Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, baksiu napisał:

nie cały metal jest źle nagrany, wiem, bo słucham, czasami wystarczy kupić inne wydanie płyty i jest bdb.

Gdzie napisałem, że cały? Posłuchaj dla przykładu Overkill pierwsze płyty a zrozumiesz o czym mowa. 

20 minut temu, baksiu napisał:

Dajmy na to połowa płyt jest dobrze nagrana, a druga połowa dla ciebie za chudo, połowę "naprawisz", a drugą spieprzysz, to jest jak naprawianie zegarka młotkiem.

Ale co mam naprawiać? Nic nie naprawiam włączam chudziny przez DAC, który dodaje ciała i można słuchać. Dobrze nagrany metal z winyla leci.

28 minut temu, baksiu napisał:

Dac, który tak wiele zmienia w brzmieniu zestawu to dla mnie podejrzane, raczej bym tego nie łyknął

Ja widzę, że tutaj co dla niektórych takie DACi własnej konstrukcji to jakieś niedowierzanie i kpina, że tak ładnie mogą grać. Nawet moja dziewczyna jak słuchamy mówi mi włącz przez ten DAC żeby było masywniej, a dawniej gramofonu wolała posłuchać. Zamówić i samemu się przekonać.

45 minut temu, Satori napisał:

Gdzie napisałem, że cały? Posłuchaj dla przykładu Overkill pierwsze płyty a zrozumiesz o czym mowa. 

Ale co mam naprawiać? Nic nie naprawiam włączam chudziny przez DAC, który dodaje ciała i można słuchać. Dobrze nagrany metal z winyla leci.

Ja widzę, że tutaj co dla niektórych takie DACi własnej konstrukcji to jakieś niedowierzanie i kpina, że tak ładnie mogą grać. Nawet moja dziewczyna jak słuchamy mówi mi włącz przez ten DAC żeby było masywniej, a dawniej gramofonu wolała posłuchać. Zamówić i samemu się przekonać.

No u mnie z winyla już nic nie leci, nie łykam bajeczek, że ładnie się kręci itp, choć niedawno gramofon był na pojedynczych nagraniach górą, to odkąd mam aktualny dac i napęd CD w ogóle go nie włączam, wyniosłem na strych, nie zamierzam nim sobie więcej glowy zawracać 🙂 Nie lubię sprzętów, które jawnie prezentują swój charakter brzmienia, zdecydowanie cenię te transparentne, dzięki czemu mogę słuchać nagrań, a nie sprzętu i poczyniłem w tym kierunku zdecydowane kroki. Twoje podejście jest z goła odmienne, próbujesz oglądać rzeczywistość przez różowe okulary, tylko pamiętaj, że tracisz przez to zdolność dostrzegania kolorów jakimi są w rzeczywistości... w sumie jak się potwora przypudruje, to nawet można by z nim ślub wziąć 🤪

Nie wiem jaki gramofon miałeś, jaką igłę, przedwzmacniacz... i wierzę, ze gra to gorzej od Twojego DAC i CD, bo niestety gramofony w brew mitowi jaki wokół nich wyrósł wcale nie muszą grać lepiej i wielu przypadkach nie grają. No ale z tym jest różnie i wiele zależy od sprzętu jaki się posiada. U mnie gra lepiej niż CD, ale też inaczej niż DAC wbudowany w RC 1590 a dac w 1590 na prawdę jest dobry. Niektóre płyty brzmią lepiej na tym DAC u inne na winylu, w RC jest bardziej detalicznie czyściej ale też troszkę szczuplej. Gramofon gra też inaczej na pre wbudowanym w 1590 i też inaczej na Yaqin'ie który też jest na lampach. Miałem pierwotnie lampy jakieś Chińskie oryginalnie wpasowane i wkładkę Nagaoka MP 110, wymieniłem lampy na Tung Sol te na srebrnych pinach, na złotych grają trochę jaśniej i szczuplej. Ale Nagaoka zagrała na nich ciemno jakoś tak brudno, więc wymieniłem wkładkę na Ortofon 2 M Blue i teraz jest OK. Nie, nie oglądam rzeczywistości przez różowe okulary kieruję się słuchem. Jeśli spasuje się odpowiednio sprzęt to można mieć wiele radochy z odsłuchu vinyli na prawdę, tylko szkoda, że ceny płyt są jakie są.

