Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/t14-824c.html?color=1709&gclid=Cj0KCQiA8t2eBhDeARIsAAVEga26zlktKSAjD_DcMdyQjiHWlJxJkzM8Hh6N8RzaHr_E_GLN243iEHoaAh5bEALw_wcB 

Chyba kogoś z ceną poniosło, w takim razie ciekawe ile sobie zawołają za zestawy dzielone o ile takie wypuszczą. 

To ja zdecydowanie już wolałbym YBA Heritage R100 od tego Rotelka S14.

A Wy co byście wybrali - to za cenę powyżej:

spacer.png

Czy to za cenę tutaj? https://www.kajt24.pl/yba-heritage-r100-czarny,id509199.html

微信图片_20200722142718.jpg

微信图片_20200722142714.jpg

微信图片_20200722142731.jpg

Edytowane przez mol01
3 godziny temu, negatyw napisał:

YBA, gdyż wspiera DSD

On wspiera i MQA i DSD - można? Można... No i w YBA znajdziemy lepsze komponenty niż w Rotelach Michi (płytki są, jak widać, z czystej miedzi, jak w starych Michi).

Edytowane przez mol01
16 godzin temu, mol01 napisał:

To ja zdecydowanie już wolałbym YBA Heritage R100 od tego Rotelka S14.

Mam wątpliwości czy ten nowy kombajn Rotela byłby lepszy niż np A14mk2 + BluSound Node. Nawet DAC TI tu i tu. Chyba bym wolał kupić https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1592-mkii.html i podpiąć do niego po USB BluSound Node. Trochę drożej ale jestem pewien, że lepiej zagra.

Ale jako miłośnik wysokiej klasy czasomierzy wybrałbym taki 200W 4-kanałowy bi-amp dual mono na tranach MOS-FET wykonanych z azotku galu bez żadnych wejść cyfrowych 😉spacer.png

spacer.png

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, mol01 napisał:

Ale jako miłośnik wysokiej klasy czasomierzy wybrałbym taki 200W 4-kanałowy bi-amp dual mono na tranach MOS-FET wykonanych z azotku galu bez żadnych wejść cyfrowych 😉spacer.png

spacer.png

Poproszę jeszcze paczkę cukierków odpustowych i pistolet na kapiszony 😉 Co tu się nie wyrabia!

widziałem to na żywo, nie wiem jak gra. ale jak wyżej - cepelia, tophifi bardzo promuje rose, moze to w środku coś ma...

3 godziny temu, mol01 napisał:

Ale jako miłośnik wysokiej klasy czasomierzy

jako miłośnik średniej klasy, ostatnio kupiłem sobie AVI-8 Spitfire type 300, nie gra ale wygląda jak pilot 😉

Edytowane przez ro35
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Rancor_pl napisał:

Mam wątpliwości czy ten nowy kombajn Rotela byłby lepszy niż np A14mk2 + BluSound Node. Nawet DAC TI tu i tu. Chyba bym wolał kupić https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1592-mkii.html i podpiąć do niego po USB BluSound Node. Trochę drożej ale jestem pewien, że lepiej zagra.

Parametry ra 1592 potwierdzają że to nowe coś do dojenia frajerów od rotela zostałoby rozjechane bez problemu.

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Poproszę jeszcze paczkę cukierków odpustowych i pistolet na kapiszony 😉 Co tu się nie wyrabia!

Nie znacie się - ten sprzęt ma w sobie filtry aktywne (które można wyłączyć, jak się z nich nie chce korzystać), za pomocą których każdy z czterech 200W wznaków może być inaczej filtrowany i kolumna z zaciskami bi-amp będzie otrzymywać na dane zaciski tylko dane pasmo, które ma przenosić (właściwie to kolumna 2-drożna w ogóle nie musi posiadać zwrotnicy), gałka głośności porusza przez koła zębate dwoma potencjomertami dla każdego kanału z osobna, mamy też specjalnie stworzone tranzystory do klasy D, którą ten wzmak wyniósł na szczyt możliwości tej technologii. Do tego wejście gramofonowe można dostroić precyzyjnie do każdej możliwej wkładki. A sam sprzęt wygląda moim zdaniem pięknie - podświetlenie można ściemnić, a wskaźniki wychyłowe wyłączyć - czego dusza zapragnie.

