Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, mol01 napisał:

W sensie RA-870? Owszem, miałem, ale ja zapamiętałem go jako raczej dość specyficznie grającego - bardzo twardy, punktowy na basie ze średnicą na pierwszym planie i lekko wycofaną górą.

No ja miałem RB 870BX + RC 850, ale ten pre był trochę modyfikowany przez Bumpalumpa bas faktycznie twardy, twardszy niż RB 1080, średnica jakoś na pierwszy plan zbytnio się nie wybijała, ale co to góry było jej dosyć, ogólnie grało to bardzo dynamicznie  całkiem całkiem. Jednakże był trochę ostrzejszy niż integry serii 8. Najłagodniejszym z tej serii jaki miałem to 820AX kulturalne granie. A znowu z serii 9 najłagodniejszy klocek jaki zapamiętałem to RA 931.

3 godziny temu, mol01 napisał:

Czyżby Klub zmierzał sentymentalnie do korzeni? 😉

Ja też sobie istatnio trochę powagi puściłem u taty na starym secie rcd-1072 i ra-1070, w sumie fajnie to gra z audio physic virgo II...

Gość

(Konto usunięte)

Witam, zaobserwowałem bardzo dziwne i niedorzeczne zjawisko związane z "rozkładanym fotelem" 🙂 

Wiem że to bardzo dziwne ale gdy wstaję z fotela który jest rozłożony pojawia się pyknięcie w głośnikach a czasami też telewizor potrafi mignąć podczas tego pyknięcia. 

Fotel nie ma żadnych elektronicznych części i stoi obok moich klocków Rotela i listwy, czy jest możliwość że to od tarcia metalowych elementów ramy fotela? 

Wielokrotnie sprawdzałem żeby wykluczyć wpływ innych czynników ale to na 100% fotel.

2 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Witam, zaobserwowałem bardzo dziwne i niedorzeczne zjawisko związane z "rozkładanym fotelem" 🙂 

Ha-ha, post zaczynał się ciekawie i z jednej strony ciekawość mnie zjadała, co będzie dalej, a z drugiej obawa, że to pewnie w ogóle nie będzie o audio, tylko co najwyżej o tym, że np. włącza Ci się drzemka przy jakimś heavy-metalu... Ale nieee...

Ja bym obstawiał słaby styk gdzieś w listwie/gniazdku/wtyczce lub zimny lut w którymś klocku, ewentualnie masz (o dziwo) kabel zasilający poprowadzony w podłodze pod tym fortelem - rozłożony mechanizm być może powoduje jakieś stuknięcie podczas wstawania z niego, wstrząs ten niesie się po podłodze i powoduje chwilową przerwę na słabym styku, jeśli set stoi naprawdę blisko.

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)

Sprawdziłem wszystkie styki i połączenia, są w porządku. 

Przewód od listwy leci tuż za fotelem, sprawdzałem też podskakując w miejscu fotela i efekt nie występuje, te pyknięcie z głośników pojawia się tylko przy rozłożonym fotelu jak dotykam nogą metalowej części od oparcia nóg 🙂 

To chyba ma coś wspólnego z tarciem a później uwalnianiem ładunku elektrostatycznego, przy starym drewnianym fotelu tego nie było, może podłączyć przewodem metalową ramę do kaloryfera i zobaczyć czy dalej będzie ten efekt? 

Strasznie mnie to dziwi i jednocześnie martwi.

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

To chyba ma coś wspólnego z tarciem a później uwalnianiem ładunku elektrostatycznego

Ciekawe z jakie materiału wykonany jest fotel w środku obicia? Czym jest wypchany? Może mieć to wpływ jak mówisz poprzez tarcie. A przykryj fotel jakąś narzutą i zobacz.

A może to gramofon? Uziemienie? nie współgra z fotelem? U mnie podchodząc i zbliżając rękę do ramienia też słychać pyknięcie czasami.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Satori napisał:

Ciekawe z jakie materiału wykonany jest fotel w środku obicia? Czym jest wypchany? Może mieć to wpływ jak mówisz poprzez tarcie. A przykryj fotel jakąś narzutą i zobacz.

Rama stalowa, wypełnienie jakaś pianka a obicie materiał w dotyku przypomina bawełnę 🙂 

Chyba sprawcą jest ładunek elektrostatyczny poprawcie mnie jak źle to opisałem,  jak teraz wstałem i dotknąłem nogą ramy to było pyknięcie w głośnikach 🙂 Ale jak to możliwe żeby mała niewidoczna iskierka robiła takie zamieszanie? Indukcja mi przychodzi na myśl ale to wykracza poza moją wiedzę.

3 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Rama stalowa, wypełnienie jakaś pianka a obicie materiał w dotyku przypomina bawełnę 🙂 

Kup Spray antystatyczny  i spryskaj fotel. Są takie.

Albo kup nawilżacz powietrza takie puełeczka z granulkami w środku, może powietrze jest za suche?

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Satori napisał:

Kup Spray antystatyczny  i spryskaj fotel. Są takie.

Albo kup nawilżacz powietrza takie puełeczka z granulkami w środku, może powietrze jest za suche?

