Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie FIRMA i tego nie oczekuje w 100%.Ot byc moze ktos slyszal obie konstrukcje.

Słuchałem dynaudio focus 160 fajnie to grało nawet ale myśle lepiej jeśli te 12-14 tysięcy zainwestował w dobry wmacniacz plus kolumny no te dynaudio gdzieś widziałem focusy 160 za 7200 nowe plus używany caspian m2 i myśle ze lepiej na tym wyjedziesz .nie przecze ze kandy k2 jest zły bo sam go miałem i jest wybitny w swojej cenie nawet za nowy .sprawdz tez wyroby atc

:)

szwagier83

Lekkie sprostowanie.Ja nie posiadam kandy tylko caspiana.U mnie nie ma cisnienia bo generalnie gra super.Ale jak to kazdy szukam jeszcze bardziej optymalnego rozwiazania.Tylko mysle czy u mnie lepszym rozwiazaniem nie beda duze monitory od podlogowek.

Widze ze tez chcesz zmienic na cos lepszego od elac`ow pod calyxa.Daj znac jak Ci poszlo bo u mnie biorac pod uwage czas bedzie to trwalo dlugo.

Pozdr.

Tomek,wydaje mi sie ze wiekszosc glosnikow w porownaniu do focali bedzie cieplejsza bo ta czystosc,klarownosc i precyzja na srednicy i gorze w focalach jest wyjatkowo narzucajcym sie charakterem brzmienia.

Mialem mniejsze Chorusy (806v) i owszem,robily wrazenie ale na chwile. Na dluzsza chwile sluchanie bylo zbyt "surowe "jak dla mnie.

Teraz gram na atc i powiem ci ze moze nie ma tu typowego cieplego grania ale glosniki sa bardzo podatne na charakter brzmienia wzmacniacza a tu kandy daje swietna otoczke przyjemnego (lekko ocieplonego) grania z zachowaniem analitycznosci z atc. Naprawde namawiam jak masz okazje do odsluchania atc bo mozesz sie milo zaskoczyc.

Edytowane przez hydrogen

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Kupię CD Caspiana M1 NG w kolorze czarnym...

No to ma gość przecież na sprzedaż: http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/10/125071.php

Nie NG, bo jak pisał Squad5, nie ma CD New Generation. Zmiana dotyczyła tylko wzmacniacza. O wiek możesz zawsze sprzedającego zapytać. Jeśli nie zna, można podając numer seryjny, dowiedzieć się w serwisie Roksana.

Ja sam mam na sprzedaż wersję srebrną, jakby ktoś był kiedyś zainteresowany. :)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

No to ma gość przecież na sprzedaż: http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/10/125071.php

Nie NG, bo jak pisał Squad5, nie ma CD New Generation. Zmiana dotyczyła tylko wzmacniacza. O wiek możesz zawsze sprzedającego zapytać. Jeśli nie zna, można podając numer seryjny, dowiedzieć się w serwisie Roksana.

Ja sam mam na sprzedaż wersję srebrną, jakby ktoś był kiedyś zainteresowany. :)

Stachu19 no i Ty również się mylisz bo jest coś takiego jak CD Caspian M1 NG ;)

Seria New Generation dotyczyła nie samej integry ale całego zestawu :P

A tak na marginesie tu niestety osoba z ogłoszenia nie odpisuje mejlowo od paru dni więc podejrzewam, że już to nieaktualne...

Hm... wierzę, ale nigdzie nie natknąłem się na taką informację. Możesz dać jakiś link z obrazkiem CD NG? Czym to się różniło?

Powiem tak - jak pytałem w Decibelu (jeszcze niedawno dystrybutor Roksana), to w ogóle nie bardzo wiedzieli, że jest coś takiego jak NG, chyba że chcieli nie wiedzieć, bo mieli wciąż zapasy zwykłych M1.

A gość powinien odpisać, że nieaktualne, co za problem. Chyba że wyjechał na narty. ;)

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Niedawno kupiłem z sh integrę Caspiana M1 NG, która była na gwarancji decibela więc panowie tam pracujący na pewno wiedzą co to takiego ;))

Najprawdopodobniej decibel lubi okłamywać swoich klientów dla własnych korzyści, bardzo nieładnie...

Możliwe też, że pracują tam już nowi sprzedawcy nie mający na ten temat zielonego pojęcia, kto wie :P

Zdjęcie CD mam na dysku i nie mogę go tu zamieścić więc zainteresowanym mogę podesłać na mejla..

