Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

-Audiozakupy

Czy Twoim zdaniem Caspian M2 jest konkurencyjny brzmieniowo do SuperNaita.

Naim jest dużo droższy, więc cena za nowego M2 wydaje się być okazyjna.

Jak wypadają te wzmacniacze względem siebie.

M2 czy SuperNait z 2ręki za podobą kwotę.

pzdr

ale Caspian to poziom cenowy Naim Nait XS - z tych dwóch Caspian M1 bardziej wpasował się w mój gust.

Co do porównania z Supernaitem to również z chęcią poznam opinie kogoś kto miał możliwość porównań.

----------------------------------------------------

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Supernaita słuchałem sporo. Naprawdę różnica w jakości brzmienia między Supernaitem a XS nie jest wcale taka duża. Mamy te 20W więcej i dodatkowe układy cyfrowe. Jest lepszy, ale niewiele. Ma większą swobodę na basie i wysterowuje więcej kolumn chociaż i tak nie poradził sobie z Audiovector Si3 Avantgarde Arrete a to żadne potwory nie są. Nie bez powodu przywołałem te kolumny bo Caspian M2 radzi sobie z nimi a Supernait niestety, ale nie potrafił zapanować nad basem. Długie pomruki basowe Supernait nie był w stanie utrzymać i po chwili zaczynały się z nim dziać cuda. Nie wiem jak to określić dokładnie. Caspian M2 nie miał z tym problemu. Osobiście uważam, że zarówno Naim XS jak i Supernait to jedne z ciekawszych wzmacniaczy ze znakomitym timingiem, ale brakuje im gładkości, płynności oraz mają dość zawężoną przestrzeń. Sytuacja poprawia się dopiero po dodaniu zasilacza. Niestety nawet z zasilaczem Supernait nie osiągnie tej płynności i gładkości oraz plastyczności dźwięku co Roksan. Dodatkowo Supernait jest oszczędny w najniższym basie a Caspian tutaj radzi sobie dobrze. Szybkość jest lepsza u Naima jednak Caspian to też szybki wzmacniacz i radzi sobie znakomicie w każdej muzyce zapewniając dobrą przejrzystość chociaż szybszy od niego jest poza Naimem również Denon PMA-2010 czy jubileuszowy A100. Żaden jednak z tych wzmacniaczy nie oferuje takiej przyjemności i wrażenia naturalności brzmienia co Roksan. Dla mnie do 10 000zł to absolutnie najlepszy wzmacniacz tranzystorowy z tych, które znam na dzień dzisiejszy i lepszy jest tylko Leben CS-300XS. Odzyskałem w międzyczasie moją końcówkę Brystona i porównałem bezpośrednio z Caspianem. Niestety przestrzeń jest z innej bajki. W Caspianie to jeszcze temat do dopracowania w następnej serii. Jako, że Naim ma również problemy z przestrzenią (wąska scena) to tutaj też nie widzę przewagi nad Roksanem. Bryston jest też lepszy w innych aspektach, ale nie będę już się nad tym rozpisywał bo komplet Brystona z pre to wyraźnie ponad 30 000zł więc zrozumiałe, że ciężko tutaj bronić się Roksanowi.

Osobiście nie miałbym żadnych wątpliwości i kupiłbym Caspiana M2 zamiast Supernaita.

Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze opisy nowego Roksana M2 i zaczynam sie zastanawiac na ew. zakupem w przyszlosci, jednak mam pewne dewagacje, ktorych chyba nie rozwieje zanim nie odslucham osobiscie.

Po prostu waham sie czy myslec juz konkretnie o zakupie M2 integry, czy moze jednak lepiej zastosowac polaczoną integrę M1 (new generation) z koncowka mocy M1 (new generation) lub np. pre M1 + monobloki lub koncowka stereo M1 (new generation).

Po prostu nie wiem czy M1 konstrukcja dzielona nie wypadnie lepiej od M2.

Celowo zapisalem (new generation), bo ta wersja pomimo, ze nie ma o niej wzmianki nawet na str. Roksana rozni sie od od standardowej M1.

No i oczywiscie caly czas rowniez nie mozna obojetnie przejsc obok Roksana Platinum (pre + koncowka)jednak tutaj to juz wydatek 20 tys. i wiadomo, ze trzeba ja wtedy juz bezposrednio porownac z M1 lub M2.

Edytowane przez tjakubik
...

Celowo zapisalem (new generation), bo ta wersja pomimo, ze nie ma o niej wzmianki nawet na str. Roksana rozni sie od od standardowej M1.