Zobaczymy z płynem tańsze rozwiązanie :) 

Nowość Rotela . Amplituner sieciowy S14 cena w okolicach 2000€ . Część wzmacniacza podobna do A14.

ROTEL_S14_2.jpg

ROTEL_S14_3.jpg

ROTEL_S14_4.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

Nowość Rotela . Amplituner sieciowy S14 cena w okolicach 2000€ . Część wzmacniacza podobna do A14.

ROTEL_S14_2.jpg

ROTEL_S14_3.jpg

ROTEL_S14_4.jpg

Z tymi cenami to już ich totalnie poniosło, dostajemy coraz to mnie ja coraz to więcej 😞 

Wracając do tematu fotela to jest 100% wina tego dotknięcia nogą stalowej ramy, powtórzyłem kilkukrotnie i nie trzeba gołą nogą dotknąć wystarczy że spodnie dotkną i jest pyknięcie, pytanie teraz jakim cudem tak mały ładunek może przeniknąć do sieci? 

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Indukcja mi przychodzi na myśl ale to wykracza poza moją wiedzę.

Żadnej indykcji tu być nie może. Prędzej stelaż/sprężyny fotela działają jako swego rodzaju antena, która interferuje z wysokoczęstotliwościową częścią cyfrową w sprzęcie, a jak dotykasz tej "anteny" to ją doziemiasz i przerywasz "transmisję". Albo te stuknięcia w kolumnach totalnie nie mają nic wspólnego nawet pośrednio z fotelem, a tylko Tobie się zdaje, że słyszysz je w chwili dotykania fotela.

Dwie korekty S14 ma sekcje wzmacniacza z A12 MK2 natomiast cenę z kosmosu .12,8 tysia.

Sukcesu nie przewiduje.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

21 minut temu, marek-1969 napisał:

Dwie korekty S14 ma sekcje wzmacniacza z A12 MK2 natomiast cenę z kosmosu .12,8 tysia.

Sukcesu nie przewiduje.

coraz weselej się robi w branży hi-fi, za taką cenę można na prawdę przebierać w topowych produktach hi-endowych z drugiej ręki, a tu dostajemy chińskiego naleśnika z wyświetlaczem jak w chińskim smartwatchu mojego syna... jajca i granda!

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Z tymi cenami to już ich totalnie poniosło, dostajemy coraz to mnie ja coraz to więcej 😞 

Wracając do tematu fotela to jest 100% wina tego dotknięcia nogą stalowej ramy, powtórzyłem kilkukrotnie i nie trzeba gołą nogą dotknąć wystarczy że spodnie dotkną i jest pyknięcie, pytanie teraz jakim cudem tak mały ładunek może przeniknąć do sieci? 

no to masz elektryzujące się ciuchy/fotel/dywan* + jakiś sprzęt podatny na takie zakłócenia, czyt. skopany/źle wykonany/źle zaprojektowany/źle podłączony/do złej albo starej instalacji elektrycznej*

ostatnio miałem takie same problemy z kupionym preampem gramofonowym, uwalony był potencjometr.

*niepotrzebne skreślić

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, marek-1969 napisał:

Sukcesu nie przewiduje.

Nie wiem jak opisać tą sytuację u Rotela, szaleństwo cenowe? 

Cieszę się że za swoje klocki zapłaciłem w miarę rozsądną cenę a współczuję tym którzy nie mają wyjścia i muszą coś kupić 😞

25 minut temu, baksiu napisał:

no to masz elektryzujące się ciuchy/fotel/dywan* + jakiś sprzęt podatny na takie zakłócenia, czyt. skopany/źle wykonany/źle zaprojektowany/źle podłączony/do złej albo starej instalacji elektrycznej*

Poszukam jakiegoś preparatu w sprayu żeby powłokę zrobiło, a jak to nie pomoże to olewam sprawę bo za dużo tutaj kombinowania 🙂 

Tak czy inaczej sprawa na tyle dziwna że nigdy się z czymś takim nie spotkałem ale człowiek uczy się całe życie 🙃 

Z RB-03 miałem tak że czasami jak dotykałem obudowy to mnie kopało i normalnie było widać iskierkę przy zgaszonym światle, ale to było na starej dwużyłowej instalacji i z samą końcówką też mogło być coś nie tak.

15 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Tak czy inaczej sprawa na tyle dziwna że nigdy się z czymś takim nie spotkałem ale człowiek uczy się całe życie 🙃 

Czytałem historię o jednym osobniku, którego walnął piorun, wyszedł z tego. Po pewnym czasie walnął go znowu, tym razem nie przeżył. Kiedy go pochowano po pewnym czasie piorun pierdyknął w jego nagrobek. Historia prawdziwa więc Marcin uważaj 😁 

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Satori napisał:

Czytałem historię o jednym osobniku, którego walnął piorun, wyszedł z tego. Po pewnym czasie walnął go znowu, tym razem nie przeżył. Kiedy go pochowano po pewnym czasie piorun pierdyknął w jego nagrobek. Historia prawdziwa więc Marcin uważaj 😁 

https://tvn24.pl/tvnmeteo/najnowsze/rekordziste-piorun-trafil-7-razy-jesli-ktos-pobije-ten-wynik-to-zapewne-mezczyzna-4892168

Robili badania i ludzie którzy są często ofiarami piorunów mają mniejszą rezystancję od reszty 🙂 Ja zaś chyba jestem jak kondensator xD 

W dniu 30.11.2022 o 18:11, Rokownik napisał:

Gratuluję. Kupiłeś w UK? Jeśli można zapytać po ile on tam jest....?

