Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, przedwzmacniacz rc960 i rc970.

Czy warto wymienić 960tkę na 970tkę?

Z różnic optycznych widzę brak pre gramofonowego w 970.

Czy sa jakies istotne różnice w brzmieniu tych dwóch przedwzmaköw?

11 minut temu, Popo napisał:

Czy warto wymienić 960tkę na 970tkę?

Z różnic optycznych widzę brak pre gramofonowego w 970.

Nie warto - RC-960BX to w zasadzie to samo, co młodszy RC-980BX, a RC-970BX jest znacznie uboższy i jazgotliwy w brzmieniu, choć jeśli chcesz rozjaśnić jakąś mulastą końcówkę (np. RB-960BX) to w ogólnym rozrachunku może wypaść lepiej i nie tak jaskrawo, jak z RC-971 lub nie tak "szorstko" jak z RC-972.

Poddałeś się z wymianą potencjometru???

Edytowane przez mol01
23 minuty temu, mol01 napisał:

Poddałeś się z wymianą potencjometru???

Haha ? Nie. Wylutowałem, przeczyściłem patyczkami, lekko zwilżyłem kontaktem, zaczekałem aż podeschnie i złożyłem.

Gra teraz jak nówka ? Zrobiłem 2 dnj temu, ale nie chciałem się chwalić i Wam przerywać dywagacji z baksiu.

Chciałem się tylko upewnić, bo 970tka ostatnio się często pojawia i to w dość sporych cenach.

A mam rb-980bx i nie ukrywam, że przydało by się jednak coś na pilota. (Wiem, 970tka nie ma pilota).

13 minut temu, Popo napisał:

A mam rb-980bx i nie ukrywam, że przydało by się jednak coś na pilota. (Wiem, 970tka nie ma pilota).

Podstawowa różnica między RC-960BX i RC-980BX to lepsze trafo (zekranowany toroid) i skrócona droga sygnału (isostaty selektorów na taśmach przy wejściach) w RC-980BX, ale jak spojrzysz na schemat to niemal ten sam układ. Do RB-980BX stanowczo odradzam RC-970BX - będzie krew z uszu, do niego to najlepiej RC-990BX "na uspokojenie" (i z pilotem). Z pilotem i tanio się nie da, chyba że nie boisz się pre-tunerów w stylu tego, co ma @CodeBoy...

Gra teraz jak nówka ?

A nie mówiłem...

nie chciałem się chwalić i Wam przerywać dywagacji z baksiu.

Mówisz, wolałeś poczytać dla rozrywki?

Edytowane przez mol01
3 minuty temu, mol01 napisał:

Podstawowa różnica miedzy RC-960BX i RC-980BX to lepsze trafo (zekranowany toroid) i skrócona droga sygnału (isostaty selektorów na taśmach przy wejściach) w RC-980BX, ale jak spojrzysz na schemat to niemal ten sam układ. Do RB-980BX stanowczo odradzam RC-970BX - będzie krew z uszu, do niego to najlepiej RC-990BX "na uspokojenie" (i z pilotem). Z pilotem i tanio się nie da, chyba że nie boisz się pre-tunerów w stylu tego, co ma @CodeBoy...

Za rc-990bx swoje można dać. Tylko trzeba go znaleźć. Pozostaje tylko czekać. Tak jak na rt-955 i rcd 975.

Rcd975 widziałem, że miałeś.... A ja oczywiście obudziłem się z ręką w nocniku.

24 minuty temu, mol01 napisał:

A nie mówiłem...

Mówisz, wolałeś poczytać dla rozrywki?

No mówiłeś, i wyszło lepiej niż drutowanie ze 'zwykłego' potencjometru.

Tak, wolałem poczytać. W pewnym momencie była dobra jatka hehe.

Co do krwawienia z uszu - i tak mi jiż krwawią, bo mam podłączonego Rotela do Tannoyi M2, które mam nieprzerwanie chyba... Z 15 lat. 

Mam już ich dość.

Najważniejsze, aby nikomu bezinteresowność nie wyszła bokiem, jak mi.

Po takiej reklamie Theta stała się jeszcze bardziej deficytowym towarem niż była - teraz połowa Klubu Rotela będzie szukać tego sprzętu ? No chyba, że @baksiu zamiast otworzenia Klubu Thety na forum zjedzie ją po całości, że z Rotelem to szczególarskie, efekciarskie i przesadnie naenergetyzowane granie z ostrą jak brzytwa górą ?

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, mol01 napisał:

Najważniejsze, aby nikomu bezinteresowność nie wyszła bokiem, jak mi.

Po takiej reklamie Theta stała się jeszcze bardziej deficytowym towarem niż była - teraz połowa Klubu Rotela będzie szukać tego sprzętu ? No chyba, że @baksiu zamiast otworzenia Klubu Thety na forum zjedzie ją po całości, że z Rotelem to szczególarskie, efekciarskie i przesadnie naenergetyzowane granie z ostrą jak brzytwa górą ?

