Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

A jest tu ktoś, kto ma Rotela podłączonego do T+A (że nie wspomnę już o Kodzie) lub widział gdzieś takowe zestawienie?

Nie wiem ...,ale nadal poruszasz się w gotowych projektach .

Kolumienki DIY mają większe możliwości,.. jeśli mowa o poruszaniu się własnym szlakiem.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie będę się powtarzał - jak pogrzebiesz, to znajdziesz co mi chodzi po głowie... ale jestem jeszcze daleko w lesie...

Bać kolega ,... podsuń małą podpowiedz ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

A jest tu ktoś, kto ma Rotela podłączonego do T+A (że nie wspomnę już o Kodzie) lub widział gdzieś takowe zestawienie?

T+A to chyba jedyna firma na rynku jaką znam, która potrafi zrobić niezłe kolumny i zarazem świetnej jakości wzmacniacz. Będąc w Berlinie miałem okazję posłuchać takiego połączenia i uważam, że gdybym był bardziej zasobny to porzuciłbym Rotela i Dynaudio.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Natomiast w przenośnej, głupawej mptrójce Irivera słyszę bardzo dokładnie, jak Wetton szarpie palcami struny swojej gitary basowej. W tych samych momentach z roteli wydobywa się jakieś niejednorodne mulenie.

W takim razie proponuję Ci zmianę nie wzmacniacza czy CD, a raczej Tannoy na B&W CD1. :-)

Co Wy na to?

Sittek,ubrałeś Togę widzę,kogo będziesz bronił-oskarżał dzisiaj? :)))

Ja jestem od wykonywania wyroków :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

T+A produkował też całkiem niezłe odtwarzacze, a wnętrze tych na pozór skromnie wyglądających płaskich pudełeczek to Rotel do kwadratu - wszystko co może być najlepsze w przemyślanych innowacyjnych aplikacjach, zero oszczędności na budowie! Ukoronowaniem oferty są klocki serii 3000 - w nich nie ma już co poprawić pod względem konstrukcyjnym, bo wszystko jest dużo na wyrost :)

A czy ktoś z tu obecznych miał przyjemność słuchać serii michi?

Nie chcę rozpętać piekła ,ale czy RB-1090 to nie następca RHB-10?..., według mnie RB-1090 jest lepszą konstrukcją

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

RB990 a RB991 to praktycznie to samo od strony konstrukcyjnej :), potem jakoś zaczęli iść nie w tą stronę od kiedy weszły modele sygnowane 1XXX :)

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

potem jakoś zaczęli iść nie w tą stronę od kiedy weszły modele sygnowane 1XXX :)

Tak ! seria 10XX ma lepszy " Design", jak 9XX,... czyli poszli w dobrym kierunku?

PS. mam pytanie , czym się różni RB-990 od RB-991? ,a RB-991 od RB-1080?

Nie chodzi o... , jakie zostały zastosowane podzespoły typu: kondensatory itp...

Ogólnie czym się różni?

Za poprawną odpowiedz stawiam kolejkę

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie mam schematów :), mam chyba gdzieś rb991, ale o ile pamiętam z rozkręcania 991 i 990 to prawie to samo było, nie powiem za cholerę co tam się różniło, bo w graniu praktycznie wcale, a rb 1XXX słuchałem to już była jakaś masakra chyba bym wolał coś w kierunku RB980 niż iść w 1XXX :)

pzdr. Łukasz

a rb 1XXX słuchałem to już była jakaś masakra chyba bym wolał coś w kierunku RB980 niż iść w 1XXX

A którego z serii 1XXX słuchałeś ?

Pozdrawiam

Tomasz

Dawno to było, chyba 1070 o ile kojarzę, w każdym bądź razie nie pierwszy spotkałem się z opinią, że te rotele skonczyły się na 990/991, z tego co gdzieś mi się obiło w serii 1XXX gdzieś przyoszczędzili

pzdr. Łukasz

Dawno to było, chyba 1070 o ile kojarzę

RB-1070 = do RB-990 czy 991 ha ha .

Napisz czego ja nie rozumiem ,albo...;-)

w każdym bądź razie nie pierwszy spotkałem się z opinią, że te rotele skonczyły się na 990/991

Opierasz się tylko na czyjeś wpisach?, czy faktycznie porównywałeś RB-990,991 z 1080, słuchałeś?

z tego co gdzieś mi się obiło w serii 1XXX gdzieś przyoszczędzili

A możesz bardziej dokładniej opisać CO!?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

No nie pamiętam bo było to ładnych kilka lat temu, ale chyba byłą to 70, no ogólnie było nie ciekawie, nawet przy rb980 bo też porównałem. 1080 nie słuchałem, sprawdziłem po necie i to raczej na 100% byłą 70. A Rb991 zostało mi do dziś, a grałem na nimi z 5-6 lat.

