Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby nie te xaviany..

ale zestaw ładny, rhb, rha, rhcd, rht, i ponoć tylko rht ma kilka rysek na górnej pokrywie.

Szkoda, że koles nie chce rhcd sprzedać.

Orientuje się co to za kolumny cr boheme IV ?

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Orientuje się co to za kolumny cr boheme IV ?

Nie zna tych paczek .

A jak tam sie spisują Xaviany?

>>>ale zestaw ładny, rhb, rha, rhcd, rht, i ponoć tylko rht ma kilka rysek na górnej pokrywie.

Szkoda, że koles nie chce rhcd sprzedać.

Ile chce za całość ?

Wklej link, do tego zestawu.

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

Wystawił to za 2tys, ale jak posalem z nim to mówił o 2,5tyś.

http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/stereo-sets/m672329301-rotel-michi.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Xaviany spisują się znakomicie.

Bałem się, że siersciuchowi też przypadną do gustu (pazurów), ale ich nie tyka. Chyba bym utłukł.

Był przed chwilą u mnie koleś i się nie mógł nadziwić, że z takich małych przetworników jest tyle basu.

Czasem chyba az za duzo.

Pięknie grają.

Podpinałem ra980bx pod nie, i tu brakowalo troche mocy żeby je rozruszać.

Rhb ma zdecydowanie lepszego kopa.

Koleś ma jeszcze kef 107. Paskudne. Ale ponoć grają pięknie.

Daleko mam do niego. Pojechał bym posłuchać.

Wystawił to za 2tys, ale jak posalem z nim to mówił o 2,5tyś.

http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/stereo-sets/m672329301-rotel-michi.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Xaviany spisują się znakomicie.

Bałem się, że siersciuchowi też przypadną do gustu (pazurów), ale ich nie tyka. Chyba bym utłukł.

Był przed chwilą u mnie koleś i się nie mógł nadziwić, że z takich małych przetworników jest tyle basu.

Czasem chyba az za duzo.

Pięknie grają.

Podpinałem ra980bx pod nie, i tu brakowalo troche mocy żeby je rozruszać.

Rhb ma zdecydowanie lepszego kopa.

Koleś ma jeszcze kef 107. Paskudne. Ale ponoć grają pięknie.

Daleko mam do niego. Pojechał bym posłuchać.

Fajnie jest przeczytać że to jest brzydkie itd.. Kef 107 lub 107.2 to wybitne kolumny sam posiadam parę której raczej nie sprzedam. to też jakiś przełom w inżynierii Hi fi. Poczytaj trochę fora brytyjskie ,amerykańskie i jap. rzadko tam znaleźć jakąś złą opinię. Jednak trzeba pamiętać o zużywających się zawieszeniach. fenomenalne są również mniejsze 105.2 lecz tylko te z jednym głośnikiem niskotonowym. To kompromis w cenie do 4000zł chyba czołówka, raczej na pewno.

A co ja wyzej napisalem? Trzeba czytać ze zrozumieniem.

Paskudne ale ponoć ładnie grają. Ponoć, bo czytałem opinie ale nie słyszałem.

A paskudne są, rzecz gustu.

Edytowane przez Croowab

Ładny zestawik!! jeśli będę miał kiedykolwiek możliwość posłuchania "michi", to na pewno nie przejdę koło niego obojętnie .

Pozdr.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• 2 tygodnie później...

Witam miłośników Rotela. Jestem posiadaczem budżetówki RA-02 + RCD-02 i prosiłbym o jakąś radę w doborze kolumn do tego sprzętu. Pokój odsłuchowy ok 14m2 więc raczej kolumny podstawkowe. Muzyka można powiedzieć różna ale zależało by mi raczej na muzykalnym ciepłym brzmieniu aby kiepsko nagrane płyty aż tak bardzo nie kuły w uszy. Myślałem nad polecanymi tu Dynaudio DM 2/7. Moje obawy są takie czy ten niezbyt mocny Rotel 40W da sobie z nimi radę choć podobno jak na Dynaudio seria DM jest pod tym względem bardziej łaskawa dla słabszych wzmacniaczy. Co ewentualnie można wziąć jeszcze pod uwagę jeśli chodzi o kolumny. Maksymalny pułap to 3tys zł może być oczywiście sprzęt używany. Poprzednio słuchałem na Monitor Audio BX2 i jeśli w spokojnej muzie było bardzo dobrze to przy ostrzejszej muzie typu rock/metal brakowało tego kopa i mięcha :) Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Myślałem nad polecanymi tu Dynaudio DM 2/7. Moje obawy są takie czy ten niezbyt mocny Rotel 40W da sobie z nimi radę choć podobno jak na Dynaudio seria DM jest pod tym względem bardziej łaskawa dla słabszych wzmacniaczy.

Był u mnie kiedyś kolega z forum ze swoim Rotelem 05SE, to też 40W i dało radę.

Edytowane przez krzysiek

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Potwierdzam słowa Krzyśka, miałem wątpliwości tak jak Ty , do chwili ,aż je podpiołem właśnie pod 05se, choć niektórzy mówią że podłączając lepszy wzmacniacz do 2/7 za każdym razem było lepiej

jak dla mnie to zestawienie daje bardzo poprawny dźwięk, przy twoim metrażu i odpowiednim ustawieniu będzie OK

POZDR.

Edytowane przez art72

>> Croowab

Jeśli za 2000€ sprzedałby razem z kolumnami, to byłbym baardzo zainteresowany, tylko to będzie "lekko" ze 300kg - jak to dostarczyć do Polski??? Robił byś mi za tłumacza?

Witam serdecznie

Na wstępie chciałem poinformować iż jestem laikiem w tematach audiofilskich,posiadałem kiedyś Pioneera vsx 409 CD pionera pds 507 oraz 707 kolumny sonata 200 aktualnie jest Denon 1907 pioneer dv 600 i zastaw kina 5.1 Mordaunt Short to tak krótko o mojej wiedzy,rozeznaniu w stereo.

Poszukuje czegoś znacznie ciekawszego niedługo będę posiadaczem Mordaunt Short Aviano 2 i szukam wzmacniacza. Myślałem o Rotelu 840bx 3 lub innych z tej rodziny w cenie okolo 500zł. Równierz w okręgu moich zainteresowań jest Pioneer sa 608 może ktoś miał kiedyś możliwość odsłuchu tych dwóch podanych modeli za wszelkie informacje serdecznie dziękuje.

Pozdrawiam

>> Croowab

Jeśli za 2000€ sprzedałby razem z kolumnami, to byłbym baardzo zainteresowany, tylko to będzie "lekko" ze 300kg - jak to dostarczyć do Polski??? Robił byś mi za tłumacza?

Rozmawiałem z typem.

Upiera się na 2500€ z kolumnami. Za tłumacza robić mogę to nie problem, ale nic więcej, bo za duże ryzyko.

Poza tym przy takim sprzęcie to tylko odbiór osobisty ze wstepnym odsłuchem i sprawdzenie, sprzętu pod wzgledem techńicznym.

Gdybym wcześniej nie kupił tego miśka to bardzo prawdopodobńie sam bym go zakupił, ale .. Kryzys.

Moje obawy są takie czy ten niezbyt mocny Rotel 40W da sobie z nimi radę choć podobno jak na Dynaudio seria DM jest pod tym względem bardziej łaskawa dla słabszych wzmacniaczy.

DM w przeciwieństwie do serii Audience na pierwszy rzut ucha sprawiać będą że są głośniejsze, dokładniejsze, ale po dłuższym słuchaniu okaże się, że to Audience ( np 42, 50 52 ) będą zdecydowanie milsze dla ucha.

I spokojnie ten 02 da radę, pod warunkiem, że nie posłucha się ich w konfiguracji z czyś mocniejszym z Rotela.

Wtedy zacznie się pogoń i niespokojne sny ........

RA-980BX nie radzi sobie z 52SE, miałem taki zestaw i Rotel nie dawał rady.

Skoro nie radził sobie to znaczy, że miałeś okazję posłuchać tych Dynaudio z czymś mocniejszym. To jest błędne koło. Inaczej nie można stwierdzić, że sobie "coś nie radzi czy nie radzi".

To połączenie jak dla mnie daje duży, mocny i dynamiczny dźwięk. I wcale nie jest nachalny. Wystarczy posłuchać tych Dynek z Denonem, CA czy Onkyo aby stwierdzić, że do dynamiki Rotela im jest trochę daleko.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przy tym Onkyo faktycznie może się wydawać, że Rotel gra płasko, jednakże jest coś za coś. Onkyo to dynamika, fakt, poza tym wycofana średnica no i niestety bardzo wyeksponowana, męcząca góra. To podobna szkoła grania jak niektóre wzmacniacze Denona, np. PMA-1500AE. Pierwsze wrażenie fenomenalne, dynamika, masowanie klaty, ale potem zaczyna coraz bardziej i bardzie męczyć; wysokie w dodatku wręcz mordują.

Tak więc do sklepu Onkyo czy Denon nadają się bardzo, ale do dłuższego słuchania już dużo mniej.

I w tym jest przewaga Rotela, gra naturalnie, nie męcząco, ale z dużą dawką dynamiki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak ktoś będzie chętny na dynki 42 ze swietnymi standami jtl niech daje znac, obecnie używane w 2 zestawie, do 15m2 znakomite, zwłaszcza do rotela( używałem z 980 i 04) tu i tu dobrze.02 to dobry wzmacniacz, są lepsze, choćby 980, który ma lepszy dół, jest mniej metaliczny i więcej mocy ale bez jakiś wielkich przepasci

Gość rydz

(Konto usunięte)

Myślałem o Rotelu 840bx 3 lub innych z tej rodziny w cenie okolo 500zł. Równierz w okręgu moich zainteresowań jest Pioneer sa 608

Posiadałem wyższy model Rotela RA-870 oraz wyższy model Pioneera-SA-708 Blue z poziomym paskowym wyświetlaczem,Pioneer pogrywa sobie z TX-608.

Modele które wymieniłeś nie znam,ale w konfrontacji bezpośredniej Rotel/Pioneer,lepszym jest Pionek.

Edytowane przez rydz

Trochę osłuchałem się z xavianami.

Zasadnicza różnica to wypełnienie przestrzeni muzyką.

Dynauadio grało "głośniej", ale pozornie.

W salonie ok 35mkw Dynaudio grało głośniej ale na piętrze już dźwięk zanikał i z czasem zaczynałem mieć dość, więc wyłączałem sprzęt.

Xavan gra pozornie ciszej, ale za to dwięk jest w całym domu. W salonie jest cicho a i na piętrze można słuchać..

Za to gra to całymi dniami i nikomu nie przeszkadza..

Wiem, klub rotela..

po prostu znalazłem coś co gra idealnie z rotelem.

>Croowab

Ja swoje 52SE sprzedałem chyba z podobnych powodów, tzn. brakowało mi realistycznie oddanych, dużych źródeł pozornych, rozmachu dźwięku, dynamiki bez wyżyłowanego basu i jakiejś iskry Bożej na górze pasma, bo jak dla mnie jednak 52SE były zbyt mocno zaokrąglone na górze.

Może to wydawać się szaleństwem, ale do swojego malutkiego 15m pokoiku wsadziłem... podłogowe Audience 72SE i muszę stwierdzić że jest dokładnie to czego mi brakło z podstawkowych 52SE. Potęga, ciśnienie, wyrazista góra pasma (inne strojenie zwrotnicy niż w 52SE).

Rotel RB-990BX basior trzyma w stalowych kleszczach, bas reflexy w ogóle nie pracują, jest twarda konturowa piącha tak jak lubię. Wcześniej mniejsze 52SE podłączaliśmy z kumplami do jakichś chyba już Hi-Endowych Electrocompanietów, Accuphase, Musicali i na żadnym nie było takiego basu jak z Rotela.

W niemałym szoku jestem bo kolumny kupiłem w ciemno a opinie mają różne i jakoby poniżej 20m nie warto się pchać w podłogowe Dynki bo zaleją miękkim, niekontrolowanym, powłóczystym basem. No ale DF 1000 Rotela zrobił swoje, zero dudnienia, baa nawet przydałoby się trochę ciepełka ;) Ale jak się zmieni budżetowe, jazgoczące CD Denona za 200zł na coś konkretnego to powinno być super, wiadomo, stara zasada, shit in – shit out ;P

I love the sound of crashing guitars

Wiem, klub rotela..po prostu znalazłem coś co gra idealnie z rotelem.

;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Przepraszam że tak długo mnie nie było ale przez bardzo długi okres siedziałem bez żadnych swoich kolumn, wiedziałem czego chce, Dynek Audience 72SE. Prócz jeszcze może Harbethów 7 nic innego mi nie podeszło, no ale Harbethy to w końcu ponoć do dawnej muzyki akustycznej nie do łojenia, Dynki też wydały mi się bardziej uniwersalne. Niestety tak się składa że od chwili gdy zaprzestali produkcji serii Audience to prawdziwe rarytasy na rynku wtórnym, ale całe szczęście cierpliwe czekanie się opłaciło, dla mnie strzał w 10 z Rotelem synergia, króliczek złapany, ubity, delektowanie się jego mięskiem potrwa bardzo długo, może już do końca ;) Jeden znajomy z mojej okolicy zakończył zabawę w audiofilizm na Herbethach 7, ja pewnie zakończę na Audience 72SE ;)

PS. Nie spodziewałem się że z tym Rotelem jakoby zamulone Dynki będą grały jak kolumny Audio Physica, hmm... chyba trzeba poszukać jakiegoś "zmulonego" źródła ;P

Rotel RCD-991AE ? :-)

To byłby z pewnością dobry wybór, ale ja skończyłem się już bawić przestarzałą technologią. Muzyki w bezstratnych formatach mam 10 razy więcej niż płyt więc celuję raczej w jakiegoś DACa. Fajnie by tu zagrał teraz stary amerykański Muse, choć jest lekko spowolniony i niezbyt dynamiczny, miał mocno dogrzane, ciepłe barwy, zbudowany jest w oparciu o ten sam scalak co RCD-991. Choć z drugiej strony technika w szczególności DACków poszła mocno do przodu i teraz można znaleźć coś lepszego, równie gęstego ale bez utraty dynamiki i szybkości. Chciałbym też na czymś odtwarzać gęste pliki, stare DACki przyjmują tylko standardowy sygnał płyty CD 44/16, a ja ostatnio trafiłem bardzo ciekawe vinyl-ripy 96/24 m.in. Depeszów i AC/DC.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.