Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, sidru napisał:

Konkurs kto postawi sobie ładniejszy ołtarzyk.

Ołtarzyk voodoo, który jest wyrazem wiary w przeróżne magiczne technologie przenoszące nas w świat audiofilskiej imaginacji. 😜

Ale poznałem paru takich, co "wyleczyli się z austrofilstwa" i cały sprzęt za ciężkie pieniądze sprzedali i zaznając nirwany zastąpili go tanim sprzętem z marketu. 🙃

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, mol01 napisał:

Ołtarzyk voodoo, który jest wyrazem wiary w przeróżne magiczne technologie przenoszące nas w świat audiofilskiej imaginacji. 😜

Zapomniałem jeszcze o telewizorze. Jest niezbędny do słuchania muzyki.

Świetny jako ustrój akustyczny, pochłaniająco-Rozpraszający .

10 minut temu, sidru napisał:

Zapomniałem jeszcze o telewizorze. Jest niezbędny do słuchania muzyki.

No no, a u mnie wisi jeszcze niecentrycznie, to już w ogóle rozprasza koślawo (pochłaniać to wątpię), a jeszcze ani razu go nie włączyłem w nowym mieszkaniu (nawet zasilacz odłączony, bo piszczy zakłócając odsłuch 😂).

Edytowane przez mol01
Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, sidru napisał:

Ekstremalnym sposobem zabicia sceny i dźwięku jest postawienie wersalki między kolumnami głośnikowymi.

Ja mam pomiędzy kolumnami duży telewizor a za nim ściana. Perkusja wybrzmiewa jakby dużo głębiej niż jest ściana 😉 

6 minut temu, sidru napisał:

U mnie telewizor nic nie zmienia bo mam na ścianie goły beton 😛

porozmawiamy jak posłuchasz 🙂

Panele są wystawione około metr od ściany , pół metra przed sprzętem.

27 minut temu, sidru napisał:

Wstawienie czegokolwiek między kolumny głośnikowe zaburza kreację sceny, spłyca ją. Im większe przedmioty i im wyżej ustawione tym gorzej.

Grałem nimi w innych pomieszczeniach i to bez sprzętu pomiędzy i... takiego grania jak w moim pokoju w tym ustawieniu nie było. 

Zarówno na CLS jak i Kappa czy RS ze wstęgami z tyłu oraz na Snell z wysokimi z tyłu w tym ustawieniu-metr od ściany,pol metra przed sprzetem wszystko gra u mnie najlepiej. 

Wystawienie ich bardziej czy usunięcie tego co pomiędzy burzy całe obrazowanie. 

To bardziej obrazowo. Kumpel (zresztą z forum) mając sprzętu który dla większości jest w sferze marzeń wychodząc ode mnie wk***ia się mówiąc że u mnie " w tym ustawieniu sprzętu i pokoju nawet glosnik bluetooth z garażu zabrzmi tak że niejeden buduje pokój audio i tak nie ma" 

Ja mogę tylko zaprosić na odsluch. Oczywiście zapraszam.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, eMCZe napisał:

U mnie telewizor nic nie zmienia bo mam na ścianie goły beton 😛

porozmawiamy jak posłuchasz 🙂

Panele są wystawione około metr od ściany , pół metra przed sprzętem.

Grałem nimi w innych pomieszczeniach i to bez sprzętu pomiędzy i... takiego grania jak w moim pokoju w tym ustawieniu nie było. 

Zarówno na CLS jak i Kappa czy RS ze wstęgami z tyłu oraz na Snell z wysokimi z tyłu w tym ustawieniu-metr od ściany,pol metra przed sprzetem wszystko gra u mnie najlepiej. 

Wystawienie ich bardziej czy usunięcie tego co pomiędzy burzy całe obrazowanie. 

Daj zdjęcie jak to wygląda.

7 minut temu, sidru napisał:

zdjęcie

Wrzucę po treningu jak to jest ustawione podczas mojego odsluchu gdy będę karmię uszy, teraz karmię mięśnie 🙂

I tutaj zaleta paneli... łatwo je przesuwac. Więc jak mnie nie ma są dosuniete do sciany. Podczas odluchow mich idą metr do przodu. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

44 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Ja mam pomiędzy kolumnami duży telewizor a za nim ściana.