1 godzinę temu, Satori napisał:

Nie wiem jaki gramofon miałeś, jaką igłę, przedwzmacniacz... i wierzę, ze gra to gorzej od Twojego DAC i CD, bo niestety gramofony w brew mitowi jaki wokół nich wyrósł wcale nie muszą grać lepiej i wielu przypadkach nie grają. No ale z tym jest różnie i wiele zależy od sprzętu jaki się posiada. U mnie gra lepiej niż CD, ale też inaczej niż DAC wbudowany w RC 1590 a dac w 1590 na prawdę jest dobry. Niektóre płyty brzmią lepiej na tym DAC u inne na winylu, w RC jest bardziej detalicznie czyściej ale też troszkę szczuplej. Gramofon gra też inaczej na pre wbudowanym w 1590 i też inaczej na Yaqin'ie który też jest na lampach. Miałem pierwotnie lampy jakieś Chińskie oryginalnie wpasowane i wkładkę Nagaoka MP 110, wymieniłem lampy na Tung Sol te na srebrnych pinach, na złotych grają trochę jaśniej i szczuplej. Ale Nagaoka zagrała na nich ciemno jakoś tak brudno, więc wymieniłem wkładkę na Ortofon 2 M Blue i teraz jest OK. Nie, nie oglądam rzeczywistości przez różowe okulary kieruję się słuchem. Jeśli spasuje się odpowiednio sprzęt to można mieć wiele radochy z odsłuchu vinyli na prawdę, tylko szkoda, że ceny płyt są jakie są.

Z daciem theta generation VIII i napędem krell md-10 zahaczam już o stratosferę CD, pewnie wysoki DCS np Bartok mógłby zagrać lepiej, natomiast w sferze napędów już za wiele nie można poprawić... gramofon mam odstajacy jakością, bo to sztampowy technics sl-1200mk2, zaopatrzony w rewelacyjną do rocka wkładkę shure V15mk3 i igłę eliptyczną Jico, preamp polski LAR. Kiedyś byłem na prawdę z niego zadowolony, rozwalał system na dobrych płytach z epoki, 1Press brytyjski Brothers in Arms i na niszowym nagraniu direct to disc z pominięciem taśmy w studiu, tyle że sprzęt towarzyszący wymieniłem od tego czasu ze trzy razy i tak ostatnio zasiadłem do porównania i się rozczarowałem, może igła zużyta? Pożyczę dziś od taty, bo ma taką samą i sprawdzę, ale dystans zrobił się tak duży, że nawet te dwie superdrogie płyty nie mają podejścia do zwykłych nagrań CD, a większość LP mam przeciętnych, a te nowe wydania to w ogóle syf... Nie będę zaczynał w wieku prawie 40 lat kolekcjonowania 1Pressow winylowych, gdybym miał jakąś odziedziczoną kolekcję, to co innego! Natomiast kolekcję Ok 200 ulubionych CD mam od dawna i zmieniam w niej niewiele, czasami robiąc trochę miejsca na nowości, a najczęściej wymieniając gorsze wydanie na lepiej brzmiące. MD-10 wygląda jak gramofon, jest klimacik 🤪

16 godzin temu, baksiu napisał:

dokładnie, ale wiele dróg prowadzi do celu, można jednym 25cm zastąpić 4x18cm i na odwrót, multiplikacja małych membran/12cm to za mało, moja żona przynajmniej mówi, że co najmniej 18 :)/ daje atak i szybkość nieosiągalną praktycznie dla większych membran, oczywiście bez subwoferowych pomruków, które osobiście uważam za nienaturalne, tak jak silikonowy biust, choć niektórzy tego szukają 🙂

Miałem wiele kolumn do około 55kzł a dopiero bas z Arii 948 jest dla mnie taki jakiego oczekuję. Siła, zejście, energia, zróżnicowanie itd. Do stereo bo w kinie te Arie wspomagam dwoma subami REL HT-1205 i to dopiero robi robotę.

Pokój 25m, 3m wysoki i połączony z innymi pomieszczeniami bez drzwi, szerokie przejścia.

12 godzin temu, Satori napisał:

