Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Pisalem info bo chciałem pośledzić i zong,ale poczekam i pośledze a może nawet coś zalicytuję kto wie.A sprzedającemu zycze zadowolonych klientów i oczywiście kosmicznej wylicytowanej kwoty za wspomniane.

@SITTEK

No widzisz, sam się przekonałeś, że może być różnica. Możesz się pobawić dalej (wyżej- drożej), wypożyczając co jakiś czas kable za kaucją na tydzień, dwa i sprawdzać jak to jest

No i "duże miśki" ostatecznie też musiałem wystawić ponownie z "poprawioną" treścią - najgorsze jest to, że nie można było zmienić opisu, jak już były oferty w aukcji (a były już po minucie...) - byłem skazany na czekanie, a po 12 godzinach było już ponad 60-ciu obserwujących - zainteresowanie jest większe, niżeli kiedyś moim referencyjnym, ale niekoniecznie takim dobrym Soniakiem TA-F870ES (byłem wtedy oszołomiony takim zainteresowaniem). Teraz już możecie chłopaki spokojnie śledzić losy tychże klocków, bez obawy że aukcja znienacka zostanie usunięta przez pracownika Allegro. Ja sam jestem szalenie ciekaw, jakie będą ostateczne ceny - skrzynka pocztowa pęka w szwach, przepełniona ofertami kupna od ręki...

mol01, 10 Wrz 2009, 13:20

nie wierzę, że funkcjonariusze Allegro czytają każdy opis. To nie robialne.

Najprawdopodobniej jakiś życzliwy cię zadenuncjował...... konkurencja, może albo co? :)

a tak na marginesie z tym HiEnd'em to pojechałeś, oj pojechałeś........bałem się że zaraz przeczytam "rarytas" albo "stan igła".....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>>sittek

No wiesz sitku, w porównaniu do 95% sprzedawanego "audiofilskiego" szrotu, to te klocki są High-Endem (dla porównania masz tu "High-Endowego" RB-970BX: http://www.allegro.pl/item738251654_koncowka_mocy_rotel_rb_970_bx_mk_ii_high_end.html), a na Allegro ostatnio w ogóle poczynili takie "poprawki", że nawet wystawiając przedmiot, w opisie od razu podświetlane jest np. słowo "grzecznościowa", jako niezgodne z regulaminem! Podejrzewam więc, że jest to w głównej mierze wynajdowane automatycznie przez jakiś "filtr", choć nie wykluczam też pomocy jakiegoś "życzliwego byłego sprzedawcy", który dużo stracił zachodząc mi za skórę swoją bezczelnością.

witaj.moskwa123 widzę,że nie dostałeś odp. na swój post.jeżeli to jeszcze aktualne to ja mam do tego ampli.b&w matrix 804 na przód i do kina b&w cdm1 na tył,sub i centralny też b&w.w kinie jest perfekt w stereo też mi pasuje chociaż na niektórych nagraniach potrafi zagrać dość ostro zależy od muzyki i jakości nagrania.mam z kolei pytanie do ciebie czy masz może polską instrukcję do tego rsx 1057.ja mam w kilku językach ale oczywiście bez naszego rodzimego.chciałem trochę pokombinować z ustawieniami i po polsku było by na pewno łatwiej.gdybyś miał to chętnie odkupię ksero.pozdrawiam

• Moderatorzy

czołem, w różnych ogłoszeniach pojawiają się dvd rotela chodzi mi konkretnie o model 1062, czy ktoś słuchał go jako źródło cd, po wyjściach analogowych ? Jaki ma dźwięk w porównaniu z cd ?

nieststy cd rotela nie czytają mp3 więc ich użyteczność jest ograniczona.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

mol01, 10 Wrz 2009, 17:43

@ molu z tym High Endem to nie przesadzaj. Jak dla mnie te nasze klocki to po prostu dobre stereo i wszystko. Nadużywanie tych określeń naprawdę zarezerwowanych dla topowych urządzeń w przypadku tych naszych jest nie na miejscu.

>>sittek, Micke 13

To też właśnie wam tłumacze, że skoro większość "low-endowych" klocków na Allegro jest mianowane "high-endowymi rarytasami", to czemu miśki, które jakoby aspirowały do tego miana miałyby nie zostać w ten sposób ujęte. Nawet porównując takiego RB-990BX do RHB-10, to ten pierwszy wypada raczej "słabowito", więc czemu chcecie "wewalić je do jednego wora" - wiem, że to nie chigh-end w rozumieniu cenowym, ale to nawet jest plus przy takiej zaawansowanej konstrukcji.

