Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

i co dalej po dzielonce?

Chyba nastanie The age of lamps.

Ale jeszcze mam coś na oku alternatywnego.

Kuźwa tyle wzmacniaczy Rotela, których się nasłuchałem i z którymi ryłem swój mózg aż po dzisiejszy dzień, aż nie mogę się nadziwić. Szkoda, że wtedy padł mój dysk miałem wszystkie modele na zdjęciach w stanie BDB bo tylko takie kupowałem, przynajmniej zewnętrznie. W pamięci obliczyłem dokładnie 12 sztuk z tą dzielonką, która poszła do uczciwego człowieka, który przynajmniej zaopiekuje się nią, bo był dzisiaj u mnie i odsłuchiwał sprzęt. Wziął go od razu. Trudno się dziwić sprzęt czadził nienagannie niechaj mu służy.

Edytowane przez Kriss 73

Chyba nastanie The age of lamps.

Ale jeszcze mam coś na oku alternatywnego.

Kuźwa tyle wzmacniaczy Rotela, których się nasłuchałem i z którymi ryłem swój mózg aż po dzisiejszy dzień, aż nie mogę się nadziwić. Szkoda, że wtedy padł mój dysk miałem wszystkie modele na zdjęciach w stanie BDB bo tylko takie kupowałem, przynajmniej zewnętrznie. W pamięci obliczyłem dokładnie 12 sztuk z tą dzielonką, która poszła do uczciwego człowieka, który przynajmniej zaopiekuje się nią, bo był dzisiaj u mnie i odsłuchiwał sprzęt. Wziął go od razu. Trudno się dziwić sprzęt czadził nienagannie niechaj mu służy.

A jaki Ty miałeś ten zestaw ?

A w ogóle to jakby ktoś, kiedyś jakiegoś preampa Rotela sprzedawał, który by do mojego RB-1080 się nadał, wymiarami też, żeby RB stanął na RC ;))

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A jaki Ty miałeś ten zestaw ?

Dobry zestaw z serii 8xx przebijał go tylko RB-890 bo Rotele bez BX grają z większą kulturą i ogładą. Ale ta końcówka jest nie do dostania. A dlaczego? Bo nikt nie sprzedaje tak cennych klocków. Nigdy nie spotkałem tej końcówki w bdb stanie. A dla mnie wygląd zewnętrzny bardzo się liczy. Flaki zawsze są do naprawy przez fachowców, którzy się na tym znają, a nie przez grzebalskich, którzy tylko niszczą dźwiękowo sprzęt wymieniając wszystko co się da. A wtedy to nie jest już Rotel. Seria 8xx Rotela to największy sukces tej firmy. Nie znam się na wywalaniu korków, jak piszecie ani na bezpiecznikach czy napięciach. Ale znam się na dźwięku i wiem jak odróżnić poszczególne serie tej marki. Gdybym dostał tą końcówkę zgarnąłbym ją od razu. I gdy się tylko pojawi a obserwuję aukcję przytulę ją do siebie bez żadnego zastanowienia.

Tutaj w tym klubie tylko sittek może ze mną konkurować jeśli chodzi o stare egzemplarze. Nikomu nie uwłaczam. I jestem tego bardzo pewien. Wiem odważna teza, ale tak niestety jest. I bardzo wkurza mnie fakt, że jakiś początkujący meloman tak go nazwijmy chce złożyć swój pierwszy zestaw, a postawił na Rotela i ktoś mu mówi przeczytaj wątki bo to już było. To co ma przegarnąć 300 stron bo nikt nie chce mu odpowiedzieć? Żałosne i zarazem bardzo smutne. Jeśli zmienię strategię i nawet nie będę posiadał Rotela to i tak podzielę się wiedzą, którą teraz posiadam i pomogę mu. Bo tak powinno być. Nigdy nikogo nie lekceważyłem. Jeśli coś wiem i mam to powielać będę powielał. Dla potomnych. Bez obrazy koledzy. Bo na tym polega koleżeństwo., a także szacunek dla osób właśnie wchodzących w rotelowski świat. I powinniście być tego świadomi.

