Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Satori napisał:

Mnóstwo wpisów czytam: za dużo basu co robić? za ostro na górze co robić? Jakie kabelki, jakie źródła? Mam korekcję gra za ostro gała w lewo, za dużo basu gała w lewo i problem znika. Nie rozumiem problemu audiofili, którzy twierdzą, że korekcja to zbrodnia na audio. Po prostu dla mnie to głupie.

Jężeli lubisz jasny przekaz, mnóstwo szczegółów, syczące kpoułki i dające po uszach sybilanty to Focal może być. Dla mnie to tragedia.

Aaaa hehe a ja lubię takie 😀😀 miałem Klipsch rf 7 III sprzedałem i teraz kurde żałuję .. bo były po 3000 £  koła   Jak kupowałem a teraz te są za 5700£ i lipa 

6 minut temu, Satori napisał:

Maggi jak najbardziej OK. Lepiej kolumny zmienić choć grają świetnie tylko basu za dużo😁

ja bym szukał problemu w ustawieniu głośników, niedostosowaniu pomieszczenia, a dopiero potem w samych kolumnach i elektronice, to są naczynia połączone, a kręcenie gałką to półśrodek, gdybyś choć wiedział, że gałka zmienia tylko pewien wąski zakres skali akustycznej, to byś tego nie proponował, bas ma dużo szerszy zakres, jak i sopran oraz alt, niż ten jeden potencjometr, wydaje ci się, że jak pokręcisz, to ogólny balans się zgadza, prawda, jednak w szczegółach wyjdą górki i dołki niczym w szwajcarskich alpach, my dziwni audiofile, przynajmniej nie ci od "ciepłego, lampowego brzmienia" chcemy płaskiej charakterystyki przetwarzania... też nie wiem co nam odwala, skoro są gałki 🙂

3 minuty temu, baksiu napisał:

lampowego brznienia

Chciałem tylko dodać że lampowe nie znaczę ciepłe, pozbawionego szczegółowych dźwięków. Wszystko zależy od układu i lamp. Jestem 100 pewien, że nie rozpoznał byś mojej lampy po dźwięku i szczegółach, jedynie po scenie i przestrzeni jaką wnosi. 

Przykład masz u @Satori, naprawdę starałem się ciemno i utluc te szczegóły na górze... a jednak wciąż bardzo dużo ich.

Ja buły zrobić nie umiem... no chyba że wstawię jakieś ECC81 ale to zabije też resztę dźwięków. 

A w analogach które mu wstawiłem ciepłej i mniej szczegółów jest tam gdzie sterowanie jest FETem a nie lampą... taka to przewrotność na złość opiniom. 

29 minut temu, Satori napisał:

Nie rozumiem problemu audiofili, którzy twierdzą, że korekcja to zbrodnia na audio. Po prostu dla mnie to głupie.

Ale... korekcję robi się na etapie masteringu, idealnie podczas nagrania 😛

Ja nie twierdzę że to zbrodnia, po prostu w moim zbalansowanym systemie zabija dźwięk. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

24 minuty temu, eMCZe napisał:

Chciałem tylko dodać że lampowe nie znaczę ciepłe, pozbawionego szczegółowych dźwięków. Wszystko zależy od układu i lamp. Jestem 100 pewien, że nie rozpoznał byś mojej lampy po dźwięku i szczegółach, jedynie po scenie i przestrzeni jaką wnosi. 

Ale ja o tym wiem  i bardzo lampowo gra DAC McGyvera, który stosuję do słuchania Heavy i Thrash Metalu. Nigdy z takim dźwiękiem w DAC się nie spotkałem. Twój DAC jak i pre Yaqin już tak nie gra.