Zastanów się, co z Ciebie wyłazi! No coment. Wrzucam zdjęcie o które prosileś, na razie nie wypowiadam się nt brzmienia, poza tym, że balans tonalny jest prawidłowy, co w krellu nie wyszło. Laser od @Bumpalump nie przypasowal elektronikowi, napęd szalał, więc został stary, który już nie przeskakuje, teraz trzeba mocno trzepnąć w obudowę, żeby przeskoczył, zalecane dalsze obserwacje... do wymiany poszło 6 kondów. Jak obslucham, to coś więcej powiem, na razie stwierdzam brak wtopy ? Żeby nie bylo ot, to rcd-1072 w roli napędu jest super, to CD, który nigdy mnie nie zawiódł, czyta wszystko! Polecam. W sprawie napędu Pearl, to Norweg nie chce go sprzedać...

20200603_135247.jpg

Widać że theta to manufaktura, widać lutowania pomiędzy elementami, poza płytą... widzę jakieś magnesy na wyjsciach, niestety wyjścia rca nie są uszkodzone mechanicznie...

13 minut temu, baksiu napisał:

Widać że theta to manufaktura, widać lutowania pomiędzy elementami, poza płytą... widzę jakieś magnesy na wyjsciach, niestety wyjścia rca nie są uszkodzone mechanicznie...

U mnie niema żadnych lutowań "pomiędzy elementami, poza płytą" ani "magnesów na wyjściach" - albo to jakiś tuning, albo na tym polegał uprade do wersji IIIa. Niestety na tej wielkości (w tych proporcjach) gówno widać nawet po powiększeniu.

14 minut temu, baksiu napisał:

Zastanów się, co z Ciebie wyłazi! No coment.

A co ja takiego napisałem? Sam widziałeś, jak mi wyszła bezinteresowność z Piotralskim...

Edytowane przez mol01

20200603_142542.jpg

20200603_142552.jpg

Naklejone pietrowo na trafa bitumity... ręcznie szlifowane miejsca styku na tylnym panelu... rysy od gietarki na obudowie od środka, widać że to nie taśmowa produkcja!

U mnie takich cudów niema - musisz poprosić kogoś z wersją IIIa o pomoc.
P1060485.thumb.jpg.4eb889a2738b07a14612346b8de045f9.jpg

Ktoś zauważalnie w Twoim grzebał, bo maty bitumiczne (chyba?) na transformatorach nie są na pewno fabryczne...

Widzę też wszystkie kondy styrofleksowe w stopniu wyjściowym zostały wymienione na zielone Wimy (FKP?).

Brak cewek (wyglądają jak duże rezystory, ale oznaczenie "L") obok OP-AMPów LM6321N...

Wartości rzeczonych kondów i rezystorów w tym obrębie też inne - nie wiem, co o tym myśleć... Kondensator C63 pewnie do wymiany od "przytulania" ze stabilizatorem.

W każdym razie styrofleksy wyostrzają górę (często spotykane w układach wyjściowych źródeł Rotela) i może dlatego u mnie było za ostro w połączeniu z Rotelem...

Edytowane przez mol01

W każdym razie u mnie jedyne odstępstwo od oryginału to audiofilski bezpiecznik - ktoś był z niego na tyle dumny, że nawet osłony gniazda nie założył ? (albo w Twojej ktoś dołożył).

Edytowane przez mol01

Powiem wam, ze theta jest kiepsko zaprojektowana, mamy gruby alu front, ktory wystaje na boki, a za nim małą skrzyneczkę przypominajacą dekoder cyfrowej tv, w dodatku mega płytki, więc na niej nic się nie postawi, a stawiając ją na górze widać te mankamenty optyczne. W krellu przynajmniej byli konsekwentni- zrobili szeroki i głęboki klocek, a front jest z rozsądnej grubości aluminium... w rotelu mimo wszystko czuć taniochę, zwlaszcza w obudowie zrobionej ze sreberka po czekoladzie ?

Powiem wam, ze theta jest kiepsko zaprojektowana, mamy gruby alu front, ktory wystaje na boki, a za nim małą skrzyneczkę przypominajacą dekoder cyfrowej tv, w dodatku mega płytki, więc na niej nic się nie postawi, a stawiając ją na górze widać te mankamenty optyczne. W krellu przynajmniej byli konsekwentni- zrobili szeroki i głęboki klocek, a front jest z rozsądnej grubości aluminium... w rotelu mimo wszystko czuć taniochę, zwlaszcza w obudowie zrobionej ze sreberka po czekoladzie ?

