Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabelek do 20zł za metr?

michciusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po zakupie kolumn przyszedł czas na kable:

Nie mam zamiaru wydawać kroci na kable ale 20zł za metr to jestem w stanie wydać. Co polecacie do zestawu opisanego w "o mnie"? Na razie jestem w posiadaniu jakiegoś zwykłego kabla teletechnicznego.

Moje typy:

Qed oryginal ( w promocji jakieś 11zł metr)

Tara Labs Prism Entra (14zł metr)

Real Cable TDC 300 jakieś 20zł metr

Acha i proszę o jeszcze jedno:

Przy wypowiadaniu się proszę o konstruktywne wypowiedzi. Nie chcę aby mój temat był przyczyną kolejnej kłótni wierzących i nie wierzących (w wpływ kabli na dźwięk oczywiśćie :))

https://www.audiostereo.pl/topic/44743-jaki-kabelek-do-20z%C5%82-za-metr/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rzeczwiscie ProCab stosunek jakosc do ceny jest super. Jesli nie bedzeie pasowal niewiele stracisz, a mysle ,ze pozostanie u ciebie na dluzej. Solidny gruby kabel , przy tym bardzo elastyczne nie sztywniak jak zwykla beztlenowka.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

i co najważniejsze brzmi :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A tego próbowaliście?

P-TASMOWY / CU16 CZARNY Przewod tasmowy - płaski 4N 16 AWG=1,33mm2 Izol. PCV - czarny 3,66 zł/m

albo:

P - JANTZEN 2-SOLID / 1.0A JANTZEN SOLID CORE FULL RANGE Przewód głoś. 2 lite żyły 2*1.0mm2 10,98 zł/m

SUPER QUALITY SPEAKER CABLE OFC 6N 2*17AWG do wewnętrznych poł.z głoś. średnio-niskotonowym Izolacja żył PE

Piszę bo mam odrazę do plecionek (linek) ba kaszanią szczegóły i naturalność dźwięku.

kolczas.

potwierdzam,

brzmienie niewiele odbiegające od drogich kabli taśmowych Nordost/RED/

Procab przy nich wypada bardzo słabo.

ostatnio zdrożały? 2 miesiące temu byłydostępne po 2,50 za mb.

taśma Jantzen Audio

Ukryta Zawartość

Bez napisów - miedz OFC 2x2,5mm2 8,5zł/mb 8,3zł/mb 8,0zł/mb 7,7zł/mb

Ukryta Zawartość

Walcze wlasnie kolejny dzien z Procabem LS15/25 (biwire). Poza niezaprzeczalnymi atutami (srednica) ma jednak troche ewidentnych wad (dla mnie to jakosc wysokich i wycofana lekko gora, co objawia sie mala "namacalnoscia" wokali - sa jakby... oddalone, za kurtyna). Moze to kwestia doboru kabla, ale np. w przypadku RK50 nie mialem problemu z wokalami - byl za to problem ze srednica :) A wiec w tym przedziale cenowym to niestety, "albo kiejem, albo pałą" ;)

Pozdrawiam,

Lete

michciusek

"Uważam że do kolumn tej klasy co ja posiadam nie potrzeba Red Dawna :). Za zaoszczędzone pieniądze zakupię niezgorszy IC.------------------------

----------------------

Bardzo słusznie, dlatego mówię: Warto spróbować taśmy AWG16 Jantzena. Grają dzwiękiem bardzo zbliżonym do drogich produktów Nordosta. Zauważ że jest to ten sam rodzaj przewodnika. Efektowna koszulka i bananki są w tym momencie nieważne.

Pozdrawiam i namawiam. Spróbuj.

ap

dodam ze swojej strony iz jak widze Procab roznie sprawuje się w roznych systemach lub zależy co kto wczesniej miał. bo niby Procab obcina góre a u mnie było odwrotnie. miałem kabel Jamo Flat i zmieniłem na Procab i wtedy dopiero pojawiła się góra ale bas zmalał. mi o to chodziło, ale czego TY oczekujesz ? nie wiem. moze wypróbuj to i to jak mozesz, a jesli nie mozesz ja kupiłbym Procaba

Jak bym napisał co ja oczekuję od kabla to bym musiał wydać z 100zł za metr ale to i tak byłoby wątpliwe. No ale napiszę. W stosunku do mojego teletechnicznego oczekuję drobnej: poprawy góry,średnicy. szczególnie tego pierwszego. Reszta to na drugim planie.

mam IXOS, ale jaki model ciul wie, wiem tylko że wygląda tak:

Ukryta Zawartość

i pewnie ten moj to własnie model 104.

jest jasny ale ma ładną górę, czytelna srednica (dosc mocna) i nisko shodzący, dobrze kontrolowany bas.

Ukryta Zawartość

Zatem kup że kabel taśmowy Jatzen Audio. Ale taśmowy to nie to samo co jakiś byle "flat" ma być taśma miedziana (a nie plecionka) i tyle. Można też samemu zrobić kabel z cewki np Polink albo Afa core. Dźwięk jak z drogich firmówek gwarantowany.

Ja zrobiłem kabelki z taśmy kupowanej w Polink na metry za grosze. Po pierwszym odsłuchu Cable Talk (36 zł za metr) wylądowały w koszu. A wcześniej naczytałem się recenzji jakie to one boskie, oceny typu sześć kropek na sześć możliwych itp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po kłopocie :)

Ukryta Zawartość

chciales za 20zl/m a tu propozycje duzo tansze wiec kup jedno i drugie i porownaj najwyzej zastosujesz BI-Wiring i tyle.

Sam mam ProCaba LS25 na gore, co ktos zaproponuje na dol (tam stosuje jakies z Media za 10zl/m) - cos lepszego od ProCaba - wlasnie te Jantzeny czy moze DNM Reson? Chodzi o mocny i dobrze kontrolowany bas z uderzeniem a nie zadne pitu pitu.

Co do IC mam ProCaba i Audioquest G-String - wole ProCaba - Audioquest jest na pewno jasniejszy. O IXOS 104 tez slyszalem wiele dobrego ale nie wiem nawet czy jest lepszy od tych ktore mam.

zyzio, 31 Lip 2008, 19:08

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i po kłopocie :)

Masz ten kabelek? Czy wtyki rzeczywiscie sa takie jak na zdjeciu (wygladaja na Neutrik Profi)? Jesli tak to kupilbym go dla samych wtyków.

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.