37 minut temu, baksiu napisał:

ja bym szukał problemu w ustawieniu głośników, niedostosowaniu pomieszczenia, a dopiero potem w samych kolumnach i elektronice, to są naczynia połączone, a kręcenie gałką to półśrodek, gdybyś choć wiedział, że gałka zmienia tylko pewien wąski zakres skali akustycznej, to byś tego nie proponował, bas ma dużo szerszy zakres, jak i sopran oraz alt, niż ten jeden potencjometr, wydaje ci się, że jak pokręcisz, to ogólny balans się zgadza, prawda, jednak w szczegółach wyjdą górki i dołki niczym w szwajcarskich alpach, my dziwni audiofile, przynajmniej nie ci od "ciepłego, lampowego brzmienia" chcemy płaskiej charakterystyki przetwarzania... też nie wiem co nam odwala, skoro są gałki 🙂

Półśrodek półśrodkiem ale ważne, że da się skorygować ja akurat tego nie stosuję bo basu u mnie w sam raz a czasami nawet mało. Ale przydaje mi się czasami do obniżenia wysokich tonów, które na niektórych płytach tną po uszach. I nie chodzi o to by kręcić basem w lewo czy prawo, wystarczy drobna korekta i jest dobrze i żadne górki czy pagórki nie wyjdą. Jeśli ktoś ma pomieszczenie jakie ma i innym nie dysponuje to wybacz ale ścian burzył nie będzie, choć wiem że Ty byłbyś do tego zdolny.🙃

39 minut temu, eMCZe napisał:

Przykład masz u @Satori, naprawdę starałem się ciemno i utluc te szczegóły na górze... a jednak wciąż bardzo dużo ich.

Na Dynaudio właśnie nie ma ich za dużo, a na niektórych płytach nawet trochę brakuje śmiem twierdzić. Ale jest jak jest.

2 minuty temu, eMCZe napisał:

Ja buły zrobić nie umiem... no chyba że wstawię jakieś ECC81 ale to zabije też resztę dźwięków. 

dlatego dałem w cudzysłów, bo gościłem już u siebie dziwnych gości, którzy słuchali na 1/70 skali głośności jakieś plumkanie i doszukiwali się voodoo w tym szumie, no i ciepła 🙂

3 minuty temu, Satori napisał:

Na Dynaudio właśnie nie ma ich za dużo, a na niektórych płytach nawet trochę brakuje 

Czyli utluklem skutecznie. 

Pierwszy przekaz był taki że jest ich dużo ale nie przeszkadzają. 

A założenie było takie że ma ich nie być. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

17 minut temu, eMCZe napisał:

A założenie było takie że ma ich nie być. 

Nie no bez przesady, chodziło by nie były nadmiernie wyeksponowane, czytaj "sypały wysokimi po uszach".

2 godziny temu, Satori napisał:

Mam korekcję gra za ostro gała w lewo, za dużo basu gała w lewo i problem znika.

Gdyby kręcenie galą było remedium na wszelkie odchyły od neutralności usuwając je jak za sprawą czarodziejskiej różdżki, każdy by kręcił gałą w budżetowym sprzęcie i sprzęt Hi-End w ogóle by nie zaistniał. Niestety prawda jest taka, że owa gała zawsze podbija/tłumi tylko ze szczytem w jednym punkcie charakterystyki wybranym przez producenta (kręceniem zmieniasz jedynie jego wysokość) i tylko niezwykły zbieg okoliczności mógłby spowodować, że ten punkt akurat pokrywa się z tym, w którym kolumny lub akustyka pomieszczenia wnoszą zawirowania (czy subiektywnie odczuwasz niedobór/nadwyżkę). Kręcąc po prostu dodajesz kolejne zawirowania (te pochodzące od wychyłu gały i kolejne generowane przez sam układ korekcji) - ich wypadkowa może się podobać, ale brzmienie w rzeczywistości jest wtedy dużo bardziej dalekie od neutralności niż z gałą w pozycji 0. "Korekcja" kabelkami to jeszcze większy bezsens. Taka jest prawda, ale najlepiej niech każdy robi jak mu się podoba, bo przekonywanie siebie nawzajem do swoich racji niema kompletnie sensu.

Gość

(Konto usunięte)

Obecnie używam korekcji DSP i płaska charakterystyka powoduje że dźwięk traci życie i swój urok, kto nie słyszał idealnie płaskiej charakterystyki ten niech się cieszy 🙂 

Po wyliczeniu przez DSP filtrów korygowałem je i teraz nic nie dudni/buczy a muzyka gra jak ta lala.

