Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

;)

Zdecydowanie tak!! pod względem mocy.

RA-1520 jak wiesz przetestowałem, pisałem o tym, ale wyjscie pre out NIE!

Praktyka natomiast nauczyła mnie, że duży wpływ na końcówkę ma przedwzmacniacz i to on odgrywa kluczową rolę, można mieć super końcówkę, ale co kiedy po drodze mamy....

chiba reszty nie muszę pisać ;)

Mam nadzieje, że pomogłem?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Można się było domyśleć;( a czemu tak przystajesz przy tym RA-02?

Bo na ten model mogę sobie pozwolić finansowo. No i jako jeden z niewielu ma 2 rzeczy, na których mi zależy: phono i pilota.

Jeżeli ktoś potrzebuje do kompletu miśka, to jest:

http://www.ebay.co.u...=item3f2f7d6985

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

witam . mam pytanko, czy rcd990 i rcd991 bardzo sie roznia od siebie?

;)

ROTEL RCD-990

RCD-990---0.jpg

rotel_990_rear.JPG

rotel_990_internal.JPG

ROTEL RCD-991

6337-rot_RCD-991.jpg

3333-RCD-991b.jpg

rotelRCD991.jpg

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

dziekuje tomaszu, ty i te twoje zdjecia ;), chodzilo mi bardziej o granie, bo widze ze w srodku sa bardzo podobne do siebie, wiem tylko ze na pewno sa rozne lasery i tyle

Za złom uważam tanie wzmacniacze których nie warto wspominać. Co do 15-20 to prawda jest taka że byłem bliski kupna nowego. Odstraszyła mnie cena. Wzmak był ok i pewnie bym przywykł. Scena, rozmieszczenie instrumentów i detale, może nawet i lepiej to wypadało niż w 980. Brzmienie było jednak troszkę chłodne jakby bardziej metaliczne. Brakowało mi tam dołu. W 980 wszystko brzmi troch ciemniej i cieplej nie tracąc przy tym na precyzji. Mam też wrażenie że kolumny na których słucham(b&wcdm7) są lepiej napędzone(może to kwestia większej mocy)To bardzo subiektywne odczucia, zródła też były inne. Niewiele tego słyszałem w życiu ale swój gust mam. Myślę że mając dokładnie te same warunki do odsłuchu i odrzucając kwestie kasy wybrał bym ra980-bx po raz drugi.

Kupiłem w ten weekend dwie pary dość tanich kolumn. które chce porozstawiać po domu żeby mieć sensowną jakość. Szukam do nich tanich wzmacniaczy.

Jedne to B&W dm 610. 70w rms w 4Ohm obudowa zamknięta.

Drugie, grundig audiorama 4000, to dla mnie spora niespodzianka. Kupiłem Ze względu na wygląd-miały trafić do knajpy którą otwierałem. Z knajpą nie poszło mam kolumny które przyjemnie plumkają. Potrzebuje do nich starego wzmaka który mi ich nie spali (25w i 4Ohm)a będzie przy tym wydajny prądowo. Może macie pomysły na jakieś nie drogie starocie. Z góry dziękuje.

Sens powstania 991 wyznaczał koniec produkcji napędu philipsa siedzącego w 990. To tak w skrócie i najogólniej jak się da :) Chociaż podobno były egzemplarze 991 z napędem od filipka, ale kto je tam widział :)

Dlatego ja bym szukał jednak RCD-991(AE), dostępność, niska cena i łatwość wymiany lasera powinny przekonać nawet największych sceptyków.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja wolałbym 990, ale dostępność lasera w tym przypadku jest .. mocno ograniczona.

Do 991 zamiennik to 50pln, albo ok 250 oryginał.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Może mi się coś je..ło. być może faktycznie 350pln.

Do 990 widziałem jakiś czas temu na jebaju za ok 900pln plus wysyłka z de.

Ale źródło niewiadome ;/

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Czy ktoś z posiadaczy Rotela RA-980BX mógłby napisać czy do tego wzmacniacza można podłączyć "gołe" przewody kolumnowe, czy trzeba dorobić wtyczki "banany"?

Czy ktoś z posiadaczy Rotela RA-980BX mógłby napisać czy do tego wzmacniacza można podłączyć "gołe" przewody kolumnowe, czy trzeba dorobić wtyczki "banany"?

Od biedy się da ale przystosowany jest chyba tylko pod wtyki bananowe. Po odkręceniu jest gdzie te kable wetknąć ale to chyba nie dobry pomysł(moje ledwo tam się zmieściły) bo te plastikowe nakrętki się paczą, dostałem, wzmacniacz ze zwichrowanymi. Prawie od razu kupiłem banany.

Dzięki za odpowiedź, możesz jeszcze powiedzieć czy takie wtyki będą ok?

http://allegro.pl/wtyk-glosnikowy-banan-bananowy-prolink-tbc053-i3889111096.html

Póki co sprzęt zakupiony ale jeszcze nie dotarł, a chciałbym zakupić coś wcześniej, żeby po otrzymaniu sprzętu móc go od razu odpalić :)

Kolumny póki co samoróby, więc nie ma co inwestować w jakieś nie wiadomo jakie wtyki. Jak je wymienię na coś konkretnego to pewnie wymienię i przewodu i wtyki.

A może będzie trzeba to zrobić wcześniej niż myślę, bo mam kolumny 6 ohm'owe, czy to nie będzie problem dla RA-980BX?

W 991 siedzi taniutki kss213. Zgadnijcie skąd Audio Klan bierze te lasery? A znalezienie "oryginalnego" kss213 graniczy z cudem. Zresztą kto wie czym się różni "oryginalny" od oryginalnego? Najlepiej kupić paczkę po 40 zł i sprzedawać je np po 150 zł. Wielu poleci na cenę.

Witam

w moim ra-02 przy cichutkim słuchaniu dominuje prawy kanał,czy spotkaliście sie z takim zachowaniem wzmaka,czy musze juz się tym martwić,czy nie zwracać na to uwagi i poprawic to balansem. ten sam efekt jest na słuchawkach

pozdro.

Dzięki za odpowiedź, możesz jeszcze powiedzieć czy takie wtyki będą ok?

http://allegro.pl/wtyk-glosnikowy-banan-bananowy-prolink-tbc053-i3889111096.html

Póki co sprzęt zakupiony ale jeszcze nie dotarł, a chciałbym zakupić coś wcześniej, żeby po otrzymaniu sprzętu móc go od razu odpalić :)

Kolumny póki co samoróby, więc nie ma co inwestować w jakieś nie wiadomo jakie wtyki. Jak je wymienię na coś konkretnego to pewnie wymienię i przewodu i wtyki.

A może będzie trzeba to zrobić wcześniej niż myślę, bo mam kolumny 6 ohm'owe, czy to nie będzie problem dla RA-980BX?

http://www.rotel.com/content/manuals/ra980bx_eng.pdf tu masz instrukcje

Piszą że od 4do8 Ohm.

Gołe kable też podłączysz jak nie są za grube nie kupuj czegoś co masz zaraz wyrzucić.

Jestem ciekaw, można jaśniej!??

jeśli chodzi o pozostałą wypowiedz to niestety ale mam zupełnie inne zdanie.

Tutaj masz oryginał, nie wnioskuje po cenie, ale po wyglądzie

http://www.ebay.de/itm/SONY-Laser-Pick-Up-KSS-213CL-KSS-213-CL-/151218135595?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_CD_Player&hash=item23354da22b

Może komuś się przyda

http://www.google.pl...391092278382996

Czym się różni ten oryginał od takiego za 50 zł? Np od tego

http://allegro.pl/laser-kss-213b-kss213b-kss-213b-oryg-made-in-japan-i3862380398.html

albo tego

http://allegro.pl/laser-kss-213c-kss213c-kss-213c-nowy-fv-i3901822280.html

Jak ktoś już pisał w Twoim wątku, od kiedy Sony przestało produkować te lasery wszystko to loteria. A to, że ktoś dostał niby oryginał z serwisu (opakowany w karton i wytłoczki), to taki sam kupiłem za 50 zł. Nie był pakowany w kopertę jak wyżej sugeruje.

Mój 991 chodzi już kilkanaście lat, gra codziennie po kilka godzin i na razie wszystko ok. Mimo tego kilka lat temu kupiłem cały mechanizm na zapas. Ktoś wtedy pisał, że to oryginał, identyczny jak te, które pakuje Audio Klan na serwisie. Ile w tym prawdy, nie mam pojęcia.

Najważniejsze jest to, żebyś nie wdepnął na minę. Bo jeśli się okaże, że ten za 99 jurków pogra pół roku i padnie (podobnie jak ten za 30 zł), to szlag człowieka trafi na miejscu. Chyba taniej byłoby kupić używany CD gdzie siedzi kss213.

Ehhh już prawie witałem się z klubem Rotela (RA-980BX) a teraz czeka mnie wizyta na policji i pewnie kasa w plecy, tak że dobrze, że nie zamówiłem jeszcze bananów zawsze to z 30zł w kieszeni :)

Ktoś z forumowiczów licytował może wzmacniacz na aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3921129956

i dysponuje jakąś korespondencją ze "sprzedającym"?

Ehhh już prawie witałem się z klubem Rotela (RA-980BX) a teraz czeka mnie wizyta na policji i pewnie kasa w plecy, tak że dobrze, że nie zamówiłem jeszcze bananów zawsze to z 30zł w kieszeni :)

Ktoś z forumowiczów licytował może wzmacniacz na aukcji:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3921129956

i dysponuje jakąś korespondencją ze "sprzedającym"?

Spróbuj wejść na komentarze otrzymane tego inżyniera i poproś kilku sprzedawców o adres - podejrzewam, że trafisz na jakiegoś, który Ci pomoże - złóż niezapowiedzianą wizytę - na pewno chłop się ucieszy.

Zresztą od zakończenia licytacji nie upłynęło nawet dwa dni - nie martw się na zapas - może gość się odezwie.

Wzmacniacz może być już w drodze, gostek nie miał czasu odpisać, albo mu coś wypadło, ma 100% pozytywów, ( wiem, że to nie jest gwarancja), cierpliwości.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Spróbuj wejść na komentarze otrzymane tego inżyniera i poproś kilku sprzedawców o adres

Skoro kupił, to powinien mieć adres. W życiu czasami różnie bywa, czasami kontakt jest po kilku dniach, choć widzę, że konto jest już zawieszone. Pozostaje kontakt z allegro i zgłoszenie, ale od kupna minęły dopiero dwa dni. Nie wiem o co chodzi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kontakt jest, ze sprzedającym udało się skontaktować telefonicznie, ale okazało się... że nic nie sprzedawał, ktoś przejął jego konto na allegro i emailowe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.