Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem dwa punkty ostrzeżenia za wpisy, które wczoraj dokonałem pod presją człowieka , który się włączył w nazbyt ambitną rozmowę dotyczącą wzmacniaczy firmy Rotel, a które zostały usunięte. Więc zgłaszam prośbę do moderatorów AS o skasowanie mojego konta. Nie żartuję.

No nareszcie bo nie widzisz więcej niż czubek swjego nosa. Pa.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No nareszcie bo nie widzisz więcej niż czubek swjego nosa. Pa.

Tak? to wytłumacz mi jedną sprawę. Bo z Tobą też nieraz się pożarłem. Dlaczego tylu ludzi pisze mi na priva i pyta o konkretne rzeczy a potem mi dziękują za pomoc. Ciekawe prawda? Nie martw się myślę, że moderatorzy zgodzą się co do faktu usunięcia mojego konta. Ode mnie też masz pa x2.

Edytowane przez Kriss 73
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy ktoś odniósł by się do mojego posta w kwestii pilota, bo widzę że w tych emocjach zaraz zostanie zapomniany i nie zauważony.

Tu masz proszę : file:///C:/Users/Krzych/AppData/Local/Temp/RR-927-OM.pdf Zrób metodą kopiuj wklej.

Widzę, że link przestał działać, ale z pewnością ten pilot będzie działał jeśli chodzi o RA-985BX. To jest RR-927.

Edytowane przez Kriss 73

Dziękuje Ci za odpowiedź, rozumiem że to uniwersalny pilot, który będzie działać. Wygląda jak konstrukcja z lat 70-tych czy jest dla niego jakaś alternatywa? Ponieważ na allegro aktualnie posucha a na ebayu ceny w granicach 300-400 zł, one tyle kosztują czy to żart? Myślałem że zamknę się w 100 zł z kosztem wysyłki :D

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ten pilot w 100% będzie obsługiwał RA-985. Ale widzisz ciężko jest trafić na odpowiedniego pilota, a jak już są to faktycznie tak jak piszesz ceny z kosmosu. Ja np. Do wzmacniacza RA-1070 też nie miałem oryginalnego modelu, ale też rotelowski i pasował. Pilot oczywiście:-)

Chłopaki dajcie na luzik , co tam ci,e Kriss od wczoraj gryzie ? :)

E tam szkoda słów wodzu. Ale powiedziałem sobie, że to był ostatni raz jak wdałem się w jakieś potyczki słowne. Nie warto. Czasami człowiek się wygłupia, a ktoś coś bierze na serio i potem tak wychodzi. Zapomnieć :-)

Edytowane przez Kriss 73

Rotel to znakomite urządzenia, ale budowanie wielkiej sceny to nie jego cecha

Mam zupełnie odwrotne doświadczenie jeśli chodzi o wzmacniacze Rotela

Pozdrawiam

Tomasz

Mam zupełnie odwrotne doświadczenie jeśli chodzi o wzmacniacze Rotela

Może w przypadku najdroższych urządzeń, te z niższej półki nie budują żadnej sceny, grają równo z linią głośników.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Te tanie co niektóre również znam dobrze, sam posiadam ( dzieciaki maja u siebie ) RA-920AX i RA-940BX , również nie odnoszę takiej przypadłości o której piszesz :p

Pozdrawiam

Tomasz

@up - w moim przypadku - nie wiem - miałem i mam tylko jedengo rotela -rb990bx i nie zmieniam - wg mnie gra jak najbardziej okej , ale kolumny nie powinny mieć metalowego wysokotonowca - ja mam morel et 338

o taki ze srebrną ramką :

http://audiotransducers.com/pl/104mm/122-morel-et-338-104.html

ale ostatnio sporo podrożał - o ok 20% :(

I bardzo wkurza mnie fakt, że jakiś początkujący meloman tak go nazwijmy chce złożyć swój pierwszy zestaw, a postawił na Rotela i ktoś mu mówi przeczytaj wątki bo to już było. To co ma przegarnąć 300 stron bo nikt nie chce mu odpowiedzieć? Żałosne i zarazem bardzo smutne.

To ja napisałem, zresztą zawsze sam to robię, bo zanim przystąpię do dyskusji i zacznę zadawać pytania, chcę mieć w temacie jakąś wiedzę. I przeczytanie na spokojnie 300 stron wcale nie uwłacza godności.

A opowiedz mi swoje doświadczenia z Rotelami bardzo proszę. Napisz co i jak jaki masz zestaw jak gra wiesz ogólnie :-)

Straciłeś dzielonkę, doznałeś szoku, i nam też z tego powodu jest smutno, ale już nie napadaj na ludzi. :-)

Może w przypadku najdroższych urządzeń, te z niższej półki nie budują żadnej sceny, grają równo z linią głośników.

To zależy jakie ma się odniesienia z wcześniejszych doświadczeń w odsłuchach i jakiego materiału się słucha. Czasami Rotel potrafi zaskoczyć, szczególnie te z serii 93x oraz, co mnie niedawno zdziwiło - RA-12 w duecie z RCD-971. Byłem w szoku słuchając płyty Sade - Soldier of Love. Co ta dziewczyna wyprawiała w moim pokoju........

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja mam inne doświadczenie. Od kilku lat mam te same kolumny ustawione w tym samym pokoju w tym samym miejscu. W międzyczasie miałem 5 różnych wzmacniaczy, lampowe i tranzystorowe. Każdy grał inaczej ale scena budowana przez Rotela RA 1070 jest jedną z lepszych. Nie wiem może to zasługa innych elementów systemu, chociaż one nie uległy zmianie.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Straciłeś dzielonkę, doznałeś szoku, i nam też z tego powodu jest smutno, ale już nie napadaj na ludzi. :-)

Masz to jak w banku Przyjacielu:-)

. Każdy grał inaczej ale scena budowana przez Rotela RA 1070 jest jedną z lepszych.

