Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie te szumy to norma:)

Ja rowniez mam je w swoim systemie niezaleznie od ustawionego zródla. Wzmacniacz zawsze ma jakies tam szumy. Ja nawet nie musze przykladac mocno ucha do glosnika. Slysze lekki szum z ok 15cm od niego. Gdy gra muzyka wszystko jest ok.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Kivlov nie slyszy :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam,

jako świeżo upieczony posiadacz odtwarzacza Caspian M-1 dołączam do szacownego grona miłośników Roksana. :)

Trochę przez przypadek połączyłem ogień z wodą - Caspian gra ze wzmacniaczem Exposure 2010s - i całkiem się te klocki lubią.

Pozdrawiam Stachu

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

• 2 tygodnie później...

Witam,

jaka jest wasza opinia o tym teście: http://www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_wzmacniacz_txt.php?id=205

Czy zgadzacie się, bo ja słyszałem starszą wersję Caspiana i mam wrażenie, jakbym tu czytał o zupełnie innym wzmacniaczu. Szczególnie ten fragment:

O średnicy pasma można powiedzieć, że była szybka i miała dosyć naturalną barwę. Roksan w tym względzie nic od siebie nie dodaje. Nie ociepla, nie zmiękcza, a jedynie przekazuje informacje. Jego dźwięk może się czasem wydać nieco osuszony, ale to raczej wtedy, gdy zafundujemy mu gorzej nagraną płytę.

I muzykalność na 4, choć to co ja słyszałem, to może czegoś można się czepnąć, ale muzykalność na 6. Chyba że tak wiele zależy od źródła...

Nie chce mi się wierzyć, by MKII i M-1 były aż tak różne.

Pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Witam,

jaka jest wasza opinia o tym teście: http://www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_wzmacniacz_txt.php?id=205

Czy zgadzacie się, bo ja słyszałem starszą wersję Caspiana i mam wrażenie, jakbym tu czytał o zupełnie innym wzmacniaczu. Szczególnie ten fragment:

O średnicy pasma można powiedzieć, że była szybka i miała dosyć naturalną barwę. Roksan w tym względzie nic od siebie nie dodaje. Nie ociepla, nie zmiękcza, a jedynie przekazuje informacje. Jego dźwięk może się czasem wydać nieco osuszony, ale to raczej wtedy, gdy zafundujemy mu gorzej nagraną płytę.

I muzykalność na 4, choć to co ja słyszałem, to może czegoś można się czepnąć, ale muzykalność na 6. Chyba że tak wiele zależy od źródła...

Nie chce mi się wierzyć, by MKII i M-1 były aż tak różne.

Pozdrawiam

Przecież to tylko recenzja...Pewnie natchniony recenzent słuchał przez tydzień i tak mu się napisało.

Jak dla mnie średnica jest prawdziwa, ale nigdy nic nie syczy ani nie jest osuszone (jak zwał tak zwał).

Analizę różnic w budowie zrobiłem kilka stron wcześniej - te kilka kondensatorów i rezystorów różnicy pomiędzy wersją M1 70 wat (z testu hi-fi i muzyka) a nowszą M1 85 wat nie odmieni charakteru wzmacniacza o 180 stopni.

witam

Jesli ktos jest zainteresowany jak mniej wiecej chodzi roksan k2 z Dynkami focus 220 to zapraszam na link ponizej

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Sułtani swingu :). Ale Monitory ładniejsze od Dynaudio...

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

pytanie- sluchawki, to pod jakie wej. podlacza sie w caspianie?..

pozdrawiam

Pod żadne, nie ma wyjścia słuchawkowego:)

Nawet w cyrusie wyjście słuchawkowe (a jest niezależne od końcówki mocy) nie zachwyca więc nie żadna to strata.

hm... to jeszcze niedawno wypytywałeś o różne szczegóły Caspiana, a teraz nagle go sprzedajesz? Czyżbyś znalazł coś zdecydowanie lepszego?

A ja bym kupił, gdyby nie to, że parę tygodni temu kupiłem srebrny odtwarzacz Caspiana i baardzo nastawiłem się na strebny wzmacniacz. :/

http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=51

ktoś może już słuchał?

czy roksan ma w swojej ofercie lub planuje jakiegoś DACa?

Witam czy koszt wymiany lasera w Caspianie to nadal 700 złotych, czy może coś zmieniło?

http://www.roksan.co.uk/roksan/roksanpage.php?pageno=51

ktoś może już słuchał?

czy roksan ma w swojej ofercie lub planuje jakiegoś DACa?

Znając praktyki roksana końcówka to pewnie to samo co wzmacniacz M2 z pominięciem sekcji PRE.

Jeśli ktoś ma ochotę i odwagę Caspian (MK1 lub MK2) jest na ebay'u - http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170699157605&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Roksan nie ma i chyba nie miał DAC-a. Są nad wyraz konserwatywni, choć mają np. "dokładkę" trzykanałową do kina.

Roksan miał daca ROK-DA1, obecnie nie ma.

@Stachu19 - ściąganie roksana mk1 z USA to chyba mało opłacalna sprawa.

@mikson,

Na razie nie ma pre M2 ale zapewne za chwilę się pojawi. W serii m1 było pre, końcówka stereo, monobloki i cd.

----------------------------------------------------

http://www.avland.co.uk/aasp/roksan/1020/caspianm2amplifier/remotelrg.jpg

w nowych k2 m2 są już takie piloty?

czy one są samouczące?

Tak, te piloty są samouczące. W caspianie M2 też jest pilot samouczący.

jak wygląda sprawa wyłączania z pilota, usypia się i ciągnie ile 5w?

mikson,

nie słucham na M2, o M1 NE mógłbym Ci trochę więcej opowiedzieć.

Poszukaj w manualu M2 i pewnie znajdziesz odpowiedź na interesujące Cię pytania.

mikson,

Poszukaj w manualu M2 i pewnie znajdziesz odpowiedź na interesujące Cię pytania.

Może, ktoś z was słuchał wzmaka caspiana z exposure 2010 cd?? Jeśli tak to jak wypada to połączenie.

mikson,

czy ja dobrze doczytałem w instrukcji że m2 ma włącznik na palucha od spodu??

:) poprzednie wersje też tak mają?

:)

http://hifi4sale.fullboards.com/t11744-roksan-da1-digital-to-analogue-converter-used

ciekawe za ile poszedł

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.