Marcin nową płytę Metallica 72 seasons kupiłeś? Fajnie brzmi na Rotelu u mnie, lepiej nagrana jak Hardwired, jest dynamicznie i ciężko.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Satori napisał:

Marcin nową płytę Metallica 72 seasons kupiłeś? Fajnie brzmi na Rotelu u mnie, lepiej nagrana jak Hardwired, jest dynamicznie i ciężko.

Ja głównie siedzę w Thrash/Death Meta to tylko pierwsze płyty dla mnie 🙂 Teraz leci Cannibal Corpse xD 

Ja z rockowo/grungowo/metalowego (w końcu jestem z generacji X) wszedłem w takie klimaty 

https://spotify.link/WYmbZRr20yb

Wszystko przez sprzęt który w takiej muzyce brzmi wybitnie. Każdy szczegół na górze, każdy niuans w wokalu.... 

Aczkolwiek korzenie muzyczne są mi nadal bliskie. 

4 minuty temu, eMCZe napisał:

Ja z rockowo/grungowo/metalowego (w końcu jestem z generacji X) wszedłem w takie klimaty 

Dobre na bezsenne noce😁 Muza musi być z rogami💀😉

1 godzinę temu, Satori napisał:

Dobre na bezsenne noce

Tam się za dużo dzieje by słuchać w nocy po cichu. Dynamika większości realizacji jej materiału powala, kontrabas, perkusja, dłonie. Te kawałki odkryłem i polubiłem dopiero gdy system zaczął przenosic całe pasmo bez ograniczeń i z zachowaniem dynamiki od góry do dołu. 

Wrzuc sobie Birds i zobacz ile potrafi dać tylko kontrabas i sekcja perkusyjna plus wokal. 

1 godzinę temu, Satori napisał:

Muza musi być z rogami

Do wszystkiego trzeba dorosnąć 😉

Godzinę temu, eMCZe napisał:

Do wszystkiego trzeba dorosnąć 😉

10 lat temu tak mówili mi o Jazz'ie i do dzisiaj go nie znoszę. Po za tym nie słucham muzyki by wsłuchiwać się w poszczególne instrumenty, muzyka ma mi się podobać, a nie smarknięcie skrzypka na scenie czy skrzypnięcie krzesła.😉

Edytowane przez Satori
34 minuty temu, Satori napisał:

Po za tym nie słucham muzyki by wsłuchiwać się w poszczególne instrumenty,

Muzyka ma stanowić całość, a te "instrumenty dodają jej wielkości i smaku" ... ale każdemu co kto lubi. 

Teraz leci u mnie Chris Cornell razem z Audioslave i też jest dobrze choć bez wyrafinowania.

34 minuty temu, Satori napisał:

10 lat temu tak mówili mi o Jazz'ie

też tak myślałem aż nie usłyszałem trąbki jak żywej, uwierz, że sprzęt potrafi zmienić podejście do muzyki. Nie ma znaczenia czy to solo na trąbce czy ostry rif na gitarze, czy to ksylofon czy syntezator czy to kontrabas czy gitara basowa, czy solo na perkusji gra Joe Morello czy Chad Smith. Ważne, że każdy dzwięk przynosi ciary. Mój sprzęt skomponaowałem tak by przenosił jak najwięcej planktonu i ta sama muzyka bez tej drobnicy w przekazie już nie jest tym samym, inaczej można by było słuchac na "jamniku" od chińczyka ze sklepu wszystko po 5 zł. 

4 godziny temu, sidru napisał:

Daj zdjęcie jak to wygląda.

Jak w muzeum... same starocie 🙂

20230415_152636.thumb.jpg.a96504e51bcc10d3c24b8c5e2ab012d0.jpg

szafka to standard czyli niecałe 50 cm, głośniki drugie tyle przed nią.

EDIT:

Dzwięk w przypadku CLS jest przed tobą, obok ciebie, nad tobą i za tobą. Jesteś w centrum sceny. Grają schody na piętro po przeciwnej ścianie, gra taras po prawej i dzwięki ida z kuchni po lewej. 

