Skocz do zawartości
IGNORED

2,5 way 2xHDS134/152 +xt25TG od zera :)

raczeqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zakładam nowy temat ponieważ chciałbym przy wspólnej pomocy zrobić coś nowego oczywiście na przyszłość dla innych :) (a jeśli już było to niestety nie doszukałem się , może tylko coś podobnego ) Jak dla mnie jest to dość ciekawy oraz mało spotykany projekt, kolumn/monitorów 2,5 way. Wiem że w internecie jest mnóstwo ciekawych konstrukcji ale jakoś mnie to nie bawi robienie czegoś co już było ,pomysł na pewno będzie ciężki do realizacji ale nie wymagam cudów głównie zależy na połączeniu dobrej zabawy jaką jest budowa kolumn wraz z uzyskaniem dobrej relacji cena- jakość i sądzę że przy odrobinie optymizmu wyjdzie coś ciekawego, Chciałbym uzyskać cenne informacje oraz porady...

i proszę o to aby nie krytykować: a bo to będzie lepsze, już sprawdzone, itp. wiem że mogę ponieść ryzyko ale przemyślałem wszystko :) a więc przechodzę do sedna...

tak się stało że nabyłem okazyjnie 4szt. Peerless HDS134/152 PPB ,są to niedostępne już modele ale mam do nich parametry (sądzę że zwrotnice będzie można dostosować bez większych problemów do dostępnych HDS'ów nomex ) wydaje mi sie że w połączeniu z Xt25tg będzie to całkiem niezłe Trio :)

najciekawsza zaleta jaką chce uzyskać to połączenie wykorzystania ich jako monitory oraz małe podłogówki

czyli budowa z monitora oraz drugiego segmentu pracującego dolnymi rejestrami , wiadomo to są 150-tki ale słuchałem audio physic Spark3 oraz ESA Vivace XT2 na podobnych przetwornikach i powiem szczerze że bas jaki generują te cudeńka jest stanowczo dla mnie wystarczający a o to się bałem ponieważ słucham dużo muzyki elektronicznej a przesiadka z 3 way na 2x 20 cm wooferach troche będzie odczuwalna :P ale nie o sam bas tu chodzi ;/ moje 3 way są poprostu za duże i cięzko im znikać w 15m2 :).

Na razie przedstawiam poglądowy rysunek , szerokość frontu chciałbym uzyskać ok. ~~140mm (hds ma 134mm na ścięciu) oraz około 1100mm wysokości, 2 bass reflexy dla monitora oraz "sekcji niskotonowej" oczywiście monitor z lekkim skosem i też musi reprezentować jakiś zakres basu.

teraz mój problem polega na zwrotnicach - potrzebuje gruntownej pomocy. myślałem nad modyfikacją zwrotki TRoelsa ale tam siedzą 2x 164 i nie wiem jakie paczki w środku oraz troche inny układ

litraże poszczególnych sekcji itp. stolarką zajmę się oczywiście sam , wszystko mdf 19mm fronty ponad 20mm oraz kupa wzmocnień.

Link do parametrów :

XT25TG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Peerless HDS152/134 EXC

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam mam nadzieje że ten projekt się uda :) z góry dziękuję za pomoc...

post-16905-100008639 1217723743_thumb.jpg

post-16905-100008640 1217723743_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/44789-25-way-2xhds134152-xt25tg-od-zera/

Tę konstrukcję widziałeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na podobnych przetwornikach były AP Spark 5 2 x perless HDS 134 nomex z dodatkowym pierścieniem magnetycznym jako ekranowanie i vifą BC 25 na górze... Wcześniej w Sparkach 3 na górze grała pierścieniowa vifa xt25 lub 19 nie pamiętam która.... sam męcze się z klonem Sparków 5 z sesem na górze . nle niestety robię ponownie od podstaw nowe budy...:-( w poprzednich zchrzaniłem frezy pod głośniki w już ofornirowanych paczkach .... sprawdź opisy sparków jest tam pare wskazówek co do budowy. aha jest też gdzieś opis monitorków HDS 134 nomex + DX25 i XT25

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.