Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie ustąpiło cykanie. Widać taka uroda Rotela. Albo porządna listwa bo teraz mam wzmak i transport wpięte prosto w ścianę.

wzmak po pache i do kolegi na testy "cykania"

ja nie mam takiego zjawiska,jedynie to cyka mi przekaźnik gdy wymieniam płyte w CD,lub wyłączę/włączę TV i wtedy zmienia się na wyświtlaczu z 48kz na 96hz.

Ale po analogu nic takiego nie ma miejsca tylko optyk lub coaxial

chodzi ci o cykanie przełączników w trakcie zmiany źródła w RA-12?

takie cykanie mam właśnie opisane wyżej,ten sam dźwięk

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Jednak podejrzewam jakieś skoki napięcia w sieci. I chyba to jest powodem. Zwłaszcza włączenie płyty indukcyjnej w kuchni. :/

A co do cykania przy cyfrze, wiem, norma przy zmianie próbkowania. :)

Koledzy,

następne pytanie: czy skoki napięcia można zniwelować jakąś listwą przeciwprzepięciową? Bo te cyknięcia to są albo skoki napięcia albo ładunki elektryczne.

Coś możecie polecić?

Skoro słyszysz włączanie płyty indukcyjnej listwa przeciwprzepięciowa wraz ze stabilizatorem napięcia powinna pomóc.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Skoro słyszysz włączanie płyty indukcyjnej listwa przeciwprzepięciowa wraz ze stabilizatorem napięcia powinna pomóc.

Nie słyszę, tylko występuje czasem to "cyknięcie". Echh, ciężko przekazać. Zorganizuję jakąś listwę po prostu i sprawdzę, albo podepnę pod tą samą co komp.

Koledzy,

następne pytanie: czy skoki napięcia można zniwelować jakąś listwą przeciwprzepięciową? Bo te cyknięcia to są albo skoki napięcia albo ładunki elektryczne.

Coś możecie polecić?

Pociągnąć tymczasowy obwód 3x2,5 z rozdzielnicy (najlepiej z zasilania) i sprawdzić wtedy. Ważne by nie był na tym samym zabezpieczeniu co indukcja.

Listwa przeciwprzepięciowa niewiele tu pomoże, obniża skoki napięcia co najwyżej do 1,5 kV.

Ewentualnie jakiś stabilizator napięcia.

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Przy remoncie wymieniona była cała instalacja w mieszkaniu. Od skrzynki z bezpiecznikami (rozdzielnicy?) idzie 8 różnych linii. Sprzęt grający jest na jednej linii osobno od reszty i na osobnym bezpieczniku. :)

Didusieg

Nie chcę przynudzać wywodami natury elektrycznej, generalnie zależy jeszcze od mocy płyty, długości, rodzaju i przekroju przewodów, a szczególnie WLZ-tu. To blok czy dom?

Najlepiej i najprościej - odłącz wszystkie możliwe odbiorniki z gniazdek, wyłącz oświetlenie i sprawdź wtedy. (Jeżeli jest taka możliwość wyłącz wszystkie zbędne zabezpieczenia w rozdzielnicy.)

Sittek a gdybym celował wyżej z 980BX na Dynki Audience 72?

To już najlepiej 72SE - (śnią mi się po nocach!!!)

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Chodzi jedynie o lokalizację ewentualnego źródła śmieci w sieci.

Jako ciekowostkę napiszem tutaj iż był kumpel u mnie dzisiaj,po włączeniu utworu Fable-R. Milesa powiedział,że jego Technics jakiś tam 7xx gra lepiej i muszę sobie dokupić suba.

Po tym stwierdzeniu powiedziałem mu ,że nie będę z nim na ten temat dyskutował

Łokmen Saba

Dokup sobie suba najlepiej duzy, jak najwiekszy.. Bass musi być!!!!

Bo dla niektórych wazne jest aby dudniło.. Czym bardziej dudni tym lepiej i to znacze ze lepszy sprzęt.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Bo dla niektórych wazne jest aby dudniło.. Czym bardziej dudni tym lepiej i to znacze ze lepszy sprzęt.

Dlatego zlałem jego wypociny i nie wdawałem się w gadkę,bo do niczego dobrego by to nie prowadziło :)

Co niektórym to wystarczy Realtek i głośniki z Reala no i sub hehe

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Jak się koledzy patrzycie na taką kombinację. Mam wzmacniacz RA-02 i chciałbym dokupić do niego końcówkę RB 980BX a RA-02 wykorzystać jako przedwzmacniacz. Czy ma to w ogóle sens? Wiadomo oba sprzęty należą do różnych serii RA-02 rocznikowo nowszy ale klasowo stoi niżej. Niby jest opcja zakupu integry RA 980BX ale przeszkadza mi w nim brak pilota. Docelowo miało by to grać z monitorami Dynaudio Audience.

W drugiej połowie lat `90 mocno lansowano zestawienie drogich, wyrafinowanych monitorów i dedykowanych do nich subwooferów. Na przykład amerykański Muse robił aktywne suby ze specjalnym slotem na karty nazwijmy je zwrotnicowymi do konkretnych modeli głośników. Słyszałem coś takiego z Elektą od SF. Że właściciel miał na prawdę duży pokój odsłuchowy grało to co najmniej poprawnie. Bez żadnych, typowych dla kinowych subów wiadomych efektów. Bas był szybki, zwięzły, świetnie definiowany. Wręcz po odłączenie tego Muse zaczynało go brakować. Niestety w mniejszych pomieszczeniach już tak dobrze nie było.

Jest sub i sub i nie powarzyłbym się na stwierdzenie, że każdy subwoofer, zawsze i wszędzie to samo zło nawet w tzw. audiofilskim stereo.

Sittek. Mam pytanie czy słuchałeś ra 971mk2 oraz ra 12 czy masz jakieś porównanie czy warto wymienić 971 na 12. 1570 trochę za drogi. Myślałem o komlecie z rcd 12?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Uuuuu 971 MKII pamiętam ten model. Niezły wykop, ale ten jego jazgot po kilku dniach słuchania.... Brzmiał jak stara zdarta płyta winylowa. Pamiętam, że odsprzedałem go bratu, który po tygodniu poprosił mnie bym go wystawił na allegro ;)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No z tą starą zdartą płytą to trochę przesadziłem, ale bynajmniej dla mnie był męczący. Zbyt natarczywy na górze. Jimi Hendrix dawał nieźle po uszach. Jego gitara cięła jak brzytwa. Ale dobrze usłyszeć o tym modelu jakiś pozytyw. Bo to chyba był jedyny taki ostry model Rotela.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.