Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Satori napisał:

wierzę, że niezbędną ha ha

Nieee, to tylko wypełniacze żeby nie było pusto w środku. PSZOK już przestał ode mnie elektrosmieci przyjmować to upycham po ludziach 🤣

A tak na serio to :

20230612_001150.thumb.jpg.50d3b005ba178e040f78fdcea0ebc8d5.jpg

1) PCB z przetwornikiem, sekcą cyfrową DAC, zasilaniem do części cyfrowej czyli prostowanie, filtrowanie, regulowanie +5V, -5V, -15V, wejściami cyfrowymi

2) Analog nr1 - MuFollower czyli FET + lampa 

3) Analog nr2 - lampy 

4) Kondensatory wyjściowe 

5) PCB z selektorem wejść cyfrowych

6) PCB z selektorem analogów 

7) PCB z zasilaniem analogów czyli anodowe i grzanie 

8 ) Trafo nr1 do zasilania analogów lampowych, trafo nr2 do zasilania sekcji DAC, trafo nr3 do zasilania wejść cyfrowych (pełna separacja zasilania łącznie z GND od części analogowej i cyfrowej) 

9) PCB z modułem USB 

10) przekaźniki odcinające wyjścia zanim lampy się ustabilizują 

Trochę tego jest a kabelki potrzebne żeby to wszystko działało. I trochę zabawy żeby to działało dobrze i brzmialo, stąd i obsuwa czasowa. Parokrotne zmiany punktów pracy aby uzyskać z analogów jak najwięcej, to samo z kondensatorami wyjściowymi bo nie ma rozwiązań uniwersalnych, wszystko względem wszystkiego. 

Lampy to 6N9S z lat 50 tych oraz IBM 6414 z 60`, wyjścia to Miflex KPCU + srebro. 

Jest wielkość, moc, szczegóły, bas, scena, wokal... ale ważne dla mnie jak odbiera to właściciel. 

Godzinę temu, Satori napisał:

Trochę się za nim naczekałem ale warto było.

Dziękuję bardzo, a Ci co nie słuchali i tak powiedzą, że dostałeś rabat w zamian za reklamę.

Po rozmowie z Tobą zaczęło mi ciśnienie powoli schodzić bo zawsze podchodzę emocjonalnie do tego jaki będzie odbiór właściela... uff. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

48 minut temu, eMCZe napisał:

Po rozmowie z Tobą zaczęło mi ciśnienie powoli schodzić bo zawsze podchodzę emocjonalnie do tego jaki będzie odbiór właściela... uff. 

Wpasowało się w system i na razie żadnych zmian nie potrzeba jest OK.

48 minut temu, eMCZe napisał:

Dziękuję bardzo, a Ci co nie słuchali i tak powiedzą, że dostałeś rabat w zamian za reklamę.

Nic nie reklamuję, ale po doświadczeniach z  konstrukcjami DIY jakie miałem wcześniej warto było poeksperymentować. I po prostu dzielę się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Niektóre konstrukcje z którymi miałem do czynienia nie były też pozbawione wad, ale mają też swoje zalety. Doświadczenie zostaje i no i te urządzenia oczywiście też. Nie są na sprzedaż zostają ze mną.

Edytowane przez Satori
4 godziny temu, jaczar napisał:

Fajne izolatory pod elektronikę 

Ciężko wyobrazić sobie sens użycia takich izolatorów. Nawet jeśli mieszkamy w sąsiedztwie dworca centralnego. Natomiast jeśli chodzi o wibracje wynikajace z pracy przetworników w zakresie niskich częstotliwości to warto mieć na uwadze, że wibruje powietrze w całym pomieszczeniu. Łącznie z powietrzem wewnątrz wzmacniacza i z każdej jego strony. Niskie częstotliwości przechodzą przez stropy betonowe, grube ściany. Fakt postawienia urządzenia na gumowych stópkach z napisem "isoacoustics" nic nie zmienia.

Dałbym sobie pomalować włosy na dowolny kolor, jeśli wyszłaby jakakolwiek zmiana w pomiarze akustycznym przed i po zastosowaniu takich izolatorów w torze audio.

