Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
mam nietypowe pytanie co do pilota RR-927: czy może ktoś spotkał się z taką przypadłością, iż nagle przestał działać - baterie nowe - nie reaguje na niego wzmacniacz ani cd - może ktoś miał taki przypadek i może podzielić się wiedzą w czym jest problem? 

Edytowane przez Kroczek3
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 2.06.2021 o 11:13, mol01 napisał:

Ale zapewne teraz wolniej wczytuje płytę, zwłaszcza z plikami MP3/WMA (o ile ktoś takowych używa na takim sprzęcie).

Czyżby kolega pozbywał się Thety ?

Sorki za wcinkę z innej beczki .

Warto?

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=221694180

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, mol01 napisał:

Ale, że ja? Ja mam inny model i mieszkam w PL.

W Rzeszowie napotkałem DS Pro Basic III tylko czarną 😉.

A o tą z ogłoszenia to tylko pytam czy warto się nią zainteresować . To jest chyba wyższy model ?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, mol01 napisał:

Można spróbować, ale to stare graty - zwłaszcza ten napęd LaserDisc (CD oczywiście też ogarnie).

Właśnie napęd do serwisu . On mnie nie interere . 

Ale Dac to już inna bajka .

1 minutę temu, Riczi75 napisał:

W Rzeszowie napotkałem DS Pro Basic III tylko czarną 😉.

No ja mam czarną, ale nie jestem z Rzeszowa i na razie jeszcze nie sprzedaję...

52 minuty temu, Riczi75 napisał:

Ok. A co myślisz o tym z ogłoszenia pomijając kwestię wieku ?

Nie mam zdania - nigdy się tym modelem nie interesowałem, w prasie było głośno o Prime II, Basic III i Generation V, ale znowu Generation III jest z czasów, kiedy prasa audio jeszcze raczkowała, a sprzęt ten u nas był bardzo egzotyczny...

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, mol01 napisał:

A tak nawiasem mówiąc, jeszcze się nie wyleczyłeś z Thety? 😁

Gdzieś mi się kołata nadal z tyłu głowy . Z H200 od Hegla zrobiła niesamowitą robotę .

Dziekuję 👍

Edytowane przez Riczi75
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, mol01 napisał:

A Bryston nie ogarnął?

Ogarnia dobrze . Nie był jednak podłączony z Heglem . W zestawie w którym gra Bryston  jest inny charakter grania . Jedynie bezpośrednie porównanie mogło by dać odpowiedź .

Wrażenia po Thecie nadal żywe😉

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, baksiu napisał:

ale taniocha! https://www.olx.pl/d/oferta/koncowka-rotel-rb-1090-CID99-IDJXKBl.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

gdyby się dało mostkować, to bym kupił drugą 🙂

I można by otworzyć zakład spawalniczy 🙂 jak coś to mam uprawnienia i lubię spawać dużym prądem ;)

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

lubię spawać dużym prądem 😉

W połączeniu z preampem Classe bez obniżenia wzmocnienia to byś wypalał dziury, a nie spawał 🤣

2 godziny temu, mol01 napisał:

W połączeniu z preampem Classe bez obniżenia wzmocnienia to byś wypalał dziury, a nie spawał 🤣

dlatego preamp jest u fachowca 😉

15 godzin temu, Riczi75 napisał:

Gdzieś mi się kołata nadal z tyłu głowy . Z H200 od Hegla zrobiła niesamowitą robotę .

Dziekuję 👍

a tak w ogóle to dzięki za sprowadzenie tej Thety DSPro 3A, zamienię tylko na model 5A, ale na razie brak w normalnych pieniądzach... W komplecie z napędem Pearl dopiero pokazała na co ją stać! Jak byś tam kiedyś widział 5A, to kupuj w ciemno 😎

Przepraszam za prywatę - pierwszy raz wyjeżdżam tu z czymś takim, ale jakby ktoś był zainteresowany zakupem Rotela RC-995 lub RC-1090 to zapraszam na priv.

W dniu 18.06.2021 o 22:31, baksiu napisał:

ale taniocha! https://www.olx.pl/d/oferta/koncowka-rotel-rb-1090-CID99-IDJXKBl.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=3

gdyby się dało mostkować, to bym kupił drugą 🙂

🤣 A jeszcze niedawno narzekałeś, że tego kloca nie masz nawet gdzie wstawić i musisz rozcinać rustykalną komodę, by go tam upchnąć...

7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

To pewnie jakaś dopasiona wersja na rynek japoński.

W dniu 15.06.2021 o 15:27, Kroczek3 napisał:

mam nietypowe pytanie co do pilota RR-927: czy może ktoś spotkał się z taką przypadłością, iż nagle przestał działać - baterie nowe - nie reaguje na niego wzmacniacz ani cd - może ktoś miał taki przypadek i może podzielić się wiedzą w czym jest problem? 

A nie rozprogramował Ci się? Kilka postów wyżej pisałem jak się programuje pod różne klocki właśnie na przykładzie tego modelu.

W dniu 31.05.2021 o 18:43, mol01 napisał:

Może przypadkiem wcisnąłeś jakąś kombinację klawiszy, która zmienia kody obsługiwanych odtwarzaczy CD - w starych pilotach (typu RR-927) przytrzymywało się CD (lub TUNER) + 1 dla obsługi jednych modeli, a CD (lub TUNER) + 2 dla innych...

