Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Płyty cd w zdecydowanej większości są nagrywane 44.1 kHz 16 bit więc stery na 192 kHz co mają Ci dać? Chyba że masz pliki hi-res to wtedy dac by to poprawnie obsługiwał choć wątpię abyś usłyszał różnicę 96 a 192. Więc jak masz ripy z cd to nie musisz mieć sterów na 192 bo i tak pliki masz 44.1 / 16. Ja mam Linuxa więc zero problemów ze sterami. Wpinam i gra. Z Windowsem lubi być problem to tak na marginesie;)

Płyty cd w zdecydowanej większości są nagrywane 44.1 kHz 16 bit więc stery na 192 kHz co mają Ci dać? Chyba że masz pliki hi-res to wtedy dac by to poprawnie obsługiwał choć wątpię abyś usłyszał różnicę 96 a 192. Więc jak masz ripy z cd to nie musisz mieć sterów na 192 bo i tak pliki masz 44.1 / 16. Ja mam Linuxa więc zero problemów ze sterami. Wpinam i gra. Z Windowsem lubi być problem to tak na marginesie;)

Tak myślałem Dzięki Kerry :-)

Przyszedł do mnie DAC CA Magic100. Ładnie gra tylko ja oczywiście zrobiłem wielką dupę. Gra mi tylko na 96khz a nie na 192 a czemu wielką dupę bo jak zwykle byłem za szybki. Ściągnąłem sterownik do Windows 10. A mam zainstalowany legalną 7-kę według mnie najlepszy jak dotąd system operacyjny Windy. I po przeinstalowaniu na Windzie 7 nadal się nie pojawia 192khz. Akurat znam się na Winowsach i ten skurczysyn pamięta tamte stery i nie da rady go wykasować. Będzie problem już dzisiaj nie chce mi się grzebać po nocy ale trzeba będzie prawdopodobnie przeinstalować system. Rudy byk by to wszystko wziął na swoje rogi!!! Powiedzcie mi jedno koledzy, czy w 96khz a 192khz słychać różnicę? Czy warto przeinstalowywać system? Jeśli chodzi o granie Denona 1450AR a tym Dac/iem ja nie wyczuwam różnicy, a wręcz mój brat powiedział mi iż dla niego na Dacu brzmi to lepiej. No i jeszcze jest jedna zróżnicowana sprawa, mianowicie zawsze na DAC można ustawić korekcję, chociaż ja nie jestem do tego skłonny ustawiam tylko i wyłącznie górne pasma. Jeśli mają za mało sopranów zwiększam je jeśli za dużo zmniejszam. Jestem konserwatystą i zawsze działałem na zestawieni CD-Wzmacniacz, ale jak to kiedyś napisał Tomi nie ma co stać w miejscu tylko się rozwijać. Więc moje pytanie jest proste czy 96 a 192 będzie różnica w dźwięku???

Nie przejmuj sie 192 khz. Ja różnicy nie słyszę. Zresztą większość plików, które mam to zripowane płyty CD. Mówiłem, że CA dacMagic 100 to dobry DAC, bardzo funkcjonalny. Ja do niego dokupiłem jeszcze zasilacz Tomanka. Jest b.dobrze.

CA dacMagic 100 to dobry DAC, bardzo funkcjonalny. Ja do niego dokupiłem jeszcze zasilacz Tomanka. Jest b.dobrze.

Jako przejściówka do komputera lub TV może i sprawdza się, ale jako dodatek do standardowego odtwarzacza CD jego zakup traci sens.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jako przejściówka do komputera lub TV może i sprawdza się, ale jako dodatek do standardowego odtwarzacza CD jego zakup traci sens.

Ale nie traci sensu jeśli nie ma się źródła a ja tego Denona oddałem starszemu bratu, będzie grał z RA-11 i z kolumnami B&W, które zakupiłem wcześniej jak pisałem, po za tym nie odczuwam żadnej różnicy między Denonem a tym DAC/kiem. A nawet wydaję mi się, że dynamicznie lepszy jest ten DAC.

