Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp i końcówka mocy do VA Bach

Przemkeo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było to może zbagatelizowanie, ale raczej nieświadomość bądź brak dobraj rady. Dla tego dzielę się swoimi doświadczeniami, aby inni mogli wczesniej otworzyć oczy.

Caspian nie był najlepszy we wszystkich aspektach brzmienia, ale najlepiej wpasował się w tor i stworzył synergie. Porównywałem go z audiolab 8000, którego miałem wcześniej i z creek cd53, densen 400, naim cd5i, denon 2000

>>annawroc, jak zwykle... szkoda gadać

i jeszcze jedno. czy uważasz, że jeżeli słaby wzmacniacz dostanie dobry sygnał, to będzie ok? albo jeżeli z dobrego sygnału z cd, wzmacniacz da dobry sygnał do kolumn, które będą beznadziejne, to będzie dobry dźwięk?

może faktycznie szkoda gadać.

annawroc - ale kto powiedział, ze kolumny i wzmacniacz są słabe - są równorzędne i trzeba dać im równorzędne źródło - a nie kupowac wzmak 3 razy droższy od kolumn.

no choćby qman, znam go z allegro ;))

"Od tej chwili uważam, że fundamentem systemu jest źródło. Czy to będzie CD, DAC, czy może jakiś odtwarzacz cyfrowy, powinien zawierać w sobie 40% kosztów systemu. Pozostałe 60% przeznaczam na kolumny i wzmocnienie, bądź kolmny aktywne i preamp. Takie są moje doświadczenia, subiektywne odczucia i zdanie." "Wymiana wzmaka coś wniesie, ale nie pokaże ci on pełni swoich możliwości i niedługo znowu będziesz grymasił. Od teraz będę zawsze papugował Sebę: shit in, shit out !!! banalnie ale niesamowicie prawdziwe i na pewno niewerbalnie."

aha, ja jednak uważam, że wzmacniacz powinien być...nie wiem jak to nazwać (droższy jak to napisałeś) od kolumn, bo musi z nich wyciągnąć jak najwięcej, ale to tylko moje spostrzeżenia

Sprawa nie jest taka prosta. Funkcja ceny kolumn do wartości systemu nie jest liniowa, i nigdy nie będzie.

Inne będzie efektywne rozłożenie środków przy budżecie 3000zł - wtedy faktycznie, w kolumny warto zainwestować dużo więcej niż we wzmacniacz czy CD. A zupełnie inaczej sprawa będzie się przedstawiać przy kwocoe 300.000zł. Wtedy nikt nie uzna za mezalians zestawienia kolumn za 80k zł, ze wzmacniaczem za 120k zł i źródłem za 100k zł.

A więc ... wszyscy macie poniekąd rację :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ELB>>>

Trafna i bezpieczna uwaga!

Tylko, że wg przedstawionej rozpiętości finansowej znajdujemy sie w "dolnej strefie stanów średnich"!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

te granice to są chyba umowne;) nie ma co się trzymać sztywno cyferek.

różne są systemy i te proporcje różnie mogą wyglądać. Grunt to uzyskanie synergi i określonego brzmienia oraz niedopuszczenie do powstawania wąskich gardeł... w sumie to banalne - ale myślę, że każdy się już z tym zgodzi:)

racja seba

te cyferki miały zobrazować wage jaką przywiązujemy do poszczególnych elementów, a nie sztywne deklaracje. W zasadzie każdy miał jakąś swoją rację i chyba osiągnęliśmy względny konsensus.

A co do cyferek, to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przemkeo, 22 Lip 2008, 19:03

>Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Co prawda wątek przerodził się w dyskusję nad tym co jest

>ważniejsze w zestawie ale każda dyskusja czegoś uczy.

>Spieszę donieść, że w planach mam już zakup nowego źródła - najprawdopodobniej będzie to Arcam CD

>17.Dlatego też planuję zmianę wzmocnienia, DIY przestały mnie już bawić. Zastanawiałem się nad

>Rotelem ale chyba nie budzi ta firma wśród bywalców forum zachwytu.

>

>Proszę o kolejne sugestie.

>

>Pozdrawiam

-> Przemkeo,

To prawda, Rotel w PL nie ma zbyt silnej pozycji. A szkoda, bo Ci, którzy mają ten sprzęt lub mieli raczej są z niego zadowoleni (lub byli). Mi Rotel bardzo odpowiada. Ciągle myślę o wymianie serii 03 na 10XX, ale na razie nie mam siły... W każdym razie polecam Rotela dzielonego serii 10XX (np. RB-1070 + RC-1070) z całą stanowczością. Słuchałem go z VA Bach i Mozart Grand i trudno to zestawienie nazwać inaczej niż rewelacyjną synergią. Pozd. V-t

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Przemkeo jest jeszcze winien wszystkim doradzającym drobnego wyjaśnienia. Chodzi o to jak bardzo pokój jest umeblowany (albo raczej jak bardzo nie jest) i co mu w brzmieniu Bachów z obecną elektroniką nie podchodzi. Jak ustawiony jest sprzęt i jak wytłumiony jest pokój?

Tak się składa, że znamy się z Przemem już jakiś czas i miałem okazję z nim na ten temat rozmawiać. Według mnie cokolwiek byście mu nie doradzili (i to nawet przy dwukrotnie zwiększonym budżecie) to nie uda mu się osiągnąć efektu jaki uzyskałby przy poprawieniu akustyki pomieszczenia i pozostaniu przy obecnym sprzęcie.

Poza tym każdy z nas swoje chwali.... i łatwo się na tych poradach przejechać. Ja słyszałem Przemka Bachy ze zwykłym GC na 3875 i wg mnie grało to bardzo dobrze. Tyle, że wówczas słuchaliśmy ich w bardzo dobrze wytłumionym pomieszczeniu odsłuchowym.

Po cholere mu wydawać tyle kasy skoro i tak efektu nie będzie..... (albo będzie niewielki).

Słuchając rozumu....

Cześć,

Według mojej opinii najważniejszym elementem toru akustycznego hi-fi jest odpowiednio zaadaptowane pomieszczenie odsłuchowe. Następnie w kolejności należy do niego dobrać trafnie zestawy głośnikowe.

I dopiero po dopracowniu tych pierwszych dwóch elementów można myśleć o wydawaniu dużych pieniędzy na wzmacniacz i źródło. Nie twierdzę, że są one bez znaczenia, ale pierwsze dwa elementy toru (pomieszczenie i kolumny) nie dadzą przeskoczyć, w sensie osiągnanych efektów akustycznych, poprzez wysokie nakłady inwestycyjne w resztę toru.

Pozdr,

Jarek

Witam!

Jak zdrówko?

Tak tak chłopaki - słuchajcie starszych! (bez urazy Jarku!)

Pozdrawiam serdecznie!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.