Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat: Betasub 20A Vs Monitor 300A

Randall

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, Chcę kupić taniego suba do KD, na dzień dzisiejszy na to mnie stać. Zdaje się że magnat to dobry wybór w tym przedziale cenowym.

Na tę chwilę w grę wchodzą 3 suby:

Magnat betasub 20A -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Magnat Monitor 300A -

Ukryta Zawartość

Jamo Sub 200 -

Ukryta Zawartość

Ten ostatni najbardziej pasowałby mi do reszty zestawu, jest też najtańszy.

Biorąc pod uwagę względy estetyczne- Jamo, Sub 300, Betasub. Zastanawiam się czy za te pieniądze jest sens się szarpać, czy po prostu wziaść Jamo i czekać na lepsze czasy, i tak spodziewam się raczej buczacego basu.

Oba magnaty są w cenie do 600, byłem w sklepie, gość gorąco mnie przekonywał do tego że betasub 20A jest dużo lepszy od sub 300 (że niby wzmacniacz lepszy, skrzynia lepsza, itp), nie wie co o tym sądzić -> betasuby miał na półce a monitorów nie (co za tym idzie odsłuch i porównanie odpada). Realnie ma o 10 cm mniejszy głośnik, skierowany do dołu, mniejsza moc ciągła wzmacniacza. Nigdzie nie znalazłem informacji (testu opinii itp) o betasub 20A mimo iż to podobno paroletni model. O 300A ludzie się dobrze wypowiadają. O subie jamo nie wiem nic, po tym co napisane w danych najsłabszy, co innego że zakresy podane dla magnatów są raczej nierealne za tę cenę.

Ergo, HELP. Słyszał ktoś te suby? porównywał/używa? Dodam że pomieszczenie do KD mam małe (3,5x3m) i w bloku, nie pragnę sąsiadom rozwalać basem, meblościanek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44570-magnat-betasub-20a-vs-monitor-300a/

szczerze? oba te magnaty to raczej niska połka- jednak brałbym 300A, 30 cm głośnik w tym wypadku bezie lepszy niz 20cm, bo wzmacniacze pewnie równie małe. (20A ma chyba taki sam wzmak jak 300A, na jakimś scalaku z bardzo małym trafem)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz gdzieś w okolicy sklep (nie) dla idiotów to polecam się do niego udać.

Mają w nich wystawione suby Magnata, Jamo i inne podobne wynalazki (przynajmniej u mnie w Poznaniu).

Bez problemu sobie posłuchasz...

Myślałem o DIY, o ile skrzynia z jakiegoś projektu nie będzie problemem, o tyle wzmacniacz i zasilacz tak - nie mam pojęcia o elektronice. Jeśli znalazłbym kogoś kto to dla mnie zrobi, z chęcią zapłacę rozsądną cenę. Możesz dać namiar na Imć Irka?

założ sobie konto na forum Diyaudio.pl

skontaktuj sie z nim za pomocą prywatnej wiadomości (PW)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chciałem kupić sub 300 ale był bardzo słaby szkoda ze masz ograniczony budżet!!!1ja postanowiłem uzbierać dużo więcej i kupić sub jbl e200 bo był świetny choć tez mam mało kasy wole uzbierać i nawet za rok go kupie!! jak na ten przedział cenowy polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) grał super!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ehh, ja kiedyś też myślałem podobnie do autora tego wątku. Dla mnie subwoofer w systemie audiovideo był rzeczą niezbędną. Na początku myślałem że urządzenie za 600-700zł mi starczy... Jakież to było mylne stwierdzenie... Po kilku miesiącach przygód z subami skończyłem na urządzeniu za kilka tysięcy zł. Z dzisiejszego punky widzenia mogę powiedzieć jedno - nie warto pakować się w tanie badziewia (do ok 1000zł). Takie coś przyniesie więcej szkody niż pożytku... Ja przekonałem się o tym dopiero po fakcie... No coż, każdy uczy się na błędach :)

Do kina również polecam JBL E250... Dużo osób go kupuje i większość jest zadowolona. Do Twojego metrażu styknie, poczujesz namiastkę prawdziwego kina ;-) Poczekaj jeszcze trochę, uzbieraj a na pewno będziesz zadowolony... Pozdro

Wszystko cacy panowie, ale jak mawiają starzy Indianie, wyżej nerek nie podskoczysz... Chciałbym ale nie mogę, i pewnie jeszcze długo nie będę mógł wywalić kilka k pln na samego suba i nawet jak będę dysponował taką luźną kasą, to nie samym basem człowiek żyje np. przydało by sie 40" zamiast 32" ;). Ciekawa propozycja to Onkyo.

Na dzień dzisiejszy poważnie zastanawiam się nad DYI. Wzmacniacz to 250-300 pln, głośnik 150-200, solidna skrzynia z wykończeniem 200. Prawdopodobnie wyjdzie rzecz która daleko w tyle zostawi te buczki za 600 zł, no i pewnie będzie fajna zabawa w składaniu i kupa satysfakcji. Ale nie uprzedzam faktów, może się coś ciekawego jeszcze urodzi. Pozdrawiam.

Ale ja tutaj nie mówię, że masz wykładać kilka tysięcy pln na subwoofer :) JBL E250 nówkę dostaniesz za około 1500... Używkę (w niezłym stanie) możesz wychaczyć za około 1000zł. Jak na tą cenę ten subwoofer w kinie spisuje się bardzo dobrze. Ja w DIY nigdy się nie bawiłem ale też jest to pewne rozwiązanie. Tylko tutaj de fakto przekonasz się jak gra subwoofer dopiero po wyłożeniu kasy :)

Obecnie zdecydowany jestem na DYI. Stawiam na niego z powodów- konstrukcje na ktore mnie stac (~600PLN) to trzoda straszna mówiąc wprost. Marny głośnik, podparty marnym wzmacniaczem, w obudowie która nadaje się na budkę dla gołębi. Nawet najprostsza konstrukcja w zamkniętej obudowie na dobrych komponentach zagra lepiej. Stąd moja decyzja. Lece założyć topika w dziale DYI, bo teraz mam inne pytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.