Zapewne może to realizować jakiś cel estetyczny. Aczkolwiek eksponowanie takich "homeopatycznych" produktów byłoby dla mnie wstydliwe. Trochę jak kupowanie kamienia, który zapobiega nowotowrzeniu się komórek w naszym organizmie.

Bardzo chętnie zmienię swoją opinię, jeśli ktoś przedstawi solidny argument, który nie robi sobie jaj z fizyki.

Wkleiłeś kilka artykułów, które mówią, że używanie tego typu izolacji pod kolumny głośnikowe zmienia dźwięk - co jest zgodne z prawami fizyki i jak najbardziej prawdziwe. Natomiast kompletnie nie na temat, ponieważ rozmawiamy o stosowaniu takich izolacji pod sprzęt audio. Powyższe opłacone artykuły w 90% swojej objętności rozpisują się jak to jest szlachetnie wykonane, jaki był tego zamysł, jak dobrze wygląda. W niektórych z nich jest domniewanie wpływu na poprawę dźwięku, nikt tego nie stwierdza. Bo jak, nie robiąc pomiaru. Masz jakieś pomiary akustyczne przed i po zastosowaniu takiej izolacji?

Żaden z powyższych artykułów nie wykazał poprawy dźwięku po zastosowaniu tego typu akcesorium pod urządzenia typu wzmacniacz zintegrowany / przedwzmacniacz / końcówka mocy etc.

Natomiast pojawia się tutaj winyl, który jest urządzeniem analogowym i jego jakość determinowana jest m.in. przez styk igły z powierzchnią płyty. Aczkolwiek samo w sobie ramie jest tak skonstruowane, aby nawet przy lekkich wstrząsach zapobiec utracie kontaktu z analogową płytą.

Jeśli Twoje środowisko odsłuchowe jest karetą zaprzęganą przez konie na krętej drodze w lesie, to być może warto zastosować jakieś rozwiązanie niwelujące drgania. Jednak bardziej skoncentrowałbym się na zawieszeniu Twojej karety lub po prostu skorzystania z elektronicznego urządzenia, któremu drgania podczas pracy są obojętne. Karety są OK, a winyli posłuchaj w domu.

Zabawne jest (nawet bardzo) zalecenie producenta dot. sposobu ustawienia ich produktu. Podkładki należy skierować logiem producenta do słuchacza, gdyż tylko wtedy osiągniemy pełny potencjał produktu. I ta bzdura jest powtarzana w artykułach. Ustawiając ten produkt logotypem do odbiorcy nie osiągniemy nic poza displaymentem/reklamą produktu na naszych zdjęciach w social media itd., na czym korzysta producent gdyż on chce, aby to akcesorium było widoczne i komentowane.

Edytowane przez pawel.pl
3 godziny temu, pawel.pl napisał:

Wkleiłeś kilka artykułów, które mówią, że używanie tego typu izolacji pod kolumny głośnikowe zmienia dźwięk - co jest zgodne z prawami fizyki i jak najbardziej prawdziwe. Natomiast kompletnie nie na temat, ponieważ rozmawiamy o stosowaniu takich izolacji pod sprzęt audio. Powyższe opłacone artykuły w 90% swojej objętności rozpisują się jak to jest szlachetnie wykonane, jaki był tego zamysł, jak dobrze wygląda. W niektórych z nich jest domniewanie wpływu na poprawę dźwięku, nikt tego nie stwierdza. Bo jak, nie robiąc pomiaru. Masz jakieś pomiary akustyczne przed i po zastosowaniu takiej izolacji?

Żaden z powyższych artykułów nie wykazał poprawy dźwięku po zastosowaniu tego typu akcesorium pod urządzenia typu wzmacniacz zintegrowany / przedwzmacniacz / końcówka mocy etc.

Natomiast pojawia się tutaj winyl, który jest urządzeniem analogowym i jego jakość determinowana jest m.in. przez styk igły z powierzchnią płyty. Aczkolwiek samo w sobie ramie jest tak skonstruowane, aby nawet przy lekkich wstrząsach zapobiec utracie kontaktu z analogową płytą.

