Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

NIE

Wszystko zależy od wzmacniacza

.

A żeby było śmiesznie to wzmacniaczem o mocy 35W możesz popalić głośniki w kolumnie o mocy znamionowej 100W

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Moc znamionowa kolumn to maksymalna moc ciągła jaka może przyjąć kolumna bez swego uszkodzenia. Moc chwilowa, czy impulsowa jaka nie uszkadza przetworników jest 2, nawet 3 krotnie wyższa.

W przypadku wzmacniacza tranzystorowego w okolicach jego mocy maksymalnej następuje gwałtowny wzrost zniekształceń elektrycznych (przesterowanie) - bardzo groźnych dla głośników ale relatywnie słabo słyszalnych. Przy kolumnie powiedzmy znamionowo 100W i wzmacniaczu 50W łatwo przy maksymalnym "poziomie głośności" z niego wręcz spalić głośniki bo wzmacniacz gra już tylko zniekształceniami ale tego możemy nie usłyszeć i nieszczęście gotowe.

W sytuacji odwrotnej czyli kolumna znamionowo 50 W a wzmacniacz 100W w pewnym momencie zwiększania poziomu głośności dochodzi się do wystąpienia zniekształceń jakie produkuje głośnik przy dojściu do swojej maksymalnej mocy. Te zniekształcenia są dobrze słyszalne. Wystarczy gałkę potencjometru nieco w lewo i nigdy więcej tej wartości nie przekraczać.

Przy lampach zniekształcenia produkowane przez wzmacniacz w okolicy mocy maksymalnej są znakomicie słyszalne i łatwo wychwycić moment kiedy lampa "się kończy".

Tak to w pewnym uproszczeniu wygląda. Moce znamionowe kolumn są zazwyczaj podawane z dużym marginesem bezpieczeństwa i z cała pewnością używanie nawet 300W wzmacniacza do 100W kolumn jest zupełnie prawidłowe.

Trzeba za to mocno uważać, jak pisze Tomasz w sytuacji używania ich ze słabymi tranzystorami.

czy ktos moze porownac przedwzmacniacz rc 1580 do rc 1570

pod koncowke 1582

Wpadaj do mnie to ja porównam, tylko że ja mam RB-1080, to prawie ta sama końcówka co RB-1582 tyle że 1582 jest bardziej okrojona ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Tośmy się dogadali :-)

A tak na poważnie to RC-1580, RC-1082, RC-1090, RC-990, RC-995 to inna klasa przedwzmacniacza w porównaniu do np.: RC-1570

Pozdrawiam

Tomasz

Gość aqs

(Konto usunięte)

moje wrażenia po zakupie Rotel ra980, wcześniej Pioneer a405r, podłączony do Tannoy v4 źródło dysk synology połączony przez usb do DAC S.M.S.L Sanskrit i zasilacz Tomanek ULPS, kable Real Cable-BM 250, interkonekty audio Atlas Element.

Rotel gra pięknie widać wyraźny zapas mocy na godzinie 10 jest już bardzo głośno scena przepiękna mnóstwo szczegółów, naprawdę mnóstwo których na Pionierze nie było słychać, bas zwarty szybki nie dudniący jak na Pionierze bardzo nisko schodzący.

Jestem zadowolony polecam ten wzmacniacz

Drodzy koledzy witam. Pewnie bylo to poruszane tu az raz ale spytam. Co mam zrobic ze zworkami Pre Out Main In w moim RA-986BX ? W tej chwili gra on z B&W DM 305 i jak na poczatku bylem zadowolony tak teraz czegos mi brakuje. Stopa jest rozmiekczona a bas niepunktowy no i wogole jakos wszystko miekko. W samochodzie dla porownania lepiej mi wszystko gra. Moze zalezy to od zrodla? Puszczam jak na razie z lapka ale mam zewnetrznego DAC-a wiec nie ma tragedii. Planuje zakup CD-ka. Jakie propozycje? No i co z tymi zworkami? Polaczyc wyjscia jakimis lepszymi kablami? Troche dziwnie mi graja te glosniki. Bas uwidocznia sie dopiero kiedy stane po zewnetrznej stronie jednego z nich. Kiedy usiade w centrum jest zupelnie inaczej.

Jak na początku było dobrze i się zrobiło źle to bym stawiał na akustykę. Nie manipulowałeś meblami, kolumnami, nie doszedł jakiś kwiat gdzieś w kącie itp?

Zworki zostaw w spokoju, 10cm kabla dźwięku nie zmieni (chyba, że Ci zaśniedział i przestał przewodzić to wtedy wymiana może pomóc ;)

Gość aqs

(Konto usunięte)

moje wrażenia po zakupie Rotel ra980, wcześniej Pioneer a405r, podłączony do Tannoy v4 źródło dysk synology połączony przez usb do DAC S.M.S.L Sanskrit i zasilacz Tomanek ULPS, kable Real Cable-BM 250, interkonekty audio Atlas Element.

