Skocz do zawartości
IGNORED

Rokasan Caspian vs Accuphase

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie słyszałem accuphase, więc nie podejmuje się ogłoszenia werdyktu. Zreszta odmienne aplikacje mogę przedstawić wzmacniacz w zupełnie innym świetle.

Roksan Caspian, to wzmacniacz grający b.dynamicznie, rozdzielczo, plastycznie z b.dobrym basem i stereofonią.To wszystko okraszone jest niezwykłą muzykalnością. W moim przypadku nawet Usher R-1.5 nie był w stanie zmusić mnie do pozbycia się gotówki, gdyż różnica w brzmieniu nie uzasadniała by powyższego, a np. końcówka Exposura 3010 przy Caspianie , to budżetowy grajek kotletowy. Integra, niegdyś w cenie do 10 kzł trzymała się dzielnie i była stawiana na równi z konstrukcjami za taką kasę. To świetny wzmacniacz i bezpieczny zakup, nie grymasi na sąsiadów i jest solidnie zbudowany. Polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakładka reviews

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie bez odsłuchu ani rusz bo roksan a accuphase to dwa rózne swiaty..i kazdy jest wspaniały..choc jezeli idzie o bas, dynamike, kompatybilnosc z wiekszoscaia kolumn to sie nie róznia..jakos wykoannia tez znakomita.

Nie próbowałem tego Accu,ale skądinąd wiadomo,że ich wyroby z niższej półki nie są takie wspaniałe.

Z uporem empiryka,który kupił Caspiana M-1 na 2 tygodnie twierdzić będę,że nie radzi sobie z prądożernymi kolumnami (ostrzega przed tym maczkowaty napis nad gniazdami głośnikowymi). Dopóki na scenie nie pojawiał się bas czy dynamiczna perkusja było całkiem dobrze. Jeśli znacie Talk Talk - Colour of Spring wiecie o co chodzi.

Z wielkim zainteresowaniem otwieram każdy wątek, w którego temacie widzę "ROKSAN CASPIAN". Szukam końcówki do swoich Eposów M22 a one akurat lubią prąd. Dużo prądu.

Słuchałem ich z Accuphasem E-213 i grała muzyka! A Caspian to niby mały Accuphase (taką opinię gdzieś znalazłem). Do tego ma być wydajny prądowo, choć widzę że opinie są różne.

Zanim qman (pozdrawiam tak przy okazji bo śledzę Twoje wypowiedzi) nie zaczął na forum powszechnie chwalić Roksana to używaną integrę moża spokojnie było kupić za 2kzł. Teraz ceny poszalały z lekka, tym bardziej że na ebay'u kupno Caspiana za 1600zł nie jest niczym spektakularnym.

U mnie póki co Symasym wymięka - a niby jest wydajny prądowo. Myryad MA-120 grał fajnie ale jeszcze mu ciut brakowało i też tak myślę o Roksanie.... No nic - trzymam kciuki - może ktoś coś bardziej do rzeczy napisze.

Choć gdybym trafił na Myryada MA-240 w rozsądnej cenie to kto wie....

Sorki za zboczenie z tematu.

Słuchając rozumu....

Po prostu bez odsłuchu - ani rusz. Chyba że piec w pomiarach nieomal podwaja moc przy zejściu z 8 na 4 ohm. Wielkość transformatora też niewiele mówi,jeśli producent zaoszczędził na miedzi :-))

Roksan, dla trudnych kolumn, na poważnie zaczyna się od monobloków.

foni>>>

Jeśli masz pre i trudne kolumny - to warto zainwestować w monobloki AVM. Mogą być trójki. 500W przy 2 omach i prawie 100000 mikro w zasilaniu! Dynamika, detal, przejrzystość, nesutralność, BAS - tylko trochę "zimne" brzmienie (nie wiem jak Eposy?).

Pozdro!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

NIe chce tu reklamy wciskać ale za w miare sensowne pieniazki to i nasz forumowy Bodo_z zrobi mega wykopnego aboxa..poprostu przy pewnej kasie wyłożonej na sprzet to juz siłą rzeczy musi bys siła razy ramię:)

hi fi news 2/08,test grupowy 5 integr w przedziale 1150-1500 funtow-'under dynamic conditions only the Arcam A32 is less able to grapple with low impedance speaker loads' -to o roksanie. A o 2gim moim 'faworycie',ktorego mialem przed roksanem -'offers a balance that generally makes the best of motorhead sound like a chill-out album'. Pelna zgoda! Badziewie. Ciekaw jestem natomiast wczesniejszych caspianow.wtedy nie oszczedzano chyba na zasilaniu.

hi fi news 2/08,test grupowy 5 integr w przedziale 1150-1500 funtow-'under dynamic conditions only the Arcam A32 is less able to grapple with low impedance speaker loads' -to o roksanie. A o 2gim moim 'faworycie',ktorego mialem przed roksanem -'offers a balance that generally makes the best of motorhead sound like a chill-out album'. Pelna zgoda! Badziewie. Ciekaw jestem natomiast wczesniejszych caspianow.wtedy nie oszczedzano chyba na zasilaniu.