Jeśli Twoje środowisko odsłuchowe jest karetą zaprzęganą przez konie na krętej drodze w lesie, to być może warto zastosować jakieś rozwiązanie niwelujące drgania. Jednak bardziej skoncentrowałbym się na zawieszeniu Twojej karety lub po prostu skorzystania z elektronicznego urządzenia, któremu drgania podczas pracy są obojętne. Karety są OK, a winyli posłuchaj w domu.

Zabawne jest (nawet bardzo) zalecenie producenta dot. sposobu ustawienia ich produktu. Podkładki należy skierować logiem producenta do słuchacza, gdyż tylko wtedy osiągniemy pełny potencjał produktu. I ta bzdura jest powtarzana w artykułach. Ustawiając ten produkt logotypem do odbiorcy nie osiągniemy nic poza displaymentem/reklamą produktu na naszych zdjęciach w social media itd., na czym korzysta producent gdyż on chce, aby to akcesorium było widoczne i komentowane.

Witamy serdecznie.

Jeszcze są specjalne podkładki pod kable, jakby co.

7 godzin temu, pawel.pl napisał:

Walka z wibracjami to standard w audio, nie dziwią więc pomysły firm na produkty w niej używane, obawiam się jednak że większość sprzetujest bardziej źródłem wibracji, niż ich ofiarą...

16 godzin temu, jaczar napisał:

Przecież nikt nie zmusza nikogo do używania tych izolatorów 🙂

Kolejny wpada do ignorowanych …

Nikt nie zmusza, ale jednak zarekomendowałeś produkt, który jest scamem. Myślę, że warto wzajemnie wyprowadzać się z błędu i na tym polega zaleta community.

Szkoda, że blokujesz ludzi, którzy wprowadzają nieco inną perspektywę do Twojego życia. Przepraszam, jesli poczułeś się urażony przez moje wypowiedzi.

W dniu 28.05.2023 o 09:31, mol01 napisał:

A ja akurat jeżdżę dużo więcej na rowerze i muzyki słucham obecnie bardzo rzadko. Ogólnie od jakiegoś czasu straciłem zapał do audio i noszę się z myślą sprzedaży sprzętu...

też tak kiedyś zrobiłem sprzedałem cały sprzęt od ręki ... jak mi po jakimś czasie przyszła ochota posłuchać to trochę żałowałem.  Teraz mam niedrogi zestaw który gra w miarę przyzwoicie 😉 a ze zmianami i poszukiwaniami ulepszeń definitywnie skończyłem.  

W dniu 15.04.2023 o 19:00, Knaplukasz napisał:

Uwaga jest nowy Michi series 2 

Rotel odnowił swoją słynną serię wzmacniaczy Michi. Wszystkie trzy modele Michi Series 2 mogą pochwalić się nowymi przetwornikami cyfrowo-analogowymi i ponad 90 ulepszeniami.

Nowa seria obejmuje wzmacniacz zintegrowany Michi X3 Series 2 (kontynuacja pięciogwiazdkowego produktu Michi X3 ), wzmacniacz zintegrowany X5 Series 2 oraz przedwzmacniacz stereo P5 Series 2. Każdy model ma teraz wewnątrz niezwykle precyzyjny 8-kanałowy przetwornik cyfrowo-analogowy ESS SABRE 32-bit 768 kHz ES9028PRO, a zasilacze i obwody audio zostały przeprojektowane i udoskonalone w celu poprawy jakości dźwięku.

Seria 2 ma większa  precyzji i szczegółowości dźwięku, a także bardziej wciągającej sceny dźwiękowej.

obwody charakteryzują się teraz niższym poziomem szumów i mniejszymi zniekształceniami.

Uwaga 

Ale przedwzmacniacz Michi P5 Series 2 przewyższa oba swoje rodzeństwa dzięki ponad 125 ulepszeniom komponentów. 

Podwójne 8-kanałowe przetworniki cyfrowo-analogowe ESS SABRE są specjalnie przystosowane do trybu mono, aby wydobyć więcej szczegółów muzycznych, 

podczas gdy podwójne transformatory toroidalne izolują cyfrowe i analogowe zasilanie, 

aby jeszcze bardziej zredukować szumy i zniekształcenia. 

