Skocz do zawartości
IGNORED

ACCUPHASE E-211 vs KRELL 400xi

Terrenzano

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce kupić Accuphase E-211 i stąd moje pytanie, który lepszy

ACCUPHASE E-211 czy KRELL 400xi ?

Moje żródło to NAD S500, kolumienki JBL Ti6k.

Jeśli ktoś słuchał obu wzmaków licze na opinie

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/44883-accuphase-e-211-vs-krell-400xi/

Accu tak naprawde gra fajnie od modelu 308 ,408 a ja sluchalem 213 i szalu nie bylo wiec raczej obstawiam 400 setke a biorac ostatnie niebywale wrecz niskie ceny to chyba nie ma sie nad czym zastanawiac.

Accuphase zawsze mi sie podobal dzwiekowo bo gladko gra tylko ze za takie granie trzeba juz zabulic bo swietne sa integra E550 oraz koncowki mocy w klasie A.

robix

Popatrz na ogłoszenia odsprzedazy Krella KAV 400xi,jest ich mnóstwo na allegro i conajmniej raz na tydzien pojawia sie na tym forum.Miałem KAV 400 xi trzy tygodnie i z radościa go sprzedałem.Potem dowiedziałem sie ze koleś który go odemnie kupił sprzedal go po tygodniu.To wszystko o czyms swiadczy.Sugeruje posłuchać wzmaka przed odsłuchem.Ogólnie 400 xi uwazam za największy niewypał Krella.

Czyli mozna sadzic, w co raczej watpie, ze przedmowca cala dostepna game urzadzen Krella przesluchal skoro tak jednym zdaniem czterysetke na tle calej oferty ocenia.

Nb jak ktos nie potrafi dobrac kolumn i reszty toru do wzmacniacza to pozostaje frustracja i wylewanie zali.

Co do JBL Ti6k, to jesli w jakims tam stopniu powielaja charakterystyke dzwiekowa nizszych serii E i ES to rzeczywiscie matching z 400xi moze byc ryzykowny. Trzeba samemu posluchac.

Tranzystorek>>> To dlatego ze akurat sprzedajesz Accu takie pomyje na Krella wylewasz?

Krell rzeczywiscie do JBL moze nie pasowac ale juz do Focali jak najbardziej.

Sluchac ,sluchac i jeszcze raz sluchac i to w konfiguracji docelowej reszta to wrozenie z fusow niestety.

robix

robix

Accu sprzedaje bo mam 408 wiec wyzszy model,a Krella mialem 3 tygodnie u siebie w kilku konfiguracjach z róznymi kolumnami ,o czym napisałem w recenzji.Jeśli były taki świetny napewno pozostał by u mnie.Uwazam ze to wzmak mało uniwersalny stąd wiele ofert odsprzedazy.Ogólnie wzmak bardzo "męczący" dzwiekowo.Gratuluje wytrwałym w poszukiwaniu kolumn.

Jeśli kolega posiada NADa to charakter Krella jest zdecydowanie inny.

Polecam Accu 308, albo zeby uslyszec sporą zmianę to 408 choc rewelacyjny jest i najlepszy z nich 550, od 400xi bym stronił jest faktycznie przereklamowany chyba od S500 slabszy.

tranzystorek -> jest to dość ciekawe co piszesz, szczególnie w kontekście tego co wytknął ci robix.

Aby dodać smaczku tej dyskusji dodam tylko, że adamgdańsk porównywał Accu 408 do swojego Krella 400xi, i stwierdził, że to ta sama klasa (opisywał to szczegółowo na forum, wystarczy poszukać). Dopiero Accu 550 pokazał Krellowi 400xi drzwi.

Osobiście nie miałem okazji zrobić takiego porównania, ale nie mam powodów aby adamowigdańsk nie wierzyć - ostatecznie kupił Accu, a więc na pewno nie ma do tej firmy uprzedzeń.

A skoro 408 to ta sama klasa co 400xi, to tak na chłopski rozum można przypuszczać, że skoro

400xi = 408

to

400xi > 213

(oczywiście zakładając, że 408, który jest modelem trzy generacje nowszym i dwie klasy wyższym w katalogu Accu, jest lepszy od 213 - ale co do tego chyba nie ma nikt wątpliwości).