A czy ktos probowal laczyc Caspiana z Vienna Acoustics Bach Grand? Na tylnym panelu Roksana rzeczywiscie jest napisane: "Recommended Loudspeaker Impedance: 8 Ohms" a przecież Bachy sa nominalnie 4 Ohmowe. Czy ktos sprawdzal zestawienie Bach Grand z Caspianem i moze sie wypowiedziec jak to wyglada w praktyce?

Z drugiej strony przy cenach uzywanych Roksanow MKII dochodzacych do 3000 PLN i cenach Krelli 400xi Second Hand w granicach 4500 PLN zakup Roksana chyba traci sens... Domniemuje, ze Krell to jednak inna liga. Mam racje, czy byc moze sie myle? Bede wdzieczny za wszelkie opinie.

z bachami gra właśnie qman. Co do porównania do Krella - cóż - caspian to wzmacniacz i pieknej palecie barw... Krell - cóż - jakoś dziwnie masa osób szybko się ich pozbywa:) zarzuca mu się przede wszystkim suchość i bezduszność. Niestety krella nie słuchałem w swoim systemie - ale te opinie jakoś dziwnie się powtarzają - więc nie ta liga może mieć zupełnie inne znaczenie.

>foni, również pozdrawiam

nie chodzi o werbalne wychwalanie, tylko o podrzucenie kolegom jakiejś ciekawej(moim zdaniem) propozycji. 1600 pln? Może wersja MkI bez kosztów przesyłki i w nie najlepszej kondycjii, ale nieważne. Co do wydajności, to jeszcze się nie zawiodłem. W niektórych postach pisałem, że podłączałem do Caspiana równolegle dwie pary kolumn i nic, nawet się nie zagrzał, ale zaznaczam, ze nie miałem jeszcze naprawdę ciękich kolumn, tylko pytanie o przeznaczenie integry. W prasie zachodniej, w którymś teście grał z jakimiś dynaudio i tez było super. W najbliższym czasie, będę miał na odsłuch EPOSY M22, chętnie podzielę sie wrażeniami, a na pewno nie ukryje faktu jeżeli Caspian nie pociągnie tych głośników. Sam chętnie przekonam się ile wart jest zapis w instrukcji

50Amps Peak to Peak :-), dźwiękowo nie mam wątpliwości. A mocowo,do prądożernych kolum, jeżeli będzie mało, to alternatywą są monobloki albo seria platinum :-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

hej hej, dzięki za już jakieś wpisy,i całkiem fajne, bo na temat :)

Z kaspianem jest taka sprawa, że często powielany jest temat ich wydolności prądowej, bo ma wmontowane 350V trafo. No tak, ale nie samo trafo gra i sama wydolność prądowa nie stwarza dobrego brzmienia, choć nie do końca oczywiście, bo jak mało prądu, to i najlepsze kolumny z basem nie dadzą rady. :) Kaspian ma jedną szczególną wadę, jest brzydki , natomiast Accuphase E210 jest ładny i ma już wskaźniki wychyłowe, co dodaje mu uroku.

Piszecie, że ponoć niskie modele, licząc po numeracji są niby słabe. Akurat model E210 jest z 1995-2000r, czy można sądzić, że może być jakiś taki niedorobiony ? Brakuje mu tylko regulacji barwy dźwięku.

Mam sytuację, że mogę kupić Accuphase i kaspiana razem z końcówką mocy kaspian za taka samą cenę. Chcę, by zakup był trafiony i nie zakończył się jak wiele innych ofertą odsprzedaży. Szkoda, że nie wpisał się jeszcze ktoś , kto miał do czynienia z Accuphase.

Wskaźników wychyłowych 210 to chyba nie ma, dopiero 211-ka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"Seba78, 28 Lip 2008, 20:07

>niestety... jedna dobra opinia na temat krella - wiekszość jednak sprzedaje i wzgardza. Oczywiście

>wszystko zależy od tolerancji na "tranzystorowy nalot" - ja go nie toleruję."

jedna??? poczytaj, ale przede wszystkim posłuchaj.

a co do nalotu, tanie lampki mają sporo więcej nalotu, ale z czasem dojrzejesz ;)

zrób statystykę czytując forum - wiekszość jest na nie - wpisz sobie w wyszukiwarkę. Zresztą sam dosyć szybko się pozbyłeś. Oczywiście świat na forum się nie kończy - będzie możliwość - posłucham. Jednak chyba bym nie kupił nawet po odsłuchu - bo z tego co czytałem to pierwsze wrażenie - jest nawet dobre - koszmar zaczyna się później:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.