Nie słucham muzyki z Youtube tylko wszystko zgrane w plikach wav.

po za tym nie odczuwam żadnej różnicy między Denonem a tym DAC/kiem. A nawet wydaję mi się, że dynamicznie lepszy jest ten DAC.

A nie na odwrót? Jakiż ten świat audio jest niezbadany :-) Jak pamiętam sugerowałeś wcześniej, że ten odtwarzacz Denona był ciekawszy od Rotela RCD-971. Gdy z ciekawości podłączyłem w tor tego DAC-a, to jakby wszystko siadło, czar prysł. A ty piszesz, że był nawet dynamiczniejszy od Denona. Czary?

Sittek ja dobrze wiem jakie Ty masz nastawienie do Magicznych pudełek, Denon zagrał lepiej od RCD-971 ale sam jestem zdziwiony faktem, że Ten DAC tak gra. Gdyby tak nie było odesłał bym go z powrotem bo to nowy DAC. Ale nie odsyłam go ponieważ gra dobrze. No niestety czasy się zmieniają i ja też nie wierzyłem w te magiczne pudełeczka, ale fakt jest faktem, wszak głuchy nie jestem. I bez obrazy sam go nie odsłuchiwałem i po analogu RCA gra na prawdę dobrze. Nie ma się do czego przyczepić. Kwestia jest taka gdyby on kosztował tak jak kosztował pierwotnie 1350 zł. to bym się na prawdę zastanowił nad jego kupnem, ale ja dałem za nowego 659 zł z przesyłką. Dwa lata gwarancji. I naprawdę RCD-971 nie gra tak jak ten DAC on ma swój ciężar na średnicy ma swoją masę i jest melodyjny nie tak jak naleśnik 971. Przykro mi nie obraź się ale tak jest. Ja czytałem Twoje spory na temat tych magicznych pudełeczek i sorry ale racji wtedy nie miałeś.

Po za tym jest jeszcze jedna sprawa tak jak wcześniej pisałem odtwarzając muzykę przez Foobar2000 czy przez Winamp zawsze można skorygować brzmienie np. górne pasmo bo tylko to robię, basu ani średnicy nie tykam i dodać troszkę smaczku rozjaśnionym brzmieniem lub je utemperować. Wszystko w zależności od nagrań. Jest to bardzo dogodne a odtwarzaczem tego nie zmienisz, bo gra jak gra.

Spokojnie, każdy słyszy inaczej :-)

Tylko te opisy tego twojego RCD-971 są jakby z innej bajki :-)

Może jakiegoś sztukowanego miałeś? :-)

Bo u mnie stało się właśnie odwrotnie, jakbym podłączył Mantę, o której wcześniej pisałem. Nie było źle, ale czar prysł, zniknęła krystaliczna, wielowymiarowa i przestrzenna góra, średnica wyskoczyła do przodu, aż bałem się że mnie zamorduje, bas stał się może i większy, ale za to jakiś taki monotonny, jednowymiarowy. Nieciekawy. To już dużo ciekawiej było z DVD Denona 3910.

No nie wiem czy traci sens. Jest na pewno wygodniej z odtwarzaniem z plików niż z CD. U mnie ten DAC razem z Daphile gra nie gorzej od Primare D30.2. Może mam zły słuch, ale różnice w wzmacniaczach i kolumnach słyszę bardzo dobrze.

Jak ktoś ma przeciętny cd to podpinamy go np optykiem do dobrego dac i mamy fajnie grający sprzęt. U mnie właśnie cd robi tylko za napęd bo przetwornik w dacu mam jednak dużo lepszy niź ten w cd. Miałem daphile i też fajna rzecz.

Tylko te opisy tego twojego RCD-971 są jakby z innej bajki :-)

Może jakiegoś sztukowanego miałeś? :-)

Sittku miałem proszę:

Stan jego był idealny a grał tak opisałem bez dociążenia mało muzykalnie. Kupiłem go za 950zł i sprzedałem w tej samej cenie bo nie jestem Handlarzem i szanuję też innych kupujących.