...

możesz doprecyzować co masz na myśli?? bo z tego co mi wiadomo to pojawiły się następujące wersja Caspiana (piszę o integrach):

-> mkI

-> mkII

-> M-series1 2x70W (number seryjny poniżej O115000)

-> M-series1 2x85W

-> M2

Witam wszystkich, od jakiegos czasu sledze opisy nowego Roksana M2 i zaczynam sie zastanawiac na ew. zakupem w przyszlosci, jednak mam pewne dewagacje, ktorych chyba nie rozwieje zanim nie odslucham osobiscie.

Po prostu waham sie czy myslec juz konkretnie o zakupie M2 integry, czy moze jednak lepiej zastosowac polaczoną integrę M1 (new generation) z koncowka mocy M1 (new generation) lub np. pre M1 + monobloki lub koncowka stereo M1 (new generation).

Po prostu nie wiem czy M1 konstrukcja dzielona nie wypadnie lepiej od M2.

No i oczywiscie caly czas rowniez nie mozna obojetnie przejsc obok Roksana Platinum (pre + koncowka)jednak tutaj to juz wydatek 20 tys. i wiadomo, ze trzeba ja wtedy juz bezposrednio porownac z M1 lub M2.

Ja szukałem M1 nowej generacji, ale nigdzie nie znalazłem. Nawet nie jestem do końca pewny, czy sklepy oferują stare czy nowe M1. Platinum to już duży wydatek (na allegro używka za ponad 20kzł)

Zdecydowałem się jednak na M2 zestaw i myślę że koło połowy marca będzie już pracował. Myślałem też o nowym Primare i zestawie Krella. Jednak ciągnie mnie w stronę muzykalności Roksana.

Gdyby ktoś był zainteresowany to ok. 10 marca wystawiam zestaw jak w o mnie na sprzedaż w cenie kolejno 3300 cd i 2500 amp.

Przewaga zestawu dzielonego polega głównie na tym, że pre ma osobne zasilanie. Tyle że właśnie integra M2 to osobne zasilanie ma, na ładnym osobnym toroidzie. Tak więc korzyści z dalszego dzielenia mogą tu być zupelnie iluzoryczne, albo nie będzie ich wcale, jeśli założyć, że sama koncówka w M2 jest lepsza od M1.

Edytowane przez mczaj

Przewaga zestawu dzielonego polega głównie na tym, że pre ma osobne zasilanie. Tyle że właśnie integra M2 to osobne zasilanie ma, na ładnym osobnym toroidzie. Tak więc korzyści z dalszego dzielenia mogą tu być zupelnie iluzoryczne, albo nie będzie ich wcale, jeśli założyć, że sama koncówka w M2 jest lepsza od M1.

A jak dodać XLR-y to może być jeszcze ciekawiej.

New generation M1 powinna dotyczyc modeli o nr seryjnym powyzej O115000, z tyłu na obudowie pod napisem M series - 1 drukowanym bezposrednio na blasze tylnego panelu widnieje napis NEW GENERATION. Jezeli chodzi o zmiany konstrukcyjne (podzespoły) nie wiem jak bardzo jest ta wersja zblizona do M2. Na pewno mozna zauwazyc roznice w sposobie uruchamiania sie wzmacniacza oraz reakcji potencjometru glosnosci oraz rozniece w pracy przelacznika zmiany zrodla sygnalu. Ponadto z zewnetrzych roznic obudowa wzmacniacza ma mozliwosc dodatkowego uziemienia, a rowniez wylacznik sieciowy znajduje sie z przodu pod wzmacniaczem po lewej jego stronie.

Analizujac ewolucyjna zmiane elementow sytemu Roksana, jest b. prawdopodobne, ze w Wersji M2 jedyna roznica jest dolozenie dod. trafo dla PRE oraz zmiana systemu chlodzenia wzmacniacza, jak rowniez dod. gniazda - XLR.

A jezeli chodzi o konstrukcje dzielone, to nei zgodze sie z przedmowca, twierdzacym, ze caly trik, to dodatkowe zrodlo zasilania. PRE Caspiana (jako osobny el. systemu) ma trafo 350VA, a nie jak w M2 60VA, ponadto jest konstrukcja DUAL mono o calkowicie symetrycznym torze audio opartym na lepszych podzespolach niz pre integry Caspiana.

Takze, to nie takie proste jakby sie wydawalo. Jedyna pomoca w zakresie oceny bedzie odsluch.

Dlatego wybieram sie na odsluch M2 i Platinum, jezeli Platinum jest tak dobry jak o nim pisza, to decyzja bedzie w tym przypadku prosta co wybrac.

W M2 jakos nie wierze i az nie chce mi sie zbytnio go sluchac, no ale z ciekawosci zobacze.

