Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, 19 Maj 2009, 18:39

czy taśmy które pykają to aby nie stare stilon gorzów

ten typ taśm wyładowuje się elektrostatycznie co powoduje równomierne pyknięcia

"Marek41"- sprawdziłem to na 9,5 i 19cm/s....ale na innej taśmie...i nic, cisza !

Więc czy to jednak ma coś wspólnego z elektryzowaniem się taśm i późniejszymi "wyładowaniami" podczas nagrywania ???

Nie sądzę, żeby to była kwestia elektryzowania się. Miałem taki problem w Sony TC-630, aż szły doskonale widoczne iskry chwilami, ale nie przekładało się to w żaden sposób na dźwięk.

Korwin na pewno nie spasował.Mam nadzieje,że z nim wszystko w porządku.A co do elektryzowania sie taśm,to zależy od budowy magnetofonu,czy to wchodzi na nagranie,czy nie.

Kasjel, 20 Maj 2009, 20:47

Podepnij którąś z rolek lub slizgacz do uziemienia i po sprawie z elektrostatyką

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>YAQIN 100MB

Jako, że były jakieś wątpliwości co do grubości tej taśmy, to ma ona jakieś 27 mikronów. Może kiedyś się to przyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - parametry wszystkich taśm Scotch'a (3M)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przelicznik mils=>mm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z cienkimi taśmami trzeba uważać przy przewijaniu,a szczególnie,gdy się używa metalowych szpul.

Cały układ naciągu taśmy musi byc idealnie ustawiony.jeżeli tak jest,to nie ma znaczenia grubość taśmy.

Witam wszystkich,

Dziś po długiej rozłące i dominacji kaseciaków, przeprosiłem się z moimi szpulami. Włączyłem sobie wczesnym wieczorem i siedzę do tej pory. Jednak Dokorder nokautuje wszystkie kasetowe decki, jakie kiedykolwiek słyszałem. To jest zupełnie inna klasa dźwięku, inna głębia, inna stereofonia, inna dynamika. Żebym jeszcze miał jakieś czyste taśmy...

Rafał,ja mam sporo czystych taśm,ale problem z zródłami dobrej muzy.Zostają kolekcje płyt u znajomych ,tylko to wymaga sporo zabiegów.Jednak nagrywam i znowu cos nagram,tak więc taśmy się nie zmarnują.Za to już nie jestem konkurencją na allegro.Nie kupuje żadnych taśm,nawet gdyby były po 2 złote.Kupisz z czasem tyle ile będziesz potrzebował.

a co do kasety,to zawsze wiedziałem,że z tego nic nie będzie.Mam taki magnetofon,całkiem zresztą niezły,ale do szpuli,szczególnie nagranej na dwuśladzie,żadna kaseta nie ma szans.No chyba ,że VHS nagrana na JVC -ERA.

To może nie tyle jest kwestia tego, że z kasety "nic nie będzie". Ten format jest, biorąc pod uwagę parametry, dość przeciętny, ale jednak da się osiągnąć znakomity dźwięk z kasety i to wcale nie trzeba jakiegoś nieziemsko drogiego sprzętu. Sam byłem sceptycznie nastawiony, ale to co usłyszałem po prostu mnie przekonało.

A co do przewagi szpuli - to jest po prostu sprzęt zupełnie innej kategorii, o zupełnie innych możliwościach, dlatego przewaga jest jednak wciąż duża. Ale nie negowałbym zupełnie kasety. Też potrafi zachwycić.

Te taśmy to jest ciężka sprawa... Do używek się zraziłem, za często były to niewypały. Nowe niby można dostać, ale ceny są zdecydowanie ponad moje możliwości. Żeby w miarę spokojnie spać, musiałbym mieć ze 20 - 30 dobrych taśm 26,5 cm, nawet nie chcę myśleć ile by to kosztowało po obecnych cenach.

Największe głupstwo jakie zrobiłem to przejście ze szpulowej 19,05cm/s na trzy silnikowym Philipsie na "lepszą" 4,76 cm/s w kaseciaku z "cudownym" dolbyB.Brak różnicy w dźwięku a raczej brak znakomitego dzwieku ;) była spowodowana banalnym powodem; większość nagrań pochodziła z dalej nie cudownie brzmiącego na co dzień radia a nie z płyt winylowych-więc róznicy nie było :))). Po drodze doszedł pożar Chemitex Stilon który się już nie podniósł-szpule zrobiły się na wagę złota.Dostepne w sklepach Taśmy AN-35 (były takze świetne ale nie dostępne studyjne na 38,1cm/s) z przed pożaru to były najlepsze taśmy jakie w demoludach były, moim zdaniem były lepsze od AGFA PER-525 które się sypały okrutnie.