Obsługuje wszystkie te same źródła, co X5 Series 2.

Ponadto Seria  wzmacniaczy S i M pozostała bez zmian .. 

We wszystkich trzech nowych urządzeniach Michi Series 2 zastosowano łącznie ponad 300 ulepszonych komponentów.

W nowej wersji przedwzmacniacza Michi P5 wykorzystano dwa 8-kanałowe przetworniki ESS Technology Sabre ES98028PRO, które pozwalają na wydobycie najdrobniejszych szczegółów z odtwarzanego dźwięku.

Wszystkie trzy modele trafią do sprzedaży w tym miesiącu. 

X3 Series 2 to 5999 GBP /

X3 3500 £

X5 Series 2  to 8199 GBP / 
X5  4999-5999 £ 

a P5 Series 2 to 4999 GBP 

P5 2200 .. ebay  ex Display 

P5 2950 £ sklep

Co myślicie warto czekac na ex dispaly p5 seria 2   Nowy dac itd czy kupić do Michi s5 pierwsza wersje pre  Michi p5 .🤷🏻‍♂️ ???? 

poprawili błędy i lepsza jakość to czemu nie brać versji  2  p5 

Na jesien 

I miec na lata te pre

Poczekam na testy i zobaczymy o ile te nowe p5 sa leprze .. a wy  Koledzy czekacie na Nowy Michi  p5  pre  versja 2 czy  raczej nie ?? 

IMG_2057.jpeg

IMG_2060.jpeg

IMG_2058.png

Teraz, Knaplukasz napisał:

jest w końcu  komplet .. Michi s5 i Michi p5 .. 

p5 ver 2  nadal za droga 5.500£ wiec  kupiłem 1600£   5 year warranty p5 ver 1 . 😀😀💪 

IMG_3086.jpeg

3 godziny temu, Vladko napisał:

też tak kiedyś zrobiłem sprzedałem cały sprzęt od ręki ... jak mi po jakimś czasie przyszła ochota posłuchać to trochę żałowałem.  Teraz mam niedrogi zestaw który gra w miarę przyzwoicie 😉 a ze zmianami i poszukiwaniami ulepszeń definitywnie skończyłem.  

Nie jesteś pierwszym, który poszedł tą drogą - poznałem już parę takich osób i najwyraźniej sam dojrzewam do tej decyzji.

Edytowane przez mol01
8 godzin temu, mol01 napisał:

Nie jesteś pierwszym, który poszedł tą drogą - poznałem już parę takich osób i najwyraźniej sam dojrzewam do tej decyzji.

Jeśli masz jakieś inne hobby, to zawsze możesz w nie mocniej pójść, ja na razie najmocniej idę w audio. Kiedyś miałem korbę na punkcie rowerów, ale sprzedałem i mam teraz zwykłego trekinga, choć nie powiem oko mi się śmieje na widok szosówek rodem z Tour de France...

16 godzin temu, Knaplukasz napisał:

p5 ver 2  nadal za droga 5.500£ wiec  kupiłem 1600£   5 year warranty p5 ver 1 . 😀😀💪 

W S2 zmiany nie są znaczące, jak już masz S1 to nie trzeba oglądać się za S2 🙂. Świetny sprzęt jako End-game, gratulacje!

Godzinę temu, pawel.pl napisał:

W S2 zmiany nie są znaczące, jak już masz S1 to nie trzeba oglądać się za S2 🙂. Świetny sprzęt jako End-game, gratulacje!

ta zabawa nie ma końca, na Rotelu świat się nie kończy, a wręcz przeciwnie, to dopiero początek w dziedzinie audio, polecam 🙂

42 minuty temu, baksiu napisał:

ta zabawa nie ma końca, na Rotelu świat się nie kończy, a wręcz przeciwnie, to dopiero początek w dziedzinie audio, polecam 🙂

Ja myślę że już ten sprzęt wystarczy . Tani nie jest i bez sensu zmieniać  żeby to pobić  s5 i p5 to trzeba  wydać 5 razy tyle pewnie ..  więc bez sensu ..

można jedynie zmieniać kable Dac cd lub głośniki .  