Edytowane przez mol01

A najlepsze jest to, że każda z 4 końcówek ma wejście zbalansowane, czyli jest tam w zasadzie 8 wznaków impulsowych 😉 A Nagrę koledzy znają?

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, mol01 napisał:

A najlepsze jest to, że każda z 4 końcówek ma wejście zbalansowane, czyli jest tam w zasadzie 8 wznaków impulsowych 😉

A D klasa taka zła ponoć 🙂

10 minut temu, MarcinStereo napisał:

A D klasa taka zła ponoć 🙂

No i tak właśnie wygląda generalizowanie, jak się o czymś niema pojęcia. Ten Rose, czy Primare A60 nie mają absolutnie nic wspólnego z gotowcami Hypex'a stosowanymi w 95% wzmacniaczy klasy D.

Edytowane przez mol01
4 godziny temu, ro35 napisał:

AVI-8 Spitfire type 300

A ja mam coś z zupełnie "innego zegarkowego świata" - Citizen AT8156-87A: napęd słoneczny EcoDrive, synchronizacja radiowa z zegarem atomowym (Radio Controlled), koperta i bransoleta z tytanu, szkiełko szafirowe, a do tego nierzucająca się w oczy wielkość i grubość (nie lubię ostentacyjnie afiszować się wielką busolą na nadgarstku). Jedyne, co bym w nim zmienił, to wolałbym podziałkę tachometru wokół tarczy, zamiast wyboru stref czasowych, bo to bardzo przydatna rzecz, by ocenić w jakim tempie coś się dzieje lub ile czasu będzie coś trwało o wym tempie. Ha-ha, już widzę te komenty, że w dzisiejszych czasach smartfonów taki czasomierz to totalny zbytek - tylko, że ja go mam od 15 lat i jeszcze ani razu nie został otwarty. No i ja jestem z czasów, kiedy "na komunię" dostawało się pierwszy poważny zegarek, a nie smartfona, skuter czy wypasioną hulajnogę elektryczną. A dziś jest warty 2x tyle, niż wtedy gdy go kupowałem 😉

Edytowane przez mol01
2 godziny temu, baksiu napisał:

Szczęśliwi posiadacze Rotela czasu nie liczą 😜

Paweł, a tu mam dla Ciebie "idealny napęd CD" 🙃

https://eng.hifirose.com/RSA780-info

6 godzin temu, ro35 napisał:

widziałem to na żywo, nie wiem jak gra. ale jak wyżej - cepelia, tophifi bardzo promuje rose, moze to w środku coś ma...

jako miłośnik średniej klasy, ostatnio kupiłem sobie AVI-8 Spitfire type 300, nie gra ale wygląda jak pilot 😉

Nie słuchałem. Czytałem tylko recenzję i była bardzo dobra. Ponoć dobrze sobie radzi z cięższym graniem. Jednak wygląd to masakra. Rozumiem fajnie mechaniczne elementy ale to wygląda dziwnie 😉 Ciekawe, że streamer czy ten CD Rose są takie proste i eleganckie a tego wzmaka zrobili jakby designer całe życie był zmuszany do projektowania PRL-owskich bloków i nagle upadł komunizm i mógł się pobawić w mistrza baroku (tylko mu nie wyszło).

Witam i melduję się w Klubie,

Od dłuższego czasu mam RCD-955 a w zasadzie tylko obudowę napęd i PCB bo zarówno sekcja cyfrowa jak i analogowa są całkowicie zmienione ( TDA1541 dostało filtr SM5840 i nowy zegar a analog jest lampowy ). Teraz to numer jeden wśród CD które miałem fabryczne i wśród tych które przerabialem.