Co do ilości ofert sprzedaży 400xi to również nie masz racji. Tzn. masz rację, że jest ich sporo, ale nie masz racji w ocenie tego zjawiska.

W dużym skrócie - duży popyt = duża podaż. Jak otworzysz telegazetę i spojrzysz w ogłoszenia motoryzacyjne, to jakich aut będziesz miał więcej ? Golfa III czy Mazdy 3 ? Oczywiście, że Golfa 3, bo więcej się go po prostu sprzedało.

Tutaj dochodzi natomiast jeszcze jeden czynnik - kto wie czy nie najważniejszy - jakim jest tani dolar i prywatny import z US. Gdyby Accu było bardziej popularne w stanach, i co równie ważne - dawało się tak łatwo przestawić na 230V jak Krell (który robiony jest na cały świat w wersji multi voltage i wymaga jedynie zakupu w AudioKlanie i przełożenia jednego chipa), to gwarantuję ci, że widział byś dużo więcej Accu na sprzedaż. Ale ponieważ Accu robi tak jak na przykład ARC, BAT czy Pass – tzn. wstawia trafa single voltage, to cały amerykański (i Japoński) rynek jest praktycznie dla importu zamknięty.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

pewnie Elberoth masz racje,tylko e-550 to rownowartość prawie czterech 400xi.Mi E-408 pasuje i jak na razie nie mysle zmieniac.Ten procesor o ktorym piszesz kosztuje około 1000 zł w Audioklanie wiec wiekszosc z tego co wiem od zaprzyjaznionego warsztatu zmienia czestotliwOsc i napiecie okreŻnymi sposobami i wiekszosc tych Krelli na rynku własnie sie znajduje.Dolar tani to i import szeroki.Jednak co ciekawe ten kto go kupi to potem szybko widac jego oferte w dalszej odsprzedazy.

Możliwe, że i tak się zdarza. Każdemu nie dogodzisz. Wszystko kwestia gustu. Ale na przykład annawroc i adamgdańsk mieli swoje 400ki bardzo długo i byli zadowoleni. Jeden zamienił swoją 400kę na 550, a drugi na Gryphona Callisto, a więc wzmacniacze prawie 3x droższe.

Krell to typowy tranzystor - szybki, transparentny i bardzo wydajny. Jak lubisz coś bardziej romantycznego, o bardziej nasyconych barwach, to najlepiej od razu kupić lampę, albo dozbierać do Maca 6900 lub Accu 550.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Matthew, 7 Sie 2008, 15:36

>dodam oliwy do ognia

>

>krell KAV 400xi to inżynieryjny i hirurgiczny przekaz dźwięków, gdzies po drodze zapomniano o

>muzyce..

>

Mam podobne spostrzeżenia, aczkolwiek tak dosadnie to bym ich raczej nie wyraził.

Matthew, 7 Sie 2008, 15:36

>dodam oliwy do ognia

>

>krell KAV 400xi to inżynieryjny i hirurgiczny przekaz dźwięków, gdzies po drodze zapomniano o

>muzyce..

Patrząc na twój sprzet (NOS dac, lampowy pre, i lampowo grający Aleph 5) to twója opinia jest jak najbardziej zrozumiała. Tak samo jak było by zrozumiałe, gdyby właściciel Krella/Gryphona/Mark Lavinsona* (* niepotrzebne skreślić) stwierdził, że twojemu systemowi brakuje kontroli, szybkości i przejrzystości jaką są w stanie zaoferować ich konstrukcję.

Dwa różne produkty, dla zupełnie innych odbiorców.

Jeżeli mnie coś mnie w tym wszystkim jeszcze dziwi, to jedynie to dlaczego właściciele lampowych MA (McGuyver) czują sie w obowiązku nawracania na jedynie słuszną drogę właściceli tranzystorów (i odwrotnie - dlaczego właściciele tranzystorów czują się w obowiązku wyśmiewać z tych którzy kupili MA). Sensu w tym nie ma żadnego, a efekty chyba odwrotne od zamierzonych.

To tak jakby miłośnik Mercedesa ML wszedł na forum samochodowe i zaczął nawracać właścieli Audi A6, BMW 530 i Mercedesa E320 na swój, jedynie słuszyny samochód. Jeden lubi terenowe "pontony" (ML), a drugi nie.