Edytowane przez Kriss 73
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie każdemu było dane stać na płaskim polu prawie zupełnie bezbronnym, bez komunikacji i siły wspomagającej, kiedy już wszyscy się odwrócili. Pozostało tylko przeć na przód i strzelać. A może się uda. Czasami rzeczywistość nas rozbija, ale patrząc na pełzającą i snującą się za tobą jak cień przeszłość teraźniejszość i przyszłość staje się bardzo mglista.

rb-880 też jest dość rzadki do kupienia.....

Bo SZ... nikt takich klocków się nie pozbywa.

Edytowane przez Kriss 73

Bo SZ... nikt takich klocków się nie pozbywa.

Tak tak , każdy tak mówi ... Jak ja głupi pozbyłem sie całego zestawu Michi zwłaszcza po przeglądzie w autoryzowanym z plombą Audio Klan .

Chetnie odkupię .

Edytowane przez Luk77
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tak tak , każdy tak mówi ... Jak ja głupi pozbyłem sie całego zestawu Michi zwłaszcza po przeglądzie w autoryzowanym z plombą Audio Klan .

A to ma Łukasz jakiś związek ze mną ???

chodzi o wpis

Czekam Panowie na końcówkę mocy RB - 890 Proszę o szybkie meldowanie w razie zlokalizowania w/w sprzętu. Inne końcówki mocy mnie nie interesują. Zupełnie. Dla mnie Rotel to tylko i wyłącznie seria 8xxx. A komu się to nie podoba niech rzuci mi rękawicę:-)

Edytowane przez Kriss 73

A to ma Łukasz jakiś związek ze mną ???

chodzi o wpis

Pewne klocki zachodzą mi za bardzo w pamięć a takim są zestaw Michi którego polowałem latami a pozbyłem się bezsensownie szybko :( Ja mam zbyt dużo hobby gdyż dochodzą do tego motocykle , restaurowanie ich .

Lubię też w w wolnej chwili podłubać przy kablach czy to audiofilskich czy nie.

Mam paru elektroników zaprzyjaźnionych zawodowo i do sprzętu też nie omieszkamy zajrzeć ;)

Kriss , spróbuj to co Ci proponowałem a w razie czego podeślę Ci to na testy bez problemu ..

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tak reasumując to teraz mogę wyrazić się bardzo jasno. Oprócz serii 8xxx reszta to tylko kurze gówno. Rzucam Ci rękawicę sittek. Podejmiesz?

Luk lubisz motory? Aczkolwiek biorę to co ty mi nakreśliłeś z Q21 z Dayensa. Z wersją z pilotem. Przesłucham. Jutro podeślę ci zdjęcia mojego motoru hondy shadow przerobioną na solo.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tak reasumując to teraz mogę wyrazić się bardzo jasno. Oprócz serii 8xxx reszta to tylko kurze gówno. Rzucam Ci rękawicę sittek. Podejmiesz?

Żartowałem, no nie ma z kim pić w tym klubie cholera:-)

Q21 chyba nie ma Dayensa .. Zbyt mało popularny dochodowo sprzet ;)

Ma i z pilotem powiedzieli mi, że za 3800 zł. mogą mi go sprzedać.

Panny też ;)

No to oczywiste:-)

Dla sittka

I znowu dumnie rycerz polski

Podniesie złotą rękawicę

Widziałem ją w blaszanej trumnie

Gdzie wróg rozbitą miał przyłbicę.

Czy jest sens zamieniac wzmacniacz Marantz PM4200 na Rotel RA810A lub Rotel RA820BX? Da sobie rade z kolumnami Mission 702e?