Jeśli chodzi o 1070 to najlepsza młocka jaką słyszałem, bas jest konturowy i twardy nie ma tam żadnego zlewania się instrumentów, bo potrafi trzymać wszystko w ryzach. Tylko ta trochę kłująca góra, gdyby inżynierowie troszeczkę stonowali te sybilanty byłby to niesamowity wzmak. Może źle dobrane kolumny w moim przypadku? Ale tak jak piszesz scena jest. Jednym się podoba innym nie :-)

Ja w moim "nowym" RB-1080 połączonym z Audiolabem 8000Q też zauważyłem, że to co wcześniej było ciężkostrawne przez marną realizację za gęste, zlewające się i trochę hałaśliwe granie, teraz stało się bardziej "przejrzyste". Mniej boli "hałas". Ale mimo, że Dynaudio 52SE nie mają bardzo nachalnej góry to jest ona jednak trochę za ostra.

Lubię kiedy gra muzyka...

Dynaudio 52SE nie mają bardzo nachalnej góry to jest ona jednak trochę za ostra

Pewnie wywołam burzę , szkoda takiej końcówki męczyć dla tych kolumn, kiedyś słuchałem u siebie dynki 70 monotonne granie

Pozdrawiam

Tomasz

Pewnie wywołam burzę , szkoda takiej końcówki męczyć dla tych kolumn, kiedyś słuchałem u siebie dynki 70 monotonne granie

O !!! To może być bardzo dobra i pouczająca dla mnie burza.

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A ja miałem do 980 jak i do 1070 Adience 42 i na średnicy było suchawo i góra z deczka świstała. :-) grały bardzo ładnie przy głośnych odsłuchach, przy cichym graniu to już jak gdyby wzmacniacz umierał. One na prawd potrzebują kopa, bo tak dla mnie to takie granie bez serca:-) Chodzi oczywiście o kolumny z serii Audience. No ta ja już też chyba znowu napotkam Burzę w szczególności u sittka ;-)

Edytowane przez Kriss 73

No ta ja już też chyba znowu napotkam Burzę w szczególności u sittka ;-)

Kolega sitek to dobry zimal i nie będzie :p

napadaj na ludzi. :-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Napadaj na ludzi ? Oj nie kolego Tomaszu to już zmyte. Zdrówka życzę, mam nadzieję, że z Twoim... wszystko w porządku. No chyba rozumiemy się bez zbędnych słów :-)

One na prawd potrzebują kopa, bo tak dla mnie to takie granie bez serca:-) Chodzi oczywiście o kolumny z serii Audience. No ta ja już też chyba znowu napotkam Burzę w szczególności u sittka ;-)

Nikogo napadać nie będę. Dynaudio faktycznie potrzebują prądu, na przykład z amplitunerami ( tak do 10.000zł) zagrają nijako i bez polotu. Do budżetowej lampy ( tak samo do 10.000zł) też nie za bardzo się nadadzą. Jak dla mnie dla nich to minimum 150Watt na kanał i spora wydajność prądowa. Wtedy potrafią pokazać i przestrzeń, dużą stereofonię i wieloplanową scenę. Bas będzie naprawdę słyszalny i dość mięsisty ( nawet w monitorach). Tekstylna kopułka da przyjemność na górze i gwarancję dłuższego odsłuchu. Należy pamiętać o właściwej płycie i realizacji nagrania, bo gdy damy marne źródło będzie nijako i okropnie.

Wiele razy powtarzałem, że Rotel i Dynaudio jest dla zaawansowanych słuchaczy, wręcz zawodowców :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wiele razy powtarzałem, że Rotel i Dynaudio jest dla zaawansowanych słuchaczy, wręcz zawodowców :-)

W takim razie jeszcze długa droga przede mną ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tekstylna kopułka da przyjemność na górze i gwarancję dłuższego odsłuchu. Należy pamiętać o właściwej płycie i realizacji nagrania, bo gdy damy marne źródło będzie nijako i okropnie.

Oj Jacek nie zawsze tekstylna kopułka sprawdza się u Rotela. Wiele kolumn, które miały wysokotonowce na kopułkach metalowych, no nazwijmy my je tak zupełnie dawały inny dźwięk. Ale co uderzało mnie w serii audience to ten typowy metaliczny nalot w górnym paśmie. To mi na prawdę przeszkadzało.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Takie np Infinity serii Beta oparte na mieszaninie metal / ceramika bardzo komfortowo w odsłuchu grały z Rotelem .

Rotel dla lubiących słuchać głośno , bo tak lubi grać moim zdaniem , odsłuchać z Chario . :)

Pozdrówko .

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Rotel dla lubiących słuchać głośno , bo tak lubi grać moim zdaniem , odsłuchać z Chario . :)

sittek też kiedyś mi te włoskie głośnik kiedyś polecał, ale do ostrej muzy to chyba nie bardzo wodzu:-) Odsłuchiwałem je przy Rotelu RA- 1070 gubiły się przy Slayer, mimo że rotel wyciskał z nich wszystko.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Odsłuchiwałem je przy Rotelu RA- 1070 gubiły się przy Slayer, mimo że rotel wyciskał z nich wszystko.

Przy głośnym odsłuchu takiego repertuaru , nie takie wzmacniacze i kolumny się wykładają .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.