>>Arek__45

No tak, wygląda na to, że przez "moje miśki" trochę się nam profil wątku zmienił - gdy proponowałem dyskusję na ich temat przed sprzedażą, to spotkałem się z całkowitym brakiem zainteresowania; natomiast jak je wystawiłem na sprzedaż nagle wszyscy mają coś do powiedzenia i bacznie śledzą losy aukcji. Wnioskuję więc o zbanowanie przez autora wątku za usilnie prowadzone w nim działania marketingowe ;P

Spokojnie, nikt nikogo nie będzie banował ;) Jeśli mało kto prócz sprzedającego słuchał tych klocków, to co się dziwić że w wątku pojawiają się głównie spekulacje co do jego wartości. Dla mnie Miski to już raczej hi-end, w każdym bądź razie na moje tak właśnie powinien wyglądać hi-end ;P

post-2325-100006226 1252681611_thumb.jpg

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 11 Wrz 2009, 17:06

>Spokojnie, nikt nikogo nie będzie banował ;)

skórę mola ratuje tylko fakt, że są to rotele...ale hi end to nie jest, sorry .

>>sittek

Ocena w aukcji jest oczywiście moją subiektywną oceną, wolno Ci mieć oczywiście inne zdanie na ten temat, ale po co od razu robić taki szum? Nie rozumiem Cię, bo widzę że ewidentnie masz jakiś problem - "ratuje mnie tylko fakt, że są to Rotele" - jakby nie były to Rotele, to bym nie pisał w tym wątku i nie pie..lił się z wklejaniem tu zdjęć dla takich jak Ty! Jak widać, nie tyko ja uważam, że jest to High-End w wykonaniu Rotela, a przynajmniej próba zrobienia czegoś więcej, niż "dobre stereo" i to bardzo udana, czym wiele marek typowo budżetowych nie może się poszczycić! A że wygląda to na marketingowe zagranie - cóż ja mogę poradzić, że niektórzy tylko jedno mają w głowie - po prostu chciałem wnieść coś do wątku - miałem pod ręką te foty, to je zamieściłem, tak jak i wiele innych uwag na inne tematy poruszone w wątku. Zresztą co ja będę się tu tłumaczył, skoro niema z czego - nie podoba się to nie zaglądaj na tą aukcję, by "Cię nie raziło to High-Endowe nadużycie". Temat uważam za zamknięty - ja od siebie mogę tylko zapewnić, iż w tym wątku nigdy więcej nie usłyszycie o żadnej z moich aukcji, choćby miała być kosmiczna okazja nabycia "białego kruka" Rotela, czy "prawdziwego sprzętu High-End", cokolwiek to ma znaczyć!

Jeśli to ma grać jak typowy hi-end to faktycznie takiego Rotela bym nie chciał, ale jeśli gra Rotelową szkoła brzmienia, tylko wielokrotnie lepiej, to jest dla mnie lepszy od każdego innego hi-endu ;P

Zresztą sittek masz rację ! Prawdziwy hi-end jest z kilkuwatowej lampki nie z takiej kupy złomu ;P Z pewnością te Rotele grają gorzej w sensie hi-endowości od Creeka 4330, który z wysokoskutecznymi kolumnami gra tak samo jak Gryphon ;)

mol01, 12 Wrz 2009, 00:20

może jakieś ziółka na uspokojenie? może sobie posłuchaj Miśka? Może kolega pozwoli?

Twój tekst o wklejaniu dziesiątek fotek sprzętu wyłącznie dla mnie a nie dla ciebie, który nawet nie jest twój( bo ciebie ponoć na niego nawet nie jest stać) a kolegi ..... to mnie już naprawdę rozwalił... Zdecyduj się, porównaj z allegro.

Zresztą tutaj też sobie wystawiasz sam opinię gdyż na allegro jak widzę nie masz najlepszej.tam się galopujesz, tutaj też.

A "licytacje od 1zł". Wszyscy wiedzą jak to się robi.

Chciałeś? proszę bardzo. I dotrzymaj obietnicy jaką złożyłeś.

Faktycznie komuś przydałyby się jakieś "ziółka" na uspokojenie, ja w każdym razie nie zamierzam prowadzić dalej tej całkowicie bezsensownej dysputy. Miśki oczywiście grają tak, jak na Rotelki przystało, nieco dostojniej i precyzyjniej, ale nadal z pełną werwą Rotelowskiej szkoły brzmienia - daleko im do "high-endowej" lampki do "pitu pitu", oj daleko. Miśków sobie nie posłucham bo też są daleko, daleko ode mnie, a szkoda bo jakby było bliżej to mój "kolega" by się chyba ode mnie nie opędził - słuchałbym, słuchał i nawet nie chciałoby mi się wracać do domu, aby coś tu skrobnąć i pewnie nawet nie wyrobiłbym sobie "takiej opinii" :))

Za to właśnie odpaliłem sobie swój low-endowy zestawik "szrotu" i do wieczora będę się relaksował przy słuchaniu tego, na co mnie stać, mażąc o tym na co będzie mnie stać w przyszłości...