U nas co kilka tygodni podwyżka, teraz już 30 kPLN. W sobotę jadę na odsłuch.🙄

I jest 😋🙃 

RME adi 2 fs dac 

Michi x 5 - potwór 

gra świetnie polecam 😋👍💪

380C7E45-F5DF-47E4-9038-2FE7B00FF7C5.jpeg

W dniu 30.11.2022 o 18:11, Rokownik napisał:

Gratuluję. Kupiłeś w UK? Jeśli można zapytać po ile on tam jest....?

U nas co kilka tygodni podwyżka, teraz już 30 kPLN. W sobotę jadę na odsłuch.🙄

I jest 😋🙃 

RME adi 2 fs dac 

Michi x 5 - potwór 

gra świetnie polecam 😋👍💪

Ja dzisiaj słuchałem Michi X5 z Bowersami 702S3. Wzmacniacz ma i moc i dobrą wydajność. To zupełnie inny świat niż X3 (oczywiście moim zdaniem).

Jak ktoś słucha przede wszystkim jazzu, muzyki filmowej, "głosów" męskich i damskich, muzyki poważnej to taki duet jest fenomenalny.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Gość

(Konto usunięte)

Wczoraj wieczorem z nudów bawiłem się DSP by wydusić coś więcej z metalu i rocka, muszę powiedzieć że delikatna górka w paśmie od 100 do 630Hz wyeksponowała gitary tak jak chciałem czyli dodając im pazura a jednocześnie lekko ocieplając brzmienie. 

I tylko gitary zostały ruszone, na wokalu i perkusji nie zmieniło się nic tak jak chciałem 🙂 Więc polecam zabawę DSP bo warto, i nie słuchajcie audiofilskich bzdur że to psuje dźwięk itd. 

19 minut temu, MarcinStereo napisał:

Wczoraj wieczorem z nudów bawiłem się DSP by wydusić coś więcej z metalu i rocka, muszę powiedzieć że delikatna górka w paśmie od 100 do 630Hz wyeksponowała gitary tak jak chciałem czyli dodając im pazura a jednocześnie lekko ocieplając brzmienie. 

I tylko gitary zostały ruszone, na wokalu i perkusji nie zmieniło się nic tak jak chciałem 🙂 Więc polecam zabawę DSP bo warto, i nie słuchajcie audiofilskich bzdur że to psuje dźwięk itd. 

Każdy sprzęt ma jakieś swoje brzmienie, więc mimo nieposiadania equalizera zaburza liniowość, stąd różnice, które odczuwamy, należy jedynie uważać by nie spieprzyć wieprza pieprzem i nie sprawić że gitara ma rozmiary mastodonta i jej riff przewraca szklanki w kuchni...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, baksiu napisał:

należy jedynie uważać by nie spieprzyć wieprza pieprzem i nie sprawić że gitara ma rozmiary mastodonta i jej riff przewraca szklanki w kuchni...

Macałem tak długo i delikatnie że uniknąłem tego a efekt jest naprawdę dobry 🙂 

10 godzin temu, Rokownik napisał:

Ja dzisiaj słuchałem Michi X5 z Bowersami 702S3. Wzmacniacz ma i moc i dobrą wydajność. To zupełnie inny świat niż X3 (oczywiście moim zdaniem).

Bas w Michi to twardy raczej nie jest z tego co słyszałem?

Więc polecam zabawę DSP bo warto, i nie słuchajcie audiofilskich bzdur że to psuje dźwięk itd. 

Miałem kiedyś taki procesor Technicsa (SH-GE90), ale to była raczej zabaweczka.

Generalnie na linii, to ja nie słucham nigdy. Zazwyczaj (w A14) +4/+2 (wysokie/niskie). Pomimo posiadania kolumn pod rocka i metal (Paradigm).

Godzinę temu, Satori napisał:

Bas w Michi to twardy raczej nie jest z tego co słyszałem?

Nie jest. Przynajmniej na tyle, na ile, ja słuchałem. A słuchałem i Michi X3 i Michi X5. Tego drugiego z B&W 705 S3 (podstawki) i wczoraj z 702S3. Michi X3 w moim odczuciu ma zakusy do faworyzowania basu, kosztem pozostałych pasm, X5 jest pod tym względem zdecydowanie bardziej równy.

Ale do rockowego basu trzeba obu znaleźć ZG. IMO nie są tymi kolumnami rzeczone Bowersy.

Wydaje mi się także (nie jestem jakoś specjalnie osłuchany), że oba Michi są krzynkę mniej dynamiczne i krzynkę wolniejsze od McIntosha MA7200.

Edytowane przez Rokownik

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.