Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Mi wcale Rotel nie jazgocze przy metalu ale też mam salon trochę wytłumiony poza tym gitary grają szorstko jak mój stary Ibanez z piecem lampowym ale to na plus bo nie chce zasnąć słuchając muzyki tylko żeby dawało trochę po uszach;)

Koledzy rotele też potrafią zagrać łagodnie , wszystko zależy od reszty toru.

Ale czy na pewno tego chcemy ??????

Kolega ma rację. Rotel potrafi zagrać łagodnie. Mojej żonie się podoba i nigdy nie narzekała na brzmienie a wg niej np muzyka poważna brzmi genialnie.
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Kriss chyba się starzeje i chce łagodniej;)

Nie Kerry ja tak ogólnie teraz mniej metalu słucham, bardziej Blues, pop, dużo Pink Floyd, Roger Waters, Sisters of Mercy :) ale czasami lubię sobie przyłupać:) w większości teraz wpadam w melancholię i słucham właśnie takiej muzy.

Koledzy rotele też potrafią zagrać łagodnie , wszystko zależy od reszty toru.

Arni Ty masz michi i nie wiem jak gra ten zestaw, ale z tego co Sittek mi mówił jego granie jest łagodniejsze. To tak jak z RA-931 bo to chyba najłagodniejszy Rotel z serii 9xx. Tylko ma mnóstwo dziur w odsłuchach. Przedtem miałem RA-820 AX, który też jest Rotelem bardzo łagodnym i ma na prawdę przepiękną stereofonię ale to tak do pokoju 10M2 z podstawkowymi AE. I żałowałem wtedy, że go się pozbyłem na rzecz 931 bo po odsłuchach muzyki reggae brakowało mi połowy instrumentów, które słyszałem w 820 AX. I tak na prawdę kabelkami nic nie zdziałasz możesz ewentualnie trochę poprawić dynamikę lub lekkie ocieplenie czy też jak w Qedach oziębienie, ale są to tylko minimalne różnice. A jak to w Rotelach bywa jedne wzmaki są podatne na kable inne nie. Dla przykładu seria 12 w ogóle nie jest wrażliwa na kabelki. Och ile ja tych kabli na tym Rotelu RA-11 wypróbowałem. A miałem je za darmo do odsłuchu od kumpla, który pracuje w Audiostrefie w Poznaniu.

Gość

(Konto usunięte)

Nie Kerry ja tak ogólnie teraz mniej metalu słucham, bardziej Blues, pop, dużo Pink Floyd, Roger Waters, Sisters of Mercy :) ale czasami lubię sobie przyłupać:) w większości teraz wpadam w melancholię i słucham właśnie takiej muzy.

Odzwyczaiłeś się od ostrego, przesterowanego grania...

http://youtu.be/7RBMwelVYn0

i pozamiatane...

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

ogólnie teraz mniej metalu słucham, bardziej Blues, pop, dużo Pink Floyd, Roger Waters, Sisters of Mercy

w takiej muzie rotel bardzo dobrze się spisuje tylko to co zawsze powtarzam wszystko zależy od reszty toru ( głośników ,kabelków i tp.) przerobiłem już troszkę tego więc mam porównanie.

Co do michi to moim zdaniem jest to podobne granie jak 9 seria ale te najwyższe modele rb 990 i tp te miałem równocześnie z michi więc porównanie było .Modeli 8 i 10 seri nie znam więc nie wiem .

Zmiany w kabelkach i tp. dużo też zależą od pomieszczenia odsłuchowego (niestety pokój odsłuchowy też teraz mam trochę kiepski ).

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie no chłopaki bez przesady od tego jest Youtube. Jak chcecie coś wkleić to wklejcie jak gra WASZ ZESTAW a nie tam jakieś nagrania. Bo to jest moim zdaniem zaśmiecanie :) I bez obrazy.

Bokser ty żeś wyszedł już z kur ? Widocznie okovita przestała już działać co? Nagraj jak gra Twój zestaw a nie tam jakieś stare kawałki wciskasz.

Chociaż nie powiem bo Motorhead to zacna kapela.