Jak ktoś ma przeciętny cd to podpinamy go np optykiem do dobrego dac i mamy fajnie grający sprzęt. U mnie właśnie cd robi tylko za napęd bo przetwornik w dacu mam jednak dużo lepszy niź ten w cd. Miałem daphile i też fajna rzecz.

Ale Denon kerry nie jest przeciętny a róznica była na plus z DAC Magic no ludzie nie miejcie mnie za wariata wiem przecież co słyszę.

post-63976-0-78550600-1479899520_thumb.jpg

Pisząc przeciętny miałem na myśli swój cd;)

Rotel 1592 ponoć ma świetnego dac'a. Super sprawa. Kupujesz taki wzmacniacz i masz już dwa w jedym. Podłączasz kompa pod tego Rotela i gra muzyka tylko ta cena.

Rotel 1592 ponoć ma świetnego dac'a. Super sprawa. Kupujesz taki wzmacniacz i masz już dwa w jedym. Podłączasz kompa pod tego Rotela i gra muzyka tylko ta cena.

No ktoś tutaj próbował sprzedać swoje narządy, a jeszcze inny zaczyna zbierać butelki i szmaty na niego :-) Mnie także nie stać na tę integrę więc nie ma się z czego wyśmiewać:(

Za 2 tygodnie wyjeżdżam na wakacje do Kielc, ogólnie też zwiedzę sobie świętokrzyskie. Ale w Kielcach w Top-Hifi odsłucham ten wzmacniacz. Fajna jest tam obsługa, nie jakieś chłopaki z ulicy ale na prawdę fajny gość, który nagrywa też płyty winylowe. Kawkę można wypić i jakieś ciasteczko zjeść. Atmosfera na 102. Czyli w dechę :-)

Jakby stawiał piwo a nie kawę to było by w dechę;)

No ale po piwie to potem wszystko wydaję się fajne:-)

Nie przejmuj sie 192 khz. Ja różnicy nie słyszę. Zresztą większość plików, które mam to zripowane płyty CD. Mówiłem, że CA dacMagic 100 to dobry DAC, bardzo funkcjonalny. Ja do niego dokupiłem jeszcze zasilacz Tomanka. Jest b.dobrze.

Darek a powiedz mi czy rzeczywiście zmiana zasilacza na tego Tomanka coś daje? Słychać jakąś różnice? Ale tak szczerze. No bo kwota nie jest zbyt mała wszak to 600zł.

Szczerze to wielkiej różnicy nie ma. Wydaje mi się, że dźwięk jest mniej "suchy", tak jakby więcej działo się na średnicy, ale to tylko moje zawodne ucho. Jak kupiłem ten zasilacz to go podłączyłem i tak już jest, nie podłączałem już firmowego. Teraz wygląda bardziej profesjonalnie;)

No ale po piwie to potem wszystko wydaję się fajne:-)

I jak wtedy nasz sprzęt gra. Po kilku browcach na twarz to już prawdziwy Hi-End się robi. Żadnych niedociągnięć w całym zakresie pasma, makro, mikro, mikrusio scena, holograficzna przestrzeń, stereofonia, co ja piszę, kwadrofonia, do tego rewelacyjne różnicowanie planów zawsze jest na najwyższym, światowym, hiendowym poziomie :-) Edytowane przez sittek

I jak wtedy nasz sprzęt gra. Po kilku browcach na twarz to już prawdziwy Hi-End się robi. Żadnych niedociągnięć w całym zakresie pasma, makro, mikro, mikrusio scena, holograficzna przestrzeń, stereofonia, co ja piszę, kwadrofonia, do tego rewelacyjne różnicowanie planów zawsze jest na najwyższym, światowym, hiendowym poziomie :-)

Ha ha ale to prawda:-)

Szczerze to wielkiej różnicy nie ma. Wydaje mi się, że dźwięk jest mniej "suchy", tak jakby więcej działo się na średnicy, ale to tylko moje zawodne ucho. Jak kupiłem ten zasilacz to go podłączyłem i tak już jest, nie podłączałem już firmowego. Teraz wygląda bardziej profesjonalnie;)

To nie będę ryzykował u mnie z canto nie gra sucho a wydać 6 stówek to już jest wydatek, lepiej te pieniążki przeznaczyć na wakacje:-) ale dziękuję za info.

