Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Rotele w porównaniu do innych podobnych wzmacniaczy generalnie słabo się grzeją, ale najlepiej jest gdy stoi sobie osobno lub na samej górze

No i tu mam właśnie problem. On jest taki głęboki że na niczym nie może stać normalnie.

Czy RB-1582 to jest następca RB-1080 ?

Lubię kiedy gra muzyka...

Wywala 10 A? Pewnie masz zabezpieczenie klasy B, wstaw 10A o charakterystyce C i będzie ok.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

No i tu mam właśnie problem. On jest taki głęboki że na niczym nie może stać normalnie.

Czyli osobno. Moje nie raz stały na samym dole i było w porządku, choć w przypadku mocniejszych konstrukcji należy sprawdzić czy ciepłota nie jest zwiększona i czy wentylacja jest odpowiednia. Słabsze piecyki Rotela można stawiać spokojnie nad kaloryferami i nic im nie będzie, te z serii 108x to zapewne już inna bajka.

Może niech kolega tomaszE rzeknie słówko, miał ich całą piwnicę :-)

Wywala 10 A? Pewnie masz zabezpieczenie klasy B, wstaw 10A o charakterystyce C i będzie ok.

Z tym wsadzaniem 16A bezpieczników ja bym uważał. W specyfikacji podano, że stosuje się jako główny 12A oraz 4 o wartości 6,3A. Po jakimś czasie, gdy masowo wywalały i miały miejsce zwroty do serwisu w specyfikacji uwzględniono mocniejsze bezpieczniki o wartości 8A.

http://bwgroup-support.com/downloads/reference/rotel/Rotel Fuse Chart.pdf

Dlatego wydaje mi się że stosowanie 10A to jest ostateczność, inaczej gdy wstawi się 16A - jak pierdyknie to bezpiecznik zostanie, a jakże, ale popali się za nim cały układ. Gdzieś czytałem, że tę wadę (można nazwać fabryczną) powoduje trigger, i należy go mieć dezaktywowanym. Dzieje się to zazwyczaj z kolumnami 4 Ohm.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z tym wsadzaniem 16A bezpieczników ja bym uważał. W specyfikacji podano, że stosuje się jako główny 12A oraz 4 o wartości 6,3A. Po jakimś czasie, gdy masowo wywalały i miały miejsce zwroty do serwisu w specyfikacji uwzględniono mocniejsze bezpieczniki o wartości 8A.

http://bwgroup-support.com/downloads/reference/rotel/Rotel Fuse Chart.pdf

Dlatego wydaje mi się że stosowanie 10A to jest ostateczność, inaczej gdy wstawi się 16A - jak pierdyknie to bezpiecznik zostanie, a jakże, ale popali się za nim cały układ. Gdzieś czytałem, że tę wadę (można nazwać fabryczną) powoduje trigger, i należy go mieć dezaktywowanym. Dzieje się to zazwyczaj z kolumnami 4 Ohm.

Ale to nie chodzi o bezpieczniki we wzmacniaczu tylko w instalacji elektrycznej w domu. W momencie włączenia wzmacniacza (jak długo stoi wyłączony i eletrolity się rozładują to podczas włączania esa wywala).

Edytowane przez sk-victor

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Jak sobie gra głośniej to jest równo ciepły a jak wieczorem oglądałem film - cicho, to wzmacniacz wiadomo ostygł i był chłodny. Ale zauważalnie, że cieplejsza była strona lewego kanału. Zastanawiam się czy nie należało by zmierzyć i ewentualnie wyregulować prąd spoczynkowy tranzystorów mocy ?

powiedzcie mi czy na 1080 może coś stać ?? Trochę się to grzeje i nie chciałbym go uwędzić.

Odradzam cokolwiek stawiać

ale najlepiej jest gdy stoi sobie osobno lub na samej górze

Wyobrażam sobie jak RB-1090 stoi na górze ;-)

Czy RB-1582 to jest następca RB-1080 ?

Tak, ale trochę okrojony i na przysłowiowych gorszych co niektórych podzespołach, chłopaki z rotela dość szybko się opamiętali i wypuścili wersję MKII z wejściami XLR które w RB-1582 zostały usunięte

Może niech kolega tomaszE rzeknie słówko, miał ich całą piwnicę :-)

Też swoje waży ;-) +

przy odpowiednim graniu i obciążeniu przez głośniki potrafi nieźle podgrzać klimat ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Pomierzyłem i wyregulowałem prąd spoczynkowy w obu kanałach RB-1080. W prawym był 30mA a w lewym 34mA. Różnica żadna. Więc nie wiem z czego mogłoby wynikać delikatnie większe grzanie lewego kanału.