Edytowane przez marcin1987

Nie chciałbym sugerować, że ktoś kogoś okłamuje. W Decibelu kochali głównie Naima, a Roksana traktowali trochę po macoszemu.

Zresztą jak próbuję wygooglać Caspian New Generation to głównie mi wyskakują linki do Audiostereo. Trochę jakby nasi forumowi koledzy wykreowali zjawisko, bo na stronie Roksana nie znalazłem info o NG, na wiki też - http://en.wikipedia.org/wiki/Roksan_Audio

A co takiego ma CD NG, czego nie ma M1, że chcesz ten a nie inny?

Edytowane przez Stachu19

Nie chciałbym sugerować, że ktoś kogoś okłamuje. W Decibelu kochali głównie Naima, a Roksana traktowali trochę po macoszemu.

Zresztą jak próbuję wygooglać Caspian New Generation to głównie mi wyskakują linki do Audiostereo. Trochę jakby nasi forumowi koledzy wykreowali zjawisko, bo na stronie Roksana nie znalazłem info o NG, na wiki też - http://en.wikipedia.org/wiki/Roksan_Audio

A co takiego ma CD NG, czego nie ma M1, że chcesz ten a nie inny?

A no ma to, że posiada wyłącznik z przodu a nie z tył a cd będzie stać w tak upierdliwym miejscu, że ręką za tył obudowy nie sięgnę :))

Edytowane przez marcin1987

A... dzięki za foty. Coś mi się wydaje, że nie będzie ci lekko znaleźć taką wersję.

W ogóle producent sugeruje by nie wyłączać urządzeń w codziennym użytkowaniu, a wyłączać tylko gdy nie używamy "for a long period" (cokolwiek to znaczy).

Pomiędzy wzmacniaczami M1 a M1NG była różnica miedzy innymi w mocy , pojemności filtrowania.

Pytanie jak jest różnica pomiędzy cd'kami ??

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

1 xlr?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

marcin1987,

kolejka dla Ciebie za "odkrycie" cd Caspiana M1 NG :)

Do tej pory żaden z klubowiczów nie wiedział o istnieniu takiego modelu. Bo o ile integra NG jest na stronie Roksana, to o takim cd nie wiedziałem ani słowa.

I kolejny minus dla Decibela :(

Rok temu (dokładnie w listopadzie 2011) kupiłem u nich nowy cd M1. Był to zatem już czas, kiedy od dawna powinni mieć cd M1 NG. Oni nawet wtedy udawali, że nie wiedzą nic o serii NG integry.

Mimo to kolega klubowy kupił u nich tydzień lub dwa później srebrną integrę NG. Więc nadzwyczajniej cięli w ptaka. Widocznie "zwykły" cd M1 mogli kupić od producenta taniej po wejściu modelu NG.

Gdybym wiedział wówczas o istnieniu cd M1 NG pewnie takiego bym szukał, żeby mieć odtwarzacz w wieku mojej integry NG.

No i zastanawiający jest fakt, że tego nowszego modelu cd nie było widać na żadnych portalach sprzedażowych, nawet zagranicznych. Może to była taka krótka seria przed cd M2 ?

Who knows?

Żeby jeszcze ktoś znalazł fotkę rozbieraną tego cd NG, to możnaby sprawdzić, czy różni się czymś więcej, niż włącznikiem z przodu, od "zwykłego" M1.

Edit: Dodanie plików pdf.

A jednak. Na stronie Roksana jest info o obydwu wersjach cd M1 :(

P.S.

Paramery na papierze takie same. Tylko skąd NG cięższy o 1 kg (10kg względem 9kg M1) ?

cd M1 NG.pdf

cd M1.pdf

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

hydrogen

Tomek,wydaje mi sie ze wiekszosc glosnikow w porownaniu do focali bedzie cieplejsza bo ta czystosc,klarownosc i precyzja na srednicy i gorze w focalach jest wyjatkowo narzucajcym sie charakterem brzmienia.

Mialem mniejsze Chorusy (806v) i owszem,robily wrazenie ale na chwile. Na dluzsza chwile sluchanie bylo zbyt "surowe "jak dla mnie.

Teraz gram na atc i powiem ci ze moze nie ma tu typowego cieplego grania ale glosniki sa bardzo podatne na charakter brzmienia wzmacniacza a tu kandy daje swietna otoczke przyjemnego (lekko ocieplonego) grania z zachowaniem analitycznosci z atc. Naprawde namawiam jak masz okazje do odsluchania atc bo mozesz sie milo zaskoczyc.