15 minut temu, MarcinStereo napisał:

Obecnie używam korekcji DSP i płaska charakterystyka powoduje że dźwięk traci życie i swój urok, kto nie słyszał idealnie płaskiej charakterystyki ten niech się cieszy 🙂 

Po wyliczeniu przez DSP filtrów korygowałem je i teraz nic nie dudni/buczy a muzyka gra jak ta lala.

może tracisz wszystkie efekty odbicia i twój mózg jest zdezorientowany, znudzony? Pokój odsłuchowy ma być lekko wytłumiony, jak zrobisz komorę bezdechową, to otrzymujesz właśnie taki efekt...

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

używam korekcji DSP

NIe dziwię się, podbarwione empetrójki potrafią cieszyć 😛

Ja staram się wywalić wszystko co DIGITAL z mojego systemu i słucham możliwie całkowicie płaskiej charakterystyki w dużej mierze z gramofonu przez w pełni analogowy przedwzmacniacz. 

Godzinę temu, eMCZe napisał:

NIe dziwię się, podbarwione empetrójki potrafią cieszyć 😛

Ja staram się wywalić wszystko co DIGITAL z mojego systemu i słucham możliwie całkowicie płaskiej charakterystyki w dużej mierze z gramofonu przez w pełni analogowy przedwzmacniacz. 

ja idę inną drogą, cyfra dobrze zrobiona daje niesamowity, nieosiągalny dla analogu odstęp sygnału od szumu, plus zdecydowanie lepszą dynamikę, to co na gramiaku jest uderzeniem, to na CD jest p...ciem po membranach, po czym następuje grobowa cisza. No i ma dużo niej zniekształceń... które choć dla niektórych są miłe dla ucha, to jednak stanowią odstępstwo od oryginału...

2 godziny temu, mol01 napisał:

ale najlepiej niech każdy robi jak mu się podoba, bo przekonywanie siebie nawzajem do swoich racji niema kompletnie sensu.

I to jest to.

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Nie widzę powodu, dla którego nie miałbym sobie uprzyjemnić słuchania muzy bo jakiś gość spierdolił mastering podczas nagrywania.

Godzinę temu, Satori napisał:

I to jest to.

Nie widzę powodu, dla którego nie miałbym sobie uprzyjemnić słuchania muzy bo jakiś gość spierdolił mastering podczas nagrywania.

Demonizujesz, jest z reguły wybór rozmaitych wydań danego albumu i choć jeden brzmi przyzwoicie. Tak jak mówiliśmy kręcąc gałą możesz jedynie dokończyć dzieło zaczęte przez nieudolnego gościa w studiu, taka prawda. Jakiś % nagrań nie nadaje się w ogóle do słuchania i nic z tym nie zrobisz, ale to są pojedyncze przypadki

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, Knaplukasz napisał:

Aaaa hehe a ja lubię takie 😀😀 miałem Klipsch rf 7 III sprzedałem i teraz kurde żałuję .. bo były po 3000 £  koła   Jak kupowałem a teraz te są za 5700£ i lipa 

Tu masz dwójki za 1500£ z hakiem. Może wyśle Anglii

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, baksiu napisał:

to na CD jest p...ciem po membranach, po czym następuje grobowa cisza.

To bardziej zasługa dobrego setu wyposażonego w Audio Physic. Nie każde kolumny tak mogą.

2 minuty temu, Knaplukasz napisał:

1500 to ok cena a gdzie masz info 😀

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=307391715

5 minut temu, Riczi75 napisał:

To bardziej zasługa dobrego setu wyposażonego w Audio Physic. Nie każde kolumny tak mogą.