Moja sąsiadka kupiła najnowszego Range Rovera, a ja lubię sednany rozpłaszczone maksymalnie na ziemi, i do tegiego shitu nigdy bym nie wsiadł. I kto ma rację ? Jak mawiał mój profesor - It depends ...

Tak jest, badziew, lipa i porażka.

Jakoś tylko tak się składa że gdy poszukiwałem wzmocnienia w cenie do salonowej 10-12 tys. praktycznie zdeklasował konkurencję, te Primary I30, Musicale A5, Denseny B150, NAD-y M3...

Nie twierdzę że nie można lepiej, jednak zapewne sporo drożej.

No ale jeśli ktoś poszukuje wypchniętej średnicy czy lampowych nalotów i kieruje swoje kroki w strone integry Krella no to można zapytać czy kpi czy pyta o drogę...

miałem Krella 400xi ponad rok, potem przypływ gotówki popchnąl mnie do zakupu czegoś lepszego (myślałem o McIntoshu, skończyło się na Accuphase E550), w międzyczasie miałem w domu ponad tydzień Accu E408 i praktycznie nie było różnic w stosunku Krella - tzn. na początku myślałem, że Accu gra dużo lepiej, ale jak po tygodniu podpiąłem zmartwiony znów Krella to mnie zamurowało bo jakośc muzyki była na tym samym poziomie... serdecznie polecam 400xi, to świetny i bardzo wydajny wzmak, świetna przestrzeń, muzykalność, rytm, duży zapas mocy, uważam, że cena/jakość jest nie do pobicia!

Elberoth, 7 Sie 2008, 16:12

>Matthew, 7 Sie 2008, 15:36

>

>>dodam oliwy do ognia

>>

>>krell KAV 400xi to inżynieryjny i hirurgiczny przekaz dźwięków, gdzies po drodze zapomniano o

>>muzyce..

>

>Patrząc na twój sprzet (NOS dac, lampowy pre, i lampowo grający Aleph 5) to twója opinia jest jak

>najbardziej zrozumiała. Tak samo jak było by zrozumiałe, gdyby właściciel Krella/Gryphona/Mark

>Lavinsona* (* niepotrzebne skreślić) stwierdził, że twojemu systemowi brakuje kontroli, szybkości i

>przejrzystości jaką są w stanie zaoferować ich konstrukcję.

>

>Dwa różne produkty, dla zupełnie innych odbiorców.

>

>Jeżeli mnie coś mnie w tym wszystkim jeszcze dziwi, to jedynie to dlaczego właściciele lampowych MA

>(McGuyver) czują sie w obowiązku nawracania na jedynie słuszną drogę właściceli tranzystorów (i

>odwrotnie - dlaczego właściciele tranzystorów czują się w obowiązku wyśmiewać z tych którzy kupili

>MA). Sensu w tym nie ma żadnego, a efekty chyba odwrotne od zamierzonych.

>

Po pierwsze, DOMAGAM SIĘ nieprzekręcania mojego nicka ;-)))

Po drugie, nie zamierzam nawracać wszelkich właścicieli tranzystorów na jedynie słuszną drogę. Tutaj podzieliłem się jedynie moimi spostrzeżeniami, że Krell mi nie leży. Za to Accuphase mi leży. Pass mi leży. Audionet mi leży. Może i ML też. A to przecież tranzystorowce.

A jeżeli kogoś namawiam na zakup lampy zamiast tranzystora, to racz czytać uważnie, i zwrócić uwagę od zakupu JAKICH tranzystorów staram się ludzi odwodzić. Otóż staram się pokazać ludziom że za 1500-3000zł z powodzeniem można kupić coś znacznie lepszego niż budżetowe NAD, Rotel, Cambridge Audio, Denon i tym podobne "nudne hi-fi". Bo większość chińskich lampowców (i niektóre tranzystorowce też) JEST LEPSZA od przereklamowanych w kolorowych gazetkach budżetowych tranzystorowców. Czasem wręcz miażdżąco lepsza. Do tego stopnia, że z Monobloków pana Maćka przesiadłem się na chińskiego lampowca, i nie odczuwam dyskomfortu, choć z pewnością gra mi teraz zdecydowanie inaczej.