Zestaw grac bedzie w "pomieszczeniu odsluchowym" o powierzchni 15m2, muzyka ktorej slucham to metal, czasem rock. Nie slucham raczej glosno, zazwyczaj tak okolo 1/3, jak mialem Yamahe AX396 to na tyle chyba nigdy nie odkrecilem. Czy bedzie kozystna zmiana w stosunku do obecnego wzmacniacza?

Do tej pory przerobilem Marantz PM30SE, PM4001, PM4200 i Yamahe AX396. Kazdy z tych wzmacniaczy potrafil cos innego z kolumn wyciagnac, ale zaden nie brzmial jak nalezy. Kazdy Marantz gral zbyt delikatnie, a Yamaha zbyt ciezko. Czy jest ktos w stanie porownac dzwiek jakiegos "malego" Rotela do wymienionych?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy jest sens zamieniac wzmacniacz Marantz PM4200 na Rotel RA810A lub Rotel RA820BX? Da sobie rade z kolumnami Mission 702e?

Jest wielki sens. Marantz z tymi kolumnami nie bardzo sobie radzi, ale dobierając do niego Rotela odczujesz niesamowitą dynamikę i prawdziwy Power. Zamieniaj lub kupuj jak najszybciej. Mission te, które opisujesz mają niezłą dynamikę 98 db ale są wytłumione. Jak do Rotela to w sam raz.Nawet się kurna nie zastanawiaj.

...dobierając do niego Rotela odczujesz niesamowitą dynamikę i prawdziwy Power.
Tylko czy Rotel trafi w moje gusta? Majac wybor pomiedzy Marantzem PM4200 a Yamaha AX396 wybralem delikatnego Marantza... choc nieco lomotu Yamahy mu brakuje. No i jak z moca wzmacniacza? Czy duza moc wzmacniacza ma znaczenie przy cichym sluchaniu? Przy jakiej glosnosci wzmacniacz pracuje najlepiej: minimalnej, sredniej czy maksymalnej? Moc zalecana wg opisu na kolumnach to 25-100W, a "malych" Roteli tylko 2x20W.

Tylko czy Rotel trafi w moje gusta? Majac wybor pomiedzy Marantzem PM4200 a Yamaha AX396 wybralem delikatnego Marantza... choc nieco lomotu Yamahy mu brakuje. No i jak z moca wzmacniacza? Czy duza moc wzmacniacza ma znaczenie przy cichym sluchaniu? Przy jakiej glosnosci wzmacniacz pracuje najlepiej: minimalnej, sredniej czy maksymalnej? Moc zalecana wg opisu na kolumnach to 25-100W, a "malych" Roteli tylko 2x20W.

Każdy Rotel jest lepszy od tych dwóch wzmacniaczy, każdy. Serio.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

a "malych" Roteli tylko 2x20W.

Licz to wszystko X2 małe rotelki jak każdy inny są bardzo wydajane prądowo.

A mi nie przeszło panie dyskoteka.

Czuję, że tu najeżdża młoda krew. I musimy się z tym liczyć. Człowiek, który się boi stanąć Face to Face. I chyba nie słyszał żadnego Rotela.

Ok. To teraz powtorze dwa pytania:

Czy duza moc wzmacniacza ma znaczenie przy cichym sluchaniu?

Przy jakiej glosnosci wzmacniacz pracuje najlepiej: minimalnej, sredniej czy maksymalnej?

Edytowane przez szymon1977

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie przecze. Zadaje upierdliwe pytania bo nie mam mozliwosci odsluchu.

ile chcesz wydać?

Z tym High-Endem to jest tak, że w pewnym momencie kończy się muzyka a zaczyna pycha, kasa i zwykły snobizm. To jest tak, jakby właściciel Porsche Panamery próbował Ci za wszelka cenę wmówić, że nie da się jeździć Oplem Astrą i drwił z Ciebie, że masz taki samochód - MrSalieri.