Micke 13, 12 Wrz 2009, 07:33

Prawdziwy hi-end jest z kilkuwatowej lampki

Dźwięk z tanich lampek jest nijaki. Po Rotelu brzmi najwyżej jak stare "radio z oczkiem". Nuda bez zycia.

Koledzy z klubu Rotel'a - pomóżcie :)

Czy zmiana końcówki mocy z RB-971 na RB-970BX (bo przedwzmacniacz mam RC-970BX) zrobi jakąś znaczącą różnicę w brzmieniu? Chodzi mi najbardziej o "utemperowanie" wysokich tonów bo momentami mnie szlag trafia powiem szczerze. Czy może raczej gra jest warta świeczki i tyle o ile się charakter brzmienia zmieni?

->achristo

Zmień kolumny albo pozbądź się Rotela i kup jakiegoś zamulatora ;P

Nie wiem co się tak wszyscy czepiają tej góry, ja mam jej jeszcze niedosyt ;) Specjalnie kupiłem znów inny odtwarzacz uważany za ostry żeby jeszcze ją wyciągnąć ;)

Problem może być jeszcze z przedwzmacniaczem. Ja mam RC-990 i on ładnie nasyca górę, niby jest jej więcej ale jest też bardziej jedwabista. Z innymi przedwzmacnaiczami była zawsze za mocno wysuszona i kłująca.

>>achristo

Powiem tak. Miałem i RB-970BX "zwykłego", RB-970BX mkII i RB-981 i z tych wszystkich najbardziej podpasował mi RB-970BX mkII, swoją "naturalnością" na i wysokich (jeżeli w ogóle można mówić o naturalności tychże w Rotelu), dużo lepiej kontrolowanym basem od "zwykłego" RB-970BX i brakiem "oschłości" RB-981 (a słyszałem, że wszystkie nowsze końcówki Rotela tak grają, tylko że w RB-981 było to najbardziej zauważalne, na jego niekorzyść). Ale (wiem, ze zaraz zostanę zlinczowany, powieszony i poćwiartowany przez fanów Rotela) lepszym od nich wszystkich okazał się Audiolab 8000P (najlepiej z pierwszej, wyjściowej edycji realizowanej w Niemczech przez Camtech-a) - radziłbym spróbować - według mnie RC-970BX mkII z tym właśnie tworzą niemal idealną synergię - do dobrze zrealizowanych ostrzejszych kawałków, jak znalazł. Zresztą przy Twoich kolumnach wcale się nie dziwię, że sopki "zarzynają" Ci uszy, RC-970BX mkII jest naradę dobrym preampem (może nie tak dobrym jak RB-990BX, którego poszukuję), ale z pewnością to nie on jest winny za tą ostrość w przekazie - ja na nim musiałem nawet leciutko "podkręcić" na sopranie - na jakąś niecałą 12:30. Gdy przy dwóch zmostkowanych RB-970BX sopran miałem na 11:30, to teraz na basie dałem na jakąś 11:45 - Audiolab w tym paśmie nie ma sobie równych. Większe "regulacje" niż o "godzinę" od położenia 0 nie mają sensu - robi się wtedy straszny bałagan - to też może być przyczyną Twoich odczuć, gdy nie masz przełącznika TONE w pozycji OFF. Zresztą główną przyczyną takich "nastawów" są źle zrealizowane płyty - na nielicznych dobrze nagranych przełącznik TONE musi być w pozycji OFF! RC-970BX mkII jest z pewnością lepszy od RC-980BX, który w zasadzie to nadaje się do wykorzystania tylko jako preamp gramofonowy - kosztem pozostałych źródeł wpakowano do niego obszerną sekcję gramofonową.

>>stench

I jak, pobieliłeś ostatecznie te końcówki? Jeśli nie udało Ci się tego osiągnąć dwoma rodzajami lutownic, to pozostaje tylko kolba lutownicza, lub wspomniane wcześniej tulejki. Ewentualnie pomoc kogoś z wprawą w tych rzeczach.

Zastanawiam się nad zmianą integry na końcówkę+preamp. Co Waszym zdaniem lepiej zagra? RA-980BX czy np. RB-971BX + RC971BX? Może ktoś z Was robił już podobne porównania?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.