Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Koledzy słuchałem naprawdę mocnych końcówek w różnych pomieszczeniach, nigdy nie słyszałem żeby moc była problemem. Moc wiąże się często z kontrolą i jakością basu, nawet ESA furioso (monitory na SS), czy Dynki, mały najlepszy basik (trzymany za mordę), z mocnym piecem Krella. Uderzenie w werbel, jest wtedy jak wystrzał pocisku, oczywiście niektórzy mogą wolec inne brzmienie, jednak na gęstych kawałkach, gdzie jest wiele instrumentów - to zaleta niepodważalna.

Robert

Ps. Pewnie takiej mocy nie będę miał po wymianie wzmacniacza, która od dawna się kłania.

Ktoś mi wytłumaczy, czemu dyskusja tyczy się RB-1090, skoro kolega Stecko pytał o RB-1080? On ma "tylko" 2x 200W przy 8 Omach, a ludzie nie zawsze muszą mieć takie "upodobania głośnościowe", jak kolega Sittek. Stecko napisał do mnie na priva, bo jak widać nikt tu nawet nie przeczytał o co mu dokładnie chodzi, od razu snując wywody na temat "wielkich pieców". RB-990BX i RB-1080 to bardzo podobne konstrukcyjnie wzmacniacze i charakteryzują się taką samą mocą pobieraną z sieci, jak i oddawaną (odpowiednio 550W i 2x200W/8 Omów), obydwa też mają DF=1000, co w nowszych konstrukcjach już nie ma miejsca ("piec" RB-1090 jeszcze się załapał na tysiaka) - tyle tylko że RB-990BX ma trochę lepsze parametry na papierku od RB-1080 i to zanim przemawia (S/N 120>116, pasmo od 4>palton

Otóż to - im większa moc maksymalna, tym lepsza kontrola i mniejsze zniekształcenia na niskich poziomach głośności. Mocy nigdy za wiele - przecież nie trzeba od razu rozkręcać na cały regulator... a i sam "piecyk" tak się nie grzeje jak jest niewiele obciążony.

P.S. A na co zmieniasz "maluszka" RA-01(?)?

Aha, no i model RB-1080 ma wejścia zbalansowane XLR, więc teoretycznie możnaby w oparciu o niego skonstruować cały tor zbalansowany, ale z tego co gdzieś przeczytałem to sygnał zaraz po wejściu na płytki kanałów jest desymetryzowany i na nic cały zabieg - prawdopodobnie Rotel poszedł na łatwiznę i ściągnął wszystko z RB-990BX i wpakował do nowej obudowy z wejściami XLR, co jeszcze bardziej potwierdza ich podobieństwo. Wydawało by się, że w zaistniałych warunkach opłacałoby się kupić teoretycznie tańszego RB-990BX, jak zresztą słusznie zauważył kolega Sittek, niemniej jednak rynek płata różne figle, co nie Stecko?

porównywałem kiedyś moje ex-rotele (teraz u Mickie'go) z RB 1090 i faktycznie - ten kolos lubi grać głośno - jak puszcza się go na ćwierć gwizdka to jest mniej muzykalny od 971mk2 - o ile rotel w ogóle jest muzykalny ;)

teraz mam skorome 50W i tak nigdy w domu nie przekraczam 12W :)

Witam

Dzieki za odpowiedzi chlopaki:) Tak jak pisal Mol01 mam na oku 990 i 1080 wieksze nie wchodza w gre:) Mam male mieszkanko pokoj jakos 18m2 wiec nie potrzebuje 500w:) Obecnie moj 972 nawet do polowy nie doszedl bo tyle robi halasu a ma chyba 60w na kanal?

Sittek

A jak u ciebie z kolumnami? sprawdzaja sie z rotelem? ja mam MA s6 i jest dobrze, nie wiem czy mozna wycisnac wiecej z tego wzmaka tylko co kupic? Moze cos z kef? Choc jeszcze nie nacieszylem sie kolumnami a juz kaza sprzedawac:))

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

mol01, 4 Paź 2009, 01:10

>Ktoś mi wytłumaczy, czemu dyskusja tyczy się RB-1090, skoro kolega Stecko pytał o RB-1080? On ma

>"tylko" 2x 200W przy 8 Omach, a ludzie nie zawsze muszą mieć takie "upodobania głośnościowe">>

molu.

Rozmawiamy o różnych rotelach, m.in. padł temat RB-1090. Dyskusja dotyczyła ich parametrów (a również na pw dotyczyła kosztów przesyłki z UK i takich tam....) Widzę,że się trochę do końca nie zrozumieliśmy. Sam sprowokowałeś interes i bez mojej akceptacji od razu zacząłeś dziwnie mnie oskarżać jakby ktoś chciał cie oszukać.....dziecko, zastanów się proszę zanim coś napiszesz.......i zaczekaj aż ktoś Ci odpowie czy ma w ogóle zamiar prowadzić z Tobą jakiekolwiek interesy. Ja nie miałem takiej chęci o czym Ci od razu napisałem.

Jednakże najpierw zorientuj się wcześniej dokładnie jakie są faktyczne koszta wysyłki, jakie są różnice między kurierami, opłata za ubezpieczenie przsyłki z UK i którzy ze sobą wzajemnie współpracują (DHL, Parcel world,FedEx,Royal Mail, i uwaga- ostatecznie w Polsce również w przypadku tańszych opłat uczestniczy Poczta Polska-odradzam, choć koszta zdecydowanie niższe)) a potem zarzucaj dziwne sugestie. To że tobie się wydaje to nie znaczy że ktoś tego chce.

Jestem fanem Rotela i niech tak pozostanie, jednakże w swoje interesy proszę mnie nie mieszaj, gdyż z uwagi na Twoją zbytnią nerwowość i porywczość dochodzi do nieporozumień. Dlatego proszę na przyszłość. O sprzęcie porozmawiać jak najbardziej- jednak o interesach zdecydowanie nie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

stecko, 4 Paź 2009, 09:08

U mnie z kolumnami jest różnie. W rockowym repertuarze Rotel czasami jest nieprzyjemny i się gubi. Czasami zbytnio ostrzył.Wplecenie w tor głośnikowych i sygnałowych Van den Hula przyniosło zdecydowaną poprawę. Jednakże uważam, że z Paradigmami Rotel nie jest najlepszą parą.

W muzyce popularnej i łagodnej jest naprawdę miło i ciepło. O dziwo więc niby Rotel predysponowany do rocka i ostrego punka mnie nie zadowala. Dlatego szukam czegoś innego w kolumnach.

Miałem RA-972 i z Paradigmami się nie sprawdził, choć całkiem miło brzmiały RA-840 i RA-930. (choć wady rocka posiadały)

Rotel z podstawkowymi monitorami Paradigma- raczej nie. Ze stojącymi nie próbowałem.

• Użytkownicy+

Molo1 napisał: "Otóż to - im większa moc maksymalna, tym lepsza kontrola i mniejsze zniekształcenia na niskich

>poziomach głośności. Mocy nigdy za wiele - przecież nie trzeba od razu rozkręcać na cały

>regulator..." 100% się zgadzam.

Moc a pomieszczenie to sprawa drugorzędna. Tu chodzi o kontrolowanie kolumn, tak jak duży silnik nie po to jest żeby gnac 200Km/h, bo i 1,9 tdi pojedzie, tylko o reakcję potrzebną w danej chwili na zatłoczonej drodze. Jak niema odpowiedniego przyśpieszenia, to będziesz się wlókł za ciągnikiem, tak jak twój bas w gęstych od instrumentów nagraniach.

Robert

Ps. Marzy mi się Jeff Rowland Model 2 (kolegi), lub może jakaś lampa typu Manley mahi. Chyba kupię jakiś tunerek Rotela żeby pozostac w klubie ;-)

>>sittek

Powyższym wpisem właśnie wykazałeś się poziomem kultury osobistej, porywczością, jak i pisaniem nie na temat - dlatego napisałem do Ciebie na priva, alby nie poruszać "interesów" w wątku, a Ty od razu walisz tu i trzeba przyznać, że bez ładu i składu, robiąc za mnie nie wiadomo kogo! Dodatkowo za kogo się uważasz, pisząc do mnie per "dzieciaku" - chyba każdy kto to przeczyta wysunie właściwe wnioski! Dla wyjaśnienia sprawy i obrony swojego dobrego imienia pokrótce przedstawię całą sytuację pozostałym klubowiczom:

Otóż najzwyczajniej w świecie spytałem się kolegę Sittka, ile mogłaby kosztować przesyłka z Anglii do Polski pewnej niespełna 20kg końcówki mocy i czy ewentualnie kolega ten byłby zainteresowany pośredniczyć w transakcji, tym samym sprawiając sobie odsłuch kupowanego klocka. W odpowiedzi otrzymałem cytuję "Co do wysyłki. bardzo chętnie" (co przeczy zaprezentowanej powyżej tezie o braku chęci pośrednictwa), a następnie "kosmiczne" ceny - od 120 do ponad 200 funtów za wysyłkę! Mimo tego że zasięgnąłem porady również w innych źródłach, m.in. pisząc na priva na tym forum i jasno otrzymałem odpowiedź, że cytuję: "ktoś chce sobie zarobić", kulturalnie odpisałem że to dość dużo i spodziewałem się mniej. Na to kolega Sittek podesłał mi linki ze zrzutami ekranów wyliczonych kosztów (notabene niższymi), a następnie dodał że, cytuję: "niefajnie się poczuł" po przeczytaniu mojej wiadomości. Oczywiście przeprosiłem, pisząc że nie miałem nic złego na myśli i że w zaistniałej sytuacji chyba zrezygnuję z jego pomocy, zwłaszcza że byłem już ugadany z innym forumowiczem, który okazał się dużo bardziej zaufanym i pomocnym, o czym koledze Sittkowi nawet nie napisałem! Po za tym cały czas, tak jak i tutaj, nadawał mi o modelu RB-1090 i o jego 40kg wagi, który nie był modelem, o którego wysyłkę pytałem w pierwszej wiadomości - co gorsza nadal o nim nadaje i chyba ma mi za złe, że go poprawiłem swoim poprzednim wpisem! Wszystko to macie w zrzucie ekranu poniżej, a kolega Sittek niech ma odwagę i pokaże takowy moich wiadomości, aby udowodnić, że uraziłem go w jakimkolwiek zdaniu (co chyba będzie niemożliwym!):

post-18838-100004147 1254698361_thumb.jpg

Jeszcze raz przepraszam, że zaśmiecam wątek, ale nie mogłem zostawić tego bez odzewu - chamstwa nie znoszę i nie pozwolę aby ktoś mi wyrabiał taka opinię!

>>kiciuch

Człowieku, gdzie żeś wypatrzył taką okazję - bierz go z zamkniętymi oczami, no chyba że to skądś daleka i z wysyłką nie będzie już tak różowo, ale to bardzo dobry preamp i na pewno Cię zadowoli. No tak, a z czym to ma zagrać i z czego byś na niego przeszedł?

>>palton

Chociaż my się rozumiemy. Co prawda Jeff Rowland Model 2 nic mi nie mówi, a Manley Mahi już trochę więcej, ale to nie moje klimaty. Natomiast co do tunerka Rotelka, to może już niedługo zawita u mnie RT-955 więc jakby co, to zdam relację z moich wrażeń i gdzie takie coś można zdobyć.

mol01, 5 Paź 2009, 01:24

sam sobie wyrabiasz opinię i jak zwykle motasz. Sugerujesz,że chciałem zarobić.

Oto ceny na wysyłke z UK poprzez Parcel2Go odpowiednio dla 20 kg przesyłki i 40 kg z ubezpieczeniem.

Początkowo nawet myslałem dlaczego nie pomóc, jednakże gdy potem poczytałem dziwne sugestie mola stwierdziłem ze nie ma sensu pakowac się w koleżeńskie interesy z taka osobą. Powinienem przecież pamietać o zablokowanym koncie na allegro.

Jeszcze jedno.

Jeśli ujawniasz bezprawnie ( bez mojej zgody) tajemnice korespondencji popełniasz przestępstwo i podlegasz karze. Jest to przestępstwo wnioskowe. Więc jeśli będę chciał naprawdę zarobić zastanowię się nad wnioskiem o ściganie.

http://portalwiedzy.onet.pl/87355,haslo.html

http://www.monitorprawniczy.pl/index.php?cid=20&id=1380&mod=m_artykuly

post-8490-100004130 1254734662_thumb.jpg

post-8490-100004131 1254734662_thumb.jpg

i jeszcze jedno. miał być to watek dla fanów Rotela.

Pojawił się mol01 i zrobił się wątek o nieciekawych interesach.

A teraz może opis mojego dzisiejszego eksperymentu ;)

Za sugestią HarpiaAcoustics odłączyłem na chwilę jedną końcówkę i posłuchałem na jednej w stereo. Od razu słychać spadek dynamiki, dźwięk nie kopie jak na dwóch w mono. Bas jest mniejszy, nie schodzi tak nisko, jest bardziej suchy i monotonny. Góra i wyższa średnica wysuwają się na pierwszy plan, są gładsze niż w konfiguracji mono (dla mnie to wada) ale dzięki temu że bas jest mniejszy słychać tam wyraźniej szczegółów. Przestrzeń jest gorsza, źródła pozorne mniejsze, a scena zwężona.

Nie dziwię się że Rotel ma opinie ostro i jasno grającego ;) Faktycznie, pojedynczo tak właśnie gra :] Nie wiem co by trzeba było podłączyć żeby wydobyć z pojedynczego więcej basu. Już moje pre daje go bardzo dużo, Dynki też nie żałują, a CD Denona jest znane właśnie z podbitego, średniego basu. Pojedyncza końcówa gra co najmniej o klasę gorzej od dwóch w mono. Złudzenie większej szczegółowości góry bierze się z odchudzenia basu i jego wysuszenia. Hmm... albo to ja mam po prostu złe płyty ;P W większości to jasne produkcje z lat 80-tych i jazgotliwe japonczyki :D

Tak więc wracam do konfiguracji w 2x mono ;)

I love the sound of crashing guitars

Micke 13, 5 Paź 2009, 13:14

hm, sugerujesz drugą końcówkę? może to naprawdę dobry pomysł na kolejne doznania :) czas na próby:)

zastanawiam się czy poprawa jakości odbioru muzyki wynika tylko ze zwiększenia mocy czy na przykład sposobu w jaki się to realizuje?

Tak sobie pomyślałem że pojedyncza faktycznie prezentuje klasę budżetową, nie gra to lepiej, a nawet w pewnych aspektach gorzej od mojego starego Creeka 4330, ale to nic dziwnego, Creek był wzmakiem wybitnym pod wieloma względami.

-> sittek

Rozważyłbym dokupienie drugiej końcówki, ale raczej jeśli byłaby okazja kupić ją gdzieś w miarę tanio używaną. Ja za dwie 971 dałem 1300 zł czyli groszowe sprawy. Jeśli miałbym dać cenę sklepową to już bym rozważył prędzej kupienie pojedynczej końcówy wyższej klasy, np. RB-1070, a najlepiej czegoś ze sprawdzonej, starej serii 9xx.

>>Micke 13

Nie rozumiem Twojej reakcji - apelujesz o wstrzemięźliwość, a to on mnie zaatakował i jego wpis tu nadal jest, a mojego "obronnego" nie ma. Jak wspomniałem niech kolega Sittek udowodni, że go obraziłem swoimi wiadomościami na priva, a nie oskarża mnie o ujawnianie tajemnicy korespondencji - jak wiadomo odbiorca i nadawca ma takie samo prawo do prezentacji treści ich korespondencji, tylko osoby trzecie go nie posiadają! Nie będę już wspominał o moich kontach, na Allegro, czy innych serwisach - bo nie to jest przedmiotem sporu i nikomu tu nic do tego, zwłaszcza jest to nieprawda, a rzucanie oszczerstw też przestępstwo:

http://portalwiedzy.onet.pl/58404,,,,oszczerstwo,haslo.html

Proszę więc o wypowiedzenie się tu zgromadzonych, czy rzeczywiście uważają, iż za moją sprawą zmienił się profil wątku na "nieciekawe interesy promowane przez mola" - jeśli tak, to nie zobaczycie tu więcej ani jednego wpisu ode mnie, bo nie było to moim celem i nie zamierzam się tu więcej udzielać, skoro taka będzie Wasza opinia - zresztą dzięki działaniom Sittka niedługo mogę mieć całkowicie zablokowane konto i problem z głowy!

Natomiast, jeśli myślicie inaczej, oczekuję głosów poparcia, aby móc bronić swego dobrego imienia, na przeciw bezpodstawnych zarzutów kolegi Sittka.

Pozostawienie bez echa tego wpisu będę uważał za zajęcie stanowiska przeciw mnie i oczywiście usunę się z tego tematu na zawsze, zakładają ot choćby "Klub Audiolaba", albo całkowicie zaprzestane się udzielać na tym forum, bo w tej sytuacji będzie to chyba najlepszym krokiem dla mnie.

Micke 13, 5 Paź 2009, 13:56

>to już bym rozważył prędzej kupienie pojedynczej końcówy wyższej klasy, np. RB-1070

Model RB-1070 jest dość mocny. Nie uważasz,że do RB-06 lepiej byłoby spasować drugi RB-06 lub co najwyżej RB-1050, który jest o tej samej mocy?

Zastanawiam się też czym szczególnym roznią się te dwie końcówki, parametry mają podobne...

i jak sobie przypominam aż tak wielkiej różnicy nie było pomiędzy RA-06 a np. RA-1062.

Ale wy jesteście śmiertelnie poważni ludziska ;) Spotkajcie się w realu i idźcie na piwo, albo dajcie w gębę i będzie spokój ;P Sprawy prywatne proszę załatwiać na priv, czy to przez mejla czy na żywo ;)

Na serio to nie chce mi się już czytać o co wam poszło.

Do sittek mam może taką uwagę, to jest klub miłośników Rotela a nie fanatyków, jeśli ktoś ma jakieś spostrzeżenia o innych klockach, np. porównywał je z Rotelami to nie widzę powodów by o tym tu nie pisać. Zresztą sam w jednym z pierwszych wpisów pytałem o klocki które grają podobnym charakterem do Rotela (wtedy ktoś polecił Krella).

Co do robienia interesów w wątku, to chyba tyczy się kolegi mol01, nie widzę nic złego w informowaniu w klubie o znaleziskach, zwłaszcza jeśli tyczą się to tak egzotycznych klocków jak Michi, warto wiedzieć gdzie i za ile można kupić Rotela. Ale już oferty i propozycje sprzedaży/kupna proszę załatwiać na priv.

Micke 13, 5 Paź 2009, 18:55

Do tematu mola wracac nie zamierzam. I jeśli pozwolisz. Napisałem niedawno, że jestem fanem Rotela co nie znaczy że jestem fanatykiem. To daleko idąca sugestia.

Micke 13, 5 Paź 2009, 18:55

>>Ale już oferty i propozycje sprzedaży/kupna

>proszę załatwiać na priv.>>

ale jeśli będę chciał sprzedać fajny klocek stosowne link do aukcji i parę fotek wrzucić oczywiście w klubie mógł będę?

Przed aukcją czyli akcją promocyjną mola też tak myślałem. oczywiście żadnych linków umieszczać nie zamierzałem. Mam nadzieję, że mnie nie zbanujesz choć już fanatykiem mnie obwieściłeś. nieładnie.

Micke 13

Wracając do twojego testu z końcówkami,wynik otrzymałes taki a nie inny bo twoje Dynki wymagaja mocnego wzmacniacza który będzie je trzymał za mordę ponieważ maja niestety niską skuteczność.Jak podepniesz kiedyś pod nie jakiegoś Levinsona to dopiro będziesz miał frajdę.Pozdrawiam.

Mieszkam w Irlandii i jakos tutaj latwiej o takie okazje.Ludziom konczy sie kasa powoli i troche mniej szaleja z zakupami,a bardziej pozbywaja sie sprzetu.Wczesniej mialem piecioplytowego cd nada i stary wzmacniacz technicsa i zamierzam cos zmienic.

Wczesniej przepadl mi nad 314 za 85 euro ale to juz historia.

• Użytkownicy+

Koledzy, ogólnie apeluję o zachowanie spokoju.

Jeśli chodzi o test Micke, odnośnie jednej końcówki a dwóch, to ten test podsunąłem koledze ja, zresztą na podstawie słów Harpia Acustic (nie wiem czy jeszcze się dodatkowo kolega z Harpią kontaktował). Problem nie polega na tym że jedna końcówka jest w czymś lepsza niż druga, czy dwie końcówki, tylko na tym że MOSTKOWANIE jednej końcówki stereo, na mono, powoduję, lub raczej może powodowac degradację dźwięku (tak było w przypadku sprzętu CA mojego brata). Lepiej końcówek stereo nie mostkowac, a zastosowac biamping. Niestety kolega nie posiada w kolumnach (jak to w Dynkach) podwójnych gniazd głośnikowych, a więc biampingu nie może zastosowac, a że Dynki lubią prąd, to może mostek byc lepszy, tym bardziej że Dynki nie należą do wyjątkowo przejrzystych. Podobno mostkowanie się wzieło z rynku profesjonalnego, gdzie do nagłośnienia koncertów czasami się tak robi żeby uzyskac większą moc, a jakośc jest mniej ważna.

Robert

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.