Edytowane przez tjakubik

@tjakubik,

możesz proszę podać źródło Twoich informacji ??

z moich obserwacji wynika, że pierwsze serie M1 miały po 70W na kanał/8Ohm i to właśnie te o numerze seryjnym poniżej O115000 - "podobno" były to wersje mkII w obudowach M1 - dokładnie taka wersja jest w tym momencie na allegro.

Wersje M1 powyżej O115000 miały już po 85W na kanał/8Ohm - ale tu patrząc na tylną część obudowy to też widziałem już różne wersje i po części zgadzają się one z Twoim wpisem.

Szczerze to dziś po raz pierwszy przeczytałem o NEW GENERATION M1 ale jak się przed chwilą okazało obcuje już z nią od kilku miesięcy - wcześniej nie zwróciłem na to uwagi gdyż wiedziałem, że M1 pojawiała się w różnych wersjach - rzeczywiście z tyłu jest napis NEW GENERATION nr seryjny powyżej 0132..., włącznik jest na spodniej części obudowy z lewej strony i jest dodatkowa możliwość uziemienia wzmacniacza - w razie czego możemy zrobić fotki dla udokumentowania wersji, o których piszemy.

Pozdrawiam

No właśnie o tą wersję mi chodziło. Nie wiem czy miałeś doczynienia z poprzednią M-1, lub Mk1 i Mk2, ale wlasnie New Generation oprocz tych zmian zewnętrznych reaguje juz inaczej na zmiane polozenia wskaznika zrodla dziwku jak rowniez zmiane polozenie potencjometru.

Niestety nie miałem możliwości porównania z poprzednimi wersjami, ale jak ktoś jest z okolic Krakowa to chętnie się na takie porównanie piszę.

Mam 0132 New generation 85w, (sam się zdziwiłem) , jak mój wzmak był w naprawie to miałem wersję sklepową w tym czasie z włącznikiem z tyłu, no niby mój gra lepiej, ale to jest na pograniczu autosugestii.

Chciałbym się pochwalić, że mój Caspian godnie napędza niesamowite kolumny Dali Grand. Nie pytajcie jak to gra w porównaniu do MA GS20 bo nie można tego porównać bo Grandy to naprawdę hi-end

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Grandy już są moje.

Stecko co tak tanio sprzedajesz tego Caspiana?

Ja jak będę kiedyś zmieniał Caspiana to na coś hohoho znacznie droższego bo naprawdę dopiero z Grandami pokazał co naprawdę potrafi ten wzmacniacz. Teraz będę szukał odpowiedniego przewodu IC oraz zasilającego dla wzmaka i dla naprawdę niesamowitego Hegela - dac którego chyba nigdy nie zmienię.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam

Dlaczego tak tanio? Przyznam ze sam nie wiem:) Nikt sie nim nie interesuje a przeciez w tej cenie nie ma lepszej alternatywy. Caspiany graja dynamiczne, muzykalnie ... Widocznie nie ma tego trendy logo na przednim panelu...:)

Szkoda zeby sie kurzył w szafie wiec oddaje za naprawde dobre pieniazki, dodam nawet pilota:)

Co do IC w jaki budzet celujesz? Ja mam taniego VDH c5 Bay i powiem Ci ze jest naprawde dobrze:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Co do kabelków to myślę o Ultralinkach oraz o Nordostach, ale zobaczymy co podpasuje. Mój Klotz strasznie mnie ogranicza (miałem okazję porównywać mój sprzęcik na dość drogich kabelkach). Jeżeli ktoś nie wierzy w kabelki to niech zmieni sprzęt....

Zapytam raz jeszcze:

Czy ktoś słuchał Roksan Platinum ?

• 2 tygodnie później...

Nareszcie przyszło mi zmienić IC Klotza na coś naprawdę z najwyższej z najwyższych półek, a dokładnie Audioquest SKY. Szczęka mi opadła jak to zaczęło grać.

Jakby, któryś z kolegów poszukiwał to w dobrej są jeszcze dostępne caspiany M1 w decibelu.

Cena kusząca, jednakże prawdopodobnie to wersje 70-watowe.

kivlov,

jeżeli chcesz zaliczyć prawdziwy opad szczeny to zamiast zabawy w kabelki za ciężkie $ polecam zmianę kondensatora i rezystorów tworzących filtr tweetera.

kivlov,

jeżeli chcesz zaliczyć prawdziwy opad szczeny to zamiast zabawy w kabelki za ciężkie $ polecam zmianę kondensatora i rezystorów tworzących filtr tweetera.