Tu masz wszystkie kombinacje (ale te kody obsługują także dużo nowsze urządzenia, które programuje się na "chybił-trafił"):

P1130712.JPG

Edytowane przez mol01

Zresztą instrukcja do pilota jest w necie... A jak to nie pomoże, to na 99% puściły Ci luty od blaszek baterii.

Edytowane przez mol01

A ja mam inne pytanie odnośnie pilota - czy ktoś z Was Panowie kojarzy, gdzie (lub jak) można wykonać nadruki na aluminium? Gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś do jakichś tam projektów DIY robił sobie opisy na foncie, a na moim aluminiowym pilocie od Classe napisy starły się niemal doszczętnie i chciałbym je odtworzyć.

Edytowane przez mol01

Szukaj drukarni co robi nadruk UV na dibondzie.

Np:

https://drukuv.pro/

Kiedyś robiłem, wygląda ok.

Albo grawer laserowy.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

10 godzin temu, mol01 napisał:

Zresztą instrukcja do pilota jest w necie... A jak to nie pomoże, to na 99% puściły Ci luty od blaszek baterii.

Od programowania zacząłem bo czytałem wcześniej już Twoją sugestie i nie w tym był problem. Oczywiście trafiłeś z drugą możliwością - to blaszki - dzięki 🙂

58 minut temu, klecha napisał:

Kiedyś robiłem, wygląda ok.

Właśnie znalazłem firmę, co robi tabliczki znamionowe grawerem laserowym, ale problem w tym, że oryginalne napisy były w kolorze żółtym, a grawer mimo, że byłby nie do zdarcia, to będzie srebrny na czarnym pilocie i logo Classe pewnie by miało "pikselozę" na krańcach? Ile taki nadruk UV Cię wyniósł?

Godzinę temu, mol01 napisał:

Ile taki nadruk UV Cię wyniósł?

Nie pamiętam dokładnie, druk robiła firma, która wycinała mi też front w dibondzie.

Kilkadziesiąt złotych. Druk był trwały, wyraźny i delikatnie "wypukły".

Zostało mi jeszcze zdjęcie.

zdj20201125_194159.jpg

Godzinę temu, mol01 napisał:

oryginalne napisy były w kolorze żółtym, a grawer mimo, że byłby nie do zdarcia, to będzie srebrny na czarnym

Można się pobawić farbą i "zalać" grawer.

Da się, kumpel tak odnawiał napisy (!) na froncie.

Choć było z tym trochę zabawy :-))

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

34 minuty temu, klecha napisał:

Zostało mi jeszcze zdjęcie.

zdj20201125_194159.jpg

Front robiłeś z dibondu? "Zostało jeszcze" - już się pozbyłeś tej konstrukcji?

Edytowane przez mol01
25 minut temu, mol01 napisał:

Front robiłeś z dibondu?

Tak, front z dibondu.

26 minut temu, mol01 napisał:

"Zostało jeszcze" - już się pozbyłeś tej konstrukcji?

Tak, nabywca zadowolony z tego co mi wiadomo.

Z Rotela nic nie zostało.

MICHI ciągle szukam.

5 minut temu, klecha napisał:

Tak, nabywca zadowolony z tego co mi wiadomo.

To najważniejsze. 

5 minut temu, klecha napisał:

MICHI ciągle szukam.

Ehhh, legendarne Michi - ja też z chęcią bym dorwał dużego Miśka 😉

Panowie mam problem z preampem. Może ktoś z was pomoże i podpowie jaka może być usterka. Model to Parasound P/LD1100. Objaw to szumienie w lewym kanale i nierówna głośność, dziwne jest też to że po całkowitym ściszeniu lewy kanał nadal gra... dodatkowo podczas odsłuchu zauważyłem że głośniki basowe w lewej kolumnie prawie w ogóle się nie wychylają. Na początku myślałem że może zrobiłem błąd ustawiając przedwzmacniacz na końcówce mocy i od niej się za bardzo nagrzewał / przegrzewał.

Jakiś miesiąc temu po pierwszym takim objawie odłączyłem go i zaniosłem na przegląd do elektronika w moim mieście. Pan podobno posprawdzał i pomierzył a nawet przez kilka dni posłuchał u siebie i niczego nie stwierdził. Oddał sprzęt i powiedział że nie znalazł niczego niepokojącego. Mam obawy że facet po prostu się wyłożył i nie chciał się przyznać że nie umie sobie z tym poradzić... Twierdził że u niego grał cały czas ale w zimnym pomieszczeniu i nie był w stanie wywołać przedstawionego przez mnie efektu.

Po odbiorze sprzętu od Pana zmieniłem ustawienie i postawiłem preamp nad CD i Kaseciakiem (które to praktycznie są rzadko używane - stoją obok końcówki) i ku mojemu zdziwieniu sprzęt grał przez kilka dni normalnie. Niestety po fali ostatnich upałów objaw wrócił i nawet odłączenie z sieci i "wystudzenie" mu nie pomaga. Obawiam się że problem stał się pemanentny.

Dodam tylko że jestem pewny że jest to problem po stronie przedwzmacniacza gdyż po podłączeniu przetwornika DAC Burson w tryb preampu i zapięcie go do Michi nie daje żadnych niepokojących efektów nawet po kilkugodzinnych odsłuchach nawet pomimo tego że właśnie Burson stoi cały czas na końcówce.

Chętnie zaniósłbym go do innego serwisu ale nie chcę oddawać w ręce kogoś zupełnie nieznajomego żeby niczego nie spartaczył bo preampik jest całkiem fajny i szkoda by było żeby ktoś go uglebił.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.