Rafael,właśnie mam w ręku taśmę Stilon Magnetics Profesional Line.Typ PX5005.730 metrów.Oczywiście na bobinie.Zresztą co będe pisał,zamieszcze zdjecie.Taśma jest rewelacyjna ,a i opakowanie nie ustępuje zadnej innej światowej firmie.

Ukryta Zawartość

post-15150-100004209 1242991267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tą taśmę dostałem od znajomego.Trzeba pytać i to wszystkich znajomych,a nawet i obcych.Nigdy nie wiadomo co kto ma w domu.Tak stałem sie posiadaczem wiekszości swoich taśm i kilku naprawdę świetnych magnetofonów.Nie należy się poddawać.Życzę powodzenia.

Te Chemitexu taśmy tzw radiowe miały prawie 10dB wieksza dynamikę od np AN35 W tym roku 10 dziewiczych rolek 1000metrów poszło za jedyne 10zł rolka tak że cuda sie zdarzaja :)

Panowie

A jeśli ktoś cierpi na tak zwane pomieszanie zmysłów "Synestezję" gdzie słowo jest aksamitne szorskie kanciaste i ma tylko sobie gdzie muzyka skrzypiec ma cudowny zapach i gorycz piołunu i jeżeli przy tym zdaje sobie jasno sprawę z faktu, że nie jest to cud ani pomazanie tylko schorzenie neurologiczne najbliżej spokrewnione z padaczką skroniową ten potrafi w pełni docenić ważący kilkanaście kg implant do własnego mózgu TD-20A dzięki któremu można dosłownie zapisać przy odrobinie wprawy co tylko w jeszcze nienarodzonym wierszu jest

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Warunek konieczny i wystarczający Stereo dwuślad V=38.1cm/s [Ampex np:641}

Długość taśmy 1000m faktycznie dla 38,1 cm/s ale zal dupę ściska jak leci koncert nagrywany live i właśnie te 730metrów było za krótkie i trzeba zmieniając taśmę nawet dwie piosenki stracić

Mam dwie szpule "filmówki" 10.5" od Petera Jana na jednej Ampex 641 drugą pustą. Na talerz do systemu AEG Królowie Życia Kombi 1981 Wifon poszukam jeszcze jednego winyla skleję i przytnę przy pomocy wiertarki na odpowiednią średnicę wywiercę dwa otwory zrobię w miarę rozsądną blokadę i będę mógł korzystać z taśm nawiniętych na bobiny.

Pozdrawiam Wszystkich i zmiatam z forum

Zbyszek

Witam.Mam zgryz i to dosłowny.Mianowicie w domu pojawił się nowy zwierz,którego być nie powinno.Jest to gryzoń myszą zwany.W żywej i ruchliwej formie dostarczył ją do mojego domu,mój kot Kulek.Podobno koty tępią myszy,ale w tym wypadku jest odwrotnie.Chciałem mysz kotu odebrać i wypuścić ,ale mnie ugryzła,na szczęście nie przecinając skury i znikła za szafą.Jak sama nie wyjdzie ,to nic nie wskóram.Ciekawe,czy zdąży mi pogryść kable od kolumn,które tam są.

Pozdrowienia dla miłosników zwierząt.A co zrobił Kulek.Oczywiście olał sprawę i poszedł sobie na spacer.W nocy zapowiada się,więc polowanie.

Marku - jakieś horrory opowiadasz z tą myszą i kotem.

Korwin - jak zwykle ma niepospolite pomysły.Ja natomiast dzisiaj robiłem coś , żeby gramofon stał równo w gierkowskim bloku, acha , a wiecie dlaczego w blokach z płyty dobrze brzmi dźwięk???...bo żadna ściana nie trzyma kąta prostego...ha ha ha.Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Jacek

PS.Czekam na zdjęcia Taskama BR20 co to niedawno jeden z naszych kolegów forumowiczów sobie sprawił......

Jacku,tak to jest z kotami.Kolega mi powiedział,ze mój kot musi mieć do mnie zaufanie,jak się przyszedł pochwalic zdobyczą.I nie wazne,że mi się ten pomysł nie podoba.a z drugiej strony,gdyby mysz dała się złapać,to by przeżyła,a tak zapewne kot ją w nocy wykończy.

Jacku,przeczytałem na innym wątku,ze szukasz serwisówki do Luxmana M-02.Czy to jeszcze aktualne?

• Pokaż nowe odpowiedzi