Troszke krócej posiadam końcówke RHB-10 i chciałem o niej trozkę więcej:

Kupiłem ją w oryginale ale przeprowadziłem kompleksowy remont. Wymieniłem wszystkie kondensatory oprócz Rubycon BlackGate bo pod mostkiem RLC nie wykazywały oznak zmęczenia. Pozostałe Great Supply zostały zastąpione Mundorfami M-Lytic o zwiększonej o 30 % pojemności, a głowne power capsy dostały podwojenie pojemności. Wszystkie tranzystory zostały zmierzone względem bety i tu moje zdziwnie zero odchyłu hFE na jednym poziomie, dobrane idealnie jakby mierzyć te same 16 tranzystorów ( a raczej 8 i 8 ) Dodatkowo aby wpasować się w moje audio Rotel dostał nową proszkową czerń i boczki z litego dębu. Co do wzmacniacza... wiele klocków miałem u siebie, poprzez Marki Levinsony i Yamahę MX10000, duże Accuphase i Krelle. Naprawdę nic tak nie zagrało. Znam dobrze brzmienie Rotela i tutaj kolejne duże zaskoczenie brak ostrości i sterylności. Wszytskie zakresy równe, dół mocniejszy niż w Krellu a góra równie szczegółowa lecz bardziej melodyjna niż w Yamaha MX10000. Kolejna zaleta dla mnie to czułość na wejściu gdzie juz 0,725V wystarczy do pełnego wysterowania końcówki a nie jak w większości tej wielkości sprzetu 2V dlatego zapewne tak dobrze radzi sobie z pasywką. I najwazniejsze. Nie zdołałem wywołać zabezpieczenia słuchając na dużych Infinity i Martinach Loganach CLS gdzie klasyki jak Nakamichi PA7 czy porównywalne z nim Yamahy M80 czy MX1000 po prostu odstawiało bardzo szybko ze względu na spadki poniżej 2ohm. Tutaj gra pełną moca bez problemu poniżej 1 ohm, gdzie czasami i Krell potrafi powiedzieć nie. Dla mnie szok i ideał i w tej chwili to moja główna końcówka w systemie ze względu na parametry oraz brzmienie. 

Warto oczywiście po zakupie zrobić przegląd i regulacje. U mnie odchyły na bias'ie jeszcze przed podłaczeniem były bardzo duże (nigdy nie wrzucam w system końcówki bez pomiaru bo zbyt cenię sobie mój sprzęt nawet jeżeli tylko sentymentalnie). Szczegóły na górze i duży bas pojawiły się dopiero po renowacji ale nie znam wzmacniacza który na starych kondensatorach w zasilaniu oddawał pełny dół i szczegółową górę.

Jak już wspominałem srebro i czewień ( moje kokoro było z boczkami piano red ) zastąpiłem czernią i dębem kalifornijskim. 

20230120_172015.thumb.jpg.1724e81d211854f27569f00b7b3cedf9.jpg

a tutaj wnęcze już po remoncie. 

20221109_191453.thumb.jpg.f725f0eebafb3b7ea5afe6dd5ad9aeb9.jpg

jeżeli kogoś zainteresują szczegóły na forum to z przyjemnością opowiem. 

Więcej informacji i opisu remontu na stronie AK 

https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/rotel-rhb-10-new-life-of-my-michi-kokoro.1021116/

mam tam subskrybcję i prawie brak limitu na zdjęcia.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

7 minut temu, eMCZe napisał:

Od dłuższego czasu mam RCD-955

Raczej RCD-990, a nie łatwiej by Ci było to zrobić w RCD-975? Czy RCD-990 tylko ze względu na wysokość obudowy, adekwatną do lamp?

9 minut temu, eMCZe napisał:

Wymieniłem wszystkie kondensatory oprócz Rubycon BlackGate bo pod mostkiem RLC nie wykazywały oznak zmęczenia.

Wiele razy tu powtarzałem, że Black Gaty, to był świetny niezniszczalny patent Rubycona.

11 minut temu, eMCZe napisał:

Dodatkowo aby wpasować się w moje audio Rotel dostał nową proszkową czerń i boczki z litego dębu.

11 minut temu, eMCZe napisał:

moje kokoro było z boczkami piano red

Tylko takie "wiśniowe prawilne" boczki występowały oryginalnie w serii Michi. No mi totalnie się nie podoba Twoja wariacja wizualna (w przeciwieństwie do technicznej), ale o gustach się nie dyskutuje...