Witam

Mieszkamy na codzien w Londynie zatem musimy zorganizowac jakies porownania.ATC to bardzo chwalone glosniki i z checia bym posluchal.

Pozdr.

Edytowane przez TOMEK75

Ja rowniez dzis po raz pierwszy sie dowiedzialem ze jest M1 NG cd player:)

Mimo iz siedze w ogloszeniach i portalach aukcyjnych to jeszcze nie widzialem takiej wersji do sprzedania. Wzmacniacze NG pojawialy sie ale cd nie:)

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jeszcze a propos CD NG.

Whiter, wydaje mi się, że twój pdf NG to jednak jest zwykłe CD, np. wszystkie funkcje odtwarzania ma mój M1 i pewnie twój też - repeat, intro, tryb wyświetlania czasu itp, natomiast w info nie ma nic o zmianie miejsca włącznika albo np. zewnętrznego "ground" (widać z lewej strony).

Te sztuki z magazynu Decibela po prostu tam leżały i leżały. Zresztą jeszcze mają: http://allegro.pl/roksan-caspian-m1-srebrny-zestaw-i3104227965.html

Zdjęcie za słabe, by widzieć, czy jest włącznik od dołu czy nie, ale stawiam, że nie.

A seria NG rzeczywiście jest krótka. Zapytałem w serwisie Roksana, kiedy była produkowana: The later version was manufactured in 2009.

Jeszcze a propos CD NG.

Whiter, wydaje mi się, że twój pdf NG to jednak jest zwykłe CD, np. wszystkie funkcje odtwarzania ma mój M1 i pewnie twój też - repeat, intro, tryb wyświetlania czasu itp, natomiast w info nie ma nic o zmianie miejsca włącznika albo np. zewnętrznego "ground" (widać z lewej strony).

Te sztuki z magazynu Decibela po prostu tam leżały i leżały. Zresztą jeszcze mają: http://allegro.pl/roksan-caspian-m1-srebrny-zestaw-i3104227965.html

Zdjęcie za słabe, by widzieć, czy jest włącznik od dołu czy nie, ale stawiam, że nie.

A seria NG rzeczywiście jest krótka. Zapytałem w serwisie Roksana, kiedy była produkowana: The later version was manufactured in 2009.

Pedeefy są ze strony Roksana, zatem pewnie różnic, poza włącznikem, brak, skoro wszystko to samo. Albo oni omyłkowo repete strzelili.

No i sądzę, ze to naprawdę baaardzo krótka seria była, te cd NG. Czuję, że nie do kupienia w PL.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

..

No i sądzę, ze to naprawdę baaardzo krótka seria była, te cd NG. Czuję, że nie do kupienia w PL.

Ja takiej wersji nie widziałem NIGDY, słowa o nie nie słyszałem a nie mówiąc już o ogłoszeniach sprzedaży (które obserwowałem dość intensywnie od trzech lat w PL i UK)

Ze specyfikacji technicznej wygląda na to samo, ten sam DAC i inne parametry, tylko ciężarem M1 NG minimalnie większy.

Jak kiedyś zobaczę w ogłoszeniach to kupię z czystej ciekawości i posłucham.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

stecko,

nie chwaliłeś się, że masz Roksan Platinum. Tyle go szukałeś, a jak znalazłeś to się kolegom z klubu nie pochwalisz ?

Nieładnie, żeby się człowiek z ogłoszenia dowiadywał ;)

Napisz, co z nim nie tak.

P.S.

Sorki, to Kivlov tak szukał Platinum, pomerdało mi się :)

Takie pytanie mam. Jak oceniacie wrażliwość wzmacniacza Caspiana na podawane mu źródło. Są wzmacniacze, gdzie w zależności od źródła dźwięk znacznie się zmienia, a w moim odczuciu (przy testowaniu daców) te zmiany są bardzo subtelne. Jak wy to postrzegacie?

Ja mam pytanie czy do Monitor Audio Gs 20 odpowiednim wzmacniaczem bedzie Roksan Kandy k2 ?? Slucham bardzo szybkiej zywej muzyki elektornicznej czasem podchodzacej pod techno,nawet Harcore..takze duzo vocali..Czyli duza dynamika,przestrzen ,niski bas i piekny przekaz vocali..zapewni mi to ten wzmacniacz ??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.