Skocz do zawartości
IGNORED

ACCUPHASE E-211 vs KRELL 400xi

Terrenzano

Rekomendowane odpowiedzi

Terrenzano, 7 Sie 2008, 23:00

>I w dalszym ciagu nic nienapisano jak się ma prezentacja dźwięku z Accu E-211 a Krell 400xi.

>Do kitu to forum, tylko się 3/4 ludzi wymądrza bądź kłuci, feeee.

Nikt ci gotowej recepty na talerzu nie poda. Skoro konsensus jest taki, że 400xi to ta sama klasa co Accu 408, to naturalnym wydaje się być fakt, że Accu 211, który jest 10 lat starszy od 408, a do tego jeszcze należy do dużo niższej serii niż 408, będzie od 400xi jednak sporo słabszy. Ale żeby być pewnym na 100%, trzeba by posłuchać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell-a 400xi miałem jakieś pół roku i niechce do niego wracać, niedawno go sprzedałem za śmieszne 4,4kzł, dla mnie gra on bynajmniej z JBL-ami ostro, chirurgicznie poprostu niepodoba mi się, to już lepiej mi podszedł posiadany również przezemnie NAD S300, w mojej ocenie ten NAD z JBL-ami gra lepiej aniżeli 400xi. Acuu nie słyszałem więc tu pytam.

A i tak nawiasem mówiac starszy E-211 nieoznacza gorszy od nowszego E-408. Trzeba posłuchać.

Tak też napisałem - trzeba posłuchać. O tym, że JBLem i 400xi może zagrać ostro (choć to akurat raczej wina JBLa) już było w tym wątku sugerowane. Na twoim miejscu poszukał bym do JBLi czegoś ciepłego, np. Pliniusa 8100/8200/9100/9200. Jeżeli to Accu 211 też jest po ciepłej stronie neutralności, to również w tym zestawieniu może się sprawdzić i być lepwze niż 400xi. W twoim przypadku nie chodzi bowiem już o to co jest obiektywnie lepsze, tylko o to, co lepiej sprawdzi się w twoim systemie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

no to i ja doloze swoje 3gr chociaz temat byl juz walkowany wiele razy

gralem na KAV-400xi pare ladnych miesiecy i owszem sprzedalem go ale tylko dlatego ze kupilem dzielonego krella, ktory wiadamo jest lepszy, duzo lepszy :)

tak czy inaczej nawet w cenie polskiego dystybutora uwazam ze nie ma lepszego wzmacniacza, tym bardziej za 5k, wzmacniacz jest referencyjnie neutralny, a i w pozostalych aspektach nie ma sie czego wstydzic, jego jedynym mankamentem jest sklonnosc do kompresji przy niskoomowych kolumnach i glosnym graniu, ale to jest narzekanie z perspektywy mojej koncowy ktora jest w stanie napedzic plyte chodnikowa, zreszta IHMO trudno sie spodziewac cudow po w koncu dosc filigranowej integrze, chociaz wydaje sie ze deklarowana przez producenta moc wyjsciowa nie do konca ma pokrycie w zasilaczu

a niskie modele acu sa cieniutkie, kiedys sprzedawalem jeden z moich poprzednich odtwarzaczy wlascicielowi 211, wolne zarty

Pamietam jak kilka lat temu mój dobry kolega kupił w sklepie accu 211 za prawie 10 tysiecy.Duza sumka,nie powiem ale zagrało to bardzo przeciętnie a porownywalismy do lampy sparka( w porownaniu do lampy dzwiek jakby matowy mało barw)dopiero pozniej dowiedziałem sie,ze prawdziwy accu to zaczyna sie duzo wyzej

Słuchałem w salonie Acu 308 i jak dla mnie wypadł bardzo blado. Przy cenie jak za Krell 400xi oceniłbym Accu tak o min. klasę niżej. Co ciekawe wcale nie był ciepły czy gładki, tego potocznie nazywanego mienska ni grama. 400xi ładnie komponował się z VA Mozart, CD Jolidy, z MF A3.2 jak dla mnie brakowało trochę powietrza, ale był ładne barwy, ciepła plastyczna średnica góra nie drażniąca, masywne basiszcze i mnóstwo takzwanego PRAT. Z pewnością nie było to lampowe czarowanie ale też nie chiurgiczny niemuzykalny rzeźnik. W cenie s/h ok tych 5 k zł uważam stosunek jakość/cena za kapitlany - czyli okazjonalny. Coś zasadniczo lepszego (nie innego) kosztuje już dużo więcej, koledzy już pisali na co poprzechodzili. Nie ma jednak dźwięku uniwersalnego,trzeba posłuchać.

Proponuję do tego kolumny typu Vienna Acoustic (przynajmniej poprzednia linia), Proac, Harbeth, Dynaudio, może nowe JMLaby jeśli takie muzyklane jak koledzy piszą, Sound&Line pod warunkeim dobrania muzyklanego CD - z bardzo neutralnym może się zrobić zbyt neutralnie (np z Krell 280CD).

Do JBL`i poszukałbym raczej cieplejszego wzmaka z obfitym masynym dołem i np: neutralnego CD to powinna być optymlna konfiguracja. Może używany Pass X150.5 lub integra bazująca na tej końcówce jeśli ma ten sam balans tonalny.

PMD >>> Czy Ty czasami nie sluchales tej 308 ki w Strefie Dwieku z Kefami bo jesli tak to te kolumny byly odpowiedzialne za taka prezentacje dzwieku a nie Accu 308.

Accu gra jednak bardziej ,,miekko,, niz Krell ale oba lubie wiec dzwiek i tak zalezy od pozostalych elementow toru.

robix

Tak, ale biorę pod uwagę całość prezentacji, KEF`y były z serii Reference więc gneralnie całość sysytemu jakiś poziom klasowy pezentowała. Nie mniej było to w salonie co zaznaczam.

tak Mcgyver,to był 530,zadzwoniłem do kumpla,wymienił tylko lampy na inne.A ten accuphase to cieniutki jak guma od kaleson,szczegolnie za taka cene.A chodzilo to wtedy na Dali Grand i jakiejs wysokiej(doslownie Wadii,bodajze 830)Dzwiek sie otworzyl na wspomnianym sparku calkowicie.Na accu jakiś taki plastikowy bas byl i muzycy scisnieci na 1 metrze.No i najbardziej brakowalo tej srednicy.W sumie w innym ustawieniu moze ten accu by jakos zagral.Z dali i wadią slabiutko.....

dźwięk sparka 530 jest jeszcze lepszy po wyeliminowaniu oryginalnego potencjometru Alpsa i

zastąpieniu go drabinką rezystorową. Mam tak u siebie.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.