14 minut temu, eMCZe napisał:

Znam dobrze brzmienie Rotela i tutaj kolejne duże zaskoczenie brak ostrości i sterylności.

Już RB-990BX idzie w tym kierunku, więc tak myślałem, że RHB-10 może być strzałem w dziesiątkę, w odróżnieniu od "dokoksowanego" na maksa RB-1090.

1 minutę temu, mol01 napisał:

Raczej RCD-990

Jednak RCD-955AX i zmieściły się duże 6N9S na oktalu

20220829_200754s.jpg

tu jeszcze na starym zegarze i filtrach, bo gra na:

20221205_011214 (1).jpg

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

18 minut temu, eMCZe napisał:

Warto oczywiście po zakupie zrobić przegląd i regulacje. U mnie odchyły na bias'ie jeszcze przed podłaczeniem były bardzo duże (nigdy nie wrzucam w system końcówki bez pomiaru bo zbyt cenię sobie mój sprzęt nawet jeżeli tylko sentymentalnie).

Dokładnie tak jak ja - chyba się kolego polubimy 😉

11 minut temu, mol01 napisał:

Już RB-990BX idzie w tym kierunku, więc tak myślałem, że RHB-10 może być strzałem w dziesiątkę, w odróżnieniu od "dokoksowanego" na maksa RB-1090.

W stosunku do 990 jest dużo więcej subtelności i czuć tą potęgę w dzwięku. 1xxx to już nie na moje ucho. 

6 minut temu, eMCZe napisał:

Jednak RCD-955AX i zmieściły się duże 6N9S na oktalu

A, dobra, to zwracam honor - wydawało mi się, że napisałeś RCD-995, to sobie myślę, że chyba 5-płytowej zmieniarki RCC-995 nie tuningowałeś 😄

Edytowane przez mol01
12 minut temu, mol01 napisał:

ale o gustach się nie dyskutuje

Ja lubię synergię, to musi pasować do całości. a u mnie w salonie, beton, dąb i czarna blacha

1269511430_20230128_0147411(1).thumb.jpg.3e7c4057660b80035d15c7d407d71bac.jpg

To witamy w klubie tak zacnego użytkownika. A napisałbyś coś o Rerstek Vector? Kiedyś na niego polowałem, ale w końcu się poddałem... taaak wiem, że tam elektrolity to pewnie śmietnik już jest w oryginale.

Edytowane przez mol01
1 minutę temu, mol01 napisał:

5-płytowej zmieniarki RCC-995 nie tuningowałeś

ha ha ha, celowo wybrałem TDA1541 i wrzuciłem tam 6N9S bo uwielbiam to brzmienie na równi z PCM63 a z tymi przetwornikami w gradacji K zrobiłem sobie DAC z analogiem lampowym na 6141

20230128_013946.jpg

więc ma wykop i dynamikę oraz atak jak tranzystor a scenę i klimat jak lampa. Stąd wybór 955AX aby nie dublować brzmienia

32 minuty temu, eMCZe napisał:

jeżeli kogoś zainteresują szczegóły na forum to z przyjemnością opowiem. 

Więcej informacji i opisu remontu na stronie AK 

https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/rotel-rhb-10-new-life-of-my-michi-kokoro.1021116/

mam tam subskrybcję i prawie brak limitu na zdjęcia.

No tak, tylko że nie mając tam konta fotek nie można zobaczyć w powiększeniu. A co za kondy wsadziłeś na główne?

7 minut temu, eMCZe napisał:

PCM63 a z tymi przetwornikami w gradacji K zrobiłem sobie DAC z analogiem lampowym na 6141

Ten DAC ma zegarek na froncie, czy co to to wyświetla?

37 minut temu, eMCZe napisał:

20221109_191453.thumb.jpg.f725f0eebafb3b7ea5afe6dd5ad9aeb9.jpg

Czemu wywaliłeś oryginalne miedziane/miedziowane śruby? Inny gwint?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.