Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Powoli skłaniam się do dołączenia do Roksan'owców poprzez zakup CD z serii Caspian. W tej chwili w ogłoszeniach są zarówno mkII jak i M-1. Czym się dokładnie różnią te dwa CD + również jeśli chodzi o manierę grania?

Z góry dzięki.

JayKay

Na meila przesłałem Ci trochę materiałów o Roksanach.

U mnie integra MKII spokojnie radziła sobie z 4Ohm, ale jak wiadomo, kolumny bardzo różnie reagują na wzmacniacz nawet jeśli mają podobne parametry. Dlatego dobrze było by posłuchać.

Na forum pisałem o równoległym podłączaniu dwu par kolumn do Caspiana i też skubaniec tego specjalnie nie odczuł. To relatywnie wydajne piece. Dla przykładu niby super mocny Harman/Kardon HK970 na tych samych 4 Ohm głośnikach przy większej głośności wyłączał się, bo nie wyrabiał tam, gdzie dla Caspiana to była bułeczka z nutellą ;o)

CD MkII to bardzo dobry w swojej klasie player. Zrównoważony z dobrym basem, dynamiką, otwartą średnicą i lekko subtelnymi wysokimi. Mocną jego stroną jest analogowy styl grania i tej właśnie analogowości brakuje serii M1-według periodyków, bo ja osobiście nie słyszałem. Poprawiono za to inne aspekty brzmienia, jednak jak to wygląda w praktyce, tego nie wiem.

Fajnie gdyby posiadacze tych dwu maszyn spotkali sie na rekonesans.

wlaśnie miałem go na myśli,

wzmak caspian,kolumny studio 16 hertz mimo-sony 3 es,

nie moge kabli dobrać,

myślałem o dnm reson na buletach.

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

A propos: mój interkonekt to również DNM Reson Bullet Plug. Po wielu próbach z różnymi kablami głośnikowymi i interkonektami zotałem przy Resonach. Kontrola wszystkich zakresów pasma jest w/g mnie świetna, tak jak namacalnośc dzwięku i barwa instrumentów.Inne kable w podobnej cenie są bardziej detaliczne /audioquest cv-4/, mają większy bas/naim/, ale całościowo Resony bardzo mi odpowiadają.W zespołach glośnikowych wymieniłem okablowanie też na Resony. Jest OK

u mnie caspian gra na glosnikowych antykablach w bi-wire i jest super. wczesniej gral na tara labs helix 8 bi-wire. z antykabli jestem bardzo zadowolony i wlasciwie juz mnie nie kusi, aby w tamacie kablologii cos dalej kombinowac "bom dostal com chciał". Antykable co przestrzen, super bas, poukładana scena. Glosy wokalistow jak w realu.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

zwisu123, 6 Sty 2009, 13:30

>Witam

>Dopisuję się do pytania nt kabli - jakie kable sprawdzą się w zestawieniu z Caspianem, albo chociaż

>jakie kompletnie odpuścić?

Straight wire ! ! ! ! ! :)))) Słyszałem ale jeszcze mnie nie stać !

gigong, 6 Sty 2009, 20:01

>terror twins. ja do caspiana uzywam głośnikowych DNM Reson i jest super. Dobrze jest też z

>audioquestem CV-4 i Naimem.

W biwire czy zwykłe połaczenie? Używasz komplet, tzn IC I LS?

Słuchajcie mam dość nietypowe pytanko. Jak pisałem wczesniej nabyłem CD Kandy Mk III, teraz kupiłem wzmacniacz Kandy Mk III. Poniważ chwilowo zmyłem sie z kasy, a potrzebuję jakiegoś tunera, czy moglibycie polecić coś z używanych tunerów (przeglądałem allegro i nie wiem czy nie kupić Onkyo) co w miarę zagra z ww. zestawikiem Roksana. Zaznaczam, że ten tuner ma być na okres przejściowy (ok. 1 roku) do czasu az kupię docelowy tuner Roksana Kendy, więc chciałbym na niego przeznaczyć ok. 200-300 zł.

Z góry dziekuje za wszystkie sugestie.

• 3 tygodnie później...

Big, 14 Sty 2009, 10:43

Z tego co pamiętam kilku kolegów z forum polecało kiedyś:

HK T403, Pioneer TX7800, Akai AT2200, Hitachi FT5000, Hitachi FT5500, Luxman T240, Yamaha T-2, Sanyo T-55 - polecam przegląd wcześniejszych wątków na forum.