Edytowane przez eMCZe

5 minut temu, eMCZe napisał:

Nasuwa się pytanie: po ile bilety wstępu😉.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

33 minuty temu, cortes napisał:

Nasuwa się pytanie: po ile bilety wstępu

To inicjatywa prywatna. Muzeum gratis i jeszcze dobrą kawą poczęstuje. 

Uwaga jest nowy Michi series 2 

Rotel odnowił swoją słynną serię wzmacniaczy Michi. Wszystkie trzy modele Michi Series 2 mogą pochwalić się nowymi przetwornikami cyfrowo-analogowymi i ponad 90 ulepszeniami.

Nowa seria obejmuje wzmacniacz zintegrowany Michi X3 Series 2 (kontynuacja pięciogwiazdkowego produktu Michi X3 ), wzmacniacz zintegrowany X5 Series 2 oraz przedwzmacniacz stereo P5 Series 2. Każdy model ma teraz wewnątrz niezwykle precyzyjny 8-kanałowy przetwornik cyfrowo-analogowy ESS SABRE 32-bit 768 kHz ES9028PRO, a zasilacze i obwody audio zostały przeprojektowane i udoskonalone w celu poprawy jakości dźwięku.

Seria 2 ma większa  precyzji i szczegółowości dźwięku, a także bardziej wciągającej sceny dźwiękowej.

obwody charakteryzują się teraz niższym poziomem szumów i mniejszymi zniekształceniami.

Uwaga 

Ale przedwzmacniacz Michi P5 Series 2 przewyższa oba swoje rodzeństwa dzięki ponad 125 ulepszeniom komponentów. 

Podwójne 8-kanałowe przetworniki cyfrowo-analogowe ESS SABRE są specjalnie przystosowane do trybu mono, aby wydobyć więcej szczegółów muzycznych, 

podczas gdy podwójne transformatory toroidalne izolują cyfrowe i analogowe zasilanie, 

aby jeszcze bardziej zredukować szumy i zniekształcenia. 

Obsługuje wszystkie te same źródła, co X5 Series 2.

Ponadto Seria  wzmacniaczy S i M pozostała bez zmian .. 

We wszystkich trzech nowych urządzeniach Michi Series 2 zastosowano łącznie ponad 300 ulepszonych komponentów.

W nowej wersji przedwzmacniacza Michi P5 wykorzystano dwa 8-kanałowe przetworniki ESS Technology Sabre ES98028PRO, które pozwalają na wydobycie najdrobniejszych szczegółów z odtwarzanego dźwięku.

Wszystkie trzy modele trafią do sprzedaży w tym miesiącu. 

X3 Series 2 to 5999 GBP /

X3 3500 £

X5 Series 2  to 8199 GBP / 
X5  4999-5999 £ 

a P5 Series 2 to 4999 GBP 

P5 2200 .. ebay  ex Display 

P5 2950 £ sklep

Co myślicie warto czekac na ex dispaly p5 seria 2   Nowy dac itd czy kupić do Michi s5 pierwsza wersje pre  Michi p5 .🤷🏻‍♂️ ???? 

poprawili błędy i lepsza jakość to czemu nie brać versji  2  p5 

Na jesien 

I miec na lata te pre

Poczekam na testy i zobaczymy o ile te nowe p5 sa leprze .. a wy  Koledzy czekacie na Nowy Michi  p5  pre  versja 2 czy  raczej nie ?? 

IMG_2057.jpeg

IMG_2060.jpeg

IMG_2058.png

12 minut temu, Knaplukasz napisał:

Podwójne 8-kanałowe przetworniki cyfrowo-analogowe ESS SABRE są specjalnie przystosowane do trybu mono, aby wydobyć więcej szczegółów muzycznych, 

I właśnie te syczące i szeleszczące w nagraniach wydobywające się szczegóły drażnią i działają mi na nerwy ja podziękuję.😁

Jestem zwolennikiem ciemnego przekazu.

