Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że szukam ale i tak nie uwierzylibyście ile okazji przeleciało mi koło nosa... najlepiej wychodzi się na zestawach i ostatnio przegrałem ze 3, w których skład wchodziły: RB-990BX, preamp, odtwarzacz CD i tuner za cenę w przeliczeniu na PLN-y poniżej 2000zł... Jedyny problem przy takim zakupie to uczulenie sprzedawcy na zapakowanie tego z głową (co zwykle im nie wychodzi) i cena takowej przesyłki...

Edytowane przez mol01

Jedyny problem przy takim zakupie to uczulenie sprzedawcy na zapakowanie tego z głową (co zwykle im nie wychodzi) i cena takowej przesyłki...

;-)

Pozdrawiam

Tomasz

RA-930AX, co zresztą sam miałeś okazję docenić.

Tak, taki sam model miałem kilka lat. U mnie jednak nic nie muliło, choć miałem i Paradigmy i obecne Dynaudio.

Gdzieś wyczytałem, że RA-930AX miał trochę podbity niższy bas ( choć ja tego nie słyszałem) więc może faktycznie receptą będzie wymiana na inny wzmacniacz? Może RA-971 na dole byłby bardziej zdyscyplinowany, bo RA-980BX ze swoim mocnym basem chyba już nie za bardzo?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Szukam IC (do 150 zł) do zestawu rotel ra-980bx + rcd-951 Proszę o pomoc!! Wiem, że słuchaliście już tego mase, a nie chce żeby mi to zmuliło systemu ani nie chce takiej męczącej, szpiczastej góry i ssssssssyczących kobiecych wokali ! A scena żeby nie mieściła mi sie w pokoju :P

I szukam kolumn (oczywiście dynaudio) - ale jakie ?? 40, 50, 52, na 52SE troche mnie nie stac ?? moze macie inne propozycje ??

Ogólnie wysłucham każdej opinii :)

Dzieki za pomoc !! IC 4700 do raczej nie do sprzetu za 1500 zł, a jeżeli uważacie ze 150 zł nic sensownego nie kupi i lepiej dołożyć to wystarczy napisać a nie jakies chu...we linki wklejać !

>>baranina

Powiem Ci tak - jest tu wiele osób, które używa do Roteli np. VdH, ale wątpię byś się zmieścił w 150zł... ale są i takie jak ja (i zapewne kolega rydz o specyficznym poczuciu humoru) - mimo posiadania zestawu wyższych modeli od Twoich używają kabelków dużo tańszych niż 150zł ale po prostu dobrze wykonanych (zobacz w "o mnie").

Edytowane przez mol01

Dzieki za pomoc !! IC 4700 do raczej nie do sprzetu za 1500 zł, a jeżeli uważacie ze 150 zł nic sensownego nie kupi i lepiej dołożyć to wystarczy napisać a nie jakies chu...we linki wklejać !

Jeśli uważasz, że kabelki grają to zapytaj w hiendzie o takowe.

Jeśli szukasz interlinka sensownego to tak jak mol napisał, sensownie wykonany, z normalnymy rca i z odpowiadającym wyglądem.

vdh the source jest dobry i tani.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

baranina, głupio tak mi polecac coś co mam na sprzedaż. Zdecydowanie zobacz kabel AQ Diamondback. Tylko cena 2 razy więcej niż chcesz wydać. Tu nic nie muli, góra żadnych ostrosci.

Tylko cena 2 razy więcej niż chcesz wydać

Ale będziesz miał dziwęk dwa razy lepszy, z detalami i bez zamulenia :)

Edytowane przez Croowab

Jak myślicie, RB-990BX dałby radę uciągnąć takie Magnepany Magnaplanar (Misiek RHB-10 jakoś dawał radę...):

http://www.ebay.pl/itm/290881175481

Witam , czy ma ktoś do czynienia z rotelem rt-12 ?, moze powiedzieć jak się sprawuje? , czy może jakieś inne urządzenie do słuchania radia internetowego >?

Kolega sittek ma rt-12 http://www.audiostereo.pl/user/8490-sittek/

Możesz też napisać do niego na PW

Pozdrawiam

Tomasz

Jak myślicie, RB-990BX dałby radę uciągnąć takie Magnepany Magnaplanar (Misiek RHB-10 jakoś dawał radę...):

http://www.ebay.pl/itm/290881175481

Nikt nie wie? A takie Revox-y:

http://www.ebay.pl/itm/121080668907

Ogólnie wysłucham każdej opinii :)

Szukaj kolumn z tekstylnymi kopułkami a nie powinno nic syczeć, tym bardziej w takim zestawie jaki masz. Uważam też, że Dynaudio Audience 52SE kosztujące dwa razy więcej niż Dynaudio Audience 50 to spora przesada. Zależy jaki masz metraż, ale jeśli od 15 do 20 m2 to spokojnie szukaj według mnie bardzo dobrych 40 lub 50-ek. Kablami niewiele poprawisz, oczywiście poza dobrym samopoczuciem.

Witam , czy ma ktoś do czynienia z rotelem rt-12 ?,

Mam od ponad pół roku i sprawuje się bardzo dobrze; co dokładnie chcesz o nim wiedzieć?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>>Croowab

Niby tak, ale RHB-10 potrafi wygenerować impuls prądowy rzędu 150A a RB-990BX "tylko" 120A przy tej samej mocy - jak by nie patrzeć, to o 20% mniej... choć z drugiej strony 990-tka ma DF=1000 (tak jak moja gromowładna 980-tka) a Misiek "tylko" 550 - no nic, trzeba się będzie przekonać na własnej skórze. Magnaplanary to w skrócie drut nawojowy na blasze - są cholernie trudne do wysterowania, nawet Misiek dostawał zadyszki... a ja bym chciał dodać do nich jeszcze coś na dół...

