Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie takich kabli proszę, oto i dowód

Ależ nikt nie kwestionuje ich istnienia. Są, mają nawet takie gustowne saszetki i taki ładny napis i to z koroną!

Mała ciekawostka - mój egzemplarz miał błąd językowy na tylnim panelu, pod wejściami dla pętli magnetofonu było LEET - RIGHT. :-)

Rany Boskie! I nie szukałeś konesera, pasjonaty, kolekcjonera, znawcy i miłośnika takich perełek i sprzedałeś za 450zł. Ot tak, jak sprzedaje się worek marchwi na bazarku. Wstyd:)

Widziałem już takie aukcje gdzie ludzie ostro się licytowali tylko za głupi bląd w druku żeby tylko był unikat :-)

Słyszałem też że pierwsza seria RA980BX była produkowana na Taiwanie a późniejsza już w Chinach, czy to prawda?

Gość aqs

(Konto usunięte)

zakupiłem Rotela ra 980 mam pytanie jak podłączyć kolumny pod direct speakers czy remote speakers czy może razem kolumny mam dostosowane do bi-wiring

Edytowane przez aqs

Panowie,

Czy ktoś słyszał jaka jest różnica w dźwięku pomiędzy jedną końcówką mocy a dwiema zmostkowanymi do dual mono (pomijam w tej chwili konkretne modele)?

Ale chodzi mi o taki odsłuch jednego po drugim na tym samym sprzęcie w tym samym pokoju..

Czy różnica jest faktycznie ewidentna czy raczej mówimy tutaj o detalach?

Wszelkie opinie bardzo mile widziane..

dzięki!

@Micke 13

co do tych kabli:

http://www.ariniaudio.pl/przewody-sygnalowe-cennik

jak zobaczyłem te ceny to żem się przeżegnał !:):O!!!!! - wg mnie rb-990bx nie jest wart tak drogiego okablowania!:), a nawet połowe tańszego

ale jak kogoś stać -to nie ma problemu - nie mówie nic na złość nikomu - i jak kupiłeś od nich ten interkonekt?

?

co do tych kabli:

http://www.ariniaudio.pl/przewody-sygnalowe-cennik

jak zobaczyłem te ceny to żem się przeżegnał !:):O!!!!! - wg mnie rb-990bx nie jest wart tak drogiego okablowania!:), a nawet połowe tańszego

A ile według ciebie powinny kosztować kable sygnałowe i głośnikowe do RB-990 lub podobnej klasy sprzętu??

Pozdrawiam

Tomasz

Jeśli ktoś nie wierzy w istnienie takich kabli proszę, oto i dowód ;P

Ależ my ci wierzymy, że takie kable istnieją :-)

O kablach nie chcę się rozwijać, ponieważ bardzo was wszystkich tu lubię, a przede wszystkim szanuję :-)

No to dałem ciała, sprzedałem ładnego RA-980BX za 450zł

Matko Bosko !!! Ktoś wygrał 4 w totka. Ma fart.

jaka jest różnica w dźwięku pomiędzy jedną końcówką mocy a dwiema zmostkowanymi do dual mono (pomijam w tej chwili konkretne modele)?

To zależy jak duże masz pomieszczenie i jakie masz kolumny. W małym pokoju i na monitorach usłyszysz wyłącznie większą głośność i lekką poprawę dynamiki ( i w zależności od jakości kolumn- odpowiednio mniejszy lub większy procent tego co piszę dalej) - w pomieszczeniu powyżej 25m2 i dużych podłogówkach ogólnie słyszalny jest ciekawszy dżwięk ( dynamika, głośność, przestrzeń ulegną słyszalnej poprawie, nastąpi oderwanie instrumentów od kolumn, wyraźniejsza lokalizacja instrumentów, stereofonia zyska też.

Stopień poprawy zależeć będzie od rodzaju i mocy zastosowanych końcówek, i ich ilości w systemie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jest jeszcze jedna istotna sprawa. Końcówka zmostkowana podwaja swoją impedancję. Czym kolumna ma niżej schodzącą impedancję tym pozytywny efekt mostkowania w postaci większej mocy końcówki może być mniejszy.

Inna sprawa to zmiana dźwięku przy zastosowaniu biamplingu, szczególnie w układach trójdrożnych.

Często właśnie bi, czy tri ampling przynosi dużo lepsze efekty niż mostkowanie.

Kupujesz Beldeny, Canare albo Van Damme albo tanie Audioquesty i zapominasz o kablach. Nie dajmy sie zwariowac.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Czym system droższy i zazwyczaj lepszy tym wpływ kabli łatwiej słyszalny. Naturalnie nawet najlepszymi i najdroższymi kablami marnego systemu nie poprawimy, ale te naprawdę dobre przy marnych kablach brzmią gorzej niż przy dobrych. Do dyskusji jest oczywiście zawsze cena/przyrost jakości.

