Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wczoraj z lolo989 próbowaliśmy podpiąć moją integre M1 do jego pre w celach odsłuchowych. Integra miała robić za końcówkę, ale nie chciała. Pytanie jak aktywować w M1 wejście na końcówkę. Na obudowie jak i w manualu jest napisane pięknie "internaly activated" ale jak to zrobić to ani słowa. W środku nie dopatrzyliśmy się żadnych switchy, zworek itp. W starych Mk1 i MK2 były zworki zewnętrzne, a w M1 "internaly activated" i dupa.

Może już ktoś podłączał M1 w trybie kocówki i wie jak to ugryźć?

A ja mam pytanie Dali ikon 6 mk2 albo epos m22i ktos slyszal z roksanem Kandy 2??

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witajcie,

Wczoraj z lolo989 próbowaliśmy podpiąć moją integre M1 do jego pre w celach odsłuchowych. Integra miała robić za końcówkę, ale nie chciała. Pytanie jak aktywować w M1 wejście na końcówkę. Na obudowie jak i w manualu jest napisane pięknie "internaly activated" ale jak to zrobić to ani słowa. W środku nie dopatrzyliśmy się żadnych switchy, zworek itp. W starych Mk1 i MK2 były zworki zewnętrzne, a w M1 "internaly activated" i dupa.

Może już ktoś podłączał M1 w trybie kocówki i wie jak to ugryźć?

w srodku trzeba przelutować pare rezystorów SMD wiec sprawa jest dosc skomplikowana... mnie sie nie udało a raczej nie miałem odwagi zeby to zrobic

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

w srodku trzeba przelutować pare rezystorów SMD wiec sprawa jest dosc skomplikowana... mnie sie nie udało a raczej nie miałem odwagi zeby to zrobic

No to nieźle. Jednym słowem to wejście to ściema. Lutując to można w każdej integrze wpiąć się bezpośrednio w końcówkę.

No to nieźle. Jednym słowem to wejście to ściema. Lutując to można w każdej integrze wpiąć się bezpośrednio w końcówkę.

tak pisałem w tej sprawie z serwisowym help deskiem roksana w UK i tak mi napisali - mam gdzies chyba nawet maila podaja tam dokładnie co przelutowac

------------------------------------------------------------------------------------------

No niezłe jaja, nie wiem ile sztuk sprzedaje roksan rocznie, ale takie rzeczy to nawet w firmie jednoosobowej nie powinny mieć miejsca.

Krótko pisząc, wstyd i obciach!

nie bardzo rozumiem - dlaczego wstyd i obciach... Kupiłem integrę i rozpiecie pre i koncowki mnie wtedy nie interesowało. Gdy wpadłem na ten pomysł odpiecia pre od koncowki i okazało się, ze nie da sie tego zrobic to przyjałem to do wiadomosci i tyle. Wiem, że można to zrobić.

nie bardzo rozumiem - dlaczego wstyd i obciach... Kupiłem integrę i rozpiecie pre i koncowki mnie wtedy nie interesowało. Gdy wpadłem na ten pomysł odpiecia pre od koncowki i okazało się, ze nie da sie tego zrobic to przyjałem to do wiadomosci i tyle. Wiem, że można to zrobić.

Ano dlatego, że jeżeli coś jest pięknie opisane "internally activated" to nie powinno wiązać się z lutowaniem czegokolwiek, zwłaszcza że elementy są SMD wykonane w standardzie RoHS.

Z marketingowego pkt widzenia nie powinni w tym przypadku wogóle mieszać klientom w głowach wejściem na końcówkę, bo jak już kolega cichom zauważył, każdy wzmacniacz można w ten sposób "na stałe" przerobić.

A ja mam pytanie Dali ikon 6 mk2 albo epos m22i ktos slyszal z roksanem Kandy 2??

Plizz opowiedz co Ci się przestało podobać w MA RX8 ?

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Raczej znudzilo mi sie juz :(

szukam innego brzmienia , czegos nowego chce sprobowac

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

A to nie wiem czy Ikon 6 MK II Cię zadowolą. Ja w nich nic nowego nie znalazłem.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

aha Zastanawiam sie nad Dynaudio FOcus 140 albo 220

aha Zastanawiam sie nad Dynaudio FOcus 140 albo 220

ja tam konsekwentnie polecam do roksana kolumny audio academy - np. nowy model hyperion IV - sluchałem z moim caspianem i jest bosko.