Podłogówka to podłogówka dobrze wiem miałem kolumny podłogowe. Ale mi nie o bas chodzi, potrzebuję dociążenia w każdym paśmie, tłustego brzmienia a zarazem twardego. Nie miałem kolumn 20cm więc się nie wypowiem, potrzebuję tłustego brzmienia we wszystkich pasmach a takie daje mi DAC. Mieszkam w bloku więc nie wtargam do pokoju kolumn Focal Aria 948 to niedorzeczne. Druga sprawa Rotel nie gra tłustym dźwiękiem i pewnie by nie zagrał z żadną z kolumn na moim metrażu tak jak bym sobie tego życzył. Słucham Heavy i Thrash Metalu gdzie takie granie jest pożądane. Rotel daje mi szybkość i dynamikę, Dynaudio plastykę a DAC to wszystko uzupełnia gęstością przekazu. Piszesz i że przerobiłeś źródła i kable itp. i w końcu masz zmodyfikowane przez siebie kolumny, ja mam DAC lampowy, który daje mi to co chcę usłyszeć i gwiżdżę na to czy jest to jak pisałeś: "Źródło ma wyciągać max danych a nie robić sztucznie bas, barwę czy dociążenie''. Bo ja nie widzę nic złego w podbijaniu sobie dźwięku. Sami modyfikujecie kolumny pod siebie, więc się pytam czy kolumna powinna grać tak jak zażyczył sobie ich  konstruktor, czy ma grać tak jak chciałby użytkownik. To samo dotyczy nagranych płyt, jeśli producent spierdolił mastering to nie znaczy, że mi się to podoba i mam tak słuchać. Robię z tym co chcę bo ja kupiłem tą płytę. Nie neguję absolutnie tego co napisałeś odnośnie kolumn i innych wzmacniaczy, bo pewnie masz rację. Chcę powiedzieć tylko iż w moim metrażu z tym Rotelem, który posiadam nie wyciągnąłbym tego czego bym chciał. Nie mówię, że w nim nie ma masy, ale nie tyle ile daje mi lampowy DAC -;)

Arie 948 grały mi w 18m. To kwestia ustawienia i akustyki ale monitor nie da tej skali, swobody, wypełnienia nawet przy cichym słuchaniu co dobra podłogówka. Dlatego ja zawsze zalecam spróbować jak największych kolumn w swoim pokoju i ewentualnie schodzić na mniejsze. Uważam że źle zacząłeś składać sprzęt ( sam tak wiele razy robiłem ) a później piszesz że CD po mojej modyfikacji chociaż ma bdb rozdzielczość rozjechał Denon który ma podbity bas bo ma podbity bas 😉

A modyfikacje kolumn... Mi chodziło o oszczędności bo tam  jest w środku bieda. Od byle jakich gniazd, okablowanie, elementy zwrotnic czy wygłuszenie. Świadoma wymiana tych elementów daje znaczną i znaczącą poprawę brzmienia.

Edytowane przez muda44
1 godzinę temu, muda44 napisał:

Arie 948 grały mi w 18m. To kwestia ustawienia i akustyki ale monitor nie da tej skali, swobody, wypełnienia nawet przy cichym słuchaniu co dobra podłogówka. Dlatego ja zawsze zalecam spróbować jak największych kolumn w swoim pokoju i ewentualnie schodzić na mniejsze.

Wiem, że masz rację zawsze byłem za podłogowymi te Dynki tak nagle wyskoczyły ale ładnie się zgrywają. Myślę nad zmianą właśnie na podłogowe tylko co? Myślałem nad Emit 50 ale sam nie wiem jakby to zagrało. No z kolumnami to największy problem nie wszędzie chcą pożyczyć, a jak już to potem problem z pakowaniem i odsyłaniem gdyby jednak nie było jak trzeba.

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Uważam że źle zacząłeś składać sprzęt ( sam tak wiele razy robiłem ) a później piszesz że CD po mojej modyfikacji chociaż ma bdb rozdzielczość rozjechał Denon który ma podbity bas bo ma podbity bas 😉

Powiem Tobie, że nie tylko chodzi o bas, który jest mocniejszy jakby nie było ale w ogóle lepiej gra. Średnica jest pełniejsza, wysokie tony bardziej szczegółowe, ogólnie sposób prezentacji dźwięku jest ciekawszy. Po prostu bardziej mi się zgrywa jak ten Pionek. Pioneer gra dobrze natomiast Denon lepiej mi podchodzi, lecz jak pisałem ogólnie od cd już odszedłem teraz DAC i Winyle, ale pioneer gra jako transport, a Denon stoi bezczynnie🙂

2 godziny temu, muda44 napisał:

Miałem wiele kolumn do około 55kzł a dopiero bas z Arii 948 jest dla mnie taki jakiego oczekuję. Siła, zejście, energia, zróżnicowanie itd. Do stereo bo w kinie te Arie wspomagam dwoma subami REL HT-1205 i to dopiero robi robotę.

Pokój 25m, 3m wysoki i połączony z innymi pomieszczeniami bez drzwi, szerokie przejścia.