Edytowane przez Satori
36 minut temu, Knaplukasz napisał:

ES98028PRO

Nie słyszałem jescze takiego który był by melodyjny, anii esy ani wilfsony, to coś skōńczyło sie gdy R2R zastapiono delta sigma. 

58 minut temu, Knaplukasz napisał:

Uwaga jest nowy Michi series 2 

Rotel odnowił swoją słynną serię wzmacniaczy Michi. Wszystkie trzy modele Michi Series 2 mogą pochwalić się nowymi przetwornikami cyfrowo-analogowymi i ponad 90 ulepszeniami.

Nowa seria obejmuje wzmacniacz zintegrowany Michi X3 Series 2 (kontynuacja pięciogwiazdkowego produktu Michi X3 ), wzmacniacz zintegrowany X5 Series 2 oraz przedwzmacniacz stereo P5 Series 2. Każdy model ma teraz wewnątrz niezwykle precyzyjny 8-kanałowy przetwornik cyfrowo-analogowy ESS SABRE 32-bit 768 kHz ES9028PRO, a zasilacze i obwody audio zostały przeprojektowane i udoskonalone w celu poprawy jakości dźwięku.

Seria 2 ma większa  precyzji i szczegółowości dźwięku, a także bardziej wciągającej sceny dźwiękowej.

obwody charakteryzują się teraz niższym poziomem szumów i mniejszymi zniekształceniami.

Uwaga 

Ale przedwzmacniacz Michi P5 Series 2 przewyższa oba swoje rodzeństwa dzięki ponad 125 ulepszeniom komponentów. 

podczas gdy podwójne transformatory toroidalne izolują cyfrowe i analogowe zasilanie, 

aby jeszcze bardziej zredukować szumy i zniekształcenia. 

Obsługuje wszystkie te same źródła, co X5 Series 2.

Ponadto Seria  wzmacniaczy S i M pozostała bez zmian .. 

We wszystkich trzech nowych urządzeniach Michi Series 2 zastosowano łącznie ponad 300 ulepszonych komponentów.

W nowej wersji przedwzmacniacza Michi P5 wykorzystano dwa 8-kanałowe przetworniki ESS Technology Sabre ES98028PRO, które pozwalają na wydobycie najdrobniejszych szczegółów z odtwarzanego dźwięku.

Wszystkie trzy modele trafią do sprzedaży w tym miesiącu. 

X3 Series 2 to 5999 GBP /

X3 3500 £

X5 Series 2  to 8199 GBP / 
X5  4999-5999 £ 

a P5 Series 2 to 4999 GBP 

P5 2200 .. ebay  ex Display 

P5 2950 £ sklep

Co myślicie warto czekac na ex dispaly p5 seria 2   Nowy dac itd czy kupić do Michi s5 pierwsza wersje pre  Michi p5 .🤷🏻‍♂️ ???? 

poprawili błędy i lepsza jakość to czemu nie brać versji  2  p5 

Na jesien 

I miec na lata te pre

Poczekam na testy i zobaczymy o ile te nowe p5 sa leprze .. a wy  Koledzy czekacie na Nowy Michi  p5  pre  versja 2 czy  raczej nie ?? 

IMG_2057.jpeg

IMG_2060.jpeg

IMG_2058.png

Ale muszą odwalać manianę, że tyle ulepszeń udało się zrobić w kilka chwil... myślę że za 2 lata zrobią 1200 ulepszeń i marketing dostanie premię roczną 🤑

4 godziny temu, eMCZe napisał:

Muzyka ma stanowić całość, a te "instrumenty dodają jej wielkości i smaku" ... ale każdemu co kto lubi. 

Teraz leci u mnie Chris Cornell razem z Audioslave i też jest dobrze choć bez wyrafinowania.

też tak myślałem aż nie usłyszałem trąbki jak żywej, uwierz, że sprzęt potrafi zmienić podejście do muzyki. Nie ma znaczenia czy to solo na trąbce czy ostry rif na gitarze, czy to ksylofon czy syntezator czy to kontrabas czy gitara basowa, czy solo na perkusji gra Joe Morello czy Chad Smith. Ważne, że każdy dzwięk przynosi ciary. Mój sprzęt skomponaowałem tak by przenosił jak najwięcej planktonu i ta sama muzyka bez tej drobnicy w przekazie już nie jest tym samym, inaczej można by było słuchac na "jamniku" od chińczyka ze sklepu wszystko po 5 zł. 