<br />Nie no chłopaki bez przesady od tego jest Youtube. Jak chcecie coś wkleić to wklejcie jak gra WASZ ZESTAW<br />

Jak skończę i zagrają dobrze z RB-1090 to może coś zapodam ;-)

na basie

http://loudspeakershop.eu/glosnik-scan-speak-revelator-26w8861t00-p-1579.html

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jak skończę i zagrają dobrze z RB-1090 to może coś zapodam ;-)

Zapowiada się smakowity kąsek Ech :)

A Tom opisz może trochę różnicę w RB 1080 a 1090 można prosić szanownego gospodarza :)

Ach i jeszcze jaka jest przepaść między dzielonką RA 1070 a wyżej wspomnianymi końcówkami z preampem? :)

<br />Ach i jeszcze jaka jest przepaść między dzielonką RA 1070 <br />

??? ;-)

Jak znajdę trochę luzu to cos skrobnę ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Jestem :)

Znalazłem trochę czasu, żeby posłuchać różnej muzyki i sprawdzić co potrafi Rotel RA1070.

Podłączyłem go do kolumn JBL 4012E, a źródłem jest Primare CD30.2. Rotel bezpośrednio miał zastąpić Yaqin ms-30l, a wcześniej był Krell KAV300i, który grał u mnie przez kilka lat więc znam go bardzo dobrze.

Pierwsze włączenie i już spore zaskoczenie bo dźwięk okazał się bardzo analogowy, bardziej lampowy niż tranzystorowy. Mam bezpośrednie porównanie do lampowca oraz do typowego tranzystorowego dźwięku z Krella dlatego mam takie odczucie.

Moc Rotela jest ogromna podobnie jak dynamika. Z moimi kolumnami polubił się od razu. Muzyka rockowa i metal zagrały bardzo dobrze. Chyba Rotel tak jak się o nim mówi dobrze czuje się w tych gatunkach.

Wysokie tony są wyraźnie zaznaczone, ale nie odczułem ich nadmiaru, średnica wyraźna zdecydowanie lepsza jak w Krellu, bas mocny, najlepiej słyszalny ten wyższy co w szybkiej muzyce jest bardzo pożądane. Niski bas jest trochę mniej precyzyjny niż w Krellu, ale o wiele lepszy od Yaqina.

Rotel okazał się bardzo muzykalny, nie gra technicznie jak Krell ale bardziej dokładnie jak Yaqin w którym słychać lampowe brzmienie co w niektórych gatunkach muzycznych daje mu przewagę nad tranzystorami.

Jak dla mnie Rotel jest bardzo uniwersalny i biorąc pod uwagę wszystkie wady i zalety to u mnie z moim pozostałymi elementami audio zgrał się bardzo dobrze. Na pewno zostanie u mnie na jakiś czas.

Edytowane przez KotD

Panowie metal musi mieć rozcielczy i dynamiczny wzmacniacz z fenomenalną nasyconą naturalną barwą . Część Roteli gra niestety w wielu wersjach tak jak kolega pisze wyżej odchudzonym twardym dźwiękiem jeśli ktoś takiego nie preferuje to jest właśnie za mocno jazgotliwie dla niego . Robiłem kilka podejść do rotela i do mnie też nie trafił w metalu z nowszych wersji jest ostro zaś że starych z lat 70 i 80 bywa mało rozdzielczo . Można zbudować na rotelu zestaw pod metal dobierając źródło i kolumny jak podał kolega kotD . Słuchałem tego 1070 i dla mnie grał właśnie w metalu już za sucho odchodził w stronę ostrości to tylko potwierdza że każdy z nas ma inne preferencje dźwiękowe i powinien sam po odsłuchu wybierać sprzęt .