sprzedam integre MK I stan naprawde bardzo dobry odmalowana obudowa i galki wszystko orginal. wystawilem w ogloszeniach ale niektore osoby wpisuja beznadziejne wpisy i sugeruja sie ocena jakiejs tam prasy. poza tym wpisy o szrocie chociaz odmalowalem galki i obudowe bo wi8adomo jak bylo w wersjach MK I.do tego dorzucam zworki robione na zamowienie o wartosci 70 zl. cena jaka mnie interesuje to 2200zl link do allegro : http://allegro.pl/roksan-caspian-mk-i-stan-idealny-i1517014408.html

mialem wlasciewie juz pewnego kienta ale niestety skomplikowala mu sie sparaw finansowa i nie wziol. ale dzwiekiem byl zachwycony. szczerze mowiac jak bym sie nie przezucal na lampe nie zmienial bym Caspiana :)

lolo, tutaj w klubie Caspiana raczej go nie popchniesz. Mysle ze cena tez jest za wysoka, co zreszta pokazuje czas, stecko swojego czasu tez sprzedawal odnowione Roksany i Roksan poszedl chyba za 1800zl. Przemysl sprawe.

A zyziami i innymi "oczytanymi" nie zawracaj sobie glowy.

Co do ceny to brzmieniowo sa tyle warte lub nawet wiecej i to jest prawda. Ja swoj zestaw integra+cd nie malowane itp w dobrym stanie sprzedalem za 3 tys zl. Mysle ze to bylo dobra cena jak za ten zestaw.

Koncowke mocy oddalem za 1500zl. Odmalowalem gorna pokrywe zeby wygladala jak nowka. Chcialem zrobicc"dobrze i za darmo" ;-) ale niektorzy wredni i zawistni ludzie twierdzili ze szrot sprzedaje... Mialem fotki przed malowaniem ivwygladalo to na 4/6 ale chcialem zrobic gratis i zrobilem zle. Wszyscy wiedza ze gumowa powloka schodzi w mkI i nie zbaczy ze sprzet jest ze smietnika...

No i druga sprawa chcialem "sprzedac "zestaw a nie "sprzedawac" poniewaz mialem juz inny i szkoda zeby lezal w szafie i sie kurzyl. Niech komus innemu posluzy...

Witam ,to mój pierwszy post na forum i pokrótce opiszę sytuację w jakiej się znalazłem.Do tej pory byłem w posiadaniu amplitunera 5.1 Yamaha( średni model z przed 7lat)i zestawu kolumn (o zbudowanie zwróciłem się do Jakuba Nyki"QBA"-zaproponował jako fronty podłogowe z serii Elements 1.1 i skonstruował central i tylne efektowe).

Z zestawu byłem średnio zadowolony ,jako kino ( kolumny o dość niskiej skuteczności , bez wykopu w kinie domowym) w stereo też bez zachwytu( pewnie winowajcą była elektronika).Nadarzył się klient i całość poszła do żyda ( kolumny , ampli i odtwarzacz DVD).Dojrzałem do decyzji kompletownia jednak zestawu stereo kosztem kina domowego.

Jestem dopiero na początku zabawy w audio i jako kolumny do pomieszczenia ok.20m2 wybrałem budżetowe(nie śmiać się:)) KLIPSCH RF62(2500zł za parę).

Stoję przed wyborem wzmacniacza i w sklepie zaproponowano mi na początek ADVANCE ACUSTIC MAP 105 w cenie ok.2000zł. Po tym niechcący trafiłem na wątek o Roksanach w poszukiwaniu mojego pierwszego wzmacniacza i postach o używkach na allegro .

Proszę o podpowiedź , czy caspian z rynku wtórnego jest dobrą decyzją i czy w ogóle jako pierwszy wzmacniacz, czy jednak jest za ambitny, jak na początek zabawy.

Powiedźcie jakie wersje po kolei wychodziły( MK1, MK2 , M1, M2) bo mam mętlik.

Czy pomysł kupienia ARCAMA rDACa jako element pośredni między laptopem a wzmacniaczem( odtwarzanie muzyki z bazy dobrze zrzuconych płyt od znajomych na moim dysku twardym)uważacie za trafiony?

Czy tak dobry wzmacniacz zagra odpowiednio z kolumnami budżetowymi ,które wymieniłem, czy takie zestawienie mija się jednak z celem.

Na koniec poproszę o podpowiedź, który wzmacniacz z obecnie wystawianych na allegro byście polecili (mówię o używkach):

http://allegro.pl/listing.php/search?string=caspian&category=20133&country=1

Przepraszam, że mój post piszę w tak ambitnej grupie,ale każda podpowiedź będzie dla mnie jakąś wskazówką co do dalszego działania.

Polecam caspiana. Nie znajdziesz tak łatwo dla niego konkurencji w tej cenie. Jeżeli przechodzisz z kina na lepsze stereo to naprawdę poczujesz skok zwłaszcza, ze planujesz zakup dac'a, który jednak coś prezentuje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.