Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Można go wychaczyć nawet za 2klocki, jeśli stawiasz na bardzo dobry wygląd to warto dołożyć, znam rzeczy od tego sprzedającego, jak pisze stan bdb to naprawdę stan jest ładny, ten wzmak gra bardzo ładnie, brzmieniowo niemalże identycznie jak końcówka RB-1070

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Hmm. RA-1070. Mocny, dynamiczny, szybki. Twardy, dobrze, a wręcz bardzo dobrze kontrolowany bas. Niektórzy powiadają (ci co go nie słyszeli) że to RA 980 lub 985 tylko trochę gorszy. Co za bzdura. Inżynierowie postawili tutaj na niesamowitą dynamikę, ale spartaczyli jedną sprawę. Zbyt przerysowane wysokie tony. Za dużo ich. Ze źle dobranymi kolumnami (a nie łatwo takie znaleźć) strasznie sybiluje. Cofnij się na stronę 287 post 8602 coś tam napisałem o nim. Na pewno nie będzie to granie rcx 1500 choć go nie słyszałem. Czy warto dać za niego 2500 z pilotem ? Warto jeśli będzie się miało odpowiednie kolumny. Nawet chodzi mi po głowie powrót do niego. Jeśli muza będzie z cd-eka bo ja tylko tak słucham to player jak najbardziej plastyczny. Kolumny tak samo z ocieploną średnicą i w miarę wycofaną górą.

Co masz na myśli mówiąc, ze nie będzie to granie rcx1500?. Gorsze czy inne? Ja też gram tylko z cd. Mam primare D30.2.

Moje kolumny mają regulację wysokich i rednich tonów. Można coś dopasować tak jak to zrobiłem z rcx1500.

Edytowane przez KotD
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Co masz na myśli mówiąc, ze nie będzie to granie rcx1500?. Gorsze czy inne?

RA-1070 to osobliwy model. Po raz pierwszy spotkałem się z Rotelem o tak wysokich tonach. Żaden z dotychczasowych modeli tak nie grał. A on tak gra. A ja nie lubię sybilującej góry. Dlatego trzeba ją czymś utemperować, bo w niektórych nagraniach daje nieźle po uszach. Primare słyszałem jeden wzmacniacz A30.1 i wiem, że do ciepłych on nie należy. Jest dość ostrawy. Jak jest z playerami tej firmy to nie wiem. To jest fajny wzmak jak pisał Tomek, ale trzeba włożyć trochę serca żeby dopasować resztę toru i stworzyć ten system. Jak go miałem to psioczyłem na niego bo nie mogłem kolumn dopasować, teraz wiedziałbym z jakimi może się zgrać. Z cd-ekiem yamachy np. był nie do słuchania, yamaszka była zbyt jasna i strasznie jazgotał. Ale po podłączeniu leciwego Denona DVD 3000 nie grał już tak sucho. Pojawiła się plastyczność. Tylko z górą miałem problemy. Większość osób posiadających Rotele tworzy samodzielnie lub zleca do nich konstrukcję DIY. Ja nie mam w tym rozeznania więc szukam po sklepach. Ale teraz sparował bym go z Indiancami jak pisałem wcześniej. Niestety ta marka ma wymagania co do zestawienia reszty toru. Możesz go kupić i sprawdzić. Ten model sprzedaż zawsze. Jak ja go wystawiłem po 2 diach już go nie miałem. A po drugie rzadko wystawiany jest ostatnio na polskich aukcjach. Ten z allegro na froncie stan bdb. ale próbowałbym urwać jeszcze jakąś stówkę z tej ceny. Zastanów się.

RA-1070 to osobliwy model. Po raz pierwszy spotkałem się z Rotelem o tak wysokich tonach. Żaden z dotychczasowych modeli tak nie grał. A on tak gra. A ja nie lubię sybilującej góry.

Koledzy gra cały system , wszystko zależy od reszty toru w tym tak samo kabelków.

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dzięki. Czuję w kościach, że będzie dobrze :-)

Dlaczego pozbyłeś się Krella co ci nie pasowało, nie chce wróżyć bo nie słuchałem 1070 ale miałem ra980 jednocześnie z KAV300i i niestety dzieli je przepaść pod każdym względem

Kriss nie komentuj to moje zdanie

RA980 na swoją cenę jest super

Z moimi kolumnami, było sucho, technicznie, bardzo dobra kontrola basu, trochę mało średnich tonów. Tak jakby mało muzyki a dużo analizy dźwięku. Muzyka męczyła po dłuższym słuchaniu. Na pewno to bardzo dobry wzmacniacz, ale niekoniecznie dobrze zgrywał się z JBL4312E, a kolumn na pewno nie chciałem zmieniać, więc padło na wzmacniacz.

Kolumny podobne do moich JBL4312E. Są uniwersalne. W metalu, rocku czują się wyśmienicie. Myślałem, że graja z rotelem na tym filmie.

Edytowane przez KotD
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie z Rotelem to McIntosh'e i to pewnie za niebagatelną sumkę. Chciałem zobaczyć jaką mniej więcej dynamikę mają te wzmaki, tak jak i lampy ale przeważnie jest tak, że to co mnie interesuje zawsze jest nagrywane z takim pitoleniem.

Wiem, że McIntosh'e, ale w pierwszej chwili gdy zobaczyłem film w klubie Rotela to tak pomyślałem.

Mam znajomego, który miał Krella i McIntosh'a. Pod względem dynamiki Krell wygrał, ale to nie znaczy, że któryś z nich jest ogólnie lepszy/gorszy.

<br />W jednym z majowych miesięczników audio ma być test nowej topowej dzielonki Rotela.<br /> <br /> <br />

A ten test to w jakiej gazecie, mam majowe AUDIO ale cisza jeśli chodzi o Rotela ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

hej

wybaczcie za śmiałość, nie mam zbytnio energii na brnięcie przez jakieś 200 stron wątku, chciałbym wiedzieć jaką opinie ma aktualna seria 12, dokładnie modele RA-12 V2 i 11 V2, szukam czegoś do podłogówek Audiovector i szeroko pojętego rocka.

Witam Rotelowców!

Mam zapytanie, który wzmacniacz Rotela da mi potężny bas i detaliczną górę co by przy moich Dynaudio 2/7 się zgrało...

Napomknę, że mam Rotela ra 931 i niby wszystko w porządku, barwa mi odpowiada itd. ale na połowie płyt trochę słabiej zrealizowanych brakuje mi basu mimo odkręcenia na max.

I bardzo proszę nie pisać mi tu o akustyce itd. bo posiadam również amplituner Harmana i tam jest basu 2 razy tyle, z tym że jakość już nie ta:)

Czy zamiana np. na Rotela 06, czy 10/60 coś wniesie w tej kwestii?

• Moderatorzy

O6 ma duże rezerwy prądowe i basu powinno być sporo choć 2/7 to niewielki monitor i na dużą ilość porządnego basu nie licz, to nie 3/7

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.