Witam wszystkich forumowiczów.

Od lat próbuję skompletować sobie jakiś zestaw do słuchania muzyki (jazz, metal, czasem muzyka klasyczna), jednak zawsze pojawiały się jakieś niespodziewane wydatki i trzeba było pieniądze przeznaczyć na inne potrzeby. Na zestaw marzeń nie mogę sobie jeszcze pozwolić (Rotel RA-1570, Rotel RCD-1570 oraz kolumny B&W 683 s2) i pewnie minie jeszcze wiele lat zanim taki zestaw będę w stanie skompletować.

W związku z powyższym postanowiłem że marzenia czas odłożyć na bok i podejść do tematu trochę bardziej realnie.

Chciałbym prosić o poradę dotyczącą zakupu wzmacniacza i kolumn. Miło byłoby gdyby wzmacniacz był zintegrowany (jakiś rotel) a co do kolumn to myślałem o Tannoy M2. Pozostaje jeszcze pytanie o odtwarzacz CD. Obecnie posiadam Denon DCD-980 jednak chyba laser zaczyna już odmawiać posłuszeństwa i płyty zaczynają przeskakiwać, więc nie wiem czy tutaj też nie będę musiał trochę zainwestować w naprawę (chyba że zalecacie kupić coś innego). Bym zapomniał, kwota jaką mogę przeznaczyć na całość to około 2000 zł. Pomieszczenie odsłuchowe to około 25-30 m^2 (salon połączony z kuchnią). Sprzęt może być używany, gdyż jestem świadomy ze za tą kwotę to raczej nic sensownego z nowych rzeczy nie kupię :). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :).

Cześć kolego, witamy w Klubie.

Zestaw marzeń z B&W? Raczej nie polecam. CM, Nautilius, może tak, ale nie budżetówka.

A co do wyboru sprzętu?

Poczytaj sobie na spokojnie cały wątek. Napisaliśmy w nim o Rotelach już chyba wszystko.

Pomierzyłem i wyregulowałem prąd spoczynkowy w obu kanałach RB-1080. W prawym był 30mA a w lewym 34mA. Różnica żadna. Więc nie wiem z czego mogłoby wynikać delikatnie większe grzanie lewego kanału.

Wnetrze wygląda na niegrzebane np tranzystory mocy są oryginalne ?

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Bym zapomniał, kwota jaką mogę przeznaczyć na całość to około 2000 zł. Pomieszczenie odsłuchowe to około 25-30 m^2 (salon połączony z kuchnią).

Pomieszczenie odsłuchowe jest dosyć spore jak na budżetowe klocki Rotela. Dla mnie sprawdzone połączenie to RA-820AX lub RA-931 z Acoustic Energy. Te wzmacniacze można kupić do 500zł za bdb stan. Ale dysponują 30w na kanał i jeśli chodzi o bas to bez suba w takim pomieszczeniu będą to chudzinki. Jakieś podstawkowe AE do 700 zł byś dostał. No i jakiś cd-ek najlepiej plastyczny i w takiej kwocie byś się zmieścił. Na OLX w tej chwili wystawiona jest integra RA-980 BX za 1250zł + Tannoy2 widziałem za 800 zł. Ale wtedy musiałbyś dozbierać na jakiegoś cd-eka. A to byłby najlepszy wybór. Bo RA-980 BX ma BDB bas i 100 w na kanał. I za tą opcją ja bym był. Nie od razu Kraków zbudowano jak to się mówi. Jest jeszcze jedna opcja RA-840BX4 50w i na basie też nie było by tak źle. Jego można wyrwać także za 5-6 stówek. Ale pamiętaj, że to wiekowe klocki i od handlarzy raczej bym nie kupował. Choć na to reguły nie ma. Możesz kupić od zwykłego użytkownika i się naciąć. Mnie już to się zdarzyło. Decyzja należy do Ciebie, bo za te pieniądze nic innego nie da się zrobić jeśli chodzi o markę Rotel.

@victor na drugiej fotce widać bezpiecznik przy końcówce mocy (przy niebieskim kondzie: nichicon z lewej strony)- on jest koloru białego. Czy to oryginał? U mnie szklane bańki są. A jak wygląda reszta bezpieczników? Łącznie z tym małym przy triggerze 630mA? Czy to są no-name czy jakieś firmowe?

