Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Satori napisał:

I co dalej?

Już dawno mam inne klocki, tylko mi się nie chciało wystawiać... noworoczne postanowienie: sprzedać wszystkie nieużywane graty 😀

Panowie, jest ktoś z Was może z Lublina? Miałabym pewną nietypową prośbę do kogoś z Lublina, więc jak ktoś byłby chętny pomóc, to zapraszam do kontaktu na priv. Bez obaw, nie chodzi o żadne 100kg klamoty 😜

Edytowane przez mol01
31 minut temu, MarcinStereo napisał:

Witam czy orientujecie się ile taka RB-1582mk2 może zjadać prądu bez podania sygnału? 

samo RB 1080 kiedyś mierzyłem podczas grania pobierał niedużo około 100-120w na średnich poziomach dzwięku. Jak będę miał czas zmierzę 1582.

W dniu 8.01.2023 o 09:22, MarcinStereo napisał:

Witam czy orientujecie się ile taka RB-1582mk2 może zjadać prądu bez podania sygnału? 

Sama KM bierze podczas spoczynku (kiedy jest włączona)76w. W trakcie kiedy ma podłączone źródło bierze 85-90w. Poziom głośności taki do słuchania bez wycia. KM 1080 bierze podobnie.

Edytowane przez Satori

Witam, mam takie małe pytanko. Posiadam RA 1572 MKII i RCD 1572 MKII, CD napewno ma zbalansowane wyjscie XLR A jak z RA 1572 bo np w teście na audio.com.pl piszą że nie jest zbalansowane wejście. Rotel natomiast w opisach pisze o zbalansowanym wejściu.

Z góry dziex

2 godziny temu, dayzee napisał:

Posiadam RA 1572 MKII i RCD 1572 MKII, CD napewno ma zbalansowane wyjscie XLR A jak z RA 1572 bo np w teście na audio.com.pl piszą że nie jest zbalansowane wejście. Rotel natomiast w opisach pisze o zbalansowanym wejściu.

Trzeba rozgraniczyć zbalansowane wejście/wyjście (XLR) od zbalansowanego toru/układu - RCD-1572 mkII posiada jeden stereofoniczny DAC z wyjściami różnicowymi, co jest tak naprawdę namiastką prawdziwego playera zbalansowanego od filtra cyfrowego z dwoma kościami DAC stereo (lub ich większą ilością) obsługującymi po jednym kanale zbalansowanym... Sygnał można w prosty sposób zdesymetryzować/symetryzować za pomocą jednego OP-AMPa tuż przy wejściu/wyjściu i mamy "upragnione" gniazdka XLR, które niczego nie reprezentują.

Edytowane przez mol01

Ale dają poczucie wyjątkowości. I mocniejszy sygnał.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

10 minut temu, marek-1969 napisał:

Ale dają poczucie wyjątkowości. I mocniejszy sygnał.

Jesteś wyjątkowy, niemal jak przeciętny klient żabki, to się nazywa prawdziwa żabkość 😜

16 minut temu, marek-1969 napisał:

I mocniejszy sygnał.

Mocniejszy sygnał nie oznacza lepszy - często mocny sygnał przesterowuje preamp i pojawiają się nieprzyjemne oznaki przesteru przy głośniejszym słuchaniu, często mylony z "paleniem się kolumn".

3 godziny temu, dayzee napisał:

Jutro przyjdą kabelki na testy i zobaczymy roznice między RCA a XLR. 

Masz totalnie niezbalansowany układ w obu klockach i na samym wyjściu wrzucone symetryzatory na op-ampach za 2zł, daj se spokój, to musi zagrać gorzej, kabelek oddaj, skorzystaj ze zwrotu allegro smart 😛

21 godzin temu, baksiu napisał:

Masz totalnie niezbalansowany układ w obu klockach i na samym wyjściu wrzucone symetryzatory na op-ampach za 2zł, daj se spokój, to musi zagrać gorzej, kabelek oddaj, skorzystaj ze zwrotu allegro smart 😛

A tu się pomyliłeś kolego bo po XLR gra o wiele lepiej, i przewody zostają. Słychać jest roznice od samego początku. Trzeba usłyszeć a nie snuć błędne teorie, bez obrazy. A kabelki 50zł także nie majątek.

Edytowane przez dayzee
1 godzinę temu, dayzee napisał:

A tu się pomyliłeś kolego bo po XLR gra o wiele lepiej, i przewody zostają. Słychać jest roznice od samego początku. Trzeba usłyszeć a nie snuć błędne teorie, bez obrazy. A kabelki 50zł także nie majątek.