Aktualnie na alledrogo:

http://allegro.pl/item535405800_luxman_t_240.html

Nie wiem czy odnotowaliście, że Roksan Caspian M Series-1 został zwycięzcą w plebiscycie What HiFi Awards 2008 w kategorii "najlepsza amplifikacja w cenie 850-1500 funtów".

http://awards.whathifi.com/winners_details.cfm?id=11

Można się spierać czy obiektywne, szczególnie, że to rynek brytyjski, ale fakt pozostaje faktem, produkty tej marki od lat są w czołówce. I od lat dostaje się im w tyłek za design - nie rozumiem dlaczego...:)

Caspian ma swój niezaprzeczalny styl i dużo uroku. Jest solidnie zbudowany, a nagrody to tradycja w przypadku takiego brzmienia :o)

To świetne wzmacniacze i zapadają w pamięci. Ja cały czas czaję się na końcówkę mocy albo monobloki. Jest coś w brzmieniu tych wzmaków, co powoduje,że po włączeniu poprostu słuchamy. Pamiętam, że przestawałem analizować i szukać, bo wszystko było na swoim miejscu, a srednica wciągała i czarowała. Ponadto, to bardzo uniwersalny wzmak, grający dobrze z większością sprzętów.

Gratuluje kolejnej nagrody i czekam, kiedy pojawi się jakiś rodzynek z serii platinum z drugiej ręki.

• 2 tygodnie później...

Witam.

teraz już obiema rękami mogę dopisać się do fanklubu Roksana :) Zestawik jak w "o mnie".

Po kilku długich tygodniach bezowocnych poszukiwań używanego Caspiana M-1 zdecydowałem się na nowe Kandy K2.

Jest b.dobrze choć... ( zabiję tego pierd... królika ;) ).

Jeśli kogoś będzie interesowało porównanie kilku sprzętów i odsłuchy przez jakie przeszedłem to pokuszę się o odpowiedź chociaż będzie ciężko, bo za bardzo osłuchany nie jestem :)

Pozdrawiam

Poczekam jak się wszystko rozrusza, bo jeszcze pachnie nowością.

Poczekam również aż szczęka wróci mi na swoje miejsce po przesiadce z ampli+DVD Yamahy na Avance'ach ;) Mogę być mało obiektywny :)

dariob135, 14 Lut 2009, 08:01

>A jak bys porownal kandy2 do caspiana, interesuje mnie jaka jest roznica miedzy tymi dwoma ampli

Kandy jest ostrzejszy (wysokie syczą) - doświadczyłem tego na własne uszy nie dalej jak 2 tygodnie temu. Słabiej kontroluje bas. Caspian to bajka - kocham go za to, że nie rozkłada muzyki na czynniki pierwsze, po prostu słucham, słucham i słucham. Wciąga jak diabli.

Pozdrawiam

ja na weekendzie na odsluch sie wybieram bede mial wiec uslyszec wszystko na wlasne uszy,

pewnie trzeba bedzie dolozyc do caspiana 300£ zeby pozniej nie zalowac, no nic z bolami czekam na sobote

Kandy K2 z Caspianem nie porównywałem. Pozwolę się nie zgodzić z rivenelem odnośnie syczącej góry, bo uważam, że Kandy jest dość łagodny w górnych rejestrach (mam bezpośrednie porównanie jedynie z Vincentem 226mkII). Jeśli chodzi o CD to z zestawu Kandy K2, Naim 5i, Denon dcd2000, Exposure 2010s to właśnie Kandy zagrał najłagodniej w wyższej średnicy i wysokich na czym mi strasznie zależało.

Co do kontroli basu to jest wg moich odczuć porównywalna z Vincentem jednak bas nie ma takiego zejścia i może trochę wypełnienia jak w Vincencie. Jest raczej krótki i sprężysty. Nie zauważyłem spowolnienia czy braku kontroli nawet przy gęstej podwójnej stopie. Może to też zasługa moich kolumn - dość dynamicznych i chyba łatwych do napędzenia.

Jednak najpiękniejsza jest średnica, zarówno niższa z mocnym wypełnieniem gitar oraz czarującymi wokalami i takiej "treściwej" (wyraźnej, obecnej, pełnej - nie wiem jak to nazwać) górze pasma. Mi pasi :)

Scena mam wrażenie, że raczej wgłąb niż na boki.

Mam niewielkie doświadczenie i osłuchanie więc moja opinia może być mocno subiektywna. Jeśli Caspian jest o niebo lepszy to zazdroszczę Caspianowcom...

Pozdrawiam

He, he, pewnie Cię zaskoczę ale swojego nie sprzedaję. Na Caspiana na razie mnie nie stać :(

Jak człowiek zaczyna drążyć temat to pojawiają się pewne kanały dostępu ;)

Pod koniec tygodnia powinienem mieć możliwość dostania cd więc nie zdziw się jak też się pojawi :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.