Skocz do zawartości
IGNORED

jak nie thiel cs 1,5 - to co?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Americano,

Napiszę tak. Thiel 1.6 z subem nie mają absolutnie żadnych szans w porównaniu ze starym Tannoyem na dualconcentric.

Wiesz dlaczego ? Bo sub będzie za wolny w stosunku do basu z Tannoya. Nie ma na to szans.

Dodatkowo , w rankingu stereophile wyzszy model Thiel 2.4 jest w kategorii B .. więc należy przypuszczać, że 1.6 będzie w C :-)

Nie jest to jakiś mocny argument ale coś chyba jest na rzeczy :-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Panowie, czy w tym szaleństwie aby nie zapomina sie o tym co jest na prawdę ważne?

To nie jest Formuła 1 czy igrzyska olimpijskie.

Sprzęt to narzędzie - głupie i bezduszne.

Liczy sie Muzyka.

Zdjęcie Tannoya mile widziane.

A skoro założyciel wątku ma Thiel 1.5 i jest ogłoszenie o zamianie WLM Diva na 1.6, to może warto zagadać o zamianie, a przynajmniej umówić się na sparing odsłuchowy. Na pewno WLM nie należy do kolumn o kremowej górze, ale są nietuzinkowe i warto je sprawdzić. Odradzam za to wspominanego Magnepana 1.6, a przynajmnie zalecam pobyć z tymi kolumnami kilka dni, bo uważam, iż brak naturalnego wypełnienia będzie szybko (po kilku dniach) przeszkadzać.

Kiedyć kolega założył wątek o wyborze kolumn do 10 tysięcy i wybrał Totemy Model One. Dlaczego ich nie posłuchać, skoro wykosiły konkurencję. Gorąco do tego namawiam.

americano, myslalem o audio do swojej przyczepy campingowej i Thiel + sub powinien byc idealny. Orientujesz sie ile watow jest dokladnie potrzebne do napedzenia tej kombinacji ?

Za same glosniki w drzwi do auta dalem wiecej niz kosztuja Thiel 1.6 z linku kolegi SR71.

zwolennik łagodności

americano, wlasnie niespecjalnie mam wytlumiona, lubie zywa akustyke. Pod koniec miesiaca wybieram sie na konkurs naglosnienia przyczep campingowych odbywajacy sie rok rocznie w zlotych piaskach i mam zamiar pozamiatac towarzystwo. Nie wyobrazasz sobie co oni tam do tych przyczep laduja, ale komus trzeba wierzyc i jak mowisz ze Thiel ze subem gra jak zloto zaryzykuje i kupie. Tam wszyscy maja suby.

Jaki sub polecasz do thiela ?

zwolennik łagodności

proponuję thiele SS4, najlepiej 4 sztuki, po jednej w każdy kąt przyczepy, a może i 5-ty do toalety wejdzie... Pozamiatasz chłopie oj pozamiatasz, ale toaletę radzę wcześniej opróżnić :)

Thiel SS4 za piekne nie sa. Takie troche retro a ja mam wystroj campingu industrial. Dlatego wogole sie Thielem zainteresowalem.

Mozna tym subem ujedrnic nieco monotonny bas z Thiel 1.6 ?

I nadal nie wiem jaki wzmacniacz bys widzial do Thiela. Jezeli pomysl chwyci to w przyszlym roku przekrece tylko glosniki do kabiny na krajowym car audio.

zwolennik łagodności

americano, moze moglbys jednak polecic suby bardziej designersko zgrane z frontami ? W toalecie instalacji audio nie planuje montowac, bo az tyle czasu tam nie spedzam

-----chociaz jak ostatnio bylem na car audio w hurghadzie i sie wody napilem to troche mi muzyki brakowalo.

zwolennik łagodności

-->lucmaster

Spodobały Ci się Tannoye. Polecam zagłębić się tym temacie, dołożyć jeszcze Altec'i, stare JBL'e i parę innych zacnych marek. Po dłuższym obcowaniu z takim dźwiękiem może być trudno wrócić do współczego pomysłu na high-end, a budżet jakim dysponujesz pozwala już trochę powybrzydzać.