Około 3000 zł jak dla mnie to odpowiednia cena.

Jest jeszcze na aukcji dzielony RC/RB-980 za 2500.

W zależności od jakości podłączonych kolumn to podobna jakość grania, choć seria 10xx ma trochę więcej bajerów (trigger).

No i nie wywala w końcówce i w chałupie korków jak RB-1080 :-)

Nie warto, lepiej kupić integrę 1070 za 2400 i 900zł zostanie ci dla żony na waciki.

Fakt, dzielonka jest raczej dla fanów tuningu, druga KM i mostek :-) Bo brzmienie to tylko niuanse.

@victor na drugiej fotce widać bezpiecznik przy końcówce mocy (przy niebieskim kondzie: nichicon z lewej strony)- on jest koloru białego. Czy to oryginał? U mnie szklane bańki są. A jak wygląda reszta bezpieczników? Łącznie z tym małym przy triggerze 630mA? Czy to są no-name czy jakieś firmowe?

No na to uwagi nie zwracałem. Nie chce mi się go specjalnie rozkręcać znowu ;) Kiedy zobaczę ale w porcelankach to z tego co kojarzę to zazwyczaj były zwłoczne - piasek w środku.

W końcówce ?

Tak, w końcówce. Na angielskich forach kolesie mieli z nią spore problemy, paliło bezpieczniki (4x6,3A) i po wielu interwencjach serwis Rotela wprowadził zmianę montując w niej już 8 amperowe bezpieczniki. Ale i tak ponoć to niewiele dawało, szczególnie wtedy gdy podłączane były 4 omowe duże kolumny.

No przecież kurna o tym niedawno pisałem :-)

http://forums.audioholics.com/forums/threads/help-with-blown-fuses-on-rotel-rb-1080.55207/

http://www.htguide.com/forum/showthread.php?14547-Rotel-RB-1080-power-amp-keeps-blowing-fuses-I-have-B-amp-W-Matrix-802-Series-3-speakers

O, nawet w instrukcji postawili dwa krzyżyki :-)

post-8490-0-43332200-1471596168_thumb.jpg

post-8490-0-55017800-1471596285_thumb.jpg

Edytowane przez sittek

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Fakt, dzielonka jest raczej dla fanów tuningu, druga KM i mostek :-) Bo brzmienie to tylko niuanse.

Dzielonki mają swoją zaletę nie tylko jeśli chodzi o tuning, zawsze też można pobawić się preampami :-)

Edytowane przez Kriss 73

Tak, w końcówce. Na angielskich forach kolesie mieli z nią spore problemy, paliło bezpieczniki (4x6,3A) i po wielu interwencjach serwis Rotela wprowadził zmianę montując w niej już 8 amperowe bezpieczniki. Ale i tak ponoć to niewiele dawało, szczególnie wtedy gdy podłączane były 4 omowe duże kolumny.

Przy naszym napięciu myślę że tego problemu nie ma, przynajmniej ja się z tym nie spotkałem ani osobiście tego nie doświadczyłem i obym nie doświadczył , a kolumienki moje mają niezły apetyt, impedancja graniczy przy 3,5 ohm

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

Pozdrawiam

Tomasz

Przy naszym napięciu myślę że tego problemu nie ma,

Przecież angole mają identyczne napięcie jak my, no może parę Volt więcej :-)

a kolumienki moje mają niezły apetyt, impedancja graniczy przy 3,5 ohm

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

Jezus Maria, one wyglądają już jak konfesjonał.

:-)

post-8490-0-90481700-1471605338_thumb.jpg

Edytowane przez sittek

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No, tym to można swobodnie dyskotekę w remizie strażackiej urządzić.

No Panowie dobiliśmy do 3-setnej strony, trzeba to czymś uczcić. Stawiam wszystkim po kolejce.

Kto nie pije niech zmiata do domu.

Edytowane przez Kriss 73

Przecież angole mają identyczne napięcie jak my, no może parę Volt więcej :-)

Jezus Maria, one wyglądają już jak konfesjonał.

:-)

post-8490-0-90481700-1471605338_thumb.jpg

Mnie tam się moje konfensjonały podobają , nie tylko za to jak wyglądają ale ........ ;-)

.

No, tym to można swobodnie dyskotekę w remizie strażackiej urządzić.

Osobiście wolę je w domu słuchać ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.