Zawsze będziesz zgonił za swoim króliczkiem

Przy jakiej glosnosci wzmacniacz pracuje najlepiej: minimalnej, sredniej czy maksymalnej?

Jeśli chcesz usłyszeć pierdolnięcia przy Rotelu to na godzinie 11 zależy od efektywności głośników

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy jest cos, co w Rotelach lubi sie popsuc i jak to sprawdzic przed zakupem?

W rotelach raczej nic się nigdy nie psuję. Ale jeśli chcesz dobrego wzmaka to lepiej go oddać na diagnostykę. Każde wzmacniacze z mają przebieg iluś tam lat, wysłużone kondensatory zimne luty itp. Jeśli chcesz wamaka na kolejne kilkanaście lat to polecam kolegę Bumalumpa. Zrobi tobie zestaw na całe lata.

Każdy Rotel jest lepszy od tych dwóch wzmacniaczy, każdy. Serio.

.................

Rotel to znakomite urządzenia, ale budowanie wielkiej sceny to nie jego cecha, zatem pytanie: które modele wzmacniaczy grają z przyzwoitą sceną, taką taką trochę "do przodu" i wokół kolumn?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam serdecznie,

Dopiero rozpoczynam swoją przygodę ze sprzętem audio, jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym powiedzieć wszystkim cześć!

Po dziesiątkach godzin spędzonych na czytaniu między innymi Waszych opinii, oraz niejednej podróży w celu dokonania odsłuchu, zdecydowałem się dołączyć do Waszego klubu. Wybrałem kolumny Monitor Audio RS8, które udało mi się nabyć w idealnym stanie, oraz wzmacniacz Rotel RA-985 BX. Do tego DAC FIIO D03K, a wszystko będzie spięte kablami Melodika MCD2250 2,5mm, oraz RCA Prolink. Podzielę się z Wami dokładną opinią na ten temat, jak wzmacniacz będzie sprawdzony u serwisanta, a całość podłączę i odsłucham.

Chciałbym jednak od razu poprosić Was o pomoc przy doborze pilota. Z tego co zauważyłem znalezienie oryginalnego to szukani igły w stogu siana, więc od razu zamierzam pójść w kierunku czegoś zastępczego. Ze względów estetycznych wolałbym, aby był to pilot tej samej firmy co wzmacniacz, nie chiński zamiennik. Czy ktoś z Was mógłby mi doradzić co będzie pasowało? Ew. coś uniwersalnego sterującego z Rotela? Nie mogę znaleźć info jaki oryginalny jest pilot do 985BX i też nie za bardzo umiałbym dopasować zamiennik. Pomoże ktoś? W temacie elektroniki sygnału itd. jestem noga. Interesowałoby mnie włączanie/wyłączanie - stand by, oraz głośność.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dostałem dwa punkty ostrzeżenia za wpisy, które wczoraj dokonałem pod presją człowieka , który się włączył w nazbyt ambitną rozmowę dotyczącą wzmacniaczy firmy Rotel, a które zostały usunięte. Więc zgłaszam prośbę do moderatorów AS o skasowanie mojego konta. Nie żartuję.

Dostałem dwa punkty ostrzeżenia za wpisy, które wczoraj dokonałem pod presją człowieka , który się włączył w nazbyt ambitną rozmowę dotyczącą wzmacniaczy firmy Rotel, a które zostały usunięte. Więc zgłaszam prośbę do moderatorów AS o skasowanie mojego konta. Nie żartuję.

Słusznie, że otrzymałeś, bo żadna wiedza nie zwalnia od zachowywania się kulturalnie i na poziomie.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Słusznie, że otrzymałeś, bo żadna wiedza nie zwalnia od zachowywania się kulturalnie i na poziomie.

A przytulisz mnie na koniec misiaczku?

A opowiedz mi swoje doświadczenia z Rotelami bardzo proszę. Napisz co i jak jaki masz zestaw jak gra wiesz ogólnie :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.