania. Tym bardziej że ktoś z tłumu krzyknął, że król w cale nie jest nagi, tylko ma genialne wdzianko. Inny podłapał. Znaczy się że tak jest. Chcemy to kupić. Dostajemy rabat 1000 zł i jesteśmy szczęsliwi. Podłączamy do systemu i ... stwierdzamy że działa, a jakże. Co prawda na ślepe testy szkoda nam czasu. A poza tym po co, przecież od razu słychać że działa. Kolega przychodzi i ... też mówi że działa. Przecież nie wyjdzie na jakiegoś ignoranta. I tak to się kręci. Producent się z nas podśmiewuje i liczy zyski. Marketingowcy zadowoleni - zadziałała ich strategia. A my śmiertelnie poważni przekonujemy sami siebie, że zrobiliśmy dobry interes. Choć jakiś głos w środku mówi: głupiś, głupiś ...

gutekbull, 17 Lip 2008, 20:08

nie lubię wydawać pieniędzy na powietrze, nawet audiofilskie, ale mamy demokrację i możesz wydawać

>swoją kasę na co tylko chcesz ;-)

>Obejrzałem zdjęcia Hydry , nie ma co oglądać ... jest pusta w środku i niech sobie brzmi jak chce -

>nie lubię cwaniactwa, ona powinna kosztować z 200zł ;-)

Miałem sposobność słuchać wczoraj hydry 4 plus python VX w swoim systemie. Audio Aero wpiety w hydrę a Marton w ścianę.

Tak to prawda co piszesz, hydra pusta w środku, ale robi robotę wraz z doskonałą sieciówką python. Borykałem się od dłuższwgo czsu z tymi samymi problemami , co piszesz, ale ten tandem to wybawienie. Naprawdę gra muzyka i nic cię nie drażni w dżwięku.

Proponuję posłuchać. A kupowanie audiofilskich klocków na wagę już dawno temu przerabiałem.

Pozdrawiam

Johny

Mczaj,

na 100%, to co piszesz, jest faktem.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

johny=>

lubię czasami tak trochę podgrzać atmosferę......... ;-) Mam na myśli Hydrę ;-)

Był u mnie znajomy audiofil słuchaliśmy płytek w pewnym momencie się pyta o kabelki o RCA ,

o cenę,a ja mu mówię ,że coś z 1.5$ - bardzo był zniesmaczony , a przed ta informacją grało ok.

później już jakby inaczej - chyba nieco gorzej ??

W końcu się zirytowałem i mówię ,że żartowałem ,że dałem 1500euro ,to od razu się uśmiechnął i mówi , to słychać,i że wiedział ,że żartowałem. I bądź tu mądry ;-)

Acha te RCA to Belkin za 1.5$ -cały system tym okablowałem ;-)

Gutekbull

z tymi kablami to właśnie ten sam mechanizm, o którym piszę. Gdyby ta pusta hydra kosztowała ze 25 tys no to dobiero by zagrało. Raj audiofila, jazda na maksa :)

Shunyata Helix Python VX to faktycznie świetna sieciówka, choć w środku ma piasek, tzn. tajemną substancję tłumiącą zakłócenia :))) W ostatnim Audio Video nie piszą tego wprost, ale sugerują, że każda listwa coś tam robi z dźwiękiem, a najlepiej gra ściana :) Za dźwięk odpowiadają sieciówki, a listwa ma się dac im wykazać, dlatego nie ma to jak puste w srodku ustrojstwa :)

Naczytałem się o tej Hydrze Shunyaty.

Podobała mi się wypowiedź kolegi McGyvera w wątku ;

Ukryta Zawartość

"E no bez jaj. Tam jest parę kondensatorów po kilkadziesiąt groszy. I tyle, no może jeszcze te szyny z mrożonej miedzi, reszta to ładna obudowa i marketingowy bełkot, żeby nie powiedzieć wprost-brednie. Zwyczajny, może jedynie starannie wybrany spośród wielu podobnych kondensator nazywa się tu wielce skomplikowanym i zaawansowanym filtrem. Już samo to jest dla mnie odpychające, zahaczające o nieuczciwość. Jest to wprowadzanie ludzi w błąd przez sugerowanie tego, czego nie ma. Uczciwie byłoby napisać wprost: "Poświęciliśmy dużo czasu na badania i eksperymenty, wynikiem jest listwa sieciowa zawierająca tylko minimalną ilość starannie wyselekcjonowanych elementów. A że drogo? Dźwięk mówi sam za siebie. Nie płacicie za elementy. Płacicie za pracę, którą włożyliśmy w uzyskanie takiego dźwięku."

Sprawa postawiona jasno. Bez ściemy, bez voodoo. Nie lubię być traktowany jak bezrozumny baran który łyknie wszystko, byle to podlać jakąś chwytliwą bajeczką."

Czy Shunyata Hydra V-Ray ewentualnie 8 posiada jakieś konkretne zabezpieczenia typu wyładowania atmosferyczne ??

Pomijam wpływ na dźwięk, zastanawiam się czy po wydaniu dość dużej kasy można się czuć bezpiecznie ?

Ukryta Zawartość

"a ja mu mówię ,że coś z 1.5$ - bardzo był zniesmaczony"

>gutekbull a moze zrobic kondycjoner taki zeby wsadzic wypasne plytki i dobre elementy na wage ok. 5 kg, koszt elementow powiedzmy 250zl, a dalej jak w hydrze, z ominieciem plytki... ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.