Polecam przynajmniej odsłuch.

jesli chodzi o ikony to jak bylem posiadaczem Caspiana MK I gral razem z nimi ale wersja pierwsza.na poczatku bardzo mi sie podobalo ale tez wczesniej na gorszej klasie sprzecie gralem. czaruja wysokie tony, przyzwoita srednica i dobry bas.jednak dopiero po wymianie na AP Spark 3 zobaczylem jak wyglada naprawde poprawny bas i dobra srednica. jesli chodzi o wysokie to na poczatku bylem zawiedziony (pierscieniowa Vifa XT25)bylo mniej i jakos tak bez czaru ale dopiero pozniej zauwazylem ze liczy sie szybkosc i dokladnosc :)

Jednak chyba z Ikonow Zreyzgnuje , raczej wybiore dynaudio focus

Osobiscie Dali Ikon 6 uwazam za dobre kolumny sluchalem na nich ponad rok. Obecnie przesiadlem sie na MA PL200 w bi amplifikacji Integry M-1 New Generation oraz koncowki M-1 New Generation. Moze keidys zdobede sie na opis oceny brzmienia.

i jak to gra z Kandy ??

Jakoś ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na posłuchanie muzyki - oczywiście coś tam ciągle gra ale głównie jako tło. To co rzuca sie natychmiast to wielka przestrzeń i detaliczność jednak taka przyjazna (jak dla mnie), tzn. jest dużo detali lecz podanych w sposób nie przeszkadzający w słuchaniu całości. Jak dla mnie jest trochę za dużo basu czasem dudniącego (żonie natomiast taka forma prezentacji dźwięku sie bardzo podoba dotychczas ciągle mówiła o braku basu teraz podobno jest super) - może to wina kabla, który poprzednim kolumnom miał go trochę dodać a może postawienie na kolcach coś zmieni albo korekta ustawienia - te próby jeszcze przedemną. No i jeszcze kwestia przestrzeni najlepszego dosłuchu jest ona mocno ograniczona najlepiej samotnie siedzieć przed głośnikami ew. mocno przytulając się do towarzystwa, "czyli zbliżają te kolumny bardzo - można polecać przy rozluźnionych więzach".

Pomimo drobnych "ale" jest super.

Edytowane przez k_an

Panowie- mozna podlaczyc Caspiana M1 new generation pod preouta amplitunera (sens uzywania jednej pary kolumn), bo z tego co wyzej pisaliscie pod power amp input "internally activated" nie za bardzo i mus cos tam lutowac- chyba, ze cos zle zrozumialem :) pozdr

Panowie- mozna podlaczyc Caspiana M1 new generation pod preouta amplitunera (sens uzywania jednej pary kolumn), bo z tego co wyzej pisaliscie pod power amp input "internally activated" nie za bardzo i mus cos tam lutowac- chyba, ze cos zle zrozumialem :) pozdr

google pomoglo- dzieki Panowie za zainteresowanie;d

pozdr

Witam szanownych posiadaczy Roksanów:)

Nie udało mi się znaleźć takiej informacji, ale czy jest wśród Was posiadacz Kandy 2 (sam CD, sam wzmak, lub komplet), z podłączonymi Focalami (seria 800, najchętniej 836v) i mógłby się podzielić, jak się te dwie firmy ze sobą dogadują? LUb ma/wie/słyszał o współpracy tychże.

Pozdrawiam

Moon

Czy Wy tez slyszycie lekki szum z glosnika wysokotonowego po przylozeniu ucha do niego niezaleznie czy to L czy P kolumna, zauwazylem ta anomalie przy wlaczonym Caspianie M1 i nie grajacym zadnym zrodle, jak jest u was mozecie sprawdzic?...

pozdr

U mnie tego nie zaobserwowałem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

chodzi mi o konkret- cichy szum slychac jedynie przy przylozeniu ucha do wysokotonowca niezaleznie na jakiej pozycji galaka vol jest ustawiona- prosze o sprawdzenie, dzieki wielkie..

Edytowane przez FIRMA
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.