Skocz do zawartości
IGNORED

Coaxiale zamiast analogu

Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie czysto teoretyczne, jaka była by różnica w dźwięku jakby połączyć CD ze wzmacniaczem dwoma interconnectami coaxial zamiast analogów jestem laikiem w temacie i z chęcią przeczytałbym wypowiedź fachowców

Pozdrawiam

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/4452-coaxiale-zamiast-analogu/
Gość bolantus

(Konto usunięte)

Ja mam podłączone DVD Denona do amplitunera Denona do wejścia CD za pomocą czinczy czyli analogowo oraz do wejścia DVD za pomocą światłowodu czyli cyfrowo i jak przełączam w ampitunerze CD na DVD i na odwrót niesłyszę żadnej różnicy w jakości nagrania podobnie jak podłączyłem koaxialnie DVD.

Może ktoś powie że mi słoń nadepnoł na ucho ale ja rzeczywiście niesłyszę różnicy pomiedzy podłączeniem analogowym a cyfrowym.

Z tego względu podłączenie koaxialne czy optyczne wykorzystuję jedynie do w przypadku oglądania filmów w systemie Digital AC-3.

Kolego Adamie. Mylisz pojęcia. Oczywiście należy podłączyć CD do wzmacniacza poprzez wyjście analogowe, a czynisz to za pomocą kabli koaksialnych (zwanych popularnie chinch'ami). Prawdopodobnie masz na myśli połączenie cyfrowe (które moze się odbywać drogą elektryczną, czyli za pomocą kabla koaksjalnego - znów chinch, lub światłowodową). Wyjścia cyfrowe w odtwarzaczach CD służą do podłączenia zewnętrzych przetworników C/A.

Problem został faktycznie podany dość niejasno, ale.....

Wybór połączenia zależy zawsze od konkretnego zestawu, a nie od jakichś pogłosek mniej czy bardziej trafnych. Np. Yamaha w swoich amplitunerach stosuje bardzo dobre przetworniki i zgadzam się z opiniami prasowymi że odtwarzacz w tym wypadku lepiej podłączyć cyfrowo korzystając ze wspomnianych przetworników amplitunera. Dźwięk jest wtedy ( w tym konkretnym przypadku) ostrzejszy i bardziej dynamiczny, chociaż osoby o innych upodobaniach mogą skorzystać z połączenia analogowego w celu złagodzenia brzmienia. Niestety w innym zestawie doświadczenia mogą być dokładnie odwrotne, więc oczywiście tylko odsłuchy....

• Redaktorzy

Niech sie Adam wypowie, czy chodziło mu rzeczywiście o połączenie cyfrowe z np. amplitunerem, czy analogowe ze wzmacniaczem. Coaxial jest określeniem oznaczającym kabel współosiowy, to może być wszystko - cyfra, analog, nawet antena telewizyjna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.