Stały problem takich porównań- xlr gra głośniej, ale może faktycznie u ciebie stał się cud... oby trwał jak najdłużej!

8 minut temu, baksiu napisał:

Stały problem takich porównań- xlr gra głośniej, ale może faktycznie u ciebie stał się cud... oby trwał jak najdłużej!

Gra na tym samym poziomie glosnosci, głównie gram na 35. Po xlr system dostał werwy i to słychać.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, dayzee napisał:

A tu się pomyliłeś kolego bo po XLR gra o wiele lepiej,

XLR porównywałem na końcówce i pre, poza tym że grało troszkę głośniej na XLR nie było żadnych różnic a wręcz powinno to grać gorzej bo sygnał przechodzi przez dodatkowe elementy 😉 

7 godzin temu, dayzee napisał:

Gra na tym samym poziomie glosnosci, głównie gram na 35. Po xlr system dostał werwy i to słychać.

Zmierz sobie może głośność np smartfonem, bo wystarczy 0,5dB różnicy i ucho stwierdzi że jest lepiej, stały problem wszystkich porównań i praprzyczyna loudness war sprzętowej i fonograficznej. Możesz też dać rca o kreskę głośniej niż xlr i wtedy zobacz ponownie.

Czy Rotel RCD-971 pasuje kolorystycznie do końcówki RB-980BX? Tzn. czy napisy na froncie są w tym samym kolorze? Na zdjęciach trudno to rozpoznać, raz te napisy wychodzą złote, raz prawie białe. No chyba, że robili dwa różne odcienie na froncie 😄

Drodzy klubowicze, przymierzam się do zakupu Rotela RA-02 ponieważ szukam bardzo taniego zestawu do 14m2 do ok. 2000zł (wiem, wiem budżet beznadziejny, ale może da się stworzyć coś przyzwoitego).

Muzyka to rock, pop, nowe rytmy, najlepiej gdyby było uniwersalnie (bez muzyki poważnej i metalu).

Przede wszystkim zależy mi na jak największej dynamice, szczegółowości i gładkości na górze.

Barwa całości ma być po gorącej stronie mocy, ewentualnie neutralna.

Mój pokój od zawsze miał problemy z basem więc kontrola dołu musi być również na bardzo wysokim poziomie.

Słuchanie muzyki częściej w nocy więc dobrze by spisywał się poprawnie w niższych poziomach głośności.

Temat ten zamieściłem już w innym miejscu forum i polecono mi RA-02 + Eltax Liberty 3+ (niestety ciężko je dostać) jednak zależy mi tez na opinii osób, które z rotelem mają najwięcej do czynienia.

W związku z powyższym proszę poradźcie jakie głośniki dobrać do Rotela RA-02, a może to zła droga ??

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Szukaj zestawu dzielonego, np. Rotel RB-03/06 i jakiś preamp z DAC lub coś takiego https://allegrolokalnie.pl/oferta/dac-smsl-m3-gjh

Z tym że ten smsl to raczej pod PC.

Chyba się nie zrozumieliśmy, chcę za cały system dać ok. 2000zł.

Zapomniałem dodać, że z dac z usb bo pójdzie to ze spotify z pc.

A tak w ogóle to nie widzę tu propozycji kolumn 🙂

Jedyne co znalazłem w necie to info o tym, że do RA-02 najlepiej dać ciepłe głośniki no tylko jakie i ważne żeby były dostępne...

Edytowane przez marcin1987
14 godzin temu, marcin1987 napisał:

W związku z powyższym proszę poradźcie jakie głośniki dobrać do Rotela RA-02, a może to zła droga ??

Ja bym polecił RA-985BX + ALR Nummer 2, ale wyjdziesz nieco poza założony budżet przy obecnych cenach i trzeba przełknąć brak podłączenia USB do Spotify (no chyba że masz kompa z dobrą kartą dźwiękową lub umiesz sobie zmodzić taką na płytkach a Aliexpress).

W dniu 23.01.2023 o 07:59, Finduril napisał:

Czy Rotel RCD-971 pasuje kolorystycznie do końcówki RB-980BX?

Tak, wszystkie BX-y miały napisy w tym samym kolorze (białym) - różnica może wynikać tylko i wyłącznie z powodu przebywania sprzętu w pomieszczeniu, gdzie palono papierosy, ale to da się doczyścić odpowiednimi środkami.

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.