Skocz do zawartości
IGNORED

Advance Acoustic - awaria pre

grzesik

Rekomendowane odpowiedzi

Poraz wtóry proszę o pomoc w sprawie awarii, ale tym razem wzmacniacza, a dokładnie przedwzmacniacza. Otóż, zrażony nieco brzmieniem mojego nowego nabytku postanowiłem podłączyć pod końcówkę owej integry zewnętrzny przedwzmacniacz tzw. pasywkę na rezystorach. Po podłączeniu wzmacniacz grał może 10 minut, po czym nagle poziom głośności zwiększył się samoczynnie i wszystko zacichło. Początkowo myślałem, że spaliłem tranzystory w końcówce mocy. Jednakże po podłaczeniu źródła z regulacją volume końcówka gra i to znakomicie, 3x lepiej niż z pre. Natomiast żadnych oznak życia nie daje przedwzmacniacz, nic nie działa. Co mogło się stać z pre skoro wykorzystywałem tylko końcówkę. Oczywiście pomyłka z podłączeniem wejść na przedwzmacniacz i końcówka nie miała miejsca. Z góry dzięki za wszelkie informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/44847-advance-acoustic-awaria-pre/

Fakt, czasami człowiek zachowuje się gorzej niż blondynka. Wracając jednak do rzeczy - czy jest w sekcjach pre coś takiego jak bezpiecznik. W załączeniu zdjęcie płytki pre, szukałem bezpiecznika półprzewodnikowego, ale takowe zdaje się były uzywane w starszych urządzeniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ciężko powiedzieć,

1.może OPamp się zjarał, czyli taka kostka z 8 nóżkami...

2.czy przekaźniki się załączają podczas zmiany źródeł lub/i przy włączaniu pre..?

3.. myślę ;)

ale poczekaj, hmm pomierz napięcia na nużkach zasilania, i może na wyjściu preampa czyli na rca do końcówki mocy, nie wiem czy napiecie stałe nie jest blokowane tymi dużymi kondami ale moze zmierz napięcia na tych kondach tzn między masą a lewą stroną kondensatora.. tak mniemam patrząc na zdjęcie.. jak będą jakies napiecia to moze być ok jak nie to mógł strzelić OPamp.. nie wiem co steruje głosnością bo jeżeli jakiś układ scalony to jak opisujesz że zrobiło się głośno istnieje prawd. ze cos z tym układem się stało.. także opamp może być ok..

W poniższym zdjęciu:

Cóż to są zaelementy koło wzmacniacza op. oznaczone kodem CC5P1 oraz 104J?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

grzesik, 6 Sie 2008, 06:46

>Fakt jestem laikem w elektornice

Spoko, poczytasz to forum 2 lata, spróbujesz coś tam sam zrobić... i będziesz mógł udzielać porad laikom. Wielu tu takich specjalistów :))

Pozdr.

Jaki element na płytce pre możne powodować palenenie głównego bezpiecznika. Wzmacniacze operacyjne wykluczone. Dodam jeszcze, że po odłączeniu zasilania do pre nic się nie dzieje, stąd wnioskuję, że przyczyna leży po stronie pre. Czy kondensatory mogą powodować zwarcie, czy może sprawdzić przekażniki.

Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.