>Moja sąsiadka kupiła najnowszego Range Rovera, a ja lubię sednany rozpłaszczone maksymalnie na

>ziemi, i do tegiego shitu nigdy bym nie wsiadł. I kto ma rację ? Jak mawiał mój profesor - It

>depends ...

Owszem, ale jak widzę że kolega przymierza się do zakupu używanego Poloneza, to mi się go robi żal, i staram się mu pokazać że za podobne pieniądze może nabyć używane Renault, VW, Forda, czy inne jeździdło które nie będzie mu się psuć trzy razy w tygodniu, i nie będzie się dało palcem zrobić dziury w przerdzewiałej karoserii ;-)))

I jeszcze ciągnąc moją myśl. Ostatnio był u mnie znajomy. Właściciel topowego Thresholda. Chciał posłuchać Sophii, bo właśnie szuka nowych głośników.

Puszczam mu jakąś muzykę, przekonany że zaraz wymięknie słysząc barwę, przestrzeń czy eteryczność góry. A on słucha, słucha i mówi - ale ten bas to się trochę ciągnie. Nie ma tego poweru co u mnie. Tak jakby wszystko inne nie miało żadnego znaczenia !

Więc ja do niego - "Rysiu, pozwól jeszcze raz - to jest właśnie Władek". A on dalej o tym swoim basie.

Podejrzewam, że byłbym mu przełączył nawet na integrę Krella, to byłby w 7 niebie.

To doświadczenie utwierdziło mnie w jednym - to co się podoba jednemu, nie zawsze urzeknie drugiego człowieka. Może się okazać, że priorytety są zupełnie różne, a co zatem idzie, ocena tego samego urządzenia diametralnie inna.

Kończąc jeszcze jedna uwaga. Zwróćcie uwagę, że do tej pory rozmawiamy tylko o dźwięku, a nie powiedzieliśmy nic o właściwościach użytkowych. A to również często ma znaczenie. Gdybyśmy wzięli pod uwagę takie parametry jak design, jakość wykonania, markę, ilość dostępnych funkcji, moc i elastyczność prądową, trwałość (bezobsługowość), bezpieczeństwo użytkowania (odkryte gorące lampy) to taki Krell czy Gryphon zdeklasował Music Angela czy innego lampiaka w stosunku nawet nie 1:0 ale 10:0 ! Tu po prostu nawet nie ma porównania.

Mi osobiście wszystkie wady lampiaków nie przeszkadzają (w mim systemie jest ostatecznie 26 lamp), ale nie każdy podejdzie do tego tak samo. Ktoś może się bać, że jak mu wysadzi lampę mocy, to spali mu również głośnik ... jak mi spalą się Sophie, to po prostu stwierdzę – Shit happens. You have to pay to play.

Elberoth, 7 Sie 2008, 16:39

>I jeszcze ciągnąc moją myśl. Ostatnio był u mnie znajomy. Właściciel topowego Thresholda. Chciał

>posłuchać Sophii, bo właśnie szuka nowych głośników.

>

>Puszczam mu jakąś muzykę, przekonany że zaraz wymięknie słysząc barwę, przestrzeń czy eteryczność

>góry. A on słucha, słucha i mówi - ale ten bas to się trochę ciągnie. Nie ma tego poweru co u mnie.

>Tak jakby wszystko inne nie miało żadnego znaczenia !

>

>Więc ja do niego - "Rysiu, pozwól jeszcze raz - to jest właśnie Władek". A on dalej o tym swoim

>basie.

>

>Podejrzewam, że byłbym mu przełączył nawet na integrę Krella, to byłby w 7 niebie.

>

>To doświadczenie utwierdziło mnie w jednym - to co się podoba jednemu, nie zawsze urzeknie drugiego

>człowieka. Może się okazać, że priorytety są zupełnie różne, a co zatem idzie, ocena tego samego

>urządzenia diametralnie inna.

Z tym nie sposób się nie zgodzić.

>Kończąc jeszcze jedna uwaga. Zwróćcie uwagę, że do tej pory rozmawiamy tylko o dźwięku, a nie

>powiedzieliśmy nic o właściwościach użytkowych. A to również często ma znaczenie. Gdybyśmy wzięli

>pod uwagę takie parametry jak design, jakość wykonania, markę, ilość dostępnych funkcji, moc i

>elastyczność prądową, trwałość (bezobsługowość), bezpieczeństwo użytkowania (odkryte gorące lampy)

>to taki Krell czy Gryphon zdeklasował Music Angela czy innego lampiaka w stosunku nawet nie 1:0 ale

>10:0 ! Tu po prostu nawet nie ma porównania.