Dzięki .. myślisz że to bezpieczne i dojdą w 100% ? Nie znam tej strony  nie ma tam oszustów ? .. ale cena ok 

7 minut temu, Riczi75 napisał:

Kurna jaki to język 😀😱

16 minut temu, baksiu napisał:

Demonizujesz, jest z reguły wybór rozmaitych wydań danego albumu i choć jeden brzmi przyzwoicie. Tak jak mówiliśmy kręcąc gałą możesz jedynie dokończyć dzieło zaczęte przez nieudolnego gościa w studiu, taka prawda. Jakiś % nagrań nie nadaje się w ogóle do słuchania i nic z tym nie zrobisz, ale to są pojedyncze przypadki

Baksiu słuchaj płyt bez korekcji tak jak artysta sobie tego życzył i bądź szczęśliwy. Mi pasuje moje granie, gdybym miał słuchać wzmacniacza na totalnym wyzerowaniu to w ogóle wolałbym nie słuchać i nie przepowiesz mi swoich teorii, nie męcz się.

4 minuty temu, Knaplukasz napisał:

Kurna jaki to język 😀😱

Norweski

Gość

(Konto usunięte)

13 minut temu, Knaplukasz napisał:

Dzięki .. myślisz że to bezpieczne i dojdą w 100% ? Nie znam tej strony  nie ma tam oszustów ? .. ale cena ok 

Ma 116 ocen ze średnią 9,9 więc powinno być ok. Nie wiem jednak, czy to rodowity Norweg czy nie, dopiero po wysłaniu mu wiadomosci pokazał by mi sie cały jego profil. Oszustwa tutaj to rzadkość, ale ja osobiście gościa nie znam więc za niego głowy nie podłożę. 

Edytowane przez Riczi75
10 minut temu, Riczi75 napisał:

Ma 116 ocen ze średnią 9,9 więc powinno być ok. Nie wiem jednak, czy to rodowity Norweg czy nie, dopiero po wysłaniu mu wiadomosci pokazał by mi sie cały jego profil. Oszustwa tutaj to rzadkość, ale je osobiście gościa nie znam więc za niego głowy nie podłożę. 

Założyłem konto na e mail werifikacja i błąd  jakiś kurna i dupa .. 

27 minut temu, Riczi75 napisał:

Jak by ktoś miał w  pl takie rf 7 II  to bym w PL kupił z wysyłką do UK 

2 godziny temu, Riczi75 napisał:

Tylko na tych samych głośnikach winyl tak dobrze sobie nie radzi. Odpuściłem analog po pierwszych zachwytach, po prostu początkowo w porównaniach używałem zwykłych odtwarzaczy, od kiedy wkroczyły daci thety i prawdziwe napędy CD żarty się skończyły, oczywiście wymiana reszty toru też pozwoliła tę różnicę usłyszeć! Gdyby jeszcze można było częściej sobie posłuchać... a tu wakacje i wszystkie dzieci w domu przez 2,5 miesiąca...

Gość

(Konto usunięte)

Ja nie mam, czasy mnóstwo ale dopadło mnie coś czego nawet nie umiem opisać a objawia się to prawie zerowym zainteresowaniem słuchania muzyki. Z miesiąc już. Nie wiem co to będzie.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, baksiu napisał:

Tylko na tych samych głośnikach winyl tak dobrze sobie nie radzi. Odpuściłem analog po pierwszych zachwytach, po prostu początkowo w porównaniach używałem zwykłych odtwarzaczy, od kiedy wkroczyły daci thety i prawdziwe napędy CD żarty się skończyły, oczywiście wymiana reszty toru też pozwoliła tę różnicę usłyszeć! Gdyby jeszcze można było częściej sobie posłuchać... a tu wakacje i wszystkie dzieci w domu przez 2,5 miesiąca...

Rozumię, pewnie gdybyś zmienił "patefon" na jakiś topowy z wkładką za grube $$$$ też byłaby znaczna poprawa. Tak czy inaczej "patefon" czy cedek to dwa różne źródła o innym charakterze grania. 

Tak żeby nie było offtopu, Rotel wymiata.

30 minut temu, baksiu napisał:

Gdyby jeszcze można było częściej sobie posłuchać... a tu wakacje i wszystkie dzieci w domu przez 2,5 miesiąca

Wynajmę Ci pokój w Norwegii na miesiąc😉. Bierz graty grające i uciekaj z domu. 

A tak na serio, ja tęsknie za tym domowym gwarem.

20 minut temu, sidru napisał:

Ja nie mam, czasy mnóstwo ale dopadło mnie coś czego nawet nie umiem opisać a objawia się to prawie zerowym zainteresowaniem słuchania muzyki. Z miesiąc już. Nie wiem co to będzie.

Sezonowe hobby. Koło jesieni znów przyjdzie ochota na "November Rain"

Edytowane przez Riczi75
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, eMCZe napisał:

słucham możliwie całkowicie płaskiej charakterystyki

A robiłeś pomiary że piszesz o płaskiej charakterystyce?

Przypuszczam że nie a jeśli tak to wstaw jak to u ciebie wygląda.

4 godziny temu, Satori napisał:

I to jest to.

Dzięki DSP możesz sobie pod każdą płytę ustawić system 😉 

Po korekcji u mnie perkusja dostała sporo detali jak i gitary a cały przekaz wyklarował się i jest mniej hałaśliwy, same plusy ale to takie nieaudiofilskie.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Knaplukasz napisał:

Założyłem konto na e mail werifikacja i błąd  jakiś kurna i dupa .. 

Jak by ktoś miał w  pl takie rf 7 II  to bym w PL kupił z wysyłką do UK 

W Polsce cena była by pewnie inna. W Norwegii czasem można kupić coś fajnego za bezcen. Niestety coraz rzadziej.

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, baksiu napisał:

może tracisz wszystkie efekty odbicia i twój mózg jest zdezorientowany, znudzony? Pokój odsłuchowy ma być lekko wytłumiony, jak zrobisz komorę bezdechową, to otrzymujesz właśnie taki efekt...

Mam wytłumienie przedniej i tylnej ściany i odbicia dalej są, DSP nie wycina odbić tylko Koryguje górki/dołki i opóźnienia a wszystko można korygować dodatkowo pod swoje uch.

Po tych zabiegach otrzymałem ucywilizowany przekaz z jeszcze większą ilością detali.

6 godzin temu, eMCZe napisał:

podbarwione empetrójki potrafią cieszyć

Zciszanie/zgłośnienie sygnału w danym zakresie pasma nie jest podbarwianiem, jeżeli DSP potrafi wyciągnąć z nagrania więcej szczegółów to na chłopski rozum jest lepiej prawda? 

39 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zciszanie/zgłośnienie sygnału w danym zakresie pasma nie jest podbarwianiem, jeżeli DSP potrafi wyciągnąć z nagrania więcej szczegółów to na chłopski rozum jest lepiej prawda? 

Pewnie że lepiej, tylko niektórzy nie chcą tego przyjąć, bo porostu nie i... Już.

2 godziny temu, Satori napisał:

Pewnie że lepiej, tylko niektórzy nie chcą tego przyjąć, bo porostu nie i... Już.

Tylko, że korekcja DSP to zupełnie co innego niż gałki treble/bass i akurat za pomocą DSP można bardzo precyzyjnie "prostować" charakterystykę bez dodawania kolejnych zniekształceń samego układu korekcji. Już dobry, kilkunastopasmowy korektor graficzny da dużo lepszy efekt od dwóch gałek regulujących skraje pasma "na ślepo", ale niektórzy uważają, że korektory są "be", a gałami kręcą grube decybele korekcji - to jest dla mnie totalnie niepojęte. 

Edytowane przez mol01

Panowie a jak podłączamy korektor? Rozumiem, że z CD czy tam z DAC podłączamy kablami do Line In w korektorze i potem z korektora Line Out podłączamy pod np AUX czy tam Tuner we wzmacniaczu ?

5 godzin temu, mol01 napisał:

Już dobry, kilkunastopasmowy korektor graficzny da dużo lepszy efekt od dwóch gałek regulujących skraje pasma "na ślepo"

Mol kiedyś o tym myślałem i chyba sobie coś kupię eksperymentalnie, znasz coś ciekawego?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.