Rotel gra pięknie widać wyraźny zapas mocy na godzinie 10 jest już bardzo głośno scena przepiękna mnóstwo szczegółów, naprawdę mnóstwo których na Pionierze nie było słychać, bas zwarty szybki nie dudniący jak na Pionierze bardzo nisko schodzący.

Jestem zadowolony polecam ten wzmacniacz

Po dalszym odsłuchu stwierdzam iż Rotel ra980 nie ma potężnego basu jak wielokrotnie czytałem przynajmniej z Tannoy v4, Pioneer miał go więcej ale był nieprzyjemny dudniący.

Będę się rozglądał za kolumnami do mojego audio co polecacie z używanych mają zagrać dużo lepiej niż Tannoy v4 budżet 2tyś

Po dalszym odsłuchu stwierdzam iż Rotel ra980 nie ma potężnego basu jak wielokrotnie czytałem przynajmniej z Tannoy v4, Pioneer miał go więcej ale był nieprzyjemny dudniący.

Rotel ten ma bardzo wysoki DF, przez co jest mocny, a zarazem bardzo szybki, więc snującego się, potężnego basu mieć nie będzie. Będzie go tyle ile trzeba, bez zakłamań, bez udziwnień, jak w studio, jak w oryginale.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość aqs

(Konto usunięte)

tak też jest

Rotel ten ma bardzo wysoki DF, przez co jest mocny, a zarazem bardzo szybki, więc snującego się, potężnego basu mieć nie będzie. Będzie go tyle ile trzeba, bez zakłamań, bez udziwnień, jak w studio, jak w oryginale.

tak też jest

a co do kolumn co byś polecił mają grać dużo lepiej od Tannoy v4

Witam Rotelowców. Mam nadzieję, że pomożecie. Potrzebuję informacji na temat RSP-1570 /1572, a dokładnie jak to zagra w stereo, bo w KD, to raczej powinno dobrze zagrać. Czy ktoś testował, a może posiada ten sprzęt i chciałby podzielić się swoją opinią. Będę "dźwięczny".

buba66:

Proszę o fachową pomoc, mogę nabyć wzmacniacz rotel ra-11 w cenie 1700 zł, poekspozycyjny ale stan b.dobry, możliwy zwrot do 14-dni, gwarancja polska 2 lata. Czy ten sprzęt zagra w ostrej muzyce (death, heavy,itp.), a jeżeli tak, to z kolumnami jakiej marki zrobi to najlepiej? Jak wypada w porównaniu do nadów 326bee, 356bee? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

PS. Przepraszam że na PW ale jestem "nowy" i muszę czekać na akceptację postów a czas nagli. I jeszcze jedno, nic nie mogę znaleźć "w klubie" o tym wzmacniaczu, czy to jakaś czarna owca wśród sprzętu marki Rotel?

Croowab a możesz podać przykładowe modele na scsn speak?

scan speak

Jest wiele diy na ss któ©e są stosunkowo tanie a bardzo dobrze grają trochę chęci i można sammeu zrobić.

To Tomasz ma większe rozenznanie.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Proszę o fachową pomoc, mogę nabyć wzmacniacz rotel ra-11 w cenie 1700 zł, poekspozycyjny ale stan b.dobry, możliwy zwrot do 14-dni, gwarancja polska 2 lata. Czy ten sprzęt zagra w ostrej muzyce (death, heavy,itp.), a jeżeli tak, to z kolumnami jakiej marki zrobi to najlepiej? Jak wypada w porównaniu do nadów 326bee, 356bee? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

PS. Przepraszam że na PW ale jestem "nowy" i muszę czekać na akceptację postów a czas nagli. I jeszcze jedno, nic nie mogę znaleźć "w klubie" o tym wzmacniaczu, czy to jakaś czarna owca wśród sprzętu marki Rotel?

Ten sprzęt nie zagra w żadnej ostrej muzyce typu Trash Death Speed Hardcore, a nawet black Metal. Nawet zespół Rainbow nie jest wstanie zagościć na tym wzmaku. I żadne kolumny ani kable Tobie nie pomogą. Odpuść sobie kolego, piszę jako były użytkownik tego analityczno-eksperymentalnego wynalazku:) Ani RA-12 ani RA-11 nie nadają się do takiej muzyki. Jeśli masz niewielkie pomieszczenie i nie jesteś zbytnio osłuchany w rotelach sugeruję Nad 326 BEE w połączeniu z Paradigm Mini Monitor V.7(nie mylić z Atom) Jeśli większy metraż to stanowczo Nad 356 BEE. Nad w tej muzyce bije tego Rotka na łeb na szyję. Ra-11 zalicza nokaut w pierwszej rundzie. Nad do metalu dobrze brzmi z Paradigme.

Na RA-11 możesz sobie posłuchać muzyki fortepianowej.

Wiecie Szanowni koledzy, że poszukuję cały czas kolumn do Ra-980bx. Tomasz zaproponował Proac Tablette 2000 tylko gdzie tego szukać? Jeden znajomy dzwonił do gościa, który lubuje się w rotelach i mówi żebym spróbował jeśli mam możliwość( a mam) KEF- Q 300. myślicie, że to dobry trop?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.