30 minut temu, baksiu napisał:

Powiem wam, ze theta jest kiepsko zaprojektowana, mamy gruby alu front, ktory wystaje na boki, a za nim małą skrzyneczkę przypominajacą dekoder cyfrowej tv, w dodatku mega płytki

Nie przesadzaj, że DAC jest płytki - co najmniej taki jak RDD-980, a napęd lepiej dać pod spód i go dociążyć DAC-iem (Theta, jak na takie wymiary trochę waży). A front jest po to taki, byś mógł sobie zamontować urządzenie w racku 19" wsuwając go między boczne szyny racka od przodu - wszystkie urządzenia pro tak mają. Krella natomiast po odkręceniu czarnych boczków byś musiał wsunąć od racka od tyłu i przykręcić do szyn w dziury po odkręcanych boczkach...

spacer.png

Edytowane przez mol01
6 minut temu, mol01 napisał:

Nie przesadzaj, że DAC jest płytki - co najmniej taki jak RDD-980, a napęd lepiej dać pod spód i go dociążyć DAC-iem (Theta, jak na takie wymiary trochę waży). A front jest po to taki, byś mógł sobie zamontować urządzenie w racku 19" wsuwając go między boczne szyny racka od przodu - wszystkie urządzenia pro tak mają. Krella natomiast po odkręceniu czarnych boczków byś musiał wsunąć od racka od tyłu i przykręcić do szyn w dziury po odkręcanych boczkach...

Tylko kto to chciałby montować w racku? U mnie sprzęt stoi w salonie... theta nie jest taka brzydka jak na zdjęciu, ale ładna wcale... mam nadzieję że dzisiaj pokaże jakieś swoje zalety, bo pierwsze wydanie oldfielda crises na CD już siedzi w rotelu! A nie da się portu rca ustawić jako domyślnego, tylko za każdym razem guzikiem rodem z unitry przedstawiać!?

Bym zapomniał, diody do przedniego panela idą aż z poziomej, jedynej płytki drukowanej na mega dlugich wąsach, to już jest typowe druciarstwo! Przynajmniej mozna było dać jakaś taśmę ze złączem czy coś, w innych sprzętach to tak nie wygląda! A tu ponoć high-end, cenowy na pewno?

Tylko kto to chciałby montować w racku?

Ci, którzy tych DAC-ów używali w studiach nagraniowych i rozgłośniach?

A nie da się portu rca ustawić jako domyślnego, tylko za każdym razem guzikiem rodem z unitry przedstawiać!?

A widzisz - pisałem kiedyś, że PS Audio wyprzedzał w ówczesnych czasach Thetę pod względem obsługi, bo miał przyciski z "miękkimi naciśnięciami", pamiętał ostatnio wybrane wejście, a niektóre modele miały nawet pilota... Mi to nie przeszkadza akurat, bo pod "domyślne" AES/EBU mam zapięty interfejs USB>AES/EBU ?

Bym zapomniał, diody do przedniego panela idą aż z poziomej, jedynej płytki drukowanej na mega dlugich wąsach, to już jest typowe druciarstwo!

W nowszych modelach mają specjalne plastikowe "stojaczki", ale tu jeszcze na to nie wpadli widocznie. U Ciebie to bym je porozsuwał, żeby się czasem nie zwarły będąc tak blisko...

Edytowane przez mol01

W rozglośniach to na pewno sobie glowę zaprzątali jakimś high-endowym dackiem... jak wszystko z mp3 na FM ułomnym leci... czyli druciarstwo potwierdzasz? Skoro potem to zmienili?! Dla mnie to chałupniczo wygląda, może wersja 8 już nie, ale do 5 włącznie to prowizorka wizualna... boje się, że w napędzie podobne druciarstwo zastanę... na razie odsłuch, bez odbioru...

10 minut temu, baksiu napisał:

czyli druciarstwo potwierdzasz?

Od razu druciarstwo... W tamtych czasach to była mała manufaktura (zresztą nadal to żaden wielki moloch) i mieli takich możliwości wytworzenia specjalistycznych części znajdujących zastosowanie tylko w ich urzeczeniach, jak wielkie molochy - ważne, że komponenty są dobrej jakości i rzeczone diody nie są oczojebne, tylko dają przyjemne "mleczne" światło. Moim zdaniem to nie jest żadne druciarstwo, ale przyznaję - trochę do życzenia pozostawia, zwłaszcza przyjmując cenę, jaką trzeba było zapłacić za nówkę. Ale spójrz np. na Wadię lub na takiego Lectora - współczesny sprzęt, a moim zdaniem wygląda jeszcze bardziej jak "robiony na imadle w stodole", pierwsze modele w środku były dużo bardziej podrutowane, a ile toto kosztuje i jak się ludzie zachwycają... ważne, żeby grało - dla mnie nie musi wyglądać, jak milion dolarów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.