Bez jaj. Za cenę najtańszego Krella z drugiej ręki można ściągnąć cztery-pięć sztuk Music Angela. To nie jest argument, to nie jest nawet przykład, to jest jawna kpina ;-)))

Dałem proste pytanie Accu E-211 czy Krell 400xi, rozmawiamy o granicy 5kzł a co niektórzy wala tu o Accu 408 czy 550, OK są zapewne lepsze ale blisko TRZY-krotnie droższe, wiec niema sensu pisac o nich.

Jak już to piszcie o wzmakach w granicach 5kzł. Dzięki.

McGyver, 7 Sie 2008, 16:44

>Bez jaj. Za cenę najtańszego Krella z drugiej ręki można ściągnąć cztery-pięć sztuk Music Angela. To

>nie jest argument, to nie jest nawet przykład, to jest jawna kpina ;-)))

MA dałem jako przykład. Można tu wstawić jakikolwiek wzmacniacz lampowy do 10k zł. Np. Manleya Stingray czy Jadis Orchestra. Od strony uzytkowej jest to dokładnie to samo.

I już nie reaguj taką alergią na dźwięk słowa MA ;-)))

Elberoth, 7 Sie 2008, 18:12

>I już nie reaguj taką alergią na dźwięk słowa MA ;-)))

Nie reaguję alergią na użycie nazwy MA, ale przywołałeś mojego nicka jako przykład nawracacza na lampę, wojującego z każdym zwolennikiem tranzystorów, a tymczasem to wcale tak nie wygląda. Zachwalam również tranzystorowce (ale nie Krella akurat ;-))).

Good for you. Ja również jak wiesz wybrałem lampę, choć za tą cenę mogłem mieć jakiś ogromny piec Levinsona, Krella czy Gryphona. To był mój świadomy wybór, bo takie granie akurat mi odpowiada. Ale nie twierdzę przy tym, że np czy Gryphon Antileon to syf. Jak ktoś lubi - proszę bardzo. Good for him.

W innym watku zdziebko sie spielismy z Elberothem ale teraz nie sposob przyznac mu racji moze tylko nie jesli chodzi o Jadisa i Manleya poniewaz ten pierwszy nie ma startu do Stingraya jesli chodzi o dzwiek jak i wyposazenie (wejscia ,wyjscia ,przelacznik trybow itp).

Manley Stingray z kolumnami AN /Jsp tworzyl wulkan energi i magii -polecem to zestawienie.

Slyszalem tez Krella 400xi z muzykalnie grajacymi Sonus Faberami Minima Amator czy Elekta Amator i gralo to wybornie.

Mialem mozliwosc sluchac Krella 300i z AN - bylo tragicznie i jaki z tego wniosek? A taki ze trzeba dopasowac do siebie urzadzenia bo inaczej dupa zbita.

robix

ktoś z zakładki DIY ma w "O mnie" - Najważniejsza jest synergia ;) - nikt w zakładce "Stereo"

Panowie, mając cd za x$ + pre za x$ + końcówa za x$ i kable za XXX$ ;D może się zdarzyć ze będzie kibel nie? takie coś uważam wyczyn MBLa na ostatnim AS... sorry ale to nie grało MI! puściliśmy savala i krew uszu.. sorry vineto'u ;D nie wiem jak to się pisze ale wiem jak BalckGate Nonpolar heheh

adamgdańsk usłyszał krela w odpowiedniej konf i miało to prawo zagrać, zresztą ja jestem zwolenikiem ze każdy elemet gra tylko ważne jest "GDZIE" ;)

A na co liczyles ze podamy Ci gotowa recepte na Twoje pytanie ? Ona nie istnieje !

Kazdy z Nas ma inne preferencje i pomieszczenia odsluchowe wiec powiedzenie ze masz kupic ten czy tamten wzmak jest smieszne.

Ja na podstawie wypowiedzi innych osob nigdy nie kupilem nawet IC a co dopiero wzmaka za jednak spore juz pieniadze dla przecietnego Kowalskiego.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.