20230415_152636.thumb.jpg.a96504e51bcc10d3c24b8c5e2ab012d0.jpg

szafka to standard czyli niecałe 50 cm, głośniki drugie tyle przed nią.

EDIT:

Dzwięk w przypadku CLS jest przed tobą, obok ciebie, nad tobą i za tobą. Jesteś w centrum sceny. Grają schody na piętro po przeciwnej ścianie, gra taras po prawej i dzwięki ida z kuchni po lewej. 

Ja bym rozstawił szerzej, ale widzę że lokal nie puszcza, ogólnie podoba mi się minimalizm z nutką rustykalną, może to grać nieźle, ale szczyt jeszcze zdecydowanie przed Tobą, za dużo kompromisów. Ja też nie zbudowałem niestety domu wokół pokoju odsłuchowego, może w drugim domu mi lepiej pójdzie...

Edytowane przez baksiu
Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, baksiu napisał:

Ale muszą odwalać manianę, że tyle ulepszeń udało się zrobić w kilka chwil...

Coś mi się wydaje że te setki elementów to pozamieniane kondensatory 🙂 

4 minuty temu, MarcinStereo napisał:

A może ulepszenia polegają na znalezieniu tańszych dostawców podobnych elementów?!

Godzinę temu, baksiu napisał:

rozstawił szerzej

W tym miejscu pokój ma 4,80. Głośniki są oddalone od siebie biorąc ich środki około 3,5 metra. To dla nich już szeroko. Weź pod uwagę że elektrostaty mają trochę inne rozpraszanie dźwięku dlatego ciężko je łączyć z tradycyjnym głośnikiem. 

57 minut temu, MarcinStereo napisał:

Napewno jesteś blisko prawdy 😉 No i jestem bardzo ciekaw, czy te zredukowane szumy i zniekształcenia będzie w ogóle jakkowiek widać w danych technicznych...

51 minut temu, baksiu napisał:

A może ulepszenia polegają na znalezieniu tańszych dostawców podobnych elementów?!

Koszty produkcji też zapewne przy okazji zredukowali poprzez unifikację projektu.

Edytowane przez mol01
7 minut temu, eMCZe napisał:

W tym miejscu pokój ma 4,80. Głośniki są oddalone od siebie biorąc ich środki około 3,5 metra. To dla nich już szeroko. Weź pod uwagę że elektrostaty mają trochę inne rozpraszanie dźwięku dlatego ciężko je łączyć z tradycyjnym głośnikiem. 

Pewnie mają inne wymagania... Ja jestem fanem audio physic, tych leciwych i u mnie zgodnie z instrukcją głośniki stoją równolegle do dłuższej ściany, czyli 8m i fotel jest umieszczony bliżej. Daje to bdb efekty, tylko trzeba zerwać konwenanse. Mam węższa bazę, bo jakieś 2,5m, ale ostrzejszy kąt dogięcia i bliżej fotel, daje to sluchawkową stereofonię i idącą za nią lokalizację źródeł pozornych przy mniejszym wzmocnieniu.

2 godziny temu, Knaplukasz napisał:

IMG_2058.png

Nie wiem, jak wyglądała pierwsza wersja, ale tu widzę same kondensatory Panasonic FC poza tymi przy DAC-ch. Druga sprawa, na co komu 8-kanałowy DAC w stereo (i to dwie sztuki) - łączą to w jakieś kaskady do obsługi jednego kanału?

No dobra, na lepszej focie wypatrzyłem jeszcze nieliczne Rubycony.

Edytowane przez mol01
51 minut temu, baksiu napisał:

Pewnie mają inne wymagania

Dokładnie tak. To z manuala :

Screenshot_20230415_230757_OneDrive.thumb.jpg.2fa5daac38704388ace928cef72d9314.jpg

Tak więc u mnie jak widać powyżej jest naprawdę szeroko. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.