No i norma, przegrałem o jedno ojro...

http://offer.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewBids&_trksid=p4340.l2565&rt=nc&item=300875798764

Edytowane przez mol01

. choć z drugiej strony 990-tka ma DF=1000 (tak jak moja gromowładna 980-tka) a Misiek "tylko" 550

To chyba dobrze ,że RB-990 ma tak wysoki współczynnik tłumienia, im większa wartość tym wzmacniacz ma większą kontrole nad głośnikiem.

Niby tak, ale RHB-10 potrafi wygenerować impuls prądowy rzędu 150A a RB-990BX "tylko" 120A przy tej samej mocy - jak by nie patrzeć, to o 20% mniej

Te 20% to dużo! ,....jeśli chodzi o Magnepany Magnaplanar ,to tych plazmaków nie znam ,ale jak zaobserwowałem parę recenzji to ludziska to napędzają porządnymi piecami .

Tak, że słabo widzę RB-990 z tymi plazmakami , ... dla przykładu RB-990,991 czy nielubiana RB-1080 nie radzi sobie z ProAc Response 3.8 gdzie tylko pracują dwa SS 18W/8535 .

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Ladna cena za ta 990.

Może faktycznie być za mało, ale mocniejszy piec to i większy wydatek.

Przy takich cenach warto próbować, zawsze się odsprzeda jesli nie wyjdzie, a sam jestem ciekaw czy podoła wyzwańiu.

To chyba dobrze ,że RB-990 ma tak wysoki współczynnik tłumienia

Dlatego napisałem:

choć z drugiej strony

znaczy, że na korzyść 990-tki.

Wracając do impulsów prądowych, to 980-tka generuje 80A, czyli dalsze 33% mniej od 990-tki i prawie 50% mniej od Miśka, a całkiem nieźle miota 25-centymetrowym starym Seasem w moich T+A, więc Rotelki nie są wcale słabowite, bo "normalne" wzmacniacze często nie przekraczają magicznego progu 40A...

Magnaplanary to w skrócie drut nawojowy na blasze - są cholernie trudne do wysterowania, nawet Misiek dostawał zadyszki... a ja bym chciał dodać do nich jeszcze coś na dół...

.....? ;-)

Wracając do impulsów prądowych, to 980-tka generuje 80A, czyli dalsze 33% mniej od 990-tki i prawie 50% mniej od Miśka, a całkiem nieźle miota 25-centymetrowym starym Seasem w moich T+A, więc Rotelki nie są wcale słabowite, bo "normalne" wzmacniacze często nie przekraczają magicznego progu 40A...

Proszę założyć oddzielny wątek, to porozmawiamy o głośnikach i wydajności prądowej itp...

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Docelowo szukam RHB-10 lub T+A Pulsar A 3000 (cena i ilość okazji do kupna podobna) - podejrzewam, że ten drugi poradził by sobie lepiej z Magnaplanarami... (ostatecznie można wziąć 2 sztuki A 3000 w trybie mono :] )

.....? ;-)

No co? Po subie na kanał :P

Edytowane przez mol01

Ladna cena za ta 990.

Może i tak, ale sprzedawca życzył sobie 50 ojro za wysyłkę...

T&A Pulsar A 3000,...fajny klocek:)

Był niedawno na Alledrogo za 3600zł ale w strasznym stanie wizualnym, a sprzedawca nie chciał nic zejść z ceny, więc sobie darowałem...

O 1 euro się nie raz przegrywa , ale nie wiadomo jaką cenę ustawił wygrywający mogło to być równie 600 Eru. Po za tym kupujący 0 opinii ,co może świadczyć że była to osoba podbijająca cenę. Oj z tym kupowaniem nie jest wcale tak >hop siup<. Pozdrawiam życzę udanego polowania.,

Ja chce sprzedać Rb991+RC995+pilot RR939 ( ten podświetlany ), miało to iść do sypialni ale stwierdziłem, że to chyba za duże burżujstwo by było xD zwłaszcza do tannoyków M2 :)

pzdr. Łukasz

O 1 euro się nie raz przegrywa

Ale za to wygrałem parę razy o centa :P Nie mniej, racja - jest bardzo ciężko, nawet się wspomagając różnymi narzędziami.

Ja chce sprzedać Rb991+RC995+pilot RR939

RB-991 mi się nie podoba, za to chętnie porównałbym RC-995 do mojego RC-990BX - daj mi znać na priva ile byś za niego chciał (może być bez pilota, a tego któryś z forumowiczy tu poszukiwał). A może byś mi go wypożyczył do wstępnych odsłuchów???

Edytowane przez mol01

Był niedawno na Alledrogo za 3600zł ale w strasznym stanie wizualnym, a sprzedawca nie chciał nic zejść z ceny, więc sobie darowałem...

Sam bym tego posłuchał z ciekawości .

Ja też muszę coś kupić mocniejszego ..., rb-1080, którego posiadam będzie za słaby do mojej nowej konstrukcji kolumn.

Myślę nad RB-1090 , tylko gdzie kupić w idealnym stanie, mam trochę jobla na punkcie wyglądu sprzętu ,oczekuje stanu sklepowego , dla tego prawie całą moją kolekcje rotelów kupiłem nowe .

Kiedyś myślałem o zakupie Krella , ale chyba nie uzbieram tyle kasy ...:(

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.