Nie wiem jaka jest cena transakcyjna i jaki jest stan tych głośników, ale jest niewątpliwe propozycja warta rozważenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lenam

problem jest poważny, więc może załóż nowy wątek. "Chętnię" udzielę "kąpetęntych" i życzliwych porad nieodpłatnie, tak miłemu młodzieńcowi :) Ach jak ta młodzież się garnie do wiedzy fachowej.

PS. Czy to nie Ty przejeżdzałeś dzisiaj ul. Towarową czerwonym mustangiem? Ten bas co się z niego wydobywał w rytm rapu był średniej próby.

Panowie, a co nowe koncetryki eminence, radian, b&c, phl i inne to są takie złe? Co może magnesy neodymowe są za silne? Przecież to są to niejednokrotnie lepsze głośniki i są bardzo tanie jako segment PRO.

americano, mlody czlowieku widziales kiedys mustanga z przyczepa campingowa ? Wolne zarty.

Jezeli chcesz byc zlosliwy to sobie badź. Nie slucham rapu, z wyjatkiem pokazow car audio ma sie rozumiec. Czy w takich warunkach Thiel ze subem tez sie sprawdza ?

Mozesz wierzyc lub nie ale wlasnie przynioslem sobie suba z systemu kina domowego i wiesz co, chyba jest lepiej.

PS. fifti sredniej proby ?!?!?! Czlowiek sie stara, wszystkie sunie robia wywrotki na tyla kanape a Ty mi tu wymyslasz od mlodzienca i do tego w zlym guscie ?

zwolennik łagodności

americano, 16 Sie 2008, 23:52

Przecież to są to niejednokrotnie lepsze głośniki i są bardzo tanie jako

>segment PRO.

Nie wiem americano, nie słuchałem ich wszystkich, podobnie chyba jak ty.

Robiłem kiedyś nauszne porównanie nowych głośników z najwyższej półki (nie ważne jakich) i starych (też nie ważne jakich) i muszę przyznać, że może te nowe były lepsze od tych starszych ale chyba tylko na wykresie :-)

Ten Altec 19 z powyższego linku jest wart grzechu i... jest wart każdych pieniądzy. Koniec poszukiwań - słuchałem ich. Muzyka jak na żywo. Najlepiej umówić się i posłuchać. Każdy je kupi po prezentacji obojętnie na czym gra obecnie.

Ciekawe na co zosttaną zamienione?

americano, skoro Thiel nie martwi sie o monotonnosc basu to co ja mam sie martwic o monotonnosc wpisow ?

Przyznaj sie, podobają Ci sie Thiel ale wstydzisz sie przyznac ?

zwolennik łagodności

SR_71

dlaczego nie ważne jakich? ;) Znam te teorie o przewadze magnesów alnico nad neodymowymi i sorry, nie kupuję tego. Wolałbym zrobić kolumny na radianie 5312 w solidnej obudowie (tak dla odmiany).

Jedną z największych barier jaką ma dzisiejszy audiofil przed tymi starociami jest bariera "psychologiczna".

- a bo to niezgrabne szafy są,

- mają stare i dziwne głośniki - prawie śmieciowe,

- w pismach i na portalach pokazują i opisuję zupełnie inne konstrukcje,

- a ile stracę na odsprzedaży,

- technologia (jakość dźwięku) musiała iść od tego czasu do przodu,

- dlaczego się takich dzisiaj nie produkuje,

- te nowe wykresy mają rewelacyjne te stare to już nie,

- mają często pokrętła i regulacje. W kolumnach to takie nieaudiofilski.

Wywalcie te myśli do kosza i zdajcie się tylko na Wasze uszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.