Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

>>Croowab

Jeśli masz możliwość, to przetestuj u siebie te kolumienki:

http://www.ebay.pl/itm/300889243899

http://www.ebay.pl/itm/121093493593

Ktoś wie, co za średniotonowce siedzą w poniższych kolumienkach?

http://www.ebay.pl/itm/290898478030

A jak ktoś się "podniecił", gdy pisałem że wzmaki Rotela mają stosunkowo duży współczynnik tłumienia na tle konkurencji (z reguły w mieszczący się przedziale 100/najniższe integry-1000/najwyższe końcówki mocy w porównaniu do "standardowych" 20-100) to polecam zapoznać się z klockami AVI :]

http://www.ebay.pl/itm/261199484087

Audiofilskie kolumny dla miłośników "wypasionych subów samochodowych" :D

http://www.avihifi.co.uk/brio.html

:P

Edytowane przez mol01

Witam

Mam pytanie do bardziej Wtajemniczonych a mianowicie posiadam Rotela RA12 zestawionego z MonitorAudio BX5-o ile dzwiej Jest ok to dynamiki w tym tyle co w 70-letniej babci... I przy odsluchu ciezkich gitarowych koncertow brakuje wigoru...

Czy to wina glosnikow czy te nowe wzmaki tak maja???

Czy ktos probowal zestawiac Rotela z Heco??

Z gory dziekuje i POZDRAWIAM

Literowka-bledy z zozpedu... Chodzi o to ze dzwiek jest ok ale brakuje tego lupniecia koncertowego.

Wczesniej mialem Marantza sr5005 podpietego w bi-ampingu z Paradigm Monitor i bas byl o wiele zywszy tyle ze gitary brzmialy slabo.

@rydziu81 jeżeli temu Rotelowi przy tych zestawach głośnikowych brakuje wigoru to obawiam się, że coś jest nie tak i jeśli polaryzacja nie jest skopana ( spróbuj podłączyć odwrotnie) to któryś z elementów może być walnięty. Fakt, RA-12 nie gra tak ciepło i z taką kulturą jak na przykład podobny cenowo RA-1520, ale aż takiej różnicy nie ma.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzieki za odpowiedz- mam w poblizu salon gdzie posiadaja RA12 to podjade porownac brzmienie tego wzmaka-moze faktycznie wyjdzie roznica...

Zobaczymy co wyjdzie-dziekuje i POZDRAWIAM

• 2 tygodnie później...

Witam

Nie mam gdzie odsluchac wiec zapytam wprost czy Ktorys z szanownych Kolegow sluchal moze Rotela z Klipsch f10??? Slucham ostrej muzy i zalezy mi na dobrze slyszalnej gitarze podpartej solidnym basem.

Zastanawiam sie rowniez nad Paradigm Monitor 7v7 ale boje sie dudnienia przez male pomieszczenie i tylny basreflex...

A Klipsche obecnie spadly z ceny i jest okazja nabyc w dobrej kwocie.

Z gory dziekuje za pomoc

Witam

Szukam kabli głośnikowych do mojego rcd971 + ra980bx i szykuje się do dynaudio 50/52 :)

Jak na razie patrze za kabelkami, oczywiście niedrogimi 2x3m ?? Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!

Nie napisałem że szukam muzykalnych kabelków, ale nie zmulających całości :) w dobrej cenie oczywiście :)

Jeśli chcesz niezamulające kable to o takie pytaj w hi-fi. Tam Ci jeszcze powiedzą jaki bezpiecznik i kabel zasilający bo inaczej nie zagra.

Kup na metry 2x2,5 i będzie dobrze. Ew poszukaj taki żeby był ladny o takim przekroju.

Dynki to albo 50 albo 52se, ale te drugie są sporo droższe.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

• Moderatorzy

Witam

Szukam kabli głośnikowych do mojego rcd971 + ra980bx i szykuje się do dynaudio 50/52 :)

Jak na razie patrze za kabelkami, oczywiście niedrogimi 2x3m ?? Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!

Nie napisałem że szukam muzykalnych kabelków, ale nie zmulających całości :) w dobrej cenie oczywiście :)

Jantzen Polink

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ta integra ma 190wat przy 4omach i 80peak current.

Nie wydaje mi isę,żeby do tych dynek była za mała.

Co do dzwięku to rzecz gustu.

Mam te dynki. podłaczone były pod ra980bx, ser z serri 990 i set z serii michi.

Fakt, że milej zagrało to z 990 czy michi, ale 980 napędza je wystarczająco dobrze.

190W ma na granicy przesteru, papierowo jest ładnie, ale tego nie słychać. Podłączenie Krella sprawia wrażenie jakby ktoś ściągnął z dźwięku kotarę. Onkyo Integra, którą posiadam, gra dużo dynamiczniej z 52SE, mimo że rozbierając dźwięk na czynniki pierwsze 980BX praktycznie w każdym aspekcie gra lepiej od Onkyo, niestety jak dla mnie bez życia i płasko. Taki paradoks, ale to są wredne do napędzenia kolumny.

Witam

Mam pytanie do bardziej Wtajemniczonych a mianowicie posiadam Rotela RA12 zestawionego z MonitorAudio BX5-o ile dzwiej Jest ok to dynamiki w tym tyle co w 70-letniej babci... I przy odsluchu ciezkich gitarowych koncertow brakuje wigoru...

Czy to wina glosnikow czy te nowe wzmaki tak maja???

Czy ktos probowal zestawiac Rotela z Heco??

Z gory dziekuje i POZDRAWIAM

Mam ten sam zestaw i dynamika jest b.dobra. Fakt wszystko zagrało znacznie lepiej po spięciu w biwire audioquestem flx 14/4. Myślę że BX5 to bardzo dobry wybór do niezbyt dużego pomieszczenia i tu nic bym nie kombinował. Być może żródło niezbyt dobrze zgrywa się z Rotelem, albo inerkonekty. W moim przypadku nic co zostało dotychczas wpięte do tego wzmaka bezpośrednio po czinczach (kombinowałem z 3-ma cd) nie zagrało tak dobrze jak po coaxie kablem qed.

190W ma na granicy przesteru, papierowo jest ładnie, ale tego nie słychać. Podłączenie Krella sprawia wrażenie jakby ktoś ściągnął z dźwięku kotarę. Onkyo Integra, którą posiadam, gra dużo dynamiczniej z 52SE, mimo że rozbierając dźwięk na czynniki pierwsze 980BX praktycznie w każdym aspekcie gra lepiej od Onkyo, niestety jak dla mnie bez życia i płasko. Taki paradoks, ale to są wredne do napędzenia kolumny.

oczywiście 190wat to jest max, ale wystarczy.

Podłączenie rotela rhb-10 sprawiło, że dynki nabrały na nowo życia, ale co ma porównanie wzmaka za tysiac do wmazka za kilka tysięcy.

Są tez gusta. Mi rotel pasuje idealnie z dynaudio, a koledze lepiej zagrał z nadem. A dla mnie to "buła".

pojawił się problem w moim RCD 1520, a sprawa wygląda następująco:

gdy uruchamiam kompakt pojawia się napis Welcome Rotel CD i dalej nic się nie dzieje, wcześniej po tym napisie zaczął pracować napęd i sprawdzać czy jest płyta włożona, jeśli nie było to po chwili napisał no cd, dodam, że nie można włożyć teraz płyty gdyż jest jakby blokada, a na pewno żadnej płyty nie ma w napędzie i nie działają żadne przyciski na cedeku czy też na pilocie, czy miał ktoś taki problem?

dziwne ale odtwarzacz sam się naprawił, kilka tygodni później gdy włączyłem go już od tej pory działa normalnie

Witam.

Zgłaszam kandydaturę członka klubu.

Posiadam Rotela ra-12. Jak na razie irytuje mnie przeglądanie utworów mp3 oraz brak reakcji na zmianę regulacji natężenia basów i sopranów. Być może jeszcze sprzętu nie rozgryzłem lub trafił mi się trefny model.

Witam.

Chciałbym zapytać szanownych "Rotelowców"... Czy model RA 1060 będzie dobrym wzmacniaczem na początek? Jeśli chodzi o preferencje muzyczne to słucham ambitniejszej elektroniki (psytrance dark & forest, psychill itp), nie gardzę też rockiem, metalem i dobrą muzyką filmową. Źródłem dźwięku będzie PC + jakiś przetwornik C/A (na razie jest ESI Prodigy 7.1 HI-FI) Proszę o poradę gdyż widzę że na portalu aukcyjnym "wisi" właśnie taki i aż mnie korci by nacisnąć kup teraz ;)

pozdrawiam

Szkoda czasu na 1060. Dużo taniej kupisz 980 (a i pewnie 985 też się uda). Oba są znacznie lepsze od 1060.

Dokładnie!!

To samo chciałem napisać, bo akurat jest na allegro RA-980 http://allegro.pl/rotel-ra980bx-ra-980-bx-i3205024718.html

>>>Croowab

Wystawiłeś ciekawe propozycje na allegro, są godne polecenia w tym klubie, mam nadzieje, że nie będziesz miał mi tego za złe.

http://allegro.pl/rotel-ra980bx-ra-980-bx-i3205024718.html

http://allegro.pl/rotel-rc990bx-rb990bx-dzielony-set-hi-fi-pre-end-i3205125748.html

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

O jacie - ile klocków Rotela i Dynki nawet są... Rotel-maniak pełną gębą z Ciebie Croowab :P

Jeśli chcesz niezamulające kable to o takie pytaj w hi-fi. Tam Ci jeszcze powiedzą jaki bezpiecznik i kabel zasilający bo inaczej nie zagra.

Kup na metry 2x2,5 i będzie dobrze. Ew poszukaj taki żeby był ladny o takim przekroju.

Dynki to albo 50 albo 52se, ale te drugie są sporo droższe.

A do tego musowo kup od Croowab-a podkładki antywibracyjne zdjęte z Miśków, bo inaczej nie zagra :D

No taki maniak rotela troche.. Zona krzyczy ze bardziej kocham te rotele niż ją;)

A w pracy też sie trochę nabijają;)

Tez rotel ra980 z dynkami gra lepiej niż nad c370.

Szczerze, nie sprzedawał bym tego, ale ciepło się robi i od dawna marzy mi sie motor. Niedawno pojeździłem honda x4. No i trzeba zbierać fundusze;)

Właśnie, czemu ja te podkładki zdjąłem? Teraz gra jakoś bez przestrzeni;)

No taki maniak rotela troche..

No i proszę, RA-980 już sprzedana, czyżby reklama pomogła?;-)

Pozdr.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie wiem czy pomogła, ale fakt, że niektóre klocki schodzą od ręki.

Szkoda mi tego zestawu 990. To naprawdę fajny zestaw.

Ale niestety nie można mieć wszystkiego.

Marzy mi sie ten stolik od audiophilar, ale to musi poczekać. Żona jeszcze te xaviany trawi...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.