To spróbuj wrócić do starego i zobacz czy coś się zmieni.

Jak dokupiłem zasilacz do Nostromo to przez parę dni na nim słuchałem, a później podmiana. Dopiero wtedy doceniłem zakup.

Jak dokupiłem zasilacz do Nostromo to przez parę dni na nim słuchałem, a później podmiana. Dopiero wtedy doceniłem zakup.

Ups no to się zaczęło. A może mi Pan wyjaśnić Panie hudykocie na czym polega u Pana różnica w dźwięku ? Oczywiście pytam z całym szacunkiem.

W Klubie nie rozmawiamy o okablowaniu i wpływie zewnętrznych zasilaczy.

Rotele w sekcji zasilania zbudowane są optymalnie; wszystko działa jak należy :-)

Rotele w sekcji zasilania zbudowane są optymalnie; wszystko działa jak należy :-)

Fakt Panie Prezesie :-)

Chłopaki, proszę, nie wbijajcie mnie na minę. Prezes Klubu jest jeden - Micke 13

:-)

Nie, dla mnie autorytetem są dwie osoby w tym klubie, które jak zauważyłem mają wiele do powiedzenia i zawsze odpowiadają na zadawane pytania. Być może ja teraz wpadnę na tę minę. Ale nikomu tyłka nie liżę i nigdy nie lizałem brzydko mówiąc. Do tych osób zalicza się Jacek i Tomek. I tyle z mojej strony, chodź wiem, że to odważna teza ale tak to czuję i niech nikt nie czuję się obrażony, bowiem wiele osób z klubu Rotela bardzo lubię.

A Micke 13 jest założycielem klubu ale od 4 lat odezwał się tylko parę razy. Wybaczcie mi moją...

Myślę iż burzy nie wywołam a jeśli... A niech tam wyzywajcie ile chcecie.

Przyszły dzisiaj do mnie głośniki B&W DM 302. Jak na swój wiek w idealnym stanie. Z 1070 grają bardzo ładnie choć basu za dużo tam nie ma. Tak do 10 M2. Nie spodziewałem się, że zagrają tak krystalicznie. Góra nie sybiluje średnica niczego sobie no ale na basie troszkę leżą. Znaczy podstawa basowa jest ale no... Bardzo podoba mi się ich dynamika. Na cichym odsłuchu fajnie słychać werble i tu pytanie do sittka, ponieważ wiem iż ma te kolumienki czy z RA-11 i Denonem 1450AR dadzą radę w w 15 M2 ? Są przeznaczone do mojego brata. Dodam, że Denon ma dość duże natężenie barwy.

Warto spróbować nic to nie kosztuje ale moim zdaniem hudykot ma rację.

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Będę tego bronił jak niepodległości !!! gra cały zestaw !!! należy się dzielić swoimi doświadczeniami, z czym i jak optymalnie można usprawnić nasze Rotelki ( ich brzmienie )

Pozdrawiam

Tomasz

Będę tego bronił jak niepodległości !!! gra cały zestaw !!! należy się dzielić swoimi doświadczeniami, z czym i jak optymalnie można usprawnić nasze Rotelki ( ich brzmienie )

Udanej zabawy .

Udanej zabawy .

Ja swoje główne stereo już mam otestowane i nie zamierzam nic zmieniać , ten wpis dedykuje dla uczestników tego i nie tylko tego klubu , po to aby pytali i dzielili się swoimi doświadczeniami nie tylko jak gra ten czy inny model Rotela , ale również z czym dobrze gra ;)

Pozdrawiam

Tomasz

ten wpis dedykuje dla uczestników tego i nie tylko tego klubu , po to aby pytali i dzielili się swoimi doświadczeniami nie tylko jak gra ten czy inny model Rotela , ale również z czym dobrze gra ;)

I oto chodzi w tym klubie .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.