A co przyoszczędzili to nie moja opinia tylko "usłyszana", że nie ma co się w to pchać i lepiej zostać przy 990/991. Ale o co dokładnie chodziło nie wiem :).

pzdr. Łukasz

Witam

Troszke Daliscie mi do myslenia z tymi "koncowami" bo ostatnio ktos mi zgarnal z przed nosa z aukcji 1070 i zaczalem sie zastanawiac nad 1552 a tu takie opinie...

Edytowane przez rydziu81

T+A to chyba jedyna firma na rynku jaką znam, która potrafi zrobić niezłe kolumny i zarazem świetnej jakości wzmacniacz. Będąc w Berlinie miałem okazję posłuchać takiego połączenia i uważam, że gdybym był bardziej zasobny to porzuciłbym Rotela i Dynaudio.

Słuchałem T&A na the Pie Show w zeszłym roku. Znalazłem z sympatycznym posiadaczem zestawu wspólne zainteresowania muzyczne i trochę u niego w pokoju posiedziałem. Mój wniosek jest taki. Na dobrze zrealizowanych nagraniach jak np. Marcus Miller, sprzęt wgniata w glebę. Na nagraniach, które u mnie w domu brzmią świetnie (Deftones), sprzęt zagrał tak, że chciałem wyjść z pokoju... Chyba wolę mieć sprzęt mniej audiofilski, a bardziej wybaczający słabszym realizacjom ;)

Jako ciekawostkę podam, że system składał się z kolumn i odtwarzacza CD T&A, jednak napędzane przez Audio Note OTO Phono SE.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

rydziu81, rb1552 jest przeciętną końcówką. Nie jest zła, ale raczej będziesz cały czas szukał czegoś lepszego. Zupełnie inaczej wygląda rb1582. Nie chodzi tylko o moc, po prostu ta końcowka gra bardzo dobrze.

Uogólnianie że wszystko rb1xxx jest niezbyt dobre to chyba pójście na łatwiznę. Bierz gotówkę, idź do tophifi, wypożycz i posłuchaj.

To Ty musisz zdecydować czy 1552 jest wystarczająca.

Serwacy...

Dzieki za informacje jednakze 1582 to juz troszke kosztowny klocek i chyba bede musial wiecej zlotowek odlozyc a co za tym idzie zakup odwlecze sie w czasie. Ale oczywiscie odslucham sobie obydwa modele skoro Mowisz ze jest spora roznica w brzmieniu. Moze faktycznie warto dolozyc...

Dziekuje i pozdrawiam

No nie pamiętam bo było to ładnych kilka lat temu, ale chyba byłą to 70, no ogólnie było nie ciekawie, nawet przy rb980 bo też porównałem. 1080 nie słuchałem, sprawdziłem po necie i to raczej na 100% byłą 70

To nie krytykuj serii 1XXX jeśli nie słuchałeś np: RB-1080

RB-980 jak i 980BX mają swojego następce,RB-981 a dalej RB-1070 ...wszystkie te końcówki mają zbliżony charakter brzmienia i należą do podobnego przedziału cenowego .

Jeśli porównujemy końcówki to należy porównać z tą samą klasą ,bo jaki sens jest porównywać Fiata 126p z BMW?

RB-990 czy 991 lub 1080 to inna klasa cenowa

RB-1070 czy 1552 to ta sama końcówka tyle ,że w innym wdzianiu ,różnice polegają na tym ,że w 1552 są zastosowane co niektóre elementy elektroniczne od tańszych producentów i dodano jedną parę terminali (WBT)

Moze faktycznie warto dolozyc...

Warto!, tylko wtedy gdy reszta elektroniki i kolumny są odpowiedniej klasy ,

..bo jaki sens ma zakup RB-1582 np: do kolumn za 2tysiaki?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

To nie krytykuj serii 1XXX jeśli nie słuchałeś np: RB-1080

Nie tyle krytykuje co napisałem, że nie pchał bym się w nią, bo zarówno odpowiedniki RB980 w serii 1XXX są gorsze, a co do 1080 Pewnie bedzie podobna do 990/991 choć jak te można kupić za 450-500E, to nie wiem czy jest sens płacić 700E za 1080. Chętnie porównał bym

pzdr. Łukasz

Też, jestem ciekaw jaka jest róznica między 990 a 991.

RB-990 nie posiada XLR-ów ,ale za to ma trafo ekranowane , duży plus , tak po za tym to sama konstrukcja techniczna i inny " Design" u 991. Zaś do RB-1080 dodano trigger i w ostatnich modelach pchali jeż kondensatory

jakieś przemysłowe nichicony ,a w starszych modelach były jeszcze porządne black gate

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.