Edytowane przez jacm

Rotel wg mnie gra tak że albo komuś pasuje taki przekaz albo nie. Nie jest nijaki jak niektóre wzmaki. Miałem kiedyś Marantza nie pamiętam modelu który grał niby poprawnie ale brakowało mu czegoś co by przykuwało uwagę a Rotel gra że mi prawa noga sama chodzi do rytmu;). Miałem 4 modele1070, 970, 920, 12 i tzw szkoła Rotelowska mi odpowiada w 100 %. Życzę koledze zadowolenia ze 1070 którego mam i zostanie u mnie na długo

<br />Rotel okazał się bardzo muzykalny, nie gra technicznie jak Krell ale bardziej dokładnie jak Yaqin<br />

Pozdrawiam kolejnego zadowolonego użytkownika ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

To co Kerry 9 lipca będzie można posłuchać jak to powinno grać na żywo :)

też się wybieram:)

Pozdrawiam kolejnego zadowolonego użytkownika ;-)

pewnie trochę tu pobędę:)

To co Kerry 9 lipca będzie można posłuchać jak to powinno grać na żywo :)

chętnie bym posłuchał na żywo Slayer ale sytuacja rodzinna raczej mi nie pozwoli jechać do Jarocina. Żal że nie ma wśród żywych Jeffa.

Witam kolegę , obecny projekt pochodzi z tej strony

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

Tu masz więcej

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi24-

q9jfDMAhVHkSwKHcrlAOIQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.troelsgravesen.dk%2FDiy_Loudspeaker_Projects.htm&usg=AFQjCNH8QA7gzwQRiH8YVobh5fyyJehisA&sig2=Pktm5aOGyA6POmVAGaEc6Q

Dzięki Tom. Do tego to chyba musi być niezła elektrownia.
<br />Dzięki Tom. Do tego to chyba musi być niezła elektrownia.<br /> <br /> <br />

Myślę ze moje dwa RB-ki 1090 i 1080 wystarczą ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Myślę ze moje dwa RB-ki 1090 i 1080 wystarczą ;-)

Myślałem że zakończyłeś "zabawę" na tych kolumnach co masz. A obecne sprzedajesz czy robisz drugi system?
<br />Myślałem że zakończyłeś "zabawę" na tych kolumnach co masz. A obecne sprzedajesz czy robisz drugi system?<br /> <br /> <br />

Te co miałem, obecnie obudowy są na sprzedaż

Te w powyższym poście, myślę że to będzie projekt docelowy ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Fajnie kolego KotD, że Ci się spasowało. ale ja jednak będę potrzymywał to co zawsze pisałem i mówiłem o Rotelachi muzyce metalowej:

Panowie metal musi mieć rozcielczy i dynamiczny wzmacniacz z fenomenalną nasyconą naturalną barwą .

Cały ten post to niestety prawda i widzę że kolega zna się na rzeczy. Z ust wyjęte ;)

Można zbudować na rotelu zestaw pod metal dobierając źródło i kolumny jak podał kolega kotD . Słuchałem tego 1070 i dla mnie grał właśnie w metalu już za sucho odchodził w stronę ostrości to tylko potwierdza że każdy z nas ma inne preferencje dźwiękowe i powinien sam po odsłuchu wybierać sprzęt .

Niestety to też prawda.

Rotel wg mnie gra tak że albo komuś pasuje taki przekaz albo nie.

Z tym też muszę się zgodzić :)

chętnie bym posłuchał na żywo Slayer ale sytuacja rodzinna raczej mi nie pozwoli jechać do Jarocina. Żal że nie ma wśród żywych Jeffa.

A ja do Jarocina mam 35 km :-)

Co do Jeffa no cóż, każdy jest kowalem swojego losu :(

Fajnie kolego KotD, że Ci się spasowało. ale ja jednak będę potrzymywał to co zawsze pisałem i mówiłem o Rotelachi muzyce metalowej:

Możesz powtórzyć, bo nie chce mi się szukać?:)

Moim zdaniem najważniejsze w przekazie są kolumny,a wzmacniacz ma tylko wydobyć z nich max tego co potrafią. JBL-e 4312E są stworzone do takiej muzyki, a że Rotel potrafi je dobrze rozbujać to efekty są takie jak mi się podobają. RA1070 jest pomiędzy Krellem Kav300i i Yaqinem MS30l i to wypośrodkowanie jest chyba dobrym rozwiązaniem.