Godzinę temu, Knaplukasz napisał:

Ja myślę że już ten sprzęt wystarczy . Tani nie jest i bez sensu zmieniać  żeby to pobić  s5 i p5 to trzeba  wydać 5 razy tyle pewnie ..  więc bez sensu ..

można jedynie zmieniać kable Dac cd lub głośniki .  

Można wydać tyle samo na używany sprzęt i mieć lepiej...

24 minuty temu, Knaplukasz napisał:

no nie wiem

Obawiam się że to nawet dobrze grający Rotel... czyli dobrze grający budżet. 

Oczywiście gratuluję zakupu. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

3 godziny temu, baksiu napisał:

Można wydać tyle samo na używany sprzęt i mieć lepiej...

No ja myślę, że te 20-30 letnie podzespoły w tych starych sprzętach jeszcze przeżyją pewnie te co są w Michi. Najlepiej to nic nowego nie kupować, bo przecież tam się zaraz wszystko popsuje. W tych starych w żadnym wypadku, tam nie ma prawa, no i przecież te nowe nawet nie grają, a gdzie tam te stare to tak. Wszystko co stare jest lepsze nawet telewizory kineskopowe bo przecież na lampach są. Samochody też stare trzeba kupować, w nowych wszystko siada. No i rowery Wigry, a najlepiej Ural z 1977 te roczniki najlepsze nie do zdarcia. A najlepiej to cofnąć się w ogóle w  rozwoju.

28 minut temu, Satori napisał:

No ja myślę, że te 20-30 letnie podzespoły w tych starych sprzętach jeszcze przeżyją pewnie te co są w Michi. Najlepiej to nic nowego nie kupować, bo przecież tam się zaraz wszystko popsuje. W tych starych w żadnym wypadku, tam nie ma prawa, no i przecież te nowe nawet nie grają, a gdzie tam te stare to tak. Wszystko co stare jest lepsze nawet telewizory kineskopowe bo przecież na lampach są. Samochody też stare trzeba kupować, w nowych wszystko siada. No i rowery Wigry, a najlepiej Ural z 1977 te roczniki najlepsze nie do zdarcia. A najlepiej to cofnąć się w ogóle w  rozwoju.

Niestety złote czasy audio mamy już za sobą i nie tylko ja tak twierdzę... pooglądaj z bliska i porównaj jakość stare vs nowe i będziesz rozumiał, właśnie lecę na odsłuch emittera i wadii w towarzystwie thety jade, bez odbioru...

16 minut temu, baksiu napisał:

Niestety złote czasy audio mamy już za sobą

I czas się z tym pogodzić i zerwać w końcu z przeszłością, tego już nie ma. Na co mam coś porównywać? do czego mi to? Jest nowa epoka i nowa era. Chłop sobie kupił nowy piękny wzmacniacz a Ty jak zwykle wyjeżdżasz z tym swoim "Można wydać tyle samo na używany sprzęt i mieć lepiej..." Jam mam nowy wzmacniacz, nowy gramofon, nowy przedwzmacniacz gramofonowy, nowe kolumny, nowy DAC nowe CD i gra mi to b dobrze. Za starymi gratami będę się oglądał, daj już spokój. Co nas to obchodzi jak to grało? Do czego nam to?

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Baksiu chyba miał na myśli że Rotel jak dobry by nie był (a jest super wykonany i mało awaryjny) nigdy nie będzie hi-endem więc jeśli ktoś ma takie aspiracje powinien spojrzeć na sprzęt używany w tym budżecie.

To zależy dla kogo

Dla niektórych jest high-endem

https://www.avtest.pl/wzmacniacze/item/1223-rotel-michi-x3

https://eisa.eu/history/hi-fi-2020-2021/

Edytowane przez jaczar
20 minut temu, jaczar napisał:

Nie są takie złe te michi 😀  ja zostaje na  lata z s5  i raczej nic nie  będzie lepszego a za jakiś czas można zmienić preamp jeśli będzie jakiś lepszy od p5  wyglądem wagowo  Dac czy dźwiękiem i wyposażeniem .. 

IMG_3132.jpeg

IMG_3133.png

IMG_3131.jpeg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.