Arie 948 grały mi w 18m. To kwestia ustawienia i akustyki ale monitor nie da tej skali, swobody, wypełnienia nawet przy cichym słuchaniu co dobra podłogówka. Dlatego ja zawsze zalecam spróbować jak największych kolumn w swoim pokoju i ewentualnie schodzić na mniejsze. Uważam że źle zacząłeś składać sprzęt ( sam tak wiele razy robiłem ) a później piszesz że CD po mojej modyfikacji chociaż ma bdb rozdzielczość rozjechał Denon który ma podbity bas bo ma podbity bas 😉

A modyfikacje kolumn... Mi chodziło o oszczędności bo tam  jest w środku bieda. Od byle jakich gniazd, okablowanie, elementy zwrotnic czy wygłuszenie. Świadoma wymiana tych elementów daje znaczną i znaczącą poprawę brzmienia.

ta odwrócona kopułka focala ponoć robi sporo, podobne rozwiązanie stosuje Wilson Audio, a oni raczej na ceny części i końcowe gotowego produktu mają lekko wywalone... Zdecydowanie podłogówki do 18m2 trzeba wypróbować, wytłumienie kolumny, to chyba najważniejsze, poza użytymi przetwornikami i konstrukcją obudowy składowe dobrego grania, pukanie w sklepie w obudowe ma głęboki sens, w przeciwieństwie do kopania opon w komisie samochodowym 🙂 Jeśli obudowa zachowuje się jak instrument i rezonuje, a większość tanich tak ma, to nie są warte uwagi, ścianki mają być głuche jak grób, dlatego cenię Audio Physic, który miał fioła ws tłumienia kolumn, tutaj grają tylko przetworniki i port BR, szkoda że te Arie są tak tandetnie wykonane, to właśnie jest różnica klas sprzętu z rynku wtórnego i współczesnych, za ich cenę można dostać zapewne kolumny używane, które kosztowały 20 lat temu 50 000zł, co stanowi dzisiejsze ok 150 000zł, tam jest super wytłumienie, okablowanie, porty, stolarka i przetworniki, dziś takie rzeczy zaczynają się do 100 000zł za importowane nowe paczki, efekt inflacyjny i globalizacyjny w jednym 😞

51 minut temu, Satori napisał:

Wiem, że masz rację zawsze byłem za podłogowymi te Dynki tak nagle wyskoczyły ale ładnie się zgrywają. Myślę nad zmianą właśnie na podłogowe tylko co? Myślałem nad Emit 50 ale sam nie wiem jakby to zagrało. No z kolumnami to największy problem nie wszędzie chcą pożyczyć, a jak już to potem problem z pakowaniem i odsyłaniem gdyby jednak nie było jak trzeba.

Kef Q950 wypożycz i u siebie posłuchaj. Najlepiej wygrzane bo tam masz membrany bierne i nowe mają gumę na basie.

Bardzo ciekawe kolumny w bardzo dobrej cenie. Świetne 3D, nie są bardzo wrażliwe na ustawienie a do tego bdb rozdzielczość ale bez ostrości. One wydają się wielkie ale to te MB takie wrażenie robią.

51 minut temu, Satori napisał:

Powiem Tobie, że nie tylko chodzi o bas, który jest mocniejszy jakby nie było ale w ogóle lepiej gra. Średnica jest pełniejsza, wysokie tony bardziej szczegółowe, ogólnie sposób prezentacji dźwięku jest ciekawszy. Po prostu bardziej mi się zgrywa jak ten Pionek. Pioneer gra dobrze natomiast Denon lepiej mi podchodzi, lecz jak pisałem ogólnie od cd już odszedłem teraz DAC i Winyle, ale pioneer gra jako transport, a Denon stoi bezczynnie🙂

Pioneer po modyfikacji to punkt wyjściowy a to jak zagra finalnie wiele będzie zależeć od kabli, zwłaszcza zasilającego. Jest bardzo tani ale podchodzić do niego trzeba jak do drogich odtwarzaczy i nie żałować. Na czym stoi tez ma znaczenie, tu już można tanio...

Ja płyty CD odpuściłem, winyle też. Tylko strumieniowiec i płyty w plikach na dysku w niego wpięte.

25 minut temu, baksiu napisał:

ta odwrócona kopułka focala ponoć robi sporo, podobne rozwiązanie stosuje Wilson Audio, a oni raczej na ceny części i końcowe gotowego produktu mają lekko wywalone... Zdecydowanie podłogówki do 18m2 trzeba wypróbować, wytłumienie kolumny, to chyba najważniejsze, poza użytymi przetwornikami i konstrukcją obudowy składowe dobrego grania, pukanie w sklepie w obudowe ma głęboki sens, w przeciwieństwie do kopania opon w komisie samochodowym 🙂 Jeśli obudowa zachowuje się jak instrument i rezonuje, a większość tanich tak ma, to nie są warte uwagi, ścianki mają być głuche jak grób, dlatego cenię Audio Physic, który miał fioła ws tłumienia kolumn, tutaj grają tylko przetworniki i port BR, szkoda że te Arie są tak tandetnie wykonane, to właśnie jest różnica klas sprzętu z rynku wtórnego i współczesnych, za ich cenę można dostać zapewne kolumny używane, które kosztowały 20 lat temu 50 000zł, co stanowi dzisiejsze ok 150 000zł, tam jest super wytłumienie, okablowanie, porty, stolarka i przetworniki, dziś takie rzeczy zaczynają się do 100 000zł za importowane nowe paczki, efekt inflacyjny i globalizacyjny w jednym 😞

Stare Focale dla mnie były zbyt sterylne, suche. Arie mają ciekawe membrany lniane i to słychać. Klarownie, czysto a plastycznie i dynamicznie. Obudowa 948 to znowu ŻART!!!

Trzeba użyć dobrych mat żeby skrzynki usztywnić ale da się. Patrząc na ich cenę za głowę się można złapać ale to znak dzisiejszych czasów. Jak najmniejsze nakłady a jak największe zyski...

Edytowane przez muda44
13 minut temu, muda44 napisał:

Kef Q950 wypożycz i u siebie posłuchaj. Najlepiej wygrzane bo tam masz membrany bierne i nowe mają gumę na basie.

Bardzo ciekawe kolumny w bardzo dobrej cenie. Świetne 3D, nie są bardzo wrażliwe na ustawienie a do tego bdb rozdzielczość ale bez ostrości. One wydają się wielkie ale to te MB takie wrażenie robią.

Pioneer po modyfikacji to punkt wyjściowy a to jak zagra finalnie wiele będzie zależeć od kabli, zwłaszcza zasilającego. Jest bardzo tani ale podchodzić do niego trzeba jak do drogich odtwarzaczy i nie żałować. Na czym stoi tez ma znaczenie, tu już można tanio...

Ja płyty CD odpuściłem, winyle też. Tylko strumieniowiec i płyty w plikach na dysku w niego wpięte.

Stare Focale dla mnie były zbyt sterylne, suche. Arie mają ciekawe membrany lniane i to słychać. Klarownie, czysto a plastycznie i dynamicznie. Obudowa 948 to znowu ŻART!!!

Trzeba użyć dobrych mat żeby skrzynki usztywnić ale da się. Patrząc na ich cenę za głowę się można złapać ale to znak dzisiejszych czasów. Jak najmniejsze nakłady a jak największe zyski...

tu znowu docenię audio physic za ich rozstawione nóżki do poziomowania w cenie kolumn, nie trzeba odwalać maniany, by głośnik stał pewnie, co do wytłumiania we własnym zakresie, to wiedz, że wtedy biorą w łeb wszystkie strojenia portu i kolumny, gdyż zmienia się pojemność obudowy, jej rezonans i może się okazać, że producent zwrotnicą zaczarował, żeby rezonans obudowy wzmacniał obniżenia charakterystyki w danym zakresie, a ty to wyprostujesz i będzie górka na wykresie, nie mówiąc o częstotliwości rezonansowej portu BR, ogólnie bez komory bezdechowej i mądrego technika, to takie zabiegi są obarczone wysokim ryzykiem, choc oczywiście słychać je doskonale, co utwierdza w przekonaniu o ich słuszności, taki błąd poznawczy. Weź na warsztat głupkowacie tanie i udane Tempo 6, tam całość kasy poszła na skrzynki i tłumienie, co zostało poszło na chińskie przetworniki i powstał produkt kultowy, rewelacyjny, oczywiście chińczycy robili pod niemieckie dyktando kopiując vifę, scan-speaka i dodając niemieckie rozwiązania, powstały tanie przetworniki z dobrym klangiem i pozwoliły pozycjonować kolumny w cenie 12 000zł za zestaw, to do dzisiaj klepany model, choć pewnie kosztuje już ze 30kzł, petarda do pokoju 18m2

12 minut temu, baksiu napisał:

tu znowu docenię audio physic za ich rozstawione nóżki do poziomowania w cenie kolumn, nie trzeba odwalać maniany, by głośnik stał pewnie, co do wytłumiania we własnym zakresie, to wiedz, że wtedy biorą w łeb wszystkie strojenia portu i kolumny, gdyż zmienia się pojemność obudowy, jej rezonans i może się okazać, że producent zwrotnicą zaczarował, żeby rezonans obudowy wzmacniał obniżenia charakterystyki w danym zakresie, a ty to wyprostujesz i będzie górka na wykresie, nie mówiąc o częstotliwości rezonansowej portu BR, ogólnie bez komory bezdechowej i mądrego technika, to takie zabiegi są obarczone wysokim ryzykiem, choc oczywiście słychać je doskonale, co utwierdza w przekonaniu o ich słuszności, taki błąd poznawczy. Weź na warsztat głupkowacie tanie i udane Tempo 6, tam całość kasy poszła na skrzynki i tłumienie, co zostało poszło na chińskie przetworniki i powstał produkt kultowy, rewelacyjny, oczywiście chińczycy robili pod niemieckie dyktando kopiując vifę, scan-speaka i dodając niemieckie rozwiązania, powstały tanie przetworniki z dobrym klangiem i pozwoliły pozycjonować kolumny w cenie 12 000zł za zestaw, to do dzisiaj klepany model, choć pewnie kosztuje już ze 30kzł, petarda do pokoju 18m2

Pierwsze kolumny złożyłem w 1989r więc coś tam wiem 😉

Tempo 6 to był dobry produkt chociaż dla mnie nie należą do łatwych do ustawienia i wolę większy potencjał na basie. 

24 minuty temu, muda44 napisał:

Pierwsze kolumny złożyłem w 1989r więc coś tam wiem 😉

Tempo 6 to był dobry produkt chociaż dla mnie nie należą do łatwych do ustawienia i wolę większy potencjał na basie. 

fajnie że tyle lat już gmerasz, więc przestroga jest skierowana do reszty, która by chciała zmodyfikować swoje kolumny na "chłopski rozum", T6 polecam do mniejszych pomieszczeń, gdzie występuje podbicie akustyczne i dokładanie wielkich woferów może tylko to spotęgować, ustawienie jest niebanalne, ale oferta dźwiękowa jest warta uwagi, od T6 audio physic się zaczyna, pomyśl co robią topowe słupki tej marki z podwójonym basem i wszystkimi przetwornikami w topowym wykonaniu! Niejeden na nie zachorował, łącznie ze znanymi w branży recenzentami, już ich nic nie trzyma przy wyborze, wszak zmienił się właściciel, oferta, a nadal produkt jest w cenie, pojawili się lepsi, ale nie tańsi producenci, dla mnie były dobre, choć w dużym pokoju większe konstrukcje okazały lepsze rozciągnięcie na basie, nie było też podbicia wyższego basu, ale wspominam je bdb, zdecydowanie w pomieszczeniach, gdzie da je się sensownie ustawić robią wielką robotę.

Edytowane przez baksiu
1 minutę temu, baksiu napisał:

fajnie że tyle lat już gmerasz, więc przestroga jest skierowana do reszty, która by chciała zmodyfikować swoje kolumny na "chłopski rozum", T6 polecam do mniejszych pomieszczeń, gdzie występuje podbicie akustyczne i dokładanie wielkich woferów może tylko to spotęgować, ustawienie jest banalne, ale oferta dźwiękowa jest warta uwagi, od T6 audio physic się zaczyna, pomyśl co robią topowe słupki tej marki z podwojonym basem i wszystkimi przetwornikami w topowym wykonaniu! Niejeden na nie zachorował, łącznie ze znanymi w branży recenzentami, już ich nic nie trzyma przy wyborze, wszak zmienił się właściciel, oferta, a nadal produkt jest w cenie, pojawili się lepsi, ale nie tańsi producenci, dla mnie były dobre, choć w dużym pokoju większe konstrukcje okazały lepsze rozciągnięcie na basie, nie było też podbicia wyższego basu, ale wspominam je bdb, zdecydowanie w pomieszczeniach, gdzie da je się sensownie ustawić robią wielką robotę.

Różne są pomysły na kolumny, różne ich zalety i wady oraz miłośnicy i przeciwnicy danych rozwiązań a to wszystko należy rozpatrywać pod swoje pomieszczenie wraz z jego akustyką i możliwości ustawienia.

3 godziny temu, baksiu napisał:

T6 polecam do mniejszych pomieszczeń, gdzie występuje podbicie akustyczne i dokładanie wielkich woferów może tylko to spotęgować, ustawienie jest niebanalne, ale oferta dźwiękowa jest warta uwagi

Zaintrygowałeś mnie tymi kolumnami, a jaki w nich jest bas twardy czy miękki twoim zdaniem z rotelem Baksiu?

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, baksiu napisał:

Dajmy na to połowa płyt jest dobrze nagrana, a druga połowa dla ciebie za chudo, połowę "naprawisz", a drugą spieprzysz, to jest jak naprawianie zegarka młotkiem.

DSP 😉 i ustawienie sobie profilu pod daną płytę nie jest skomplikowane i daje sporo frajdy, jeśli korzystamy z komputera jako źródła to potrzebujemy tylko mikrofonu UMIK-1 programu REW do pomiarów/ stworzenia najlepszej opcji pod nasze uszy a na koniec Equalizer APO.

Oczywiście można dokupić DSP mini do którego wczytujemy profile i nawet winyla można puszczać bez górek i dołków w paśmie 🙂 

Dodam jeszcze że jest DSP dla słuchawek i można sprawić że zagrają jak zestaw głośnikowy ale to do użytkownika xajas trzeba się zgłosić.

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

DSP 😉 i ustawienie sobie profilu pod daną płytę nie jest skomplikowane i daje sporo frajdy, jeśli korzystamy z komputera jako źródła to potrzebujemy tylko mikrofonu UMIK-1 programu REW do pomiarów/ stworzenia najlepszej opcji pod nasze uszy a na koniec Equalizer APO.

Gdybym wiedział jak to ugryźć to bym się pobawił😄

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Satori napisał:

Gdybym wiedział jak to ugryźć to bym się pobawił😄

To tylko strasznie wygląda na początku, powiem ci tak że generowane filtry można modyfikować bo idealnie płaska charakterystyka to martwy dźwięk, ja największe górki w paśmie wyrównałem co zlikwidowało całkowicie dudnienia i buczenia, poprawiła się znacznie precyzja i ilość detale instrumentów 😉 

Dźwięk podskoczył moim uchem o półkę wyżej tyle daje DSP 

2 godziny temu, Satori napisał:

Zaintrygowałeś mnie tymi kolumnami, a jaki w nich jest bas twardy czy miękki twoim zdaniem z rotelem Baksiu?

Jest po prostu dobry, nie poluzowany, można mu zarzucić podbicie górnego basu, ale timing i stereofonia to największe zalety tych znikających głośników, wierz mi, że prędzej będziesz się starał w nich przytemperowac bas, niż podbić, grają odwrotnie jak wyglądają, jest koncertowo, a skrzyneczki zmieścisz w corku na miotły! Do odsłuchu musisz odstawić od ścian na ok 1m i bas da ci spokój, inaczej może dudnić.

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

To tylko strasznie wygląda na początku, powiem ci tak że generowane filtry można modyfikować bo idealnie płaska charakterystyka to martwy dźwięk, ja największe górki w paśmie wyrównałem co zlikwidowało całkowicie dudnienia i buczenia, poprawiła się znacznie precyzja i ilość detale instrumentów 😉 

Dźwięk podskoczył moim uchem o półkę wyżej tyle daje DSP 

A to co piszesz to już jest inżynieria dźwięku i nie wiem czy każdy chce gmerać w kompie by ustawić equalizer jak w monitorach w studiu nagraniowym, w dodatku metoda której używasz zmierza też do minimalizacji pogłosu, a w optymalnym pokoju odsłuchowym pogłos jest pożądany, tak jak w sali koncertowej, opisana metoda nadaje się prawie wyłącznie do studia, do domu trzeba ją mocno modyfikować /czyt. nie nadaje się zbytnio/, można się wiele dowiedzieć o modach pomieszczenia, ot wszystko nt.

Gość

(Konto usunięte)

Nic z tych rzeczy ww. Mam piankę akustyczną w pokoju na przedniej i tylnej ścianie a pogłos dalej jest z tym że DSP we współpracy z moimi preferencjami wywaliło wszelkie dudnienia które jak się okazało pochłaniały sporo detali i wprowadzały chaos.

Od perkusji po gitary słychać kolosalną różnicę a wokal to poezja.

Zabawa zajęła mi dosłownie 4h i teraz zbieram szczenę z podłogi a to jeszcze nie koniec bo będę testował inne ustawienia kolumn itd. 😉 

Edytowane przez MarcinStereo
20 minut temu, MarcinStereo napisał:

Nic z tych rzeczy ww. Mam piankę akustyczną w pokoju na przedniej i tylnej ścianie a pogłos dalej jest z tym że DSP we współpracy z moimi preferencjami wywaliło wszelkie dudnienia które jak się okazało pochłaniały sporo detali i wprowadzały chaos.

Od perkusji po gitary słychać kolosalną różnicę a wokal to poezja.

Zabawa zajęła mi dosłownie 4h i teraz zbieram szczenę z podłogi a to jeszcze nie koniec bo będę testował inne ustawienia kolumn itd. 😉 

Brzmi Ok, zniechęca mnie tylko komputer, ja z pokolenia przedinternetowego...

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, baksiu napisał:

Brzmi Ok, zniechęca mnie tylko komputer, ja z pokolenia przedinternetowego...

Komputer musi posłużyć tylko jako baza do pomiarów lub smartfon i każdy to spokojnie ogarnie.

Dla niechcących zabawy z tymi programami są rozwiązania polegające na DIRAC Live gdzie urządzenie podłączone do internetu robi samo robotę a użytkownik z np. pilota dostosowuje sobie dźwięk, ale to jest znacznie droższe rozwiązanie.

Polecam zapoznać się bliżej z tematem bo naprawdę warto i za grosze można znacznie umilić sobie słuchanie muzyki 🤘

1 godzinę temu, Vladko napisał:

jakiś czas już "leży" sobie na allegro https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-michi  chętnych na zakup brak 

może fanów cięższego brzmienia odstrasza bliskość klasztoru na jasnej górze? :), że im w Rotelu radio maria będzie naparzać 24h 😜

a zestawik wygląda ładnie!

Godzinę temu, Satori napisał:

Jak taka cena to co się dziwić, że nie ma chętnych.

bywał większy ruch w interesie, też doświadczam ostatnio dłuższych okresów sprzedaży, mam Thety na OLX, są pojedynczy zainteresowani klienci. W końcu MICHI to najdroższa seria, więc ceny jak za serię 0X nikt się chyba nie spodziewa 🙂

Godzinę temu, Satori napisał:

Jestem ciekaw ile kosztowałby przegląd i wymiana zużytych podzespołów w tym Mchi.

To akurat wiem dokładnie 🙂

A poza tym to coś mało Rotela w klubie Rotela ostatnio.

Wracając więc do Rotela....

20230527_145017.thumb.jpg.3ed29ea019048015d43f7206799f5a07.jpg

według mojego słyszy mi się to dwa światy i tylko w jednym z nich chcę być. 

Myślę, że gdybym przygodę ze wzmacniaczami Rotela zaczął od czegoś innego niż RHB-10 to niestety nie był bym wsrod miłośników. 

Jeszcze go nie skreślam, zobaczymy za jakiś czas po zabiegu... trochę poczeka.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

10 godzin temu, baksiu napisał:

bywał większy ruch w interesie, też doświadczam ostatnio dłuższych okresów sprzedaży, mam Thety na OLX, są pojedynczy zainteresowani klienci.

Wchodzimy w okres letni, a wtedy ruch na rynku audio zwykle przymiera - nawet na forum po majówce ruch mniejszy. Ludzie myślą o wakacjach, a nie o siedzeniu w domu przy muzyce...

Edytowane przez mol01
7 godzin temu, mol01 napisał:

Wchodzimy w okres letni, a wtedy ruch na rynku audio zwykle przymiera - nawet na forum po majówce ruch mniejszy. Ludzie myślą o wakacjach, a nie o siedzeniu w domu przy muzyce...

Wiadomix, czekamy na jesień, choć ja akurat jeżdżę na wakacje cały rok i tak samo słucham muzyki, polecam 😁

1 godzinę temu, baksiu napisał:

choć ja akurat jeżdżę na wakacje cały rok i tak samo słucham muzyki

A ja akurat jeżdżę dużo więcej na rowerze i muzyki słucham obecnie bardzo rzadko. Ogólnie od jakiegoś czasu straciłem zapał do audio i noszę się z myślą sprzedaży sprzętu...

Odnośnie DSP/Dirac Live 

Po włączeniu korekcji Dirac na wzmacniaczu NAD M10 v2 dzięk był bez życia, wycofany w głąb sceny, bardziej cichy, jedyny plus znika jakiekolwiek dudnienie basu, nie moja bajka, NAD wrócił do sklepu 

Diraca można wypróbować przez 14 dni za darmo, wystarczy Mac/PC, mikrofon, kabel USB 

https://www.dirac.com/online-store/dirac-live-room-correction-suite/

Z korekcja przez Maca miałem taki sam dźwięk jak z NADa

DSP w głośnikach aktywnych lepiej się u mnie sprawdziło 

Przy KEF LS50 WII (tu jest DSP) + KEF KC62 integracja była lepsza niż w KEF LS50 Meta + REL T7i

Przy B&W DB4S (tu jest DSP) + B&W 702 S3 mam najlepsza integracje głośników z subem jaka kiedykolwiek udało mi się osiągnąć 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.