A ja do Jarocina mam 35 km :-)

Z której strony Jarocina mieszkasz? Ja mam 80 km.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Możesz powtórzyć, bo nie chce mi się szukać?:)

Nie muszę kolega jacm wyraził się jasno i ja to w 100% popieram, jeśli chodzi o metal:)

Z której strony Jarocina mieszkasz? Ja mam 80 km.

W połowie drogi do Poznania od Jarocina. Lub odwrotnie jadąc pociągiem :)

Jacm powiedział:

Część Roteli gra niestety w wielu wersjach tak jak kolega pisze wyżej odchudzonym twardym dźwiękiem

Nie wiem czy kolega słuchał Krella. To jest dopiero odchudzony twardy dźwięk. Super analizuje każde nagranie, ale gdy chcesz przesłuchać całą płytę to jest z tym problem przynajmniej ja tak miałem, natomiast przy wzmacniaczu lampowym siadałem i słuchałem, ale czegoś mi brakowało w dolnym paśmie.

Nie bronię Rotela bo za krótko go znam, ale tak jak powiedziałem, z moimi kolumnami i źródłem gra zadowalająco.

Edytowane przez KotD
Gość

(Konto usunięte)

Panowie metal musi mieć rozcielczy i dynamiczny wzmacniacz z fenomenalną nasyconą naturalną barwą . Część Roteli gra niestety w wielu wersjach tak jak kolega pisze wyżej odchudzonym twardym dźwiękiem jeśli ktoś takiego nie preferuje to jest właśnie za mocno jazgotliwie dla niego . Robiłem kilka podejść do rotela i do mnie też nie trafił w metalu z nowszych wersji jest ostro zaś że starych z lat 70 i 80 bywa mało rozdzielczo . Można zbudować na rotelu zestaw pod metal dobierając źródło i kolumny jak podał kolega kotD . Słuchałem tego 1070 i dla mnie grał właśnie w metalu już za sucho odchodził w stronę ostrości to tylko potwierdza że każdy z nas ma inne preferencje dźwiękowe i powinien sam po odsłuchu wybierać sprzęt .

Jak średnie pasmo do dupy to się robi jazgot....metal to przede wszystkim średnica a nie jak się wielu wydaje...dół...

Najczęściej problemem jest "za głośna" górna średnica...

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jak średnie pasmo do dupy to się robi jazgot....metal to przede wszystkim średnica a nie jak się wielu wydaje...dół...

No wiadomo, że średnica ale to nie zmienia faktu, że barwa musi być nasycona. Już nie raz pisałem, że Rotel mimo swojej szybkości, kontroli basu i ostrości w metalu jak dla mnie nie najlepiej wypada. I właśnie o tą barwę chodzi. Lampową. Kiedyś mi to tak nie przeszkadzało ale niestety zaczyna powoli drażnić. Dlatego pisałem, że rzadko słucham teraz metalu. Jeżeli teraz ktoś zaczął słuchać Rotela i mu się podoba to OK. Ale ja znam takich co pod niebo wychwalali, a za dwa tygodnie mieli już inny sprzęt. Tu nie ma się co kłócić i za dużo dyskutować ja na tym zęby zjadłem. I albo się komuś Rotel podoba albo nie. Mi już w metalu się nie podoba i tyle.

Dlatego myślę o dynamicznej lampie i Rotelu. Jeden do innej muzy drugi dla innej.

@up @ "ja na tym zęby zjadłem" - spoko - wierzymy wierzymy :)

skoro teraz żadko słuchasz hard rock & heavy metal - to lampa dla ciebie może okazać sie lepsza...., ale czasem gdybyś chciał wrucić do tego typu muzyki to znowu może być na odwrót :):( - ja też chciałem se kiedyś zamówić końcówke mocy lampową wykonaną na zamówienie (8x kt88 - koszt wykonania 3900zł plus cena lamp) ale zrezygnowałem - boje sie ,że może to grać zamulająco w stosunku do mego rb990bx - prędzej 990bx zmienię na rhb-10 niż na lampe chyba.... :)

@"Dlatego myślę o dynamicznej lampie" - czy masz już jakiś model na oku? - chyba ,że to tajemnica

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.