Edytowane przez Adalbert95

No nie wiem, miałem drogie MITy Magnum, Shotgun, 750...Audioquesty CV-8 i na końcu kupiłem Beldena 9497, został do dzisiaj.

Perfekcyjnie zbalansowany dźwięk, nie nadaje się zbytnio do przenoszenia basu, ma tylko 1.5mm2. Na basie jest Supra PLY 3.4.

W kolumnach i między zwrotnicami (JBL 4343 po modyfikacjach) mam Van Damme Blue 2.5mm2.

Interkonekty zostały z AQ - Colorado, Columbia i dwie King Cobry.

Edytowane przez Marek.S

No nie wiem, miałem drogie MITy Magnum....

E, to ja też bym pogonił 980-tkę za za 450 stówy, a nawet oddał za darmo :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

U mnie i to na 2 systemach nic nie syczy dla odmiany i dopiero na srebrze jest ok.

Inna rzecz, że rozprawianie o choćby Niagarze jest mocno dyskusyjnie w kontekście "tanich kabli". Nawet i colorado czy columbia dla wielu są drogie, czy nawet bardzo drogie kable.

Węglowe może i nie syczą ale to nie moja bajka.

A ile według ciebie powinny kosztować kable sygnałowe i głośnikowe do RB-990 lub podobnej klasy sprzętu??

wg mnie interkonekt 2x50cm - góra 70-100zł , a głośnikowe do max 30zł za metr - większej kwoty bym nie dał za kable -potem już jest za mały przyrost słyszalnej różnicy (o ile wogóle coś sie usłyszy ....- jak ja :P:))

?

mulą nieziemsko :)))

Nie mulą tylko są muzykalne, nieco ciemne i zawoalowane, dzwiek jest tajemniczy i nie można mu zarzucić natarczywości. Recenzji nie czytasz?

wg mnie interkonekt 2x50cm - góra 70-100zł , a głośnikowe do max 30zł za metr - większej kwoty bym nie dał za kable -potem już jest za mały przyrost słyszalnej różnicy

o ile wogóle coś sie usłyszy

Nawet nie masz pojęcia jak ja ci zazdroszczę!

Ja parę kabelków przesłuchałem i co?, wracam jak bumerang do swoich ulubionych głośnikowych Kimber 8TC, zaś sygnałowe pomiędzy DAC-kiem a przedwzmacniaczem wpiętego mam Van den Hul The First Ultimate Mk II, zaś końcówka jest połączona Van den Hul The Second

Pozdrawiam

Tomasz

Użytkownik budyn dnia 12.02.2015 - 10:48 napisał

jaka jest różnica w dźwięku pomiędzy jedną końcówką mocy a dwiema zmostkowanymi do dual mono (pomijam w tej chwili konkretne modele)?

To zależy jak duże masz pomieszczenie i jakie masz kolumny. W małym pokoju i na monitorach usłyszysz wyłącznie większą głośność i lekką poprawę dynamiki ( i w zależności od jakości kolumn- odpowiednio mniejszy lub większy procent tego co piszę dalej) - w pomieszczeniu powyżej 25m2 i dużych podłogówkach ogólnie słyszalny jest ciekawszy dżwięk ( dynamika, głośność, przestrzeń ulegną słyszalnej poprawie, nastąpi oderwanie instrumentów od kolumn, wyraźniejsza lokalizacja instrumentów, stereofonia zyska też.

Stopień poprawy zależeć będzie od rodzaju i mocy zastosowanych końcówek, i ich ilości w systemie.

RB-03, W tej chwili Pylon PEARL 25, gra to w 37m2.

Tak jak specjalnie nie odczuwam małej mocy tak poprawa lokalizacji instrumentów i oderwanie dźwięku od głośników byłoby wskazane (chociaż nawet teraz nie ma się czego wstydzić)..

To jest wycinek z PDF Rotela, i w tłumaczu przełożony na Polski język

>>>>

"Wybór głośników

Jeśli tylko jeden zestaw głośników zostaną wykorzystane w dowolnym

biorąc pod uwagę czas, głośniki mogą mieć impedancję

tak niskie, jak 4 omów. Jeśli zdarza się, że

obie kolumny A i B będą wykorzystane wszystkie

głośniki powinien mieć impedancję

8 omów lub więcej."

Pozdrawiam

Tomasz

Ależ się znów pociągnął ten nieszczęsny temat o kablach, zapomniałem że na audiostereo to woda na młyn ;) A ja chciałem tylko wspomnieć że takie kabelki jak strojone od Arini są, tak dla ciekawości ;)

Do kolegi powyżej, należy czytać ze zrozumieniem. Żadnych kabli od Arini nie kupiłem, dostałem je do testów na jakiś czas i za pośrednictwem mojego kolegi który ma z tą firmą lepszy kontakt. Jak posłucham odeślę. A oni, bo to tacy mili i sympatyczni ludzie tam pracują, że wysyłają od czasu do czasu swoje kabelki do posłuchania co by potencjalny klient nie kupował w ciemno ;)

Kabli w cenie elektroniki chyba nikt przy zdrowych zmysłach by nie kupił. Gdybym ja miał wydać na kable z 2 tys zł, bo w końcu skarżyłem się że brakuje mi trochę najniższego basu, to już wolałbym dołożyć i kupić aktywnego suba ;P Ale myślę że rynek używanych kabelków jest na tyle ciekawy, że można trafić coś fajnego w rozsądnych cenach, np. wspomniany AudioQuest. Sam kupiłem używanego IC Viper za 300zł, a to już jest kabelek z wyższej półki, tylko oczywiście starszy. W sumie w porównaniu z tymi drogimi kablami Arini, reszta moich kabelków, a są to Anty-druty, głośnikowy i IC, nie spisują się wcale tak źle ;) Tak więc myślę że do Rotela Anty-druty to ciekawa, tania, uniwersalna i bezpieczna opcja. Żadnej kosmicznej, marketingowej ściemy i chińskich kabli przemysłowych zawiniętych w efekciarski, gruby oplot, jaki jest drut, każdy widzi ;) Choć jeśli Rotel gra tak jak Krell tylko mniej muzykalnie, to dlaczego jeśli ktoś ma taką możliwość i humory nie miałby kupić sobie do niego tak samo drogich kabli jak do wspomnianego Krella ? ;) Każdy robi ze swoją kasą co uważa za słuszne. Nowy RB-990BX kosztował z tego co mi wiadomo ok. 3200zł + do tego oczywiście pre RC-990BX też za ok. 3tys zł czyli razem zintegrowany zestaw ok. 6tys zł. Więc jeśli ktoś chce się na siłę trzymać jakichś wytycznych procentowych na jaki ten sprzęt zasłużył sobie kable, może łatwo policzyć. Oczywiście wtedy też najlepiej dobrać ze starszych, używanych kabli których cena, spadła z czasem tak samo jak Rotela.

Co do różnic między zmostkowanymi końcówkami w mono a jedną w stereo sporo sam o tym pisałem na pierwszych stronach gdy zakładałem ten Klub ;) Też chyba napisałem coś w dziele opinii, choć teraz już dokładnie nie pamiętam. Tyczyło się to oczywiście modelu RB-971MkII, jak jest z innymi konstrukcjami nie wiem.

I love the sound of crashing guitars

Tak jest, ale to dalej ta sama końcówka mocy także bi-wiring to nic więcej jak chwyt marketingowy. Lepiej użyć pojedyńczej pary kabli a standardowe zworki wymienić na kawałek porządnego kabla.

Nigdy nie mów nigdy. Czasem lepiej jest na biwiringu niż na nawet bardzo dobrych zworkach. Nawet na tym samym kablu podłączonym na raz lub bi wiring (o ile umożliwia to budowa). Eksperyment jest bardzo prosty i zawsze warto go wykonać.

Można by coś teoretyzować o innej impedancji na 2 gałęziach zwrotnicy czy pojemności. Ale tylko teoretyzować. Miałem sporo różnych kolumn i jak była taka możliwość to się bawiłem. Na jednych była słyszalna wyraźna różnica na innych dużo mniejsza. Zauważ, że piszę różnica, a nie że było lepiej.

Na chario przy jednym głośnikowym (AQ) była tak duża i natychmiast słyszalna różnica że posunąłem się nawet do zrobienia dodatkowej zworki z kawałka tego samego głośnikowego dla potwierdzenia "czystości" eksperymentu.

Co ciekawego te kolumny do tej pory nie wykazywały aż takich różnic i uważałem je na ów biwiring mało podatne. Porządne zworki za to jak najbardziej bo te fabryczne faktycznie marne.

W końcu audio to zabawa więc czemu z góry zakładać, że choćby ten biwiring choć trudno to teoretycznie uzasadnić nic nie daje i się w tak prosty eksperyment nie zabawić. Szczególnie jak się ma kable do